Connect with us

Sex i veze

Romantična prosidba na Starom mostu: Ponovno je postao simbol ljubavi

Published

on

Stari most u Mostaru odavno je magnet za zaljubljene parove. Podugačka je lista onih koji su se zaručili baš na Starom mostu. Dolazili su iz udaljenih mjesta kako bi taj trenutak ovjekovječili baš tu, na Starom mostu.

Upravo danas ponovno je postao simbol još jedne ljubavi, na njemu je ‘pala’ još jedna romantična prosidba. Slike govore više od riječi.

Američka stranica Matador Network još ranije uvrstila je Mostar među sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu, istaknuvši da je Stari most kao simbol ljubavi i spajanja ujedno i mjesto na kojem su se dogodile brojne zaruke, pa i vjenčanja.

Ovom zaljubljenom paru želimo svu sreću.

Advertisement

Centralna.ba

Advertisement

Scena

Postoji li ljubav na prvi pogled? Evo što kažu stručnjaci

Published

on

By

Jednostavno rečeno, ljubav na prvi pogled slična je osjećaju da vam je “suđeno biti” s nekim. Često se koristi kao sinonim za trenutnu početnu privlačnost koja je toliko snažna da se doista osjeća kao ljubav, prenosi N1.

“Ljubavi na prvi pogled’ prastari je koncept koji se temelji na uvjerenju da možemo osjetiti duboku romantičnu povezanost s određenom osobom odmah nakon što je vidimo. Mnogi žele vjerovati u “ljubav na prvi pogled” jer taj koncept hrani našu prirodnu ljudsku čežnju za romantičnom ljubavi”, kaže klinička psihologinja Carla Marie Manly.

No dok ljubav na prvi pogled vjerojatno uključuje određeni stupanj snažne fizičke privlačnosti, to dvoje nije jedno te isto.

“Ključna razlika između ljubavi na prvi pogled i fizičke privlačnosti leži u dubini i trajanju. Fizička privlačnost je trenutna i prvenstveno se temelji na vanjskim kvalitetama – izgledu, ponašanju, govoru tijela. To je reakcija koja može biti snažna, ali ima tendenciju biti površna”, kaže psihologinja Courtney Hubscher.

Advertisement

Ljubav na prvi pogled nadilazi ovo i možete osjetiti “neodredivu povezanost”. Vaša intuicija bi vam mogla reći nešto poput: “Ova osoba je prava za mene – ova osoba mi odgovara.”

Ako ste se ikada pitali postoje li istraživanja iza ljubavi na prvi pogled, postoje.Znanost pak ima manje romantičan pristup, primjećuje Hubscher.

“Znanost pruža pragmatičniji pogled. Istraživanja pokazuju da ono što često tumačimo kao ljubav na prvi pogled vjerojatnije jaka početna privlačnost”, objašnjava ona.

Studija iz 2021. posebno je proučavala “impuls ljubavi na prvi pogled”, otkrivši da se ljudi brže zaljubljuju kada to žele. Prema istraživačima, sudionici koji su se željeli zaljubiti bili su brži u pronalaženju pravog partnera, što je pogodno za uspostavljanje romantične veze.

Advertisement

“Istraživanja pokazuju da ljubav na prvi pogled sigurno može potrajati, pogotovo ako su partneri dobro usklađeni u ključnim područjima kao što su osobnost, interesi i vrijednosti”, kaže Manly,a piše Best Life.

Continue Reading

Scena

JEDNA STVAR U LJUBAVI OPASNIJA I OD VARANJA: Tanka je granica između veze u kojoj cvjetaju ruže i tempirane bombe

Published

on

By

Suovisnost je problem koji se u vezama sve češće može susresti, a evo i kako ga prepoznati i zašto biste u vezi trebali težiti kolikoj tolikoj slobodi, piše Story.

Kada je riječ o ljubavnim odnosima, iznimno je važno znati što je zdravo, a što nezdravo, s obzirom na to da su veze jedan od (naj)većih i (naj)važnijih segmenata naših života.

Navikli smo često slušati o prevarama, ljubomori pa čak i toksičnim vezama, no jedna stvar koja je poprilično opasna i o kojoj se definitivno ne govori dovoljno je suovisnost. Ova osobina odnosa može biti iznimno štetna kako za vas, tako i za osobu s kojom ste u vezi budući da stoji na putu do obostrano zadovoljavajućeg, zdravog odnosa, a razlog njezine opasnosti leži u tome što je u stanju sabotirati vašu sposobnost samostalnog funkcioniranja.

Dinamika zdravih odnosa mora omogućiti prostor ne samo za zajednički identitet para, već i za samostalni identitet svakog pojedinca. U većini veza će postojati trenuci u kojima jedna osoba ima određene potrebe, a druga osoba ispunjava potrebe tog partnera, ali često u nezdravim suovisnim odnosima potrebe jedne (ili obje) strane postaju krajnje jednostrane i kontroliraju sve druge aspekte odnosa. Jednostavno rečeno, suovisnost je odnos u kojem se dvije osobe koje su u vezi previše oslanjaju ili ovise jedna o drugoj – i upravo to vezu čini nezdravom.

Advertisement

Suovisnost nerijetko znači i to da su dvije osobe toliko emocionalno vezane jedna uz drugu da im je teško funkcionirati neovisno jedna o drugoj. Na mnogo načina suovisnost prelazi u ovisnost o ljubavi i obratno, a često se može vidjeti da što je odnos dramatičniji, to više jača simbiotska ovisnost između partnera. Ako vam i dalje nije najjasnija priroda problema, na najjednostavniji način rečeno, problem je u tome što pretjerana ovisnost o partneru sprječava oba partnera da neovisno funkcioniraju izvan veze.

Ovaj problem možda nećete prepoznati na prvu, ali dugoročno gledano, kada ga se zanemari, on ruši granice i sprječava ljude da preuzmu odgovornost za vlastitu vrijednost, život i sreću, i to iz razloga što sve navedeno vezujete uz partnera na kojeg se oslanjate, a što je posebno nezdravo.

Iako ovakva veza može biti štetna dok traje, ona je u stanju postati još opasnija i uzrokovati još više problema jednom kada (ili ako) prestane. Upravo ste zbog suovisnosti u opasnosti osjećati se ranjivo kada ste sami, a to znači da završetak veze ili situacija u kojoj se nešto dogodi vašem partneru može imati još razorniji učinak jer je osoba potencijalno potpuno nesposobna funkcionirati samostalno.

Ako ni sami niste sigurni jeste li u suovisnoj vezi, ovo su neki od znakova i ponašanja na koje treba obratiti pažnju!

Advertisement

1. Zdrave granice važne su za svaku zdravu vezu. Međutim, u suovisnom odnosu te će se granice srušiti, a to može značiti da će vaše osobne želje i potrebe na kraju biti ugrožene.

2. Budući da suovisni odnosi često uključuju jednog partnera koji više daje i jednog koji traži, pripazite da sve što se događa između vas i vašeg partnera bude u ravnoteži. Nemojte dopustiti da jedna osoba uvijek donosi sve odluke, bilo da se radi o vašim financijama, društvenom životu, praznicima ili bilo čemu drugome.
Slično tome, nezdrava ravnoteža je i kada se jedna osoba pretjerano oslanja na partnera i kada su sitnice u pitanju. Brinuti se o svom partneru kada mu nije dobro je zdravo funkcioniranje, ali korištenje malih izgovora za stalno udovoljavanje sitnicama od strane vašeg partnera je možda pokazatelj da idete predaleko.

3. Neravnoteža moći može se manifestirati i kroz emocionalne, a ne samo fizičke radnje. Jedna osoba tako može biti kronično nesigurna i stalno tražiti potvrdu, ohrabrenje ili odobrenje od partnera, a to bi moglo značiti da na kraju cijenite partnerovo mišljenje više nego što cijenite sebe i vlastito mišljenje, a mogli biste imati i strah da ćete biti napušteni od strane partnera.

Dakle…
Nesposobnost da živite zajedno s partnerom kao dvije odvojene osobe. Nemogućnost da izađete sami ili čak sami započnete projekte iz straha da ćete biti ostavljeni ili odbačeni. Osjećaj praznine i krajnjeg nezadovoljstva kada ste sami. Odricanje od hobija, događaja, planova ili osobnih interesa kako biste bili (što više) sa svojim partnerom. Pretjerani osjećaj odanosti partneru, čak i ako vas odbija i povrijeđuje. Sve su ovo oblici manifestacije nezdrave suovisnosti unutar veze, a ako ste prepoznali vlastitu vezu u bilo kojem primjeru, ponovno postavljanje granica i mijenjanje nekih ustaljenih navika dobar je početak povratka na pravi put.

Advertisement

Razgovarajte o tome kako ćete postići promjenu koju tražite. Možda ćete otkriti da vaš partner također ima slične frustracije kao i vi. Oboje možete predložiti neke granice oko toga kako želite da vaša veza funkcionira i kako želite da se prema vama postupa. Neke će granice biti vaše, neke partnerove, a neke će biti pregovori između vas dvoje, ali važno je da s partnerom budete jasni glede granica koje želite ponovno uspostaviti. A ako pak smatrate da je vaša veza nezdrava ili toksična, ili se osjećate nesigurno, možda bi najzdravija i najsigurnija stvar mogla biti prekinuti vezu.

Continue Reading

Scena

Lijepa Travničanka objavila sretnu vijest

Published

on

By

Džanan Musa, košarkaški reprezentativac Bosne i igrač Real Madrida, staje na “ludi kamen”.

Lijepu vijest na Instagram profilu potvrdila je njegova dugogodišnja djevojka Adna Dučanović.
 Ona je objavila fotografije sa zaruka, a čestitke su počele “pljuštati” u komentarima.

Adna je rođen Travničanka, a trenutno studira na stomatološkom fakultetu u Sarajevu.


– Poznavali smo se od ranije, kada sam boravio u Travniku s Reprezentacijom BiH, ali prvi kontakt i izlazak desio se nakon jednog Instagram posta koji smo oboje prokomentirali  – kazao je Musa nedavno za bh. medije.

Advertisement

Centralna.ba

Continue Reading

Scena

Mladenkina osveta: Pred oltarom svima pročitala poruke koje je njen zaručnik slao ljubavnici!

Published

on

By

Slomljena buduća mladenka saznala je nevjerojatno šokantnu vijest baš kad se spremala prošetati do oltara kako bi se udala za muškarca za kojeg je vjerovala da je ljubav njezina života. Zaručnik ju je varao, a saznala je to preko anonimne poruke noć prije nego što je trebala reći ‘uzimam’, piše Mirror.

Par je bio zajedno šest godina, a ona nije ni slutila da se muškarac kojeg voli viđa s drugom iza njezinih leđa. Žena, koja je ostala anonimna, objasnila je da je boravila u hotelu s prijateljima kada je doznala šokantno otkriće. Kad joj je na telefonu iskočila poruka, mislila je da je to još jedna čestitka za njihovo nadolazeće vjenčanje, no umjesto toga radilo se o nizu screenshotova poruka koje je njezin zaručnik slao pošiljatelju, s porukom: “Ja se ne bih se udala za njega . Hoćeš li ti?”

Buduća mladenka pročitala je sve poruke sa screenshotova koje je njen zaručnik izmjenjivao s nepoznatom ženom, a vidjela je i par zajedničkih selfija. Kad je provjerila datume, shvatila je da to traje već mjesecima, a neke su poruke bile stare samo nekoliko dana.

Jedna je poruka glasila: “Ovaj vikend. Ti i ja. Bit će vruće! Pripremi se!”. Na drugoj poruci je pisalo: “Tvoje tijelo je nevjerojatno i znaš kako ga koristiti”, dok je treća glasila: “Volio bih da moja zaručnica ima pola vještina koje imaš ti.”

Advertisement

Iz poruka se vidjelo da su njen zaručnik i njegova ljubavnica planirali zajednički bijeg. Nesretna buduća mladenka je objasnila da je misteriozna žena izgledala kao njena sušta suprotnost te da joj je njen zaručnik priznao da “nikada prije nije imao ovakvu vezu”. Briznula je u plač te je sve to pokazala svojim prijateljima koji su joj rekli da bi trebala odmah nazvati svog zaručnika i otkazati vjenčanje, ali umjesto toga odlučila je isplanirati epsku osvetu.

Namjeravala je nastaviti s vjenčanjem, a onda ga razotkriti pred svim njegovim prijateljima i obitelji. “Hodala sam do oltara, a noge su mi bile teške kao olovo, moja haljina iz snova bila je samo krinka. Kad je vidio moje lice, znao je da to nije ekstatična žena, ali nije imao pojma što slijedi. Stigla sam do oltara, duboko udahnula i suočila sam se s našim prijateljima, roditeljima, obitelji i rekla im istinu”, ispričala je nesretna žena.

Uzvanici su ostali u šoku kada je objavila: “Danas neće biti vjenčanja jer moj zaručnik nije ono što sam mislila da jest”. Zatim je izvadila telefon i pročitala sadržaj svakog screenshota, zbog čega je njen nesuđeni suprug bez riječi izašao iz crkve. “Danas neće biti vjenčanja, ali će umjesto toga biti proslava iskrenosti, pronalaska prave ljubavi i slijeđenja srca čak i kad boli”, priopćila je uzvanicima. Prema riječima nesuđene mladenke, otišla je na party, uživati u solo životu, prenosi Večernji list.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Sve više razvoda, a manje sklopljenih brakova, jedan kanton uvodi predbračno savjetovalište

Published

on

By

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u našoj državi došlo je do povećanja razvoda, a do smanjena sklapanja braka.

Tokom prva tri mjeseca u 2023. godine u BiH sklopljeno je 2.467 brakova, što je u odnosu na isti period 2022. godine pokazuje smanjenje za 7,53%.

Tokom prva tri mjeseca 2023. godine razvedeno je 540 brakova, što predstavlja povećanje od 19,73% u odnosu na isti period 2022. godine.

Prošlog mjeseca je zbog povećanja broja razvoda pokrenut program ‘Predbračno savjetovanje’ u Kantonu Sarajevo. Kantonalna javna ustanova “Porodično savjetovalište” pokrenula je socijalni program za sve stanovnike KS koji se odluče da stupe u brak.

Advertisement

Teme o kojima će se razgovarati na projektu su izbor partnera – upoznavanje i aktivno slušanje, rješavanje konflikta u partnerstvu te kvalitetan i funkcionalan brak.

Za sve one koji se odluče učestvovati u tom programu potrebno je da uzmu pozivnicu od matičara i/ili da se jave u KJU “Porodično savjetovalište”.

Inače, odluku o razvodu najčešće donose parovi u četrdesetim godinama, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Statistike govore i da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina starosti na svaki treći sklopljeni, dolazi po jedan razvedeni brak, prenosi N1.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Luka Menalo zaplovio u bračne vode, pa se vraća na pripreme reprezentacije

Published

on

By

Nogometaš Dinama i reprezentacije Bosne i Hercegovine Luka Menalo oženio se danas u Međugorju.

On i njegova djevojka Danijela zaplovili su u bračne vode iako je Luka trebao biti na pripremama reprezentacije selektor Faruk Hadžibegić dao mu je slobodan dan za ovaj događaj.

Očekuje se kako će se Luka sutra iz Međugorja vratiti u kamp reprezentacije.

Kako piše N1, većina reprezentativaca je već stigla u Zenicu, a posljednji će stići Edin Džeko koji sutra igra finale Lige prvaka.

Advertisement

Zmajevi će 17.lipnja igrati protiv Portugala, a tri dana kasnije susrest će s Luksemburgom u Zenici.

Continue Reading

BiH

Mostar grad romantika: nova poruka osvanula na zgradi

Published

on

By

Posljednja zabilježena poruka osvanula je u TC Rondo (Novi tržni centar), a upućena je Hani koja, sudeći po poruci ima srce hladno kao led.

Mostar je već odavno poznat kao grad vječnih romantika. U posljednje vrijeme Mostarci ljubav iskazuju preko poruka izvješenih na mnogim mjestima u Mostaru – od mostova do pasarele. Posljednja zabilježena poruka osvanula je u TC Rondo (Novi tržni centar), a upućena je Hani koja, sudeći po poruci ima srce hladno kao led. “Hana ti si slatka kao med. Zašto imaš srce hladno kao led?”, glasi poruka. Obzirom da se narednih dana najavljuje malo “jače” sunce, nadamo se kako će dolaskom toplijeg vremena i Hani postati malo zagrijanije srce. (Bljesak.info)

Continue Reading

Moda

Adriana Lima: Porod u 42. godini me uništio. Svaki dan je nova borba

Published

on

By

ADRIANA LIMA progovorila je o problemima s kojima se suočava nakon što je u 42. godini rodila treće dijete, sinčića Cyana.

“Porod me uništio. Svaki dan je nova borba i svaki dan samu sebe moram podsjećati da moram prihvatiti svoje novo tijelo, ali i učiniti sve što mogu da ga čim prije dovedem u red”, rekla je manekenka u razgovoru za People.

“Osjećam da sam u tranziciji i zato svaki dan naporno vježbam i mučim se, ali svaki dan i učim nove stvari o sebi i svom tijelu u četrdesetima. I to je u redu, jer tijelo u različitoj životnoj dobi reagira različito na iste podražaje”, dodala je.

 

Advertisement

Inače, Adriana iz bivšeg braka ima dvije kćeri, 12-godišnju Valentinu i 9-godišnju Siennu, koje je dobila sa srpskim košarkašem Markom Jarićem, od kojeg se razvela 2016., nakon sedam godina braka.

Nakon razvoda sreću je ponovno pronašla s Andreom Lemmersom, a sina Cyana dobili su u rujnu prošle godine.

Continue Reading

Crna kronika

Učiteljica mjesecima seksualno iskorištavala svog učenika (17). Škola: ‘On može imati traume’

Published

on

By

U dva dana u Americi uhitili su šest učiteljica predatorica. Među njima je 26-godišnja trenerica atletske momčadi koja je zavela učenika i seksualno ga iskorištavala. Prijeti joj višegodišnjo zatvor.

Ameriku potresa novi skandal u školama u kojima su učiteljice iskoristile svoj položaj i iskorištavale maloljetne učenike.

U samo dva dana diljem zemlje uhitili su šest učiteljica koje su optužene za neprikladno ponašanje prema učenicima, seksualni napad i seksualno iskorištavanje maloljetnih žrtvi.

Neke su spavale i s više učenika, jednu je snimila nadzorna kamera kako s učenikom odlazi u učionicu na kojoj su na prozorima bile stavljene novine kako se ne bi vidjelo.

Advertisement

Najviše se piše o slučaju iz Pennsylvanije gdje je 26-godišnja učiteljica tjelesnog Hannah Marth zavela 17-godišnjeg učenika koje je trenirala bacati koplje.

Kako su naveli tužitelji, prva ga je kontaktirala poslavši mu poruku usred noći. Pozvala ga je u svoj dom gdje su spavali zajedno. Optužili su je za seksualni napad i seksualno iskorištavanje maloljetnika i prijeti joj višegodišnji zatvor.

To je trajalo mjesecima

Kako navode u optužnici, to je trajalo više od godinu i pol.

Učenik je bio dio atletske momčadi, a ona je bila trenerica. Iskoristila je svoj položaj, dob i ranjivost maloljetne žrtve, rekli su tužitelji.

Advertisement

– Škole moraju biti sigurno mjesto za učenike i to je najbitnije. Svi koji iskoriste svoj položaj i naprave nešto što bi na djecu moglo imati negativne posljedice bit će kažnjeni – rekao je tužitelj Terence Houck.

Pustili je uz jamčevinu

Iz škole u kojoj je bio incident kažu kako su obavijestli roditelje. Dodali su kako će napraviti sve kako bi učenici bili sigurni.

– Žrtve seksualnog nasilja mogu imati traume i škola će im pomoći da se porave od toga – objavili su.

Hannah Marth je puštena uz jamčevinu od 75.ooo dolara.

Advertisement

Centralna.ba

Continue Reading

Najnovije vijesti

Politika6 sati ago

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim...

BiH8 sati ago

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog...

Društvo8 sati ago

Najavljujemo tradicionalnu smotru folklora “Sijelo u Paklarevu”

Tradicionalna Smotra folklora “Sijelo u Paklarevu” nastavlja se i ove godine, u subotu 27.srpnja od 19 sati. Datum: Subota, 27....

BiH9 sati ago

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede,...

Sport9 sati ago

Luka Modrić stigao u Mostar i izazvao neviđenu euforiju, dočekalo ga stotine navijača

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je večeras stigao u Mostar i izazvao opću euforiju. Stotine navijača ga je dočekalo...

Društvo9 sati ago

BOLJE NEGO U NJEMAČOJ: Restoran Vrelo zapošljava konobara,plata do 2000 KM

Renomirani restoran Vrelo, koji se nalazi uz magistralnu cestu Travnik-Turbe zapošljava konobara/icu. Kako se navodi u oglasu, poželjno je iskustvo,...

Moda12 sati ago

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije....

BiH13 sati ago

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!???? Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali...

Advertisement
Advertisement
LM