Poveži se s nama

Središnja Bosna

SEFER HALILOVIĆ; To će biti trenutak konačnog obračuna s ustašama na ovom terenu i put u Hrvatsku ili pod crnu zemlju – CHARLS R. SHRADER: Bošnjačka strategijska pozicija žrtve – samo smo mi žrtve, a naši zločini su legitimni vojni ciljevi

Objavljeno

Viteški portal koji već nekoliko godina, s vremena na vrijeme objavljuje sadržaj oko određenih pitanja vezanih za hrvatsko-muslimanski sukob u Vitezu i stradanja, te na taj način kontaminira javnu i medijsku scenu u Vitezu ponovno su jučer 23.03.2023. godine objavili, vjerojatno u duhu dobrih “komšijskih odnosa” na koje pozivaju, takvo priopćenje koje bi se moglo raščlaniti na način: “nad nama su činjeni sustavni zločini, a naši ciljevi gdje su se dogodile žrtve su legitimne vojne mete. Već 30 godina poslije rata još uvijek se ne možemo osloboditi balasta prošlosti. Uloga ovakvih medijskih sadržaja nije u svrhu njegovanja kulture sjećanja, na koje svaki narod ima pravo već je usmjereno na raspirivanje najnižih nacionalnih strasti i obnavljanje sjećanja koja nikome nisu ugodna, pritom pozivajući na dobre komšijske odnose, međusobno poštovanje i uvažavanje, ali pod pretpostavkom da Hrvati u Vitezu nemaju pravo na njegovanje vlastite kulture sjećanja i kolektivne svijesti, već je istina i jedino točno ono što oni smatraju da odgovara istini.

Pitamo se zbog čega to rade i u koju svrhu, te za kakve ciljeve. Ukoliko znamo da ovaj portal uređuju politički instrumentalizirana boračka udruženja ARBiH, koja su u uskoj sprezi sa određenim strankama koje im vjerojatno oblikuju termin plan za objave, uređuju sadržaj i daju zeleno svjetlo što mogu i na koji način distribuirati, onda prihvaćamo kako iza tog narativa stoji šira i dobro pripremljena politička strategija kojoj nisu u interesu dobri susjedski odnosi, međunacionalno uvažavanje, već promocija selektivne istine i podizanje nacionalnog naboja koji bi trebao poslužiti za realizaciju određenih politika u Vitezu.
Nikada Hrvati u Vitezu neće prihvatiti selektivnu istinu koja se na ovaj način pokušava reinterpretirati i stalnim ponavljanjem učiniti jedinom pravom istinom.
Dugogodišnji društveni i politički narativ o ” samom stradanju Bošnjaka u BiH i Vitezu” svakome tko iole poznaje što se to događalo na ovim prostorima za vrijeme muslimansko – hrvatskog sukoba u Vitezu s ovakvim objavama sugerira nam postojanje čiste političke manipulacije žrtvom. Bošnjačka “strategijska pozicija žrtve” o jedinom stradanju kao alat u ostvarenju političkih ciljeva. Kako smo u prethodnom tekstu o Buhinim Kućama pod naslovom “Je li samo žrtve u Ahmićima imaju pravo na bol i žal“ naglasili važnost kulture sjećanja o stradanjima u proteklom ratu, ni na koji način ne želimo oduzeti pravo bilo kome da njeguje tu vrstu kolektivnog sjećanja pa i oblikovanja vlastite kolektivne svijesti, ali kada deviza “samo smo mi stradali, samo je nad nama učinjen genocid, samo smo mi žrtve, a tuđe žrtve su legitimne vojne mete“ onda jasno prepoznajemo pitanje zloupotrebe žrtve u političke i usko-stranačke svrhe. Strategija koja je pozicionirala Muslimane kao žrtve stoljetnog genocida ima za cilj zaključak da su svi muslimansko-bošnjački ciljevi povijesno opravdani, a politički po naravi demokratski. Zato Bošnjaci kao politički narod smatraju da cijeli svijet mora a priori prihvatiti zahtjeve žrtava genocida kao jedino legitimne, zbog toga svjedočimo agresivnoj medijskoj propagandi koja za cilj ima manipulacijom žrtve i ratnog stradanja oblikovati opću sliku u javnosti i koristiti žrtvu poradi realizacije svojih političkih strategija.
Daniele Giglioli daje precizan opis suvremenog odnosa međunarodne javnosti prema žrtvi jer biti žrtvom “lišava vas svake kritike, garantira vam nedužnost i oslobađa vas svake sumnje u ispravnost“ . U političkom svijetu strategijska je prednost žrtve, pogotovo masovnih zločina, da žrtva “nikome ne polaže račune i nema se potrebe nikome pravdati“;

“Ukoliko sama žrtva ima vrijednost, ukoliko je sama žrtva vrijednost po sebi, mogućnost samoproglašenja takvom postaje jednom vrstom utvrde, strategijska pozicija koju valja zauzeti pod svaku cijenu. Žrtva je bez odgovornosti, nikome ne polaže račune i nema se potrebe pravdati – zapravo je to san svake moći.“

Oglas

Upravo je ovo pozicija koju bošnjačko političko vodstvo od prvog dana pregovora s međunarodnom zajednicom zastupa s pozicije naroda nad kojim je izvršen genocid, etničko čišćenje, silovanja…, samo je naša pozicija besprijekorna i ratni i vojni ciljevi koje smo imali su legitimne mete, mi nismo činili nikakve zločine. U tom smislu prepoznajemo i ova nastojanja gdje se hrvatske žrtve u Vitezu obezvrjeđuju, a zločini počinjeni prema Bošnjacima u Vitezu kvalificiraju se kao genocid.

Charles R. Shrader; Događaji i događajni okvir jasno ukazuju na postojanje strategijske ofanzive ARBiH u Lašvanskoj dolini

Vojni povjesničar C..hrader analizirao je muslimansko-hrvatski rat u Srednjoj Bosni na bazi dokumenata koji su bili dostupni u Hagu i došao je do sljedećih zaključaka;

Oglas

1. Preuzeti kontrolu nad komunikacijskim pravcima sjever-jug kroz srednjobosanske enklave bosanskih Hrvata, te tako povezati snage ARBiH sjeverno od doline Lašve, Kozice, Lepenice sa snagama na jugu kako bi Bošnjaci osigurali komunikacijski pravac prema vanjskom svijetu.

2. Preuzeti kontrolu nad vojnoindustrijskim postrojenjima u srednjoj Bosni i okolici kako bi se ARBiH naoružala za rat protiv Srba

3. Opkoliti enklavu bosanskih Hrvata u srednjoj Bosni i podijeliti je na manje dijelove koje će zatim biti lakše pojedinačno likvidirati, te tako očistiti Hrvate iz Srednje Bosne i osigurati prostor za smještaj muslimanskih izbjeglica koje su Srbi protjerali iz drugih područja, te na taj način osigurati političku dominaciju na ovom prostoru
Shrader dalje zaključuje; Takav cjelovit i dalekosežan plan mogao je biti razrađen samo u Glavnom Stožeru ABiH pod rukovodstvom načelnika stožera Sefera Halilovića i u stožeru trećeg korpusa Envera Hadžihasanovića. Samo su oni raspolagali snagama i znanjem nužnim za pripremu takva plana, a postoje stanovite naznake da se o planu razmišljalo još mnogo ranije. Operativni planovi ARBiH imaju za cilj ne samo očistiti Hrvate iz Srednje Bosne nego i zauzeti prostor sve do Mostara, te osigurati izlaz na more… (str. 114.-116.)

Oglas

Vojne operacije ARBiH kojima je cilj etničko čišćenje Hrvata u Srednjoj Bosni kao dio šire vojne i političke strategije bošnjačkog vodstva počinju u svibnju i traju nekoliko narednih mjeseci. Najintenzivnije su sredinom lipnja. 09.06.1993. Sefer Halilović izjavio je u zapovjedništvu Trećeg korpusa:

“Treći korpus mora pojačati napadna i informativna dejstva na Travnik i Lašvansku dolinu, Busovaču, Vitez, Novi Travnik. Treći korpus za taj posao će dobiti pojačanje kada Ujedinjene nacije odrede demilitarizirane zone u Istočnoj Bosni, tada će biti trenutak konačnog obračuna s ustašama na ovom terenu i put u Hrvatsku ili pod crnu zemlju… “ – OZ SB-VOS, Načelnik VOS I.Z. 9.5.1993. (ICTY, predmet IT-04-74 dokaz 3D 02873)

Halilović u svojim razmatranjima nastavlja; “Treći korpus mora pojačati svoja napadna i informativna dejstva. U medijskom radu važno je za ARBiH da se ne prepoznaju glavni ciljevi njezinih vojnih operacija, a da se pozornost domaćih i stranih medija usmjere na područja od nama sekunadarnog interes u ovom trenutku“
Hrvatsko-bošnjački sukob u Lašvanskoj dolini kao i sva stradanja koja su se dogodila nije moguće na objektivan način promatrati, ako ga izoliramo te svaki događaj i stradanje kao poseban povijesni fakt izvučemo izvan prostornog i vremenskog konteksta te mu dajemo vjerodostojnost na razini apsolutne istine. Svaki događaj i okolnosti koje su prethodile tome treba postaviti u određeni događajni okvir, da bismo ih mogli razumjeti i na pravi način promatrati.

Oglas

Međutim, očita uloga ovog portala i njegovih vlasnika te političkih sponzora nije usmjeren ka rasvjetljavanju povijesne istine te njegovanja kulture sjećanja i poštovanja tuđe žrtve već porobljavanje svijesti vlastitog naroda na štetu cjelokupne istine i dobrih susjedskih odnosa. Kako bilo, naša namjera nije činiti ono što čine oni, mi poštujemo tuđe žrtve i s pijetetom se odnosimo prema njima ali krivotvorenje povijesne istine, ponižavanje hrvatske žrtve nećemo dopustiti i nećemo šutjeti na tu vrstu fabriciranja neistina. Zbog toga ovaj kratak prilog o tome u kakvom su ratnom ambijentu živjeli Hrvati u Lašvanskoj dolini i Vitezu u spornom vremenskom periodu najstrašnijih zločina u povijesti ove doline.

Centralna.ba

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

Središnja Bosna

Održana biciklijada “Maculje 2023”

Objavljeno

Piše

Ispred zgrade Općine Novi Travnik danas u 10 sati startala je tradicionalna biciklijada “Maculje 2023” u organizaciji Biciklističkog kluba “Asovi”. Biciklijada je održana uz financijsku podršku općine Novi Travnik.

Na startu se, zbog vremenskih uvjeta, našlo nešto manje sudionika nego što je prijavljeno.

Biciklisti su se laganom vožnom uputili prema nekropoli stećaka Maculje, koja je od grada udaljena nekih 23 km. Vožnja se završava dolaskom na nekropolu stećaka Maculje, gdje je za sve sudionike osiguran sendvič i sok.

Oglas

Fotografije pogledajte na Facebook stranici Centralna.

Nastavi čitati

Sport

Zajednica žena kraljica Katarina Kosača iz Busovače pobjednice odbojkaškog turnira u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

U subotu, 3. lipnja, Zajednica žena kraljica Katarina Kosača Novi Travnik organizirala je turnir u odbojci.

Turnir, na kojem su nastupile članice Zajednice kraljica Katarina Kosača iz Kiseljaka, Busovače, Bučića, Stojkovića i Novog Travnika održao se u Sportskoj dvorani u Novom Travniku, a pobjedu su odnijele članice udruge iz Busovače.

Ostalim natjecateljicama uručene su prigodne zahvalnice.

Oglas

Fotografije s turnira možete pogledati u na Facebook profilu Centralna.

Nastavi čitati

Događanja

Radionica i koncert novosadske operne dive, izložba slika i promocija fotopoezije u organizaciji UG RadoGOST

Objavljeno

Piše

UG “Centar za kulturu življenja RadoGOST“ iz Novog Travnika, ove je godine u okviru manifestacije “Dani Općine Novi Travnik 2023.“ pripremilo mnoštvo raznolikih sadržaja koji će biti održani u periodu od 8-10.6.2023. u Novom Travniku.

Ulaz na svaki od sadržaja bit će, naravno, slobodan, dok broj mjesta nije ograničen.

Izložba slika škole slikanja RadoGOST-a, prva je u nizu od pet aktivnosti ovog udruženja, a bit će upriličena 8. lipnja/juna u novotravničkom Domu kulture u 18 sati.

Oglas

Riječ je o izložbi na kojoj će biti izloženi radovi 19 novotravničkih slikara različitih dobnih skupina, a koje je slikanju na školi slikanja RadoGOST-a podučavala novotravnička likovna umjetnica i profesorica likovne umjetnosti Brana Đurović-Puljić.

Narednog dana, u petak, 9. lipnja/juna u Domu kulture s početkom u 18 sati, održat će se i psihološko predavanje i radionica na temu “Empatija – ključ za bolji život” koju će voditi Ozrenka Fišić, mag. psihologije i pedagogije. Na ovom predavanju bit će riječi o empatiji, traumatskim situacijama, čovjeku kao socijalnom biću, te narcisoidnosti kojoj smo izloženi u partnerskim odnosima, na radnom mjestu i u društvu.

Za sve one koji se profesionalno bave ili imaju dodir s pjevanjem i javnim govorom, organizatori su priredili jedinstvenu radionicu “Moć glasa” koju će voditi poznata novosadska operna pjevačica i dr. um. Agota Vitkai Kučera.

Oglas

Ova radionica bit će održana također u Domu kulture u subotu, 10.lipnja/ juna s početkom u 11 sati, a posebno je posvećena pjevačima, glumcima, voditeljima, predavačima te svima onima koji svoj glas koriste u profesionalne svrhe.

Šest sati kasnije, istoga dana (10. lipnja/ juna) u 17 sati, ova poznata novosadska gošća i doktorica umjetnosti će u prostorijama Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca u Novom Travniku, održati Mini koncert solo pjevanja i sviranja na klaviru na koji su svi dobrodošli, bez obzira da li su bili sudionici Radionice ili ne.

Ovaj Mini koncert bit će ujedno i uvertira u promociju knjiga fotopoezije “Magleno more” i “Između stabala baobaba” autorice Ozrenke Fišić, profesorice hrvatskog jezika i književnosti.

Oglas

Promocija će započeti u odmah po završetku Mini koncerta Agote Vitkai Kučera (10. lipnja/ juna) u 18 sati, u istom prostoru Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca u Novom Travniku.

Promotori fotopoezije bit će Ivan Volić, Nebojša Dimitrijević i Brana Đurović-Puljić, a poeziju će čitati Irena Fišić i Ankica Mađar.

Udruga “RadoGOST” pozvala je sve zainteresirane da im se pridruže na ovim zanimljivim događajima!

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

KUD “Novotravničko biserje” večeras organizira koncert “Našoj općini”

Objavljeno

Piše

KUD „Novotravničko biserje“ u subotu, 03.lipnja, u Domu kulture, organizira koncert pod nazivom “Našoj općini”.

Koncert koji se održava povodom obilježavanja Dana općine Novi Travnik počinje u 19:00 sati, a uz domaćine nastupit će KUD “Željezara” Zenica, KUD “Stari Grad” Jajce, KUD “Vitez” Vitez i KUD “Mirsad Hajduković” Breza.

Iz “Novotravničkog biserja” pozivaju sve novotravničane i novotravničanke: “Dođite da zajedno zaigramo”.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Anamarija Ljubas iz Nove Bile učenica generacije KŠC Petar Barbarić za 2022/23 godinu

Objavljeno

Piše

Učenica generacije KŠC Petar Barbarić Travnik za školsku 2022/23 godinu je Anamarija Ljubas koja nam dolazi iz Nove Bile, gdje je završila osnovnu školu odličnim uspjehom.

Tijekom svog gimnazijskog školovanja u KŠC-u „Petar Barbarić“ Travnik, osim odličnog uspjeha i uzornog vladanja, ostvarila se i kroz sudjelovanje u literarnoj sekciji i izvannastavnim aktivnostima. Tu se posebno izdvaja međunarodni ekološki projekt „3forEco“, čiji je nositelj naša škola.  Bila je članica folklorne skupine „Sloga“ , predsjednica Franjevačke mladeži u Gučoj Gori te članica odbojkaškog kluba „Victory“. Sudjelovala je i na brojnim natjecanjima i osvajala visoka mjesta te uvijek ponosno predstavljala svoju školu, Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik.

Zbog svega toga, ali i onoga što nije stalo u ove retke, nakon bodovanja Povjerenstva za izbor učenika generacije i procjene Nastavničkog vijeća o pokazanim individualnim specifičnim karakternim osobinama i kompetencijama učenice, Nastavničko vijeće donosi Odluku kojom se učenica  Anamarija Ljubas proglašava učenicom generacije za 2022./2023. školsku godinu.

Oglas

Čestitamo joj na uspjehu, kao i njezinoj obitelji i želimo joj puno uspjeha u budućnosti!

Nastavi čitati

Društvo

Novi Travnik: Ovaj mjesec obilježavaju se dvije velike obljetnice

Objavljeno

Piše

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-HB Novi Travnik ovaj mjesec obilježavaju dvije velike obljetnice.

U petak 9.lipnja obilježa se 30.obljetnica u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata, 226 poginulih branitelja i 44 civilne žrtve sa područja općine Novi Travnik.

Polaganje vijenaca tog dana je u 17h, na Središnjem spomen obilježju u centru grada, a svetu misu zadušnicu od 18 sati predvodi don Anto Ledić.

Oglas

Na dan 13.lipnja obilježit će se 30.godina od progona i stradanja Hrvata gornjeg kraja Općine Novi Travnik.

Nastavi čitati

Društvo

TRAVNIK: Održana manifestacija Konzulska vremena

Objavljeno

Piše

Konzulska vremena je godišnji događaj nazvan po podnaslovu romana Travnička hronika Ive Andrića – na poziv dr. Kenana Dautovića, načelnika općine Travnik, u Travniku se okupljaju ambasadori i diplomatski predstavnici rezidentni u Bosni i Hercegovini, kojima se u raznim dijelovima grada nizom performansa s glumcima, baletanima i muzičarima, po motivima iz romana nastoji pokazati Travnik kroz Andrićevo djelo.

Upravo danas je nizom aktivnosti obilježena ova manifestacija, a ambasadori, kao i građani i turisti uživali su u više kulturnih dešavanja, a između ostalih upriličen je koncert austrijske muzike, a ispred Gradske biblioteke otkrivena je i skulptura Andrića.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Objavljeno

Piše

Na prvoj sjednici Vlade SBK u novom sazivu usvojene su smjernice ekonomske i fiskalne politike za naredno trogodišnje razdoblje.

“Osnovni ciljevi su ubrzani održivi gospodarski rast i razvoj, društveni razvoj i održivi okoliš. Svaki od ovih strateških ciljeva zahtjevaju realiziranje niz prioriteta koji su sadržani u sektorskim strategijama koje je ova vlada usvojila međutim još uvijek ima mnogo sektora tj oblasti u kojima se moraju donijeti strategije. Na sjednici vlade data je preporuka svim ministrima i svim politikama da istaknu prioritete u kojima ćemo mi ići i mislim da su najvažnija ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, uglavnom podizanje jedne kvalitete življenja na jednu višu razinu.”, kazala je ministrica financija Mirjana Plavčić.

Bilo je riječi i o značajnijem kreditnom zaduženju kako bi se pomogla realizacija kapitalnih projekata.

Oglas

“To nas stavlja u poziciju da hrabrije krenemo u nove cikluse investiranja sa gledišta javnog sektora. Kroz našu strategiju planirani su 460 milijuna za investiranje i ulaganje, dakle mi možemo pojačati taj segment.”, izjavio je Tahir Lendo, predsjednik Vlade SBK

Nastavi čitati

Društvo

U petak 16.06. patron župe Srca Isusova u Pećinama

Objavljeno

Piše

U petak 16.06. obilježava ae patron župe Srca Isusova u Pećinama. Sveta misa slavit će sw u 11 sati, a svečano misno slavlje predvodt će don Ljubo Zelenika.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 60 minuta

Erdogan prisegnuo za novi petogodišnji mandat

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan položio je u Ankari prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske. Erdogan, izabran u...

BiHprije 1 sat

Firmi iz Širokog Brijega greškom isporučen kokain u bananama vrijedan više od 20 miliona KM

U Širokom Brijegu je pronađena velika količina kokaina u paketima banana u jednoj firmi, a slučaj je policiji prijavio vlasnik...

Sportprije 2 sata

Juniori Dinama prvaci Hrvatske

U posljednjem, 30. kolu Prve nogometne lige za juniore Dinamo je slavio protiv Osijeka 4:1 u dvoboju koji je igran...

Središnja Bosnaprije 4 sata

Održana biciklijada “Maculje 2023”

Ispred zgrade Općine Novi Travnik danas u 10 sati startala je tradicionalna biciklijada “Maculje 2023” u organizaciji Biciklističkog kluba “Asovi”....

Sportprije 4 sata

Zajednica žena kraljica Katarina Kosača iz Busovače pobjednice odbojkaškog turnira u Novom Travniku

U subotu, 3. lipnja, Zajednica žena kraljica Katarina Kosača Novi Travnik organizirala je turnir u odbojci. Turnir, na kojem su nastupile članice...

Sportprije 4 sata

Kiseljak open: Danas nas očekuke pravi teniski spektakl

Zbog kiše, jučer su završena tek tri meča na teniskom turniru “Juicy Kiseljak open” i danas nas očekuje pravi spektakl.Na...

Društvoprije 7 sati

Hrvati s djecom napustili Zambiju i sletili u Dubai

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se...

BiHprije 9 sati

Sarajevo: Let 3 na BaŠČaršijskim noćima

Riječka grupa Let 3 stiže u Sarajevo, a nastupit će prvog srpnja u Bosanskom kulturnom centru u okviru Baščaršijskih noći....

Oglas
Oglas