Connect with us

Društvo

Robert Kurbaša izveo monodramu i oduševio vitešku publiku

Published

on

U srijedu je u Vitezu, u organizaciji lokalnog ogranka Matice hrvatske, održan izuzetno zanimljiv događaj kakvog publika u ovom dijelu BiH rijetko ima prigodu za vidjeti. Naime, izvedena je dugo najavljivana monodrama Roberta Kurbaše, poznatog hrvatskog kazališnog i televizijskog glumca.

Riječ je o isječku iz monodrame prema djelu Tina Ujevića. Publiku, koja se okupila u lijepom broju, na početku događaja
pozdravio je Jakov Križanović, u ulozi domaćina, a posebno je pozdravio goste iz Zagreba na čelu s akademkinjom Dubravkom Tolić – Oraić, dopredsjednicom Matice hrvatske.

Predstava Ispit savjesti autorski je rad Roberta Kurbaše, koji je predstavu režirao i koji je u njoj glavni glumac. Nadahnuta je esejom pjesnika Tina Ujevića nastalog u jesen 1919. godine u Zagrebu. Taj tekst pripada ispovjednoj prozi, s elementima autobiografije i feljtona. U njemu autor donosi razmišljanja o čovjeku, njegovoj nutrini, ali i kolektivnoj nutrini društva koje ga okružuje. Stoga monodrama ”Ispit savjesti” otvara pitanja o moralu, religiji, prijateljstvu, muško-ženskim odnosima, tražeći odgovore na izazove savjesti.

Uoči predstave promovirano troknjižje Dante Alighierija, odnosno njegova čuvena Božanstvena komedija koja se sastoji od tri pjevanja: Pakla, Raja i Čistilišta. Ovo kapitalno djelo svjetske književnosti prevodilački je izazov za sve jezike svijeta koji su se odlučili prevesti ga.

Advertisement

Prijevod koji je u Vitezu promoviran priredio je Božidar Petrač, inače književni tajnik Matice hrvatske, predsjednik Društva hrvatskih književnika i nekadašnji savjetnik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Uz Petrača prijevode je predstavio Vinko Grubišić, profesor emeritus, dopisni član Hrvatske akademije za znanost i umjetnost.

Kako je, između ostaloga, kazao autor prijevoda, cilj mu je bio prirediti prijevod na hrvatski koji bi bio razumljiv mladim naraštajima kroz proznu formu. Božidar Petrač ne samo što je u bijelom stihu postigao razinu poetike izvornika, već je u podrubnicima priložio obilno objašnjavanje nepoznatih pojmova, događaja i osoba o kojima se u Božanstvenoj komediji govori. Osim toga cijelo djelo je objavljeno dvojezično, to znači paralelno na izvorniku i u prijevodu na hrvatski jezik. Time je pružena
mogućnost svim danteolozima usporediti prijevod i izvornik, eventualno nadopuniti prijevod ili dati neko novo tumačenje.

Također, održan je i radni sastanak u uredu Matice hrvatske Vitez gdje je bilo riječ o radu ogranka u Vitezu, utemeljenju Vijeća Matice hrvatske u BiH te budućim matičinim projektima.

Advertisement

Advertisement

Društvo

Fra Drago Pranješ Čarli i službeno novi župnik u župi sv.Martina u Bučićima

Published

on

By

Nakon smrti fra Nikice Zlatunića novi župnik župe sv.Martina Bučići je fra Drago Pranješ – Čarli potvrđeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

U proteklom razdoblju vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić potpisao je dekrete o imenovanjima i premještajima svećenika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koje donosimo prema nadnevcima kako su potpisivani:

Vlč. gosp. Fabijan Stanušić stavljen je na raspolaganje za pastoralnu službu u Vojnom ordinarijatu u Bosni i Hercegovini.

Vlč. gosp. Ilija Miškić razriješen je službe župnika u župi Sv. Ilije Proroka u Ularicama te je stavljen u svećeničku mirovinu.

Advertisement

Preč. gosp. Juro Babić imenovan je privremenim upraviteljem župe Sv. Ilije Proroka u Ularicama.

Vlč. gosp. Marko Mikić razriješen je službe promicatelja duhovnih zvanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Vlč. gosp. Ljubo Zadrić imenovan je povjerenikom za promicanje duhovnih zvanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Vlč. gosp. Bojan Ivešić imenovan je na službu arhivara Vrhbosanske nadbiskupije.

Advertisement

Preč. gosp. Marko Zubak razriješen je službe privremenog upravitelja župe Uzvišenja Svetog Križa Bistrica, kod Žepča.

Vlč. gosp. Bono Tomić razriješen je službe župnika u župi Sv. Ivana Krstitelja Živinice te je imenovan župnikom u župi Uzvišenja Svetog Križa Bistrica, kod Žepča.

Vlč. gosp. Oliver Jerković imenovan je upraviteljem župe Sv. Ivana Krstitelja Živinice.

Vlč. gosp. Mišo Sirovina, OFM, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Ante Padovanskog Sivša.

Advertisement

Vlč. gosp. Drago Pranješ, OFM, razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Martina Bučići te je imenovan župnikom iste župe.

Vlč. gosp. Antonio Čutura razriješen je službe upravitelja župe Sv. Ilije Proroka Bosanski Brod.

Vlč. gosp. Ilija Marinović razriješen je službe župnika u župi Bezgrješnog začeća BDM-a Crkvica te je imenovan župnikom u župi Sv. Ilije Proroka Bosanski Brod.

Vlč. gosp. Andrej Lukanović razriješen je službe župnika u župi Prečistog Srca Marijina Bijeljina te je imenovan župnikom u župi Bezgrješnog začeća BDM-a Crkvica u Zenici.

Advertisement

Preč. gosp. Damir Ivanović imenovan je upraviteljem župe Prečistog Srca Marijina Bijeljina.

Vlč. gosp. Mislav Anton Botica, mladomisnik, imenovan je pastoralnim suradnikom u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Vlč. gosp. Jesus Antonio Gazquez Hernandez, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Uznesenja BDM-a Stup.

Vlč. gosp. Nilson Gerardo Andrade Ibarra, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići.

Advertisement

Vlč. gosp. Danijel Lukić, OFM, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi Sv. Ivana Krstitelja Kraljeva Sutjeska.

Vlč. gosp. Zdenko Frljić, OFM, razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Franje Guča Gora.

Vlč. gosp. Fabijanu Štedulu odobren nastavak studija iz kanonskog prava i pisanje doktorata na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu.

Vlč. gosp. Bojan Ivešić na raspolaganje BK-a BiH na mandat od pet godina.

Advertisement

Vlč. gosp. Oliver Jerković razriješen je službe župnog upravitelja u župi Sv. Ivana Krstitelja Živinice.

Vlč. gosp. Marcel Tunjić razriješen je službe župnika u župi Uzvišenja Sv. Križa Jelaške i imenovan je župnikom u župi Sv. Ivana Krstitelja Živinice.

Vlč. gosp. Stipica Lešić razriješen je službe pastoralnog suradnika u NCM-u „Ivan Pavao II.“ i imenovan je na službu župnika u župi Uzvišenja Sv. Križa Jelaške.

Vlč. gosp. Ivo Jezidžić razriješen je službe župnika u župi Sv. Ilije Čemerno i imenovan je pastoralnim suradnikom u župi Uzašašća Gospodinova Novi Travnik.

Advertisement

Preč. gosp. Pero Brkić imenovan je župnim upraviteljem u župi Sv. Ilije Čemerno i razriješen je službe župnog upravitelja u župi Sv. Marka Ilijaš.

Preč. gosp. Zdenko Spajić razriješen je službe rektora Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i imenovan je župnikom u župi Sv. Marka Ilijaš.

Vlč. gosp. Ivan Rako imenovan je rektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Vlč. gosp. Ljubo Zadrić imenovan je vicerektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Advertisement

Vlč. gosp. Josip Antukić imenovan je ekonomom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Preč. gosp. Damir Ivanović razriješen je službe upravitelja župe Prečistog Srca Marijina Bijeljina.

Vlč. gosp. Josip Marković razriješen je službe župnog vikara župe Presvetog Srca Isusova Prozor i imenovan je župnikom župe Prečistog Srca Marijina Bijeljina i vjeroučiteljem.

Vlč. gosp. Ivan Mijać razriješen je službe župnog vikara župe Uznesenja BDM-a Stup i imenovan je župnim vikarom župe Presvetog Srca Isusova Prozor.

Advertisement

Vlč. gosp. Oliver Jurišić razriješen je službe župnika župe Presvetog Srca Isusova Katedrala Sarajevo.

Mons. Ivo Tomašević imenovan je župnikom župe Presvetog Srca Isusova Katedrala Sarajevo.

Vlč. gosp. Milan Blaha dobio suglasnost za pastoralno djelovanje u Zadarskoj nadbiskupiji na tri godine.

Preč. gosp. Vladimir Pranjić imenovan je na službu ekonoma VN-a na drugi petogodišnji mandat.

Advertisement

Vlč. gosp. Štefan Marković razriješen je službe župnog vikara župe Presvetog Srca Isusova Katedrala Sarajevo i dobio je suglasnost za odlazak u Svetu Zemlju i misionarsko djelovanje.

Vlč. gosp. Josip Papak razriješen je službe ekonoma u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i upućen je na poslijediplomski studij kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu.

Vlč. gosp. Žarko Vujica razriješen je službe župnika župe Sv. Petra i Pavla u Kaknju te je imenovan duhovnikom u Domu za starije i nemoćne osobe Dr. Ivan Evanđelist Šarić u Lugu kod Kiseljaka.

Vlč. gosp. Ivica Mršo imenovan je župnikom župe Sv. Petra i Pavla u Kaknju.

Advertisement

Vlč. gosp. Ante Vrhovac razriješen je službe ravnatelja KŠC-a Sv. Franjo u Tuzli i imenovan je na službu prefekta u Nadbiskupskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku i odgojiteljem u internatu KŠC-a Petar Barbarić u Travniku.

Vlč. gosp. Branko Jurić imenovan je ravnateljem KŠC-a Sv. Franjo u Tuzli.

Nedjelja.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

U Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH

Published

on

By

Danas je u Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice i užeg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Sastanak je okupio članove Predsjedništva obje stranke kako bi razgovarali o aktualnim političkim i društvenim temama s posebnim naglaskom na jačanje međusobne suradnje i unaprjeđenje položaja Hrvata u BiH.

Tijekom sastanka, diskutiralo se o nizu tema koje su od ključne važnosti za obje stranke i hrvatski narod. Posebno je naglašena potreba za daljnjim jačanjem suradnje između HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, koja se temelji prije svega na zajedničkom cilju poboljšanja životnih uvjeta te zaštite prava Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Uvjeren sam da upravo ovakav dodatni napor koji ulažemo zajedno, uz iskustvo koje imamo kao vlast u Republici Hrvatskoj i njihovu uključenost u Europski parlament i institucije Europske unije, možemo nastaviti na sličan način i dalje te jamčiti da, uz sve ono što radimo, možemo osigurati potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik Čović.

Također je istaknuta važnost kontinuirane podrške Hrvatske prema Bosni i Hercegovini u njenom europskom putu. Članovi Predsjedništva su se osvrnuli na dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je poručio da će se HDZ nastaviti na svim razinama snažno zalagati za ostvarivanje pune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Pohvalio je napore koje Bosna i Hercegovina ulaže u provođenje reformi te je naglasio važnost njihovog nastavka kako bi zemlja ispunila sve uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Advertisement

Istaknuta je zahvalnost predsjedniku Plenkoviću za kontinuiranu podršku koju pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Čović je naglasio da je suradnja između dviju stranaka ključna za ostvarenje zajedničkih ciljeva, te je istaknuo kako će HDZ Bosne i Hercegovine nastaviti raditi na poboljšanju životnih uvjeta Hrvata u Bosni i Hercegovini uz podršku Republike Hrvatske.

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

Continue Reading

Događanja

Al’Dino pred veliki jubilej RK ‘Jajce’i koncert: Lijepo je doći u svoju čaršiju

Published

on

By

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al’Dino, održat će svoj solistički koncert na jajačkoj tvrđavi nakon nekoliko godina pauze. Ovaj poseban događaj bit će upriličen povodom proslave 70. godišnjice postojanja Rukometnog kluba Jajce, što dodatno naglašava značaj ovog koncerta za sve ljubitelje muzike i sporta u Jajcu. Koncert će se održati u srijedu, 24. jula, u 21 sat.

Al’Dino, koji je rođen i odrastao u Jajcu, uvijek je imao posebnu vezu sa svojim rodnim gradom. Povodom ovog koncerta, podijelio je svoje emocije i sjećanja vezana za Jajce, njegove stanovnike i Rukometni klub Jajce.

– Poseban je osjećaj pjevati u rodnom gradu zato što prvo 90 posto publike poznaješ, onda se tu osjećaš domaćim. To vam je isto kao kad bi pjevao i pokušao da oraspoložiš svog najboljeg druga koji te poznaje u dušu, u srce, od samog djetinjstva, tako da je nekad i mnogo teže, a nekad i lakše. Zavisi iz koje se strane gleda! U svakom slučaju, specifična je stvar, nije džabe narod govorio: ‘Najteže je kroz svoje selo pjevati!’ Tako će i u ovom slučaju, zato što ta harizma koju javne ličnosti imaju, ta harizma ne koristi u slučaju rodnog grada jer te ljudi poznaju od malih nogu i ti si za njih samo drug iz škole, prijatelj, kolega, komšija… U svakom slučaju, lijepo je doći u svoju čaršiju. Iz toga je nastao i refren te poznate pjesme. Jajce je naravno bilo motiv za nastanak te pjesme, kazao je Al’Dino.

Pored svojih muzičkih uspjeha, Al’Dino je istaknuo važnost podrške koju je uvijek imao iz Jajca, što mu je mnogo značilo tokom karijere.

Advertisement

– Podrška iz rodnog grada uvijek je dolazila u vidu nekih ohrabrenja i lijepih poruka, u vidu ponosa što iz njihovog grada dolazim ja. U nabrajanju tih poznatih i znamenitih ličnosti koji su iz Jajca, uvijek sam bio spomenut, što mi je značilo mnogo. Ja sam član svih Facebook grupa i profila koji su vezani za Jajce, kao npr. ‘Jajce – crno-bijeli svijet’ i ‘Jajčani’, ‘Stari Jajčani’ i mnoge druge grupe. Uglavnom, uvijek sam prisutan u Jajcu na neki način, ili virtuelno ili uživo, i tako će biti dok ne umrem. Ta podrška iz rodnog grada, naravno, mnogo mi znači jer lakše je svakome ko ima svoje korijene i neko utemeljenje i ima gdje da se vrati, istakao je on.

Osim ljubavi prema muzici, Al’Dino se prisjetio i svojih mladalačkih dana provedenih uz rukomet, te veze s Rukometnim klubom Jajce.

– Moja sjećanja na Rukometni klub “Jajce” sežu od mog ranog djetinjstva kada smo se preselili u Donje Pijavice. Imao sam 7 godina i bili smo stotinjak metara udaljeni od rukometnog stadiona. Na njega sam dolazio skoro svaki dan da se igram. Kasnije sam se upisao na rukomet i trenirao jedno vrijeme. Sa nekih 15 ili 16 godina, rukomet mi je tad bio sport broj jedan. Zamišljao sam sebe kao rukometaša. U to vrijeme trener mi je bio Mišo Cumbo i Čevro, a naši idoli su bili Mladen Bilić, Rešo, Buba, Sutko. Ne mogu baš da se svih sjetim, ali oni su bili ta neka starija raja ispred mene. Sa mnom je trenirao i Dino Filipović u mojoj generaciji, bio je još i Sanjo Bahtijarević, Butko, Kovačević, Menso i Keri. Sjećam se i sada te ekipe i raje koji su bili rukometaši. Ispred mene je bio Faruk Dogan koji je već bio mlad, i koji je ušao u prvi tim zajedno sa svojim rođakom Fahrom Doganom. Jajce je uvijek imalo dobar i respektabilan rukometni tim, i šteta je što sada rukometni klub ne ubire uspjehe i ne postiže rezultate kao nekad prije rata, kao što su imali pored “Elektrobosne” koja je bila fudbalski, prisjetio se naš sugrađanin Al’Dino.

Koncert Al’Dina na jajačkoj tvrđavi predstavlja poseban događaj za sve Jajčane, povezujući muziku, sjećanja i zajedničke vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u ovom gradu.

Advertisement

Organizator koncerta i proslave jubileja je Rukometni klub Jajce.

 

 

 

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Uskoro kreću “Dani dijaspore” u Travniku

Published

on

By

Treća po redu kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore ove godine će se održava se u periodu od 28.srpnja do 04.kolovoza, 2024. godine u Travniku.

Ovogodišnji Dani dijaspore obilovat će bogatim kulturnim, muzičkim, sportskim događajima te privrednim susretima.

Dani dijaspore općine Travnik ugostit će Harisa Dubicu, Aldina Tucića-Tucu, Fahrudina Mujanića, Branka Đurića-Đurologija, Osmana Džihu, koji će tim povodom snimati emisiju “U tuđoj avliji”, a i mnoge druge.

Centralni događaj ovogodišnjih Dana dijaspore bit će svakako veliki koncert na stadionu Pirota, gdje će 3.kolovoza nastupati Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše. Ulaznice za koncert dostupne su putem sistema kupikartu.ba, a broj ulaznica za tribine je ograničen.

Advertisement

Program:
28.07. u 20:30: predstava “Dijete dijaspore” – Abdulmamed Brahović

29.07. u 19:00: izložba “Travnička baštionica”
29.07. u 20:30: predstava “Kad bih bio pametan poludio bih” – Hi Babo
30.07. u 20:30: promocija knjige “Pisma snova” – Haris Dubica & Aldin Tucić – Tuća
31.07. u 20:00: izložba fotografija “O travničkom nobelovcu Ivi Andriću” – Enver Palalić
01.08. u 20:30: promocija romana “Majka kraljica Katarina Kosača Kotromanić” – Nataša Bartula Hebert
02.08. u 21:00: predstava “Đurologija” – Branko Đurić Đuro
03.08. u 20:00: koncert – Enes Begović, Hari Mata Hari i Adi Šoše
04.08.: utrka “Vlašić Outdoor” , stoji na stranici Općine.

Continue Reading

Društvo

Novi Travnik ulaže u kvalitetan pristup obrazovanju najmlađih subvencijom rada vrtića

Published

on

By

Gradska uprava Novi Travnik uplatila je subvencije za rad predškolskih ustanova u iznosu od po 11.000 KM za vrtiće “Anđeli” i “Sultan Fatih”.  Ova financijska potpora, planirana u proračunu za 2024. godinu, predstavlja važan dio kontinuirane potpore u osiguravanju kvalitetnog obrazovanja i skrbi za najmlađe. Ovime Gradska uprava nastavlja i s implementacijom programa koji potiču razvoj djece i olakšavaju svakodnevni život njihovih obitelji.

Gradska uprava napominje kako su subvencije uvećane za 270% u odnosu na ranije razdoblje, priopćeno je na stranici Općine Novi Travnik.

Continue Reading

BiH

U BiH mali postotak djece pohađa vrtiće

Published

on

By

U Bosni i Hercegovini samo 44 posto djece uzrasta od tri do šest godina pohađa vrtić, što je jedna od najnižih stopa u Europi, a prosjek u zemljama EU je 92 posto priopćeno je iz Unicefa u BiH.

U Bosni i Hercegovini pristup je naročito ograničen za djecu iz ranjivih grupa – manje od dva posto djece romske nacionalnosti, djece iz ruralnih sredina, kao i djece s teškoćama u razvoju imaju priliku da pohađaju vrtiće.

Navodeći da je više od 6.500 djece na listama čekanja za upis, iz Unicefa su konstatirali da su budžetska izdvajanja za predškolske ustanove nedovoljna da bi se obezbijedili pristup i kvalitetne usluge.

Javna potrošnja za predškolsko obrazovanje u BiH iznosi 0,3 odsto BPD-a i upola je manja od potrošnje u zemljama EU, gdje je 0,6 posto BDP-a.

Advertisement

U Federaciji Bosne i Hercegovine samo 5,5 posto ukupnog budžeta za obrazovanje se izdvaja za predškolske ustanove, u Republici Srpskoj 9,3 odsto, a u Brčko distriktu BiH 7,6 posto.

Ističući da predškolsko obrazovanje predstavlja osnovni stub za razvoj ljudskog kapitala, Unicef je naveo rezultat njihovih studija ulaganja u djecu, prema kojima će svaka konvertibilna marka uložena u predškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini biti vraćena sedmorostruko.

Povećanje obuhvata bi za domaću ekonomiju generiralo više od 33 milijarde KM u narednih 30 godina.

Prema Unicefu, djeca koja su pohađala vrtić imaju bolje rezultate u školi i češće se odlučuju za nastavak obrazovanja, što dovodi do veće produktivnosti i profesionalnog uspjeha, a efekti su još veći za djecu iz ranjivih grupa.

Advertisement

Predškolsko obrazovanje se vidi i kao stub ekonomskog osnaživanja žena, a povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem u Bosni i Hercegovini moglo bi omogućiti pristup tržištu rada za više od 2.200 žena godišnje, što bi za ekonomiju u BiH generiralo više od 500 miliona KM u narednih 30 godina.

Iz Unicefa su naveli da ima puno žena, odnosno majki, koje ne rade samo iz razloga što im vrtić nije cjenovno prihvatljiv, ističući da kvalitetno i dostupno predškolsko obrazovanje predstavlja važan motivacijsku faktor za ostanak porodica u Bosni i Hercegovini, prenosi BHRT.

Continue Reading

Društvo

Spektakularan Izbor za Fotomodela Srednjobosanskog kantona oduševio publiku

Published

on

By

U prepunoj sali Doma kulture Jajce, 12 prekrasnih mladih dama predstavljale su općine i gradove Srednjobosanskog kantona na Izboru za Fotomodela. Noć mode, glamura i ljepote obilježila je proljetnu svakodnevicu Jajca, gdje su djevojke zasjale u odjeći za mlade,prekrasnim svečanim toaletama, te u prekrasnim vjenčanicama.
Turizam i obrazovanje bili su u fokusu projekta, a djevojke su svojim predstavljanjem istakle turističke potencijale svojih općina i gradova. Osim impresivnih takmičarki, publika je uživala u bogatom show programu, uključujući nastupu Plesnog kluba LDF Jajce, te muzičkim izvedbama mladog talentiranog Rijada Rahmanovića, kao i lijepe Lamije Leko.
Maida Adžem osvojila je titulu Fotomodela publike Srednjobosanskog kantona, dok je Elma Mujkić postala novo medijsko lice. Lijepa Berina Huseinović okitila se titulom Fotomodel Sporta Srednjobosanskog kantona. Amna Kilim okitila se titulom New face, dok su Elma Keran i Melika Čaluk zauzele pozicije II i I pratilje. Titulu najbolje odnijela je Maida Adžem.
Šest prvoplasiranih djevojaka steklo je pravo sudjelovanja na Izboru za Fotomodela FBiH, gdje će se susresti s predstavnicama ostalih kantona.
Projekat je podržan od strane Općine Jajce, kao i Ministarstva obrazovanja, kulture, mladih, nauke i sporta Županiije Središnja Bosna.
Revije su obilovale kolekcijama renomiranih butika,kao i BH dizajnerice Sanele Alihodžić koja je svoju kolekciju inspirisanu Fridom Khalo predstavila u prvož od izlaza takmičarki. Drugi izlaz takmičarki obilovao je glamurom svečanih toaleta Butika Amadeus iz Bugojna. Takmičarke u posljednjem pojavljivanju šredstavile su prekrasnu kolekciju vjenčanica Svadbenog salona Amina Travnik. Za make-up se pobrinuo AM studio, dok su frizure bile djelo Frizersko kozmetičkog salona Diva.
Sponzor manifestacije Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu grada Jajca.
Tokom kampa djevojke su uživale u specijalitetima iz ponude Caffe City AA, zatim Pizzeria Megi Dea,kao i Bayamo Jajce. Podršku projektu dao je i Tehnoklik Jajce.
Medijski pokrovitelji ovog nezaboravnog događaja bili su: RTV Jajce, Jajce online, Klik jajce, Scena.ba, Centralna, Travnik grad info, Kiseljak info, Radio Busovaca, Grad Busovača portal, Radio Vitez, Bug.ba, Bugojno danas.
Organizator projekta je Fashion M Zenica.
Poklone za prvoplasirane takmičarke obezbijedili su Zlatara Kasmin Donji Vakuf,Ilea Bags, Cvjećara Hit Donji Vakuf, dok je Foto Bahra Bugojno bio oficijelni fotograf eventa.
Ovaj spektakularni događaj oduševio je publiku i dao priliku mladim talentima da zablistaju na modnoj sceni Srednjobosanskog kantona.

Continue Reading

Politika

Selak Raspudić potvrdila kandidaturu za predsjednicu RH: Pobijediti ću Milanovića

Published

on

By

Predsjednik Republike Zoran Milanović dobio je prvog izazivača na predstojećim izborima za šefa države koji će se održati za pet i pol mjeseci. Svoju kandidaturu Jutarnjem je službeno potvrdila Marija Selak Raspudić navodeći kako će na izborima pobijediti aktualnog predsjednika čije je trenutno raspoloženje upravljalo državom.

– Pasivnost svih parlamentarnih stranaka oko isticanja izazivača aktualnom predsjedniku potakla je stvaranje nezdrave političke atmosfere neopravdanog straha od konfrontacije sa Zoranom Milanovićem, dakle predaje i prije početka same utrke i to u situaciji u kojoj sva istraživanja pokazuju kako dvije trećine naših građana želi novu osobu na Pantovčaku – kazala je Selak Raspudić napominjući kako ne pristaje “na produženje ove atmosfere apatije i beznađa, pa stoga i službeno potvrđuje svoju kandidaturu za Predsjednicu Republike Hrvatske”.

– Hrvatska nije imala predsjednika s karakterom, nego često karakter s predsjednikom čije je trenutno raspoloženje upravljalo političkim životom Hrvatske. U kriznim vremenima Hrvatska na čelu države treba predsjednicu koja će prije svega biti razborita i odgovorna, koja neće kalkulirati i sjediti na dvije stolice, koja će se voditi interesom domovine, a ne stranačkom ili vlastitom dobrobiti, koja će krize rješavati, a ne ih svojim djelovanjem stvarati – rekla je kandidatkinja za predsjednicu države.

– ‘Moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna‘, riječi su pjesnika koje su mi bile lajtmotiv na početku političkog angažmana i kojih se držim i danas u nastojanju da bude drugačije. ‘Izbori‘ ne znače samo ‘izabiranje‘ unutar predodređene političke ponude, već i ‘izboriti se‘ kako bi građani doista imali između čega birati. To znači angažirati se i izložiti, što upravo činim, oslanjajući se na vjeru da je većina naših građana zasićena postojećim stanjem, željna istinske promjene i spremna izabrati predsjednicu koja će s novom energijom raditi za dobrobit naše Domovine – nastavila je Selak Raspudić i pozvala “sve političke opcije i pojedince, koji osjećaju kako je sazrelo vrijeme da konačno na čelu države dobijemo nadstranačku osobu koja će biti predsjednica svih građana, što je i Ustavom predviđeno” da je podrže.

Advertisement

– Stvaranje i obrana neovisne Hrvatske veliko je postignuće generacije naših roditelja. Na našoj je da odigramo ‘drugo poluvrijeme‘ i stvorimo bolju, pravedniju i radosniju Hrvatsku koja će opravdati sve žrtve koje su za nju podnijete. Tom sam cilju posvećena i za njega sam se spremna boriti – riječi su kojima je zastupnica koja je političku karijeru započela u Mostu u sklopu kojega je djelovala kao neovisna zastupnica, da bi se pred izbore za zastupnike u Europskom parlamentu s njima razišla i nastavila svojim putem.

Continue Reading

BiH

Ovo su policajci heroji, spasili Zeničanina koji je namjeravao skočiti sa trećeg sprata

Published

on

By

Drama se odvijala oko 19:30 sati u ženičkom naselju Radakovo, na adresi Avde Smajlovića, kada je 48-godišnji muškarac pokušao izvršiti samoubistvo skokom kroz prozor svog stana. Tragediju su spriječili pripadnici Policijske stanice Crkvice, Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koji su uspjeli utrčati u stan, uhvatiti muškarca i povući ga u prošlom trenutku kada se namjerava skočiti.

Prema našim saznanjima, radi se o policijskim službenicima Irmanu Pojskiću i Seadu Čišiću, koji su još jednom dokazali da su policajci uistinu 24 sata u službi građana. Podsjećamo, prema zvaničnim informacijama iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona

Na lice mjesta odmah je stigla patrola sa hitnom pomoći, muškarac je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica na Odjel psihijatriji.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo8 sati ago

Fra Drago Pranješ Čarli i službeno novi župnik u župi sv.Martina u Bučićima

Nakon smrti fra Nikice Zlatunića novi župnik župe sv.Martina Bučići je fra Drago Pranješ – Čarli potvrđeno je iz Vrhbosanske...

BiH8 sati ago

Porezna uprava FBiH izvršila 121 inspekcijski nadzor i zatekla 80 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – županijskih poreznih ureda Tuzla, Mostar, Ljubuški, Zenica, Bihać, Livno i Goražde su od 15....

Sport9 sati ago

Otvorene prijave za malonogometni turnir “3X3 BARE 2024”

Otvorene su prijave za prvi malonogometni turnir “3X3 BARE 2024” u Novom Travniku, koji će se održati od 26. do...

BiH9 sati ago

U Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH

Danas je u Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice i užeg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine....

Događanja12 sati ago

Al’Dino pred veliki jubilej RK ‘Jajce’i koncert: Lijepo je doći u svoju čaršiju

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al’Dino, održat će svoj solistički koncert na jajačkoj tvrđavi nakon...

BiH12 sati ago

Užas u BiH: Prijavljeno da iz stana dopire neugodan miris, policija pronašla dva tijela u fazi raspadanja

Policijskoj upravi Doboj prijavljeno je danas u 12 sati da iz stana u Nemanjinoj ulici dopire neugodan miris. Izvršen je...

Servisne informacije13 sati ago

Ovaj tjedan stiže malo osvježenja, vikend opet topliji

Ovog tjedna više svježine uslijed prodora hladnijeg zraka sa sjevera. Hladniji zrak nam stiže od noći na srijedu(24.07.) i zadržat...

Događanja14 sati ago

Uskoro kreću “Dani dijaspore” u Travniku

Treća po redu kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore ove godine će se održava se u periodu od 28.srpnja do...

Advertisement
Advertisement
LM