“Roditelji, sin vam je mrtav, zašto sad plačete?”

237

POSLJEDNJIH godina odgoj postaje sve liberalniji, a djeca dobivaju sve više slobode za koju nisu ni dovoljno zreli niti spremni. Svaki roditelj sklon je opravdati nestašluke vlastitog djeteta i krivnju prenijeti na druge, ali nisu svjesni da im time nerijetko čine više štete nego koristi.

-- Oglas ---

U svijetu u kojem im je sve dopušteno mladi sve više gube kontrolu, a mnogi roditelji nisu ni svjesni što im dijete radi dok se ne dogode ozbiljne posljedice.

Kamo vodi takvo ponašanje zapitala se Milica Radovančev koja je za srpski portal Noizz napisala tekst koji se bavi zabrinjavajućim stanjem među mladima u Srbiji, a u mnogo toga moći će se prepoznati i Hrvati.

Ovdje ga prenosimo u cijelosti:

Kad se otima za igračku u vrtiću – dođu mama i tata i viču malo i na odgojiteljicu i na prijatelja, tuđe, ono loše dijete koje kvari njihovo i ne da mu da se igra. Jer njihovo je zlatno! I tad s ponosom u očima gledaju mezimca!

Kad se potuče s prijateljem u školi – dođu tata i mama, zaprijete kome treba, ucijene, samo da im zlato bude sigurno u školi, pa taman i da je krivo i da je započelo i da ugrožava druge. Ima i ono sva prava kao i sva djeca! I dalje se cakli ponos u očima jer takvog genija svijet nije vidio!

Kad počne bježati sa satova u srednjoj, psuje profesore i maltretira prijatelje – dođu mama i tata i objasne svima da je sad u osjetljivim godinama, da ga nitko ne razumije i da nikako nije kriv što ga svi izazivaju!

Ponos su odavno zaboravili, ali mama i tata nisu umorni, ne, jedino oni ne odustaju, tako i treba biti!

Kad jedva završi srednju, upišu ga mama i tata na privatni fakultet, jer – tko je još vidio da ima kruha od državnog, a i što da se muči dijete kad će isto postići s mnogo manje rada! Neće mama i tata priznati da su propustili od svog mezimca stvoriti čovjeka, neće vidjeti da nema ni znanja ni volje ni za što, ne, ne. Još uvijek ima nade!

Sada već naveliko uzima tatin dobar auto bez pitanja, jer već s 15 je počeo izlaziti i nikom ne govoriti gdje ide (a tko bi ga i smio pitati). Ima preko 20 prometnih prekršaja, ali tata ima prijatelja u policiji i to se zataškava.

Što će sin, mlad je, svi smo mi bili mladi i pravili gluposti! Već sada može izdržati dosta alkohola na nogama, ma prvi je kad se pije.

On je lud, on je brz i svi tako vole biti u njegovoj blizini jer je tako cool!

I tu su tragovi kočenja, neki zavoj koji, gle čuda, do tad nije bio tu, tu je vrisak i bol. I tu je smrt.