Samo u institucijama države i entiteta zaposleno preko 30.000 osoba

34

U ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama Republike Srpske zaposleno je ukupno 3829 državnih službenika i 1896 namještenika, podaci su koje je Klix.ba dobio iz Agencija za državnu upravu RS-a.

Ovo nije potpun broj zaposlenih koji čine administraciju s obzirom da se ni u RS-u ne zna točno koliko je ljudi angažirano na osnovu ugovora o djelu u institucijama entiteta.

“Podatke za kompletnu javnu upravu ne posjedujemo”, rekao je za Klix.ba direktor Agencije za državnu upravu RS-a Aleksandar Radeta.

Podsjećamo, podatke o točnom broju zaposlenih nema ni Agencija za državnu službu Federacije BiH. Kako je ranije potvrđeno samo u organima državne službe čiji je osnivač Federacija BiH zaposleno je 2.039 državnih službenika. I oni dodaju da u ovu brojku nisu uračunati zaposleni u poduzećima čiji je osnivač FBiH i druge federalne institucije kao ni zaposleni koji su angažirani na osnovu ugovora na određeno vrijeme i ugovora o djelu.

Što se tiče državne razine u državnim institucijama zaposleno je ukupno 22.412 osoba. Od toga, putem jedinstvenog računa trezora, isplaćuju se 9725 plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH i 12.687 plaća zaposlenima bh. institucija.

U prijevodu to bi značilo da je samo u institucijama države BiH i dva njena entiteta zaposleno više od 30.176 osoba.

Oko 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na financiranje glomaznog javnog aparata u BiH tako da se s pravom može reći da je “državni pokret za birokraciju” postao rak koji razara cijeli ekonomski sustav BiH.

Dok ekonomski stručnjaci upozoravaju kako razgranati birokratski sustav BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju bh. ekonomiji, administracija u našoj zemlji nastavlja rasti.

Tako je usprkos moratoriju za samo godinu dana u Vijeću ministara BiH zaposleno 35 državnih službenika. Na teret građana BiH krajem 2015. godine zapošljavani su i novi savjetnici, suradnici i namještenici u Predsjedništvu BiH i to njih sedam. Na sjednici Vijeća ministara BiH koja će bit održana u četvrtak (5. svibnja) Predsjedništvo BiH tražilo je odobrenje za dodatno zapošljavanje u ovoj instituciji izvršne vlasti.

Krajem prošlog mjeseca predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić tražio je da mu se zakonski omogući da u svom uredu ima angažirano, ni manje ni više, nego osam savjetnika. Javnost je ostala zbunjena i informacijom da su u institucije Federacije BiH u prva četiri mjeseca 2016. godine zaposlene 122 osobe iako je Vlada FBiH na telefonski održanoj sjednici 30. prosinca 2015. godine donijela zaključak o obustavi natječajnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.