Sastanak s gospodarstvenicima u Kiseljaku

28

-- Oglas ---

Na poziv načelnika Općine Kiseljak 24.06.2015. godine, u suradnji s Ekopakom održan je sastanak na temu -Uspostava Sustava za iskorištavanje i reciklažu ambalažnog otpada u Općini Kiseljak, i Upravljanje čvrstim otpadom i uspostava sustava upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH.

Sastanku su nazočili predstavnici Općine Kiseljak, predstavnici Ekopaka (prvi ovlašteni operater sustava za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada u BiH) i predstavnici 7 gospodarskih subjekata s prostora općine Kiseljak od uručenih 30 poziva (gospodarstvenicima koji se bave proizvodnjom, pakiranjem i uvozom ).

Predstavnici Ekopak-a prezentirali su projekt zbrinjavanja ambalažnog otpada u svjetlu Ugovora o poslovnoj suradnji između Općine Kiseljak i Ekopak-a kao i zakonskim odredbama vezanim za reciklažu ambalažnog otpada.

Nakon prezentacije gospodarstvenici su imali priliku dobiti odgovore na brojna pitanja od interesa za poduzeća koja zastupaju.

Na sastanku su obrađene teme tumačenja odredbi Pravilnika FBiH, zatim principi rada Ekopaka i prednosti korištenja „Zelene točke“, a razgovarano je i o načinu pripreme izvještaja o količinama ambalaže koja se izvozi na tržište.
Neprofitna kompanija Ekopak prvi je ovlašteni operater sustava upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, a cilj joj je da u ime svojih klijenata – proizvođača ambalaže, uvoznika, distributera i trgovaca preuzme odgovornost za ispunjavanje zakonskih obveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u FBiH po najnižim održivim troškovima, a za dobrobit cijele zajednice.

Inače Općina Kiseljak i Ekopak nedavno su potpisali ugovor, Kiseljak je 14 općina koja je ušla u sustav Ekopaka. ‘’Iako smo krenuli s odlaganjem i prikupljanjem otpada, ovim ugovorom uveliko ćemo rasteretiti otpad na području općine i krenuti s recikliranjem istoga’’ kazao je načelnik Mladen Mišurić – Ramljak.
Uz investiranje u adekvatnu komunalnu infrastrukturu koja je potrebna za selektivno odlaganje ambalažnog otpada u općini, Ekopak će u narednom periodu realizirati i edukativne aktivnosti s namjerom da građane općine Kiseljak upozna sa pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada.