RODITELJI, ZAŠTO SAD PLAČETE?! ‘Evo ide vikend da se opet šokiramo prizorom slupanog automobila i da opet kroz suze pričamo kako su bili uzorna djeca’

929

Djeca sve manje slušaju i sve više rade po svome. Dok su mali to i nije toliki problem, ali kako rastu svojim ponašanjem ugrožavaju i druge. Roditelji su sve skloniji slobodnijem odgoju pa često popuštaju i previše. Loše ocjene, loše društvo, alkohol, droga… Onda stižu prvi automobili, vožnja u pijanom stanju…

-- Oglas ---

Tada stvari postaju puno ozbiljnije, a ponekad i opasne po život. Milica Radovančev napisala je šokantan tekst koji je prenio portal Noizz. On govori o zabrinjavajućem stanju u Srbiji u kojima djeca gube kontrolu, a i roditelji gube kontrolu nad njima. Iako piše o susjednoj zemlji, nažalost, puno toga se može preslikati i na situaciju u Hrvatskoj.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Kad se otima za igračku u vrtiću – dođu mama i tata i viču malo i na odgojiteljicu i na prijatelja, tuđe, ono loše dijete koje kvari njihovo i ne da mu da se igra. Jer, njihovo je zlatno! I tad s ponosom u očima gledaju mezimca!

Kad se potuče s prijateljem u školi – dođu tata i mama, zaprijete kome treba, ucjene, samo da im zlato bude sigurno u školi, pa taman i da je krivo i da je započelo i da ugrožava druge. Ima i ono sva prava kao i sva djeca! I dalje se cakli ponos u očima jer takvog genija svijet nije vidio!

Kad počne bježati sa satova u srednjoj, psuje profesore i maltretira prijatelje – dođu mama i tata i objasne svima da je sad u osjetljivim godinama, da ga nitko ne razumije i da nikako nije kriv što ga svi izazivaju!

Ponos su odavno zaboravili, ali mama i tata nisu umorni, ne, jedino oni ne odustaju, tako i treba biti!

Kad jedva završi srednju, upišu ga mama i tata na privatni fakultet, jer – tko je još vidio da ima kruha od državnog, a i što da se muči dijete kad će isto postići s mnogo manje rada! Neće mama i tata priznati da su propustili od svog mezimca stvoriti čovjeka, neće vidjeti da nema ni znanja ni volje ni za što, ne, ne. Još uvijek ima nade!

Sada već naveliko uzima tatin dobar auto bez pitanja, jer već sa 15 je počeo izlaziti i nikom ne govoriti gdje ide (a, tko bi ga i smio pitati). Ima preko 20 prometnih prekršaja, ali tata ima prijatelja u policiji i to se zataškava.

Što će sin, mlad je, svi smo mi bili mladi i pravili gluposti! Već sada može izdržati dosta alkohola na nogama, ma prvi je kad se pije.

On je lud, on je brz i svi tako vole biti u njegovoj blizini, jer je tako cool!

I tu su tragovi kočenja, neki zavoj koji, gle čuda, do tad nije bio tu, tu je vrisak i bol. I tu je smrt.

I bio je dobar, fin dečkić iz ulice, nikad nije pravio probleme, uzoran đak i dobar prijatelj!

Laž! Jedna za drugom jer o pokojniku samo najljepše, naročito kad je mlad!

Jako mi je muka. Što lažete? Zar ne mislite na svu tu djecu koja će opet tako pijana sjesti za volan? Zar ne mislite da sve toliko smrdi i truli u ovoj silovanoj Srbiji da je dosta prikrivanja. Sad je gotovo! On je mrtav! I sad počinje! Sad treba reći, vikati na sav glas da to tako ne može i ne treba!

Gdje ste mame i tate? Ne usuđujem se dirati u vašu bol, ali što plačete sad? Kako ste dopustili da vam kćer od 15 bude zvijezda splavova i kavana?

iStock

Zašto umirete od smijeha kad vam sin priča dogodovštine kako je pijan radio neku ludu stvar s ekipom? Zašto je ne pitate gdje je krenula u tako kratkoj suknji i golih sisa u utorak, a sutra se ide u školu?

Zašto dopuštate da vozi vaš auto, a tek je položio i ne trepnete kad pritisne gas malo jače? Zašto sad plačete?

Djeca nam se pale na bahate debile, djecu pjevača i pjevačica koja ni s čim drugim nisu zaslužila biti poznata osim što su djeca već navedenih! Djeca nam žele biti kao i oni! Piju dok se ne onesvijeste, pristaju na poniženje i jad samo da ih ne bi odbacili! Čemu ste ih to učili? Pa vi ih ispraćate u kavane s riječima da se dobro provedu.

Fino društvo, primjerna djeca, a u društvu dilera i nekontroliranih bogataških klinaca! Napaljenih debila! Cijeli svoj identitet zasnivaju na maminim i tatinim novcima! To želite svojoj djeci? Tamo ih slati i ponosite se kako ‘vole život’! Klincima je špica stajati u kavani pored onog jednog – mama mu je prepumpana pjevaljka, a tata pokojni kriminalac! Nadaju se da će im dopustiti da sjednu u njegov separe! Što nose u glavi?

I samo se čeka slika na popularnim sajtovima, jer ako vam tamo izađe slika iz noćnog provoda – e, pa da, tad ste netko. I svi su tako slatki i blesavi, s malo više od onih dopuštenih promila alkohola u krvi. I onda ne znamo otkud i kako se dogodilo da bahate budale udare i usmrte mladića na mostu.

I onda ne znamo kako nam pogine 16-godišnjak na motoru, za koji njegovi roditelji uopće i ne znaju! I čudimo se kad se šestero mladih sruči u ledenu rijeku, a sekundu prije toga su pjevali uglas i zezali se! Samo vi lajkajte slike na FB i aplaudirajte kad vam dijete stječe popularnost viseći po onome što je samo dno beogradskog života – splavovi i ove moderne kavane.

I nakon svega toga muk! I laž. Jedna za drugom. Da opravdamo, da izbrišemo ako možemo. I nitko nije kriv, i nitko nije htio i oprostimo svi. I gurnemo pod tepih.

Evo ga ide vikend da se opet šokiramo prizorom slupanog automobila, brojem mrtvih i da opet kroz suze pričamo kako su bili uzorna djeca.”