Poveži se s nama

Ekologija

REVOLUCIJA NA POMOLU: Znanstvenici osmislili jeftinu i učinkovitu metodu koja bi mogla spasiti planet od klimatske katastrofe

Objavljeno

Znanstvenici su smislili nov način za isisavanje ugljičnog dioksida iz zraka. I ne samo to – nova je metoda do tri puta učinkovitija od dosadašnjih.

Naime, taj se staklenički plin može pretvoriti u sodu bikarbonu i sigurno i jeftino pohraniti u morskoj vodi. Nova bi metoda mogla značajno ubrzati širenje tehnologije za izvlačenje CO2 iz zraka, prenosi BBC mišljenje stručnjaka.

I dok se svijet posljednjih desetljeća trudi ograničiti emisije ugljičnog dioksida, neke su se kompanije usredotočile na razvoj tehnologije za uklanjanje CO2 iz atmosfere – tzv. ‘direct air capture‘ ili DAC.

Oglas

Najpoznatija među njima je možda kompanija Climeworks iz Švicarske. Prije nekih desetak godina razvili su naprave koje usisavaju zrak iz atmosfere te ga filtriraju i love molekule CO2.

Postrojenje na Islandu taj uhvaćeni CO2 ubrizgava duboko i tlo gdje se pretvara u kamen.

Tvrtka je nedavno velikim kompanijama poput Microsofta, Spotityja i Stripea počela prodavati usluge uklanjanja CO2.

Oglas

Međutim, veliki problem kod svih pristupa koji se zasad koriste je to što taj postupak prilično košta.

CO2, iako snažan staklenički plin, relativno je razrijeđen u atmosferi: u zraku ga ima oko 400 dijelova na milijun (ppm).

Zbog toga je napravama potrebno mnogo energije kako bi apsorbirale i onda otpustile CO2.

Oglas

No ovaj novi pristup, u kojem se koriste gotove smole i druge kemikalije, obećava daleko veću učinkovitost i niže troškove, kažu znanstvenici.

Pristup korišten u vodi prenamijenili za zrak

Istraživački tim koristio je pristup koji se primjenjuje u vodi i postojeće materijale preuredio za uklanjanje CO2 iz zraka.

U ispitivanjima je novi hibridni apsorbirajući materijal uspio primiti tri puta više CO2 od postojećih tvari.

Oglas

‘Koliko mi je poznato, ne postoji upijajući materijal koji čak i pri 100.000 ppm ima kapacitet koji dobivamo u izravnom hvatanju zraka od 400 ppm‘, rekao je glavni autor studije prof. Arup SenGupta sa Sveučilišta Lehigh u SAD-u.

‘Ova jednostavna sposobnost hvatanja velikih količina CO2 materijalom malog volumena ono je što naš rad čini jedinstvenim.‘

I drugi koji se bave sličnim tehnologijama, pohvalili su novi izum

Oglas

‘Jako sam sretna što je ovaj rad objavljen, vrlo je uzbudljiv i ima dobre izglede da transformira dosadašnji proces hvatanja CO2‘, rekla je prof. Catherine Peters sa Sveučilišta Princeton, stručnjakinja za geološki inženjering, koja nije bila uključeni u ovaj istraživački projekt.

‘Ono što je vrlo pametno u ovome je to što je početna točka bila tehnologija koja je prethodno bila dizajnirana za primjenu u vodi. Ovaj projekt donosi posve novu ideju i postojeću tehnologiju koristi za hvatanje plina. Demonstracije koje sam vidjela su vrlo obećavajuće.‘

Jedan od velikih izazova u hvatanju CO2 je što učiniti s uhvaćenim plinom.

Oglas

Pohranjivanje pod zemljom ili morem u bivšim naftnim bušotinama, pristup je koji se dosad često koristio. No pomoću nove metode se uhvaćeni CO2, uz dodatak nekih kemikalija, može pretvoriti u sodu bikarbonu i jednostavno i sigurno pohraniti u morskoj vodi.

Dr. SenGupta kaže da sada želi osnovati novu tvrtku za daljnji razvoj tehnologije.

Centralna.ba

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

BiH

Ekološka održivost – Postavljeni kontejneri za e-otpad u 35 općina širom FBiH

Objavljeno

Piše

U toku mjeseca maja 2023. godine ZEOS eko-sistem d.o.o. je u službi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom finansirao nabavku i postavljanje novih 56 kontejnera za male aparate u 35 općina Federacije Bosne i Hercegovine.

Vrijednost investicije iznosi oko 200.000,00 KM, a ista će obezbijediti pružanje besplatne usluge odlaganja e-otpada za stanovništvo, čime će se smanjiti količina elektro otpada na deponijama i ista preusmjeriti u reciklažni sektor naše države.

„Trebamo imati u vidu da je električni i elektronski otpad opasan otpad, te da izaziva različita teška zdravstvena oboljenja i poteškoće u razvoju, u slučaju da se odlaže zajedno sa ostalim otpadom ili neadekvatno obrađuje od strane trećih lica bez opreme ili spaljivanjem. Zbog toga je vrlo važno da se prati put gdje je otpad preuzet i gdje on završava“, kazao je Emil Šehić, direktor društva.

Oglas

U nove kontejnere građani mogu odložiti sve vrste malih aparata promjera do 45 cm u koje potpadaju, laptopi, telefoni, punjači, kuhala, pegle, električne igračke, muzička oprema, alati, različiti instrumenti, drugi kuhinjski aparati i slično. Kontejneri su postavljeni u sljedećim općinama, koje su iskazale interes i izdale važeće saglasnosti za njihovo postavljanje, te općine su: Breza, Bugojno, Čapljina, Čelić, Čitluk, Doboj Istok, Donji Vakuf, Drvar, Foča-Ustikolina, Fojnica, Goražde, Gornji Vakuf – Uskoplje, Gradačac, Ilidža, Ilijaš, Kalesija, Kupres, Livšno, Lukavac, Neum, Novi Travnik, Odžak, Olovo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Stolac, Široki Brijeg, Tešanj, Tomislavgrad, Travnik, Trnovo (FBiH), Usora, Vareš, Zavidovići.

Lokacije svih postavljenih kontejnera građani mogu pogledati na karti koja postoji na web stranici www.zeos.ba ili jednostavnije kliknuti na link ovdje.

ZEOS eko-sistem d.o.o. je ovlašteni operater sistema za Federaciju Bosne i Hercegovine, čije poslovanje se temelji po principu ne-za-profit. Svrha postojanja operatera je da se osigura stabilan i održiv sistem sakupljanja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada, kako bi se kritične i vrijedne sirovine vratile u novi proces proizvodnje, a opasne hemijske supstance po zdravlje građana zbrinule u skladu sa ekološkim propisima.

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Objavljeno

Piše

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji će skupljati podatke o ovom jedinstvenom riječnom području s ciljem njegove zaštite, počinje danas u mjestu Ulog i trajat će do 7. lipnja. Znanstvenicima i istraživačima će se pridružiti i umjetnici i aktivisti i brojne novinarske ekipe iz BiH i Europe. Tjedan znanosti se održava u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe.

Gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke su ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata (čak 24). Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sustav bio bi u potpunosti uništen. Naš cilj je da ovo područje sačuvamo za buduće generacije’, navode organizatori. Tjedan znanosti 2023. je nastavak istraživanja koja su realizirana prošle godine na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za znanost, od kojih je jedna službeno potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Analizirani fizičko-kemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta. U okviru kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe, Tjedan znanosti je realiziran i 2021. godine na rijeci Vjosi u Albaniji, koja je početkom ove godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prva divlja rijeka u Europa koja je nacionalni park cijelim svojim tokom.

Ovaj najviši stupanj zaštite Vjose je jedan od rezultata istraživanja čiji su podaci bili glavni argumenti za njenu zaštitu, što je i cilj Tjedna znanosti na Neretvi.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Šesnaestogodišnjak iz Goražda osmislio novu aplikaciju

Objavljeno

Piše

Odsustvo ekološke svijesti i brojne divlje deponije u Goraždu bili su motiv za šesnaestogodišnjeg Runija Bakera, učenika prvog razreda Mješovite srednje škole (MSŠ) “Enver Pozderović”, da krene u proces osmišljavanja prve aplikacije na području BPK Goražde ali i šire regije, koja ima za cilj reciklažu otpada.

Uspio je osmisliti i napraviti aplikaciju recikliraj.ba, putem koje će želi doprinijeti podizanju svijesti o potrebi recikliranja otpada, piše FENA.

Putem aplikacije građani će moći dobiti sve potrebne informacije, a na početnoj stranici imamo tri kategorije – prva je kategorija otpada u kojoj je jasno precizirano u koje kante se odlažu koje vrste otpada( plave, zelene I žute). Drugi dio pokazuje lokacije, gdje će biti postvaljene kante za reciklažu i treći dio pojašnjava tačno značenje oznaka koje možemo vidjeti na ambalažama raznih artikala, navodi Baker.

Oglas

Napominje da je na izradi aplikacije radio oko mjesec dana te se nada da će ona uskoro biti dostupna javnosti.

Sve je počelo od takmičenja na kojem sam imao ideju da napravim aplikaciju koja će informisati građane o recikliranju, ali nažalost taj projekat na takmičenju nije prošao. Nakon toga sam odlučio da napravim neku promjenu u projektu i da proširim to ne samo kroz aplikaciju već i da se u gradu postave kante za recikliranje. Trenutno radim na završnim aktivnostima i aplikacija će uskoro biti dostupna. Postavit ćemo desetak kanti za recikliranje i građani će, nakon što instaliraju aplikaciju, moći saznati gdje se one nalaze. Projekat pokušavamo realizirati uz pomoć organizacije World Vision i nadam se da ćemo uspjeti, navodi on.

Naglašava da uništavanjem prirode, nesavjesni građani ugrožavaju budućnost te je mišljenja da svako može dati svoj doprinos da se to spriječi.

Oglas

Trenutno planiramo recikliranje plastike i papira, a u doglednoj budućnosti možda i staklo, ali mislim da je ovo dobar početak. Na području grada Goražde postoji na desetine divljih deponija koje “bodu oči” svim ljubiteljima prirode te je hitno potrebno mjenjati svijest građana. Volio bih da napravimo promjenu i počnemo bar pionirske korake u recikliranju, zaključuje mladi eko aktivista Runi Baker, koji trenutno radi na kreiranju plana o načinu odvoza i recikliranju prikupljenog otpada u Goraždu, zaključuje Fena, a prenosi N1.

Nastavi čitati

BiH

Novi Travnik: U ulici Ljudevita Gaja postavljen e- kontejner

Objavljeno

Piše

Danas je izvršena isporuka i postavljanje jednog e-kontejnera  na odobrenoj lokaciji u Ulici Ljudevita Gaja u Novom Travniku.

Kako su poručili iz Općine Novi Travnik, nakon što je početkom ove godine prihvaćena aplikacija Općine Novi Travnik na Javni poziv za nabavu novih kontejnera za električni i elektronski otpad, započela je implementacija projekta, a  u suradnji s JKP Vilenica-Čistoća d.o.o., izvršene su potrebne pripreme.

Projektom se djeluje u pravcu propisnog sakupljanja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u općini Novi Travnik.

Oglas

ZEOS eko-sistem, društvo za postupanje otpadnom električnom i elektroničkom opremom Sarajevo, osigurava isporuku i postavljanje e-kontejnera, te pražnjenje i zbrinjavanje e-otpada. Nakon analize sakupljenih količina e-otpada i učinkovitosti e-kontejnera uslijedit će odluke o eventualnom povećanju infrastrukture za odvojeno sakupljanje e-otpada u općini Novi Travnik.

E-otpad je opasni otpad kojeg je potrebno posebno skupljati i koji se ne smije miješati sa ostalim komunalnim otpadom.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Učenici iz Stojkovića obogatili svoj okoliš sa dva nova drveta

Objavljeno

Piše

Povodom obilježavanja Dana planete zemlje učenici OŠ fra Marijana Šunjića Stojkovići, ispred svoje škole, posadili su dva stabla Japanske vrbe.

Učenici na ovaj način žele pomoći našoj planeti da ostane zelena i poručuju: “Čovjek je taj koji odlučuje kako će njegov okoliš izgledati”.

Kreator ideje, učiteljica Branka Šiško, zahvaljuje roditeljima djece na podršci za ne samo ovu ideju nego i sve ranije koje su realizirali.

Oglas

fbt

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnik Mostara sa sugrađanima u radnoj akciji čišćenja grada

Objavljeno

Piše

Gradonačelnik grada Mostara pridružio se danas svojim sugrađanima u radnoj akciji čišćenja te poručio:

S velikom radošću sam se pridružio sugrađanima u današnjoj akciji čišćenja prostora od Orlaca do Raštana. Akciju su organizirali mještani kako bi svoj mikroprostor u kojem se svakodnevno kreću učinili ugodnijim.

Također je dodao:

Oglas

Pozivam sve druge sugrađane da naprave isto. Gradska poduzeća koja se bave čistoćom grada se nalaze u velikom izazovu, posebno u proljeće kada vegetacija posebno buja.  Pomozimo svi u skladu sa svim kapacitetima kako bi svaki kutak našega Mostara bio ugodan za sve nas. Grad je doista naša kuća i sretan sam kada ga tako doživljavamo.

Nastavi čitati

BiH

Prvi kontejner za EE otpad instaliran u Vitezu

Objavljeno

Piše

EE otpad ne bacaj u smeće. Prvi kontejner za EE otpad nalazi se na eko otoku iza zgrade općine Vitez .EE otpad koji se može odložiti u “crveni kontejner” je sav otpad koji je za svoj rad koristio električnu energiju: žarulje, pegle, fenovi, telefoni, mobiteli, baterije, zvučnici, razni alati, kuhala, tableti, laptopi, printeri, skeneri, igračke na baterije ili struju, IT oprema, mikrotalasne pećnice, blenderi, poručili su iz Ekološke udruge Kremenik Vitez.

 

Nastavi čitati

BiH

Vitkom najavljuje zanimljivu radionicu – igraonicu za najmlađe Vitežane

Objavljeno

Piše

U ponedjeljak, 24.4.2023. godine, JKP Vitkom d.o.o. Vitez, u suradnji s Ekopak d.o.o. Sarajevo i općinom Vitez, organizira radionicu – igraonicu za djecu na temu “Recikliranje je zabavno”, a u okviru Dana općine Vitez.

Zbog najavljene kiše, umjesto kako je prethodno bilo planirano na Trgu, radionica – igraonica će biti održana u Gradskoj sportskoj dvorani, u vremenu od 09:30h do 11:30h.

Pozivamo naše najmlađe sugrađane da uz igru i zabavu sa zekopakom i ostalim maskotama  nauče kako sačuvati svoj okoliš.

Oglas

ULAZNICA -1 PLASTIČNA BOCA!

Nastavi čitati

BiH

Jajčanin s kolegama otkrio jednu od najrjeđih riba naših mora

Objavljeno

Piše

Bosanskohercegovački biolog, istraživač i aktivista Andrej Gajić na društvenim mrežama je otkrio da je pronašao jednu od najrijeđih i najugroženijih vrsta riba u našim morima džinovsku leptirastu ražu, prenosi Jajceonline.

Naglasio je da ona u ovom vijeku nije bilježena u Jadranskom moru.

 

Oglas

 

Dragi prijatelji, posebno je zadovoljstvo podijeliti s vama jedno od najvećih otkrića u karijeri publicirano u prestižnom Journal of Fish Biology! Tokom svojih sistematskih istraživanja u Valoni, u saradnji s lokalnim ribolovcima, otkrili smo jednu od najrijeđih i najugroženijih vrsta naših mora – leptiricu (Gymnura altavela), koja u ovom vijeku nije bilježena u Jadranskom moru. Pored toga, nalaz predstavlja i prvi opis gravidne ženke u čitavom sjevernom Mediteranu. Iznenađujuće, jedinka je bila veća od prethodno opisanih, nosila je najveći broj fetusa i pronađena je na dosta većoj dubini od one koja se smatrala maksimalnom za vrstu – naveo je Gajić.

Naš palpacijski pregled ukazao je na kasni graviditet. Fetuse sam hirurški odstranio iz oba uterusa, nakon čega smo ih pažljivo prenijeli na improviziranu in-vitro inkubaciju i praćenje. Tokom inkubacije, fetuse smo hranili ručno, i to putem cjevčice. Jedinke smo docnije pregledali patomorfološki, histopatološki, imunološki, radiološki i mikrobiološki – što predstavlja najopsežniji pregled do sad u regiji i predmet je drugog rada koji prati ovaj publicirani. Pored nalaza u proteklih 12 mjeseci imali smo još pet novih susreta s adultnim jedinkama na tri lokacije duž istočnog Jadrana – istakao je Gajić.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 4 sata

8.lipnja obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik

8.lipnja.2023.godine obilježava se 30.godišnjica stradanja Hrvata općine Travnik. Tog dana udruge HVO-a  proistekle iz Domovinskog rata organiziraju kolonu sjećanja, a...

Sportprije 5 sati

Pogledajte kako je Rakitić zamalo zabio golčinu u finalu Europa lige

IVAN RAKITIĆ je zamalo postigao pogodak u utakmici finala Europa lige protiv Rome. Hrvatski veznjak je u šestoj minuti nadoknade prvog poluvremena,...

Sportprije 6 sati

RG: Alcaraz izgubio set, ispao Wawrinka

Španjolski tenisač Carlos Alcaraz, prvi nositelj Grand Slam turnira u Roland Garrosu, lakoćom se plasirao u treće kolo premda je izgubio...

Gospodarstvoprije 6 sati

Priča mjeseca: Najbogatiji Hercegovac ne staje s investicijama – kupuje firme, gradi fabrike, hotele, tržne centre…

Ovo pokazuje kakvom brzinom se kompanija razvija. Osim toga, ostvarena je dobit od 34 miliona KM, za oko dva miliona...

Događanjaprije 7 sati

Pogledajte program “Dani kosidbe Kupres 2023”

Ove godine Dani kosidbe u Kupresu počinju 26. lipnja 2023. godine a službeno će biti otvoreni u Hrvatskom domu Kupres...

Sportprije 7 sati

Salihamidžić je potjeran iz Bayerna zbog ultimatuma koji je postavila legenda kluba

HASAN SALIHAMIDŽIĆ je prošlog vikenda dobio otkaz na mjestu sportskog direktora minhenskog Bayerna nakon šest godina, a njemački Sport1 je...

BiHprije 7 sati

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNŽ-a

U Mostaru su nastavljeni pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), a kako je nakon nove runde pregovora kazao predsjednik...

Scenaprije 7 sati

STIGMA: Stipan – obični, slijepi čovjek

Protagonist ove priče je radijski voditelj Stipan Ćurčić koji je još kao tinejdžer izgubio vid. Stipan je bez ustezanja govorio...

Oglas
Oglas