Složili moćnu momčad i tu ne misle stati: Je li ovo kraj dominacije Juvea?

57

Milan je zadnji put bio prvak 2011. nakon čega je krenuo lagani pad talijanskog giganta. Juventus se nametnuo kao neupitni lider talijanskog nogometa; prve pratilje Stare dame postali Roma i Napoli, dok je Milan bio sve bliže sredini, a sve dalje vrhu tablice.

No omjer snaga se mijenja. Ljeto je obilježilo veliko trošenje novih kineskih vlasnika koji su se obvezali na znatna ulaganja kako bi vratili Milan u svjetski vrh. Svoja su obećanja ispunili – Milan je zasad najveći europski potrošač, a Rossoneri će u novu sezonu ući s gotovo potpuno novom momčadi.

Dok su drugi spavali, Milan je krenuo u akciju

Milan je krenuo u akciju i prije nego je prijelazni rok formalno počeo. Još u svibnju zakaparili su stopera Matea Mussachija iz Villarreala, lijevog beka Ricarda Rodrigueza iz Wolfsburga i sjajnog mladog zadnjeg veznog iz Atalante Francka Kessieja. Uskoro je stiglo i veliko napadačko pojačanje u liku Andrea Silve, 21-godišnjaka iz Porta kojeg je Cristiano Ronaldo proglasio svojim nasljednikom.

Hakan Calhanoglu (Foto: AFP)

Uskoro su stigao i desni bek Andrea Conti, još jedan produkt nadaleko poznate Atalantine omladinske škole. On i Kessie bili su bitni faktori sjajne sezone Atalante koja je završila na odličnom četvrtom mjestu, a sada će predstavljati budućnost ambicioznog Milana koji traži povratak u elitu.

Na posudbu s obavezom kupovine stigao je Fabio Borini iz Sunderlanda, a kao sedmo pojačanje u Milan je sletio turski veznjak i majstor slobodnih udarac Hakan Calhanoglu. Svi ti transferi bili su samo uvertira za transfer koji je šokirao Italiju: iz Juventusa je stigao Leonardo Bonnuci za 40 milijuna eura.

Došao je Bonucci, jedan od stupova momčadi koju žele srušiti

Bonucci je s 30 godina jedan od najboljih svjetskih stopera i stup momčadi Juventusa koja je ”cijelu vječnost” dominirala Italijom, a njegov dolazak pokrenuo je pravu euforiju u Milanu. Kakvo je raspoloženje među navijačima Milana najbolje govori 5.000 navijača na prvom treningu i stotine ljudi koje su okružile Bonuccijev automobil dok je dolazio na liječnički pregled.

Leonardo Bonucci (Foto: AFP)

Iako se spekulira da je Bonucci stigao kao dio većeg dogovora koji će sljedećeg ljeta Gianluigija Donnarummu prebaciti u Juventus, mladi vratar dotad će čuvati gol Rossonera. ”Dollarumma” je podigao veliku prašinu pregovorima oko produženja ugovora. Na kraju je nakon teških pregovora ipak potpisao, a Milan je morao listi pojačanja dodati i njegova brata Antonija.

Iako je već potrošio ogroman novac i doveo praktički cijelu novu momčad, spekulira se da Milan ima još preko 100 milijuna eura u budžetu za pojačanja. Prašina oko transfera Bonuccija nije se ni slegla, a već su se pojavile nove vijesti iz talijanskih medija po kojima Milan nije odustao ni od Alvara Morate ni od Andree Belottija – do kraja prijelaznog roka moguća je još pokoja bomba sa San Sira koja bi samo dodatno pojačala euforiju kakva dugo nije pogodila crveno-crni dio Milana.