- oglas -

Škotska najavila neovisnost

Pročitajte i ovo

Austrija: Hrvat (19) ukrao automobil pa ušao u pogrešnom smjeru na autoput

19-godišnji vozač koji je vozio ukradeni automobil zaustavljen je u subotu poslijepodne na A8 u Sattledtu (okrug Wels-Land). Hrvata...

Moguća nestašica dizela?

Sutra na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte...

Tko je najveći donator tenkova Ukrajini? Pa… Rusija!

BEŽANIJA Usprkos svim naporima NATO saveznika i najavama o doniranju modernih tenkova, Rusija je ta koja je nesvjesno najveći...
- Advertisement -

Velika Britanija i Europska unija postigle su dogovor o trgovinskom sporazumu, čime se izbjegao neuredan Brexit. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni pregovarač Michel Barnier objavili su da je postignut “pošten i uravnotežen” sporazum između EU-a i Velike Britanije.

- Advertisement -

Dogovor je postignut sedam dana prije nego što Britanija zauvijek napusti jedan od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

– Drago mi je što mogu objaviti da smo postigli najveći trgovački dogovor, vrijedan 660 milijardi funta na godinu. To je sveobuhvatan ugovor o slobodnoj trgovini po uzoru na kanadski model kojim ćemo zaštiti radna mjesta i koji nam omogućuje prodaju britanskih proizvode bez tarifa i kvota, a našim će tvrtkama i izvoznicima omogućiti još bolje poslovanje s našim europskim prijateljima, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Međutim, reakcija iz Škotske koju je na twitteru objavila premijerka Nicola Sturgeon bila je očekivana, pa je ona tako napisala da se Brexit događa mimo škotske volje, te da je vrijeme da Škotska zacrta vlastitu budućnost kao neovisna europska nacija.

Irski je premijer Miheal Martin pak rekao kako ne postoji dobar Brexit za njegovu naciju, no sporazum je kompromis i najmanje loša verzija izlaska Velike Britanije u trenutačnim okolnostima.

Na dogovor su reagirali i Johnsonovi prethodnici u Downing streetu, pa je tako David Cameron koji je i raspisao referendum o Brexitu na twitteru napisao kako je ovo dobar kraj loše godine, Theresa May na istoj platformi ustvrdila da sporazum daje sigurnost da će poslovanje i trgovina ići dalje, a dogovor je pozdravio i hrvatski premijer Andrej Plenković dok su se europske novine raspisale o tome da je kaotičan Brexit izbjegnut.

– Imamo pošten i uravnotežen sporazum s Ujedinjenom Kraljevinom. Sporazum će zaštiti interese EU-a, osigurati pravedno tržišno natjecanje i predvidljivost za naše ribare, izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Barnier je istaknuo da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

– Bit će doista velikih promjena 1. siječnja. To je posljedica brexita, rekao je Barnier.

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

– Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i poduzeća. Tijekom proteklih godina EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo, rekao je Michel. Dodao je da je sada vrijeme da Europsko vijeće i Europski parlament analiziraju sporazum koji su postigli pregovarači.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Europske unije, izrazivši nadu u nastavak “snažnog partnerstva dviju strana.

– Pozdravljamo dogovor o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije nakon intenzivnih pregovora tjedan dana prije kraja prijelaznog razdoblja i nadamo se nastavku snažnog partnerstva s Velikom Britanijom, napisao je Plenković na svom Twitter profilu, podijelivši objavu predsjednice Europske komisije (EK) Ursule von der Leyen.

Članice EU-a moraju odobriti privremenu primjenu sporazuma, a Europski parlament će o tome odlučivati u siječnju jer više nema vremena da to obavi do kraja ove godine.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, ali u tom prijelaznom razdoblju su pravila o trgovanju, poslovanju i putovanju ostala nepromijenjena. S početkom siječnja, Bruxelles će Ujedinjenu Kraljevinu tretirati kao treću zemlju.

Ako bi se sklopio trgovinski sporazum s nultim carinama i kvotama, očuvala bi se godišnja trgovinska razmjena u vrijednosti od skoro bilijun američkih dolara, ali i mir u Sjevernoj Irskoj sklopljen na Veliki petak 1998.

Velika Britanija Brexitom okončava 48 godina dug i bremenit odnos s francusko-njemačkim projektom ujedinjene Europe kao globalne sile.

EU i Britanija postigle sporazum, sad ga trebaju potvrditi parlamenti

Britanski parlament ima tek nekoliko dana da prouči i donese zakone potrebne za provedbu sporazuma prije roka 31. prosinca. Zasjedat će 30. prosinca.

Oporbena Laburistička stranka potvrdila je da će podržati sporazum, što znači da je osigurana potrebna većina u donjem domu parlamenta. Čelnik Laburista Keir Starmer rekao je da, unatoč tome što je dogovor “tanak”, i dalje bolji nego da ga nema.

Iako bi u Johnsonovoj stranci moglo biti tvrdih zagovornika brexita, koji će glasati protiv sporazuma jer on ne predstavlja “čisti” izlazak iz EU-a kakav su priželjkivali, njih neće biti dovoljno da ugroze vladin dogovor. Gornji dom parlamenta ga ne bi trebao blokirati.

Što će zastupnici podržati?

Zastupnici će vjerojatno biti nezadovoljni jer se od njih očekuje da u kratkom roku donesu potrebne zakone. Obično značajni zakoni mjesecima prolaze kroz parlament i uključuju detaljna čitanja i reviziju.

Dvije strane postigle su sporazum tek tjedan dana prije potpunog izlaska Britanije iz jednog od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Trgovinski sporazum EU-a i Britanije trebaju odobriti i Europski parlament te 27 članica bloka. Izaslanici članica EU-a sastat će se 25. prosinca i početi proučavati postignuti dogovor./Hina

Najnovije vijesti

Austrija: Hrvat (19) ukrao automobil pa ušao u pogrešnom smjeru na autoput

19-godišnji vozač koji je vozio ukradeni automobil zaustavljen je u subotu poslijepodne na A8 u Sattledtu (okrug Wels-Land). Hrvata...

Moguća nestašica dizela?

Sutra na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije, i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj – ona u...

Tko je najveći donator tenkova Ukrajini? Pa… Rusija!

BEŽANIJA Usprkos svim naporima NATO saveznika i najavama o doniranju modernih tenkova, Rusija je ta koja je nesvjesno najveći donator tenkova Ukrajine danas Tradicije koje...

Antonija Šola o vjenčanju s 10 godina mlađim dečkom

Pjevačica Antonija Šola progovorila je o pripremama za vjenčanje s 10 godina mlađim dečkom Marijem Regeljom, inače pjevačem benda „Ljubavnici - A mislim, nemamo mi...

Nova ozljeda Stephena Curryja, LeBron James sve bliži rušenju rekorda legendarnog Kareema Abdul-Jabbara

Košarkaši Denvera su uvjerljivom domaćom pobjedom protiv Atlante (128-108) došli do 37. pobjede u sezoni i izjednačili se po učinku (37-16) s dosadašnjim liderima...

Povezane vijesti