- oglas -

SKB Mostar prvi u BiH počeo proizvodnju kapi za oči iz krvi

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

Transfuzijski centar Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar prvi je u Bosni i Hercegovini započeo proizvodnju kapi za oči iz autolognog seruma, odnosno iz krvi.

Pacijentica Martina Zovko, koja je među prvima primila ovu terapiju, Feni je pojasnila kako je njezin primarni problem bio meningeom na mozgu oko očnog živca, kojega je izliječila, ali koji je uzrokovao pogoršanje vida na desnom oku. Nakon svega nekoliko terapija kapima iz autolognog seruma vid joj se značajno poboljšao.
- Advertisement -

– Prema preporuci oftalmologa krenuli smo s ovom terapijom i kod mene se već sada vide pomaci nabolje. Kapi koristim svaki dan, dobila sam upute kako ih trebam čuvati i transportirati do svog mjesta stanovanja. Ja sam defektolog po struci i radim s djecom s posebnim potrebama. Važan mi je vid, a terapija ovim kapima pokazala se izuzetno uspješnom – kazala je Zovko.

Iako će terapiju koristiti dulje vrijeme, ističe da joj je sada život znatno olakšan.


Prvi u BiH

Pročelnica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar dr. sc. Jadranka Knežević pojasnila je kako je riječ o autolognim kapima za oči koje se prave iz seruma, odnosno iz krvi.

– Ovo radimo prvi put, i to prema pozivu doktorice s Klinike za očne bolesti koja nam je rekla da ima indikacije za nekoliko bolesnika. Od pacijenta smo uzeli krv iz koje smo napravili kapi, odnosno terapiju za tri mjeseca. Kada pacijent potroši terapiju, isti proces prolazimo ponovno. Uz prethodni liječnički pregled uzimamo krv koju čuvamo 24 sata. Nakon toga odvajamo serum i napravimo razrjeđenje jedan naprema četiri s fiziološkom otopinom. To prelijevamo u 30 do 36 bočica za bolesnika koje obilježavamo njegovim imenom – kazala je Knežević u razgovoru za Fenu.

Bočice sa serumom moraju se čuvati zaleđene na temperaturi nižoj od -25 Celzijeva stupnja, a prije pohrane potrebno je provjeriti sterilnost.

Terapiju su nedavno počele uzimati dvije pacijentice SKB-a Mostar, a pročelnica ističe kako se uskoro spremaju i na veći posao.

– Indikacije za ovaj tip liječenja mogu biti oštećenja ili upala rožnice, suhe oči i slično. Terapija se može davati poslije transplantacije rožnice, kod odbacivanja rožnice i u puno drugih situacija kada postoji indikacija za pravljenje takvih kapi. Ako smo jedan posto povećali vid pacijentima, nama je to velika stvar, a posebno bolesniku koji slabije vidi – ustvrdila je doktorica Knežević.

Bez kontraindikacija

Prije uzimanja krvi radi se pregled svakog bolesnika. Testira se na krvlju prenosive bolesti, a na Odjelu se rade i ostali laboratorijski nalazi koji su potrebni za procjenu koliku količinu krvi će uzeti i koliko dugo će pacijent uzimati kapi.

– Ako je netko anemičan uzmemo manju dozu. Zato postoje nalazi koji nam pokažu stanje. Mi procijenimo prema malokrvnosti ili punokrvnosti koliko ćemo krvi uzeti. Ne postoji kontraindikacija jer svaki bolesnik dobije svoj serum – navela je.

Na kraju je kazala kako se u nekim zemljama ova terapija radi i alogeno, tj. uzimaju se plazme odnosno serumi od drugih ljudi.

– Tu je već riječ o donorima, pa je važno paziti o kojoj krvnoj grupi se radi, je li osoba koja donira u punom zdravlju i slično. Mislim da ćemo i to početi raditi ovdje – ustvrdila je pročelnica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar dr. sc. Jadranka Knežević, prenosi Fena.

Centralna.ba

 

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti