Savjeti za zdravo ljeto: Pijte dvije litre vode dnevno, čuvajte se sunca

65

Ljeto zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti, poručuju iz Instituta za zdravlje iz Zenice. To se posebno odnosi na starije osobe, kronične bolesnike, dojenčad te malu djecu.

Visoka temperatura, pojačano znojenje, opekline, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti koje donosi ljeto. Iz Instituta za zdravlje naglašavaju kako nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom, može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekline, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju i karcinom kože – melanom.

Bez obzira na tip kože, najvažnije je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obvezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom (50) koja je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja, preporučuju iz Instituta za zdravlje.

Preporuka je i sunčati se postupno (prvi dan 15 minuta, pa polako produljivati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zrakama u razdoblju od 10 do 16 sati. Također, korisnim smatraju oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima te nošenje sunčanih naočala s UV zaštitnim slojem.

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tekućine znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dvije litre dnevno, što je otprilike osam čaša). Preporuka je unositi tekućinu polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidraciju. “Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, a obvezno se nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte toplom vodom i sapunom”, navode iz Instituta za zdravlje.

Ljeti su česti ubodi različitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikom bolnom oteklinom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otekline. Za rad u vrtu, izlet u prirodi ili večer uz obalu obvezno je korištenje spreja za zaštitu od insekata. Tijekom cijele godine, a osobito ljeti, treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica.

Ljeti, zbog porasta temperature, nepravilno čuvanje namirnica skraćuje rok trajanja te bitno utječe na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica. U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela – upotrebljavati samo svježe namirnice, odgovarajuće ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke.

Posebnu pozornost treba obratiti, ističu iz zeničkoga Instituta za zdravlje, na lako pokvarljive namirnice proteinskoga podrijetla, kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom može se spriječiti čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom posuđa i pribora za rad s hranom (osobito daske za rezanje mesa)