Sedam osoba iz BiH skriva 4,3 milijuna dolara

29

Nekoliko osoba iz BiH umiješano je u višemilionske mutne poslove sa švicarskom podružnicom britanske HSBC banke.

-- Oglas ---

Najveća britanska banka HSBC pomagala je bogatim klijentima da prevare državu i zadrže milione funti poreza, objavio je BBC pozivajući se na istraživanje tima 45 istraživačkih novinara iz 45 zemalja. Otkriveni dokumenti o hiljadama računa HSBC-ovog privatnog ogranka u Švicarskoj ukazuju na to da su održavani za kriminalce, švercere, političare, te slavne osobe koje su željele biti iznad zakona, odnosno ne platiti poreze.

Među njima je i nekoliko građana BiH ili osoba koje su povezane sa našom zemljom. Naime, sedam osoba iz BiH ili koje vode porijeklom iz naše zemlje, poslovalo je sa švicarskom podružnicom banke HSBC. Na tajnim bankovnim računima na kojima se nalazi blizu 100 milijardi dolara, 4,3 miliona pripada osobama iz BiH ili su na bilo koji način povezane sa našom zemljom.

Pojedinačno, navodi se u izvještaju koji je uzdrmao svijet, najveća svota koja se povezuje sa jednom od sedam osoba je 3,8 miliona. Prvi od devet računa povezanih sa bh. građanima na kojima se nalazi 4,3 miliona otvoren je 1990. godine, a posljednji 2003. godine.

Među vlasnicima tajnih računa nalaze se glumac Christian Slater, nogometaš Diego Forlan, milijarderi Carlos Hank Rhon i Alfred Taubman, vozač Formule 1 Fernando Alonso, kao i njegov kolega Heikki Kovalainen, kraljevi Maroka i Jordana i mnogi drugi.

Ove podatke na hiljade stranica dobio je francuski list Le Monde, a u udruženoj istrazi više od 50 medija pokazalo se da su u HSBC-u u nekim slučajevima prekršili zakon progledavši kroz prste utajivačima poreza, među kojima je bilo i trgovaca oružjem, posrednika diktatora, te švercera krvavih dijamanata.

Iz HSBC-a su priznali da su pojedinci iskorištavali bankarske tajne za otvaranje neprijavljenih računa, ali su dodali da su se sada fundamentalno promijenili. Dokumenti koje je još 2007. godine ukrao kompjuterski ekspert koji je radio za HSBC u Ženevi sadrže detalje o više od 100.000 klijenata širom svijeta.

U BiH se još niko nije oglasio povodom objavljivanja ovih dokumenata iako je tajne račune u HSBC-u imalo sedam osoba iz BiH, odnosno osoba koje su na naki način povezane sa našom zemljom piše poskok.info.