- oglas -

REPORTAŽA: Raznolikost talenata iz Napretkove riznice HKD Napredak, Podružnica Busovača

Pročitajte i ovo

SRCEM ZA SREDNJU BOSNU Dres Roberta Prosinečkog dosegao vrtoglavu cijenu

Udruga navijača "UVIJEK VJERNI" zajedno sa Sportskim društvom Hrvatske bolnice dr.fra Mato Nikolić i udrugom PRONT iz Novog Travnika...

Plenković: Hrvatska nema vremena za čekanje

„Da se što prije sazove novi Sabor, formira vlada, usvoji program i da krenemo raditi za Hrvatsku te s...

SIPA u Mostaru lišila slobode četiri osobe zbog krijumčarenja migranata

 Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru lišili slobode četiri osobe zbog postojanja...
- Advertisement -
AUTOR: DANIJEL STANIĆ

Svi tamburaši, članovi dviju izvornih pjevačkih skupina i četiriju skupina folklorne sekcije, mažoretkinje i glumci HKD-a Napredak u Busovači redovito sudjeluju na svim značajnim događajima u gradu. Među manifestacijama koje se održavaju svake godine posebno se ističe godišnji koncert svih umjetničkih sekcija podružnice u Busovači

 

Kad je 1902. godine utemeljeno Hrvatsko kulturno društvo Napredak, među tadašnjim hrvatskim stanovništvom u Bosni javila se želja da i u njihovu mjestu bude osnovana podružnica ovoga društva s plemenitim ciljem oživljavanja kulturne atmosfere i kulturne emancipacije ljudi. Tako je i u Busovači, gradiću kroz koji prolazi dionica magistralnoga puta Sarajevo – Travnik, već 1907. godine osnovana podružnica Napretka. Članova je već u početku bilo više od 100, što za to vrijeme i životne okolnosti predstavlja relativno velik broj.

Jedna od glavnih djelatnosti podružnice Napretka u Busovači bila je pomoć đaka i studenata u vidu stipendiranja njihova školovanja. Tako je bilo sve do početka Prvoga svjetskog rata, nakon kojega je djelatnost Podružnice Busovača svedena na minimum. Konačni udarac postojanju podružnice Napretka u ovom malom mjestu zadala je socijalistička vlast u vrijeme nakon Drugoga svjetskog rata te je 1. travnja 1949. godine zabranjen rad Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Novo doba Napretka

Podružnica u Busovači obnovljena je među prvima, nepunih godinu dana nakon obnoviteljske skupštini HKD-a Napredak 1990. godine. Bilo je to 7. travnja 1991. godine, prije početka Domovinskoga rata. Trenutni sastav Upravnoga odbora, na čelu s predsjednikom Podružnice Busovača Josipom Križanovićem, broji još 11 članova: Ivan Križanović, Marina Vuleta, Slaven Katava, Dragana Lucić, Ivan Andrijašević, Magdalena Marić, Stipo Krišto, Lucija Livaja, Nikica Petrović i Zoran Smoljo. Nadzorni odbor čine predsjednik Anto Bašić te Valentina Čolić-Križanović te Ivan Marinić. Predsjednik Napretka u Busovači Josip Križanović osim toga je dopredsjednik Napretka te član Središnje uprave. On podcrtava kako je svrha postojanja podružnice kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i društveno podizanje hrvatskoga naroda: „Naši su programski ciljevi regulirani posebnim statutom. U njemu se ističe kako su nam glavne odrednice čuvanje i njegovanje izvornosti, ali i razvijanje vrednota Hrvata, a to postižemo pomaganjem učenika i studenata, zatim izdavaštvom i raznim sekcijama i tečajevima za kulturno, gospodarsko i ekonomsko provjećivanje.” Snažna je i suradnja Napretka s vjerskim ustanovama, zbog promicanja duhovnih, moralnih i etničkih vrednota te s drugim kulturnim, prosvjetnim i gospodarskim ustanovama i organizacijama.

Ilustracija 1: Članovi folklornih skupina s tamburašima HKD-a Napredak, Podružnica Busovača

Velikoj obitelji HKD-a Napredak, Podružnica Busovača, pripadaju mnoge sekcije poput tamburaškoga orkestra, amaterske kazališne skupine i pjevačke skupine izvorne glazbe. Najviše se po djelatnosti ipak ističu folklorni sastavi, među koje se ubrajaju pripremni sastav (početnici), koji čine djeca od 1. do 4. razreda osnovne škole, zatim početni sastav djece od 5. do 9. razreda osnovne škole, izvedbeni sastav koji čine srednjoškolski i odrasli te veteranski sastav, s članovima starijim od 40 godina života. „Naša je folklorna sekcija osnovana 1996. godine, a od početka su zbog brojnosti bili podijeljeni u više skupina. Danas je u našim folklornim sastavima oko 120 članova, a možemo se pohvaliti nekolicinom vrhunskih nastupa na međunarodnim događajima. Sudjelovali smo primjerice na otvaranju olimpijade mladih, odnosno Europskoga olimpijskog festivala EYOF koji je 2019. godine održan u Sarajevu. Nešto ranije, na dočeku pape Franje koji je 6. lipnja 2015. bio u apostolskom pohodu Bosni i Hercegovini bilo je i 20-ak članova folklora HKD-a u Busovači koji su, uz članove društava drugih narodnosti iz BiH, bili odjeveni u tradicijsku nošnju Hrvata Busovače. Bio je to velik događaj za Napredak i za naš grad”, ponosan je Križanović.

 

Ilustracija 2: Predsjedništvo HKD-a Napredak od 2019. godine

Ističe se i dobra suradnja s drugim društvima koji njeguju folklor u BiH, primjerice s Odsjekom za etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu ili sa Zemaljskim muzejem u Sarajevu. Tu su i druga udruženja s kojima je povezana folklorna sekcija HKD-a Napredak u Busovači, poput Međunarodnoga vijeća za tradicijsku glazbu BiH, Udruženje za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva „Bašlija” iz Sarajeva, zatim Udruga hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava u BiH te Međunarodnim vijećem organizacija folklornih festivala i narodnih umjetnosti iz Banje Luke, koje je službena partnerska organizacija UNESCO-a. „Svake godine naša folklorna skupina sudjeluje na različitim koncertima i zbivanjima i mogu reći da je naš folklorni sastav jedna od najaktivnijih i najvećih skupina HKD-a Napredak”, sa zadovoljstvom ističe predsjednik Napretkove podružnice u Busovači.

Ilustracija 3: Članovi folklorne sekcije na nastupu

Pohvalna je i činjenica da podružnica Napretka u Busovači nije naslijedila zbirku tradicijske nošnje i nakita, nego je stvorila svoju vlastitu zbirku koja danas ima vrlo veliku vrijednost. Zbirka sadrži više od 50 originalnih i rekonstruiranih kompleta tradicijske nošnje Hrvata Busovače – kako seoskoga, tako i gradskoga tipa – te desetke kompleta hrvatske nošnje iz raznih dijelova Bosne, Hercegovine, Hrvatske te Hrvata Bunjevaca.

Posebno priznanje Hrvatima

U ožujku 2019. godine upriličen je Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Među predstavnicima Hrvata iz BiH bilo je i izaslanstvo podružnice HKD-a Napredak iz Busovače na čelu s predsjednikom Križanovićem. Bilo je to svojevrsno priznanje Hrvatima BiH i zahvala za trud u očuvanju hrvatskoga nasljeđa i kulture u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini. Grabar-Kitarović tada je od izaslavnstva busovačkoga Napretka primila i poseban dar, set knjiga u izdanju HKD-a Napredak, Podružnica Busovača.

Ilustracija 4: Izaslanstvo HKD-a Napredak iz Busovače na čelu s Josipom Križanovićem (drugi zdesna)

U sklopu podružnice Napretka još u prošlom tisućljeću osnovan je i tamburaški sastav. Voditelji tamburaša svojevremeno su pohađali specijaliziranu školu tamubrice u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. I drugi su Napretkovi tamburaši iz Busovače uglavnom pohađali glazbenu školu. Godine 2007. nabavljene su nove tamburice za potrebe tamburaškoga sastava. Dvije godine prije osnivanja tamburaške sekcije, u Busovači je utemeljena i ženska izvorna pjevačka skupina. Članice ove skupine najprije su pjevale u dvije razdvojene skupine – Ravan i Putiš, ali su prije nekoliko godina rad nastavile u jedinstvenoj skupini. Osim žena, sličnu su skupinu 2015. godine osnovali i muškarci pa u Busovači ponovno djeluju dvije pjevačke skupine izvorne glazbe.

Od obnove Napretka u Busovači organizira se i godišnji maskenbal uz sudjelovanje svih sekcija, s mimohodom kroz grad i zabavom na trgu u centru grada ili u sportskoj dvorani srednje škole u Busovači. Zadnjih godina Napredak i njegove sekcije redovito sudjeluju u svim aktivnostima vezanim za tradicionalne maskenbalske zabave. „Među manifestacijama koje se održavaju svake godine još se ističu i dvije velike koje imaju svoju tradiciju i međunarodni karakter, a postale su sinonim za grad Busovaču te redovito pune sportsku dvoranu do posljednjega mjesta. Međunarodna smotra folklora Srce Središnje Bosne već sedam godina najveća je takva smotra u Središnjoj Bosni i redovito okuplja društva kako iz BiH, tako i iz Hrvatske i Austrije. U fantastičnoj atmosferi prepune sportske dvorane jedini je međunarodni događaj na području općine Busovača. Druga tako velika manifestacija je tradicionalni godišnji koncert Busovačo, mili zavičaju koja održava se uvijek koncem mjeseca prosinca i najposjećeniji kulturni događaj u Busovači. Pored nastupa Napretkovih sekcija, uvijek su tu i gosti iz drugih podružnica HKD-a Napredak”, svjedoči Križanović.

Godine 2009. obnovljena je i amaterska kazališna skupina u okviru HKD-a Napredak u Busovači. Prva predstava održana je u svibnju 2010. godine, a od tada njezini članovi spremaju i izvode predstave za djecu i za odrasle.

Aktivnosti za sve uzraste

Danas je u Busovači aktivna i skupina mažoretkinja, a u klubu aktivno trenira 40-ak djevojčica. Seniori, juniori, kadeti i „pačići” četiri su sastava mažoretkinja prema uzrastu članica. Jedan su od osnivača Nacionalnoga mažoret saveza BiH, uz skupine mažoretkinja iz još osam gradova u BiH, a povremeno sudjeluju i nastupaju na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Na Prvom nacionalnom mažoret prvenstvu koje je održano u Gornjem Vakufu / Uskoplju 2018. godine busovačke mažoretkinje osvojile su treće mjesto i brončanu medalju, a bilo je značajnih plasmana i na međunarodnim natjecanjima.

Ilustracija 5: Mažoret sastav HKD-a Napredak iz Busovače

„Drago mi je što u Busovači HKD Napredak ima toliko raznolikoga sadržaja koji nudimo svojim sugrađanima. Radimo dakle na promociji kulture i sporta uopće. Želimo izvesti djecu na pravi put, naučiti ih i lijepim vrednotama kulture, ali i disciplini i odgovornosti te zdravom životu”, ističe predsjednik Križanović. Tomu u prilog ide i organizacija Dječjega festivala MAK – Mali akordi. „Ovaj je festival prvi puta održan 1994. godine, a lani smo proslavili četvrt stoljeća, srebrni jubilej ovoga festivala koji je kod nas postao tradicionalna glazbeno-zabavna manifestacija. Okupe se djeca cijele srednje Bosne i pjevaju popularne glazbene hitove. A od početka ovoga festivala nastojali smo ugostiti estradne umjetnike koji bi imali ulogu voditelja festivala. Tako su nas do danas posjećivali i s nama se družili Sanja Doležal, Kiki, Feminem, Divlje ruže, Žanamari Lalić, Danijela Martinović, Luka Nižetić, Ivana Marić, Kim Verson i brojni drugi”, podsjeća Križanović i ističe kako svake godine budu osigurane i nagrade za najbolje sudionike i pobjednike.

Osim svih navedenih manifestacija, u Busovači je Napredak organizirao niz umjetničkih i drugih izložbi, javnih tribina, koncerata, književnih večeri i promocija knjiga, a postojana je i izdavačka djelatnost te je do danas izdana nekolicina književnih naslova. „Posebno su značajne bile i dvije smotre tamburaških orkestara u našoj organizaciji – 1999. i 2005. godine. Doista često sudjelujemo na brojnim manifestacijama i ne mogu to dovoljno puta istaknuti. Prvi takvi nastupi upriličeni su odmah poslije rata, kad je bilo vrlo važno potaknuti ljude na pozitivne misli u ugodnoj atmosferi kulturnih zbivanja. Gotovo da nema grada u BiH koji nismo posjetili s članovima barem jedne Napretkove sekcije”, zaključuje Križanović.

Ilustracija 6: Godišnji koncert HKD-a Napredak Busovača

Posebnost Napretkove podružnice u ovom malom mjestu ispunjenomu pjesmom i plesom predaka predstavlja činjenica da se mlade potiče na veći kulturni angažman. Na taj se način ponajbolje uspijeva zadržati mlade na rodnoj grudi i učiniti da zavole svoj narod i svoju baštinu. A vidljivo je kako to Napretku u Busovači dobro uspijeva.

Ilustracija: Napretkov dom kulture i digitalna dvorana Kino Thetrea

AF: Multifunkcionalni Napretkov domU Busovači je u prosincu 2008. godine otvoreno jedino digitalno kino u srednjoj Bosni. Do danas je objavljeno više od 5000 filmskih projekcija s pretpostavljenih 150 000 posjetitelja. Zgrada kao i multimedijalnom dvoranom službenoga naziva „Kino Theatre“ posjed je HKD-a Napredak, Podružnice Busovača. „Dugo je vremena trajala obnova kina koje je Napretku vraćena 1991. godine. Najprije nas je zadesio nesretni rat, ali smo već 1998. godine započeli planove oko izgradnje, i to u suradnji s općinskim poglavarstvom. Stara je zgrada srušena i izgrađena nova, ali je već 2000. godine nastao novi problem – zbog nedostatka financijskih sredstava zaustavljeni su građevinski radovi”, prisjeća se Križanović te izražava zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja je 2003. godine pomogla opremanje zgrade, ugradnju grijanja, vodovoda i električnih instalacija, a već 2004.  godine u ovoj je zgradi smještena Gradska knjižnica i uredi HKD-a Napredak: „Konačno smo 2007. godine započeli aktivnosti na opremanju multifunkcionalne kino dvorane u Napretkovu domu koja je svečano otvorena 17. prosinca 2008. godine. Treba naglasiti da nije u pitanju obično kino, nego je to mjesto gdje su se do danas održali brojni koncerti. Gostovale su glazbene skupine TBF, Galija, Opća opasnost i brojni lokalni bendovi, kazališne predstave, promocije knjiga i slično. Kino je unaprijeđeno 2014. godine, kad je digitalizirano 3D opremom. U navedenom periodu kino Theatre je uradilo oko 6000 projekcija koje je pogledalo preko 150000 gledatelja. Konačno, naše je kino zapravo jedna lijepa i kultna priča koja će, nadamo se, i dalje biti mjesto kulturnoga uzdizanja hrvatskoga naroda u našem dijelu srednje Bosne.

 

AF: Napredak i mladi u BusovačiNapredak u Busovači snažno se zalaže za budućnost mladih, i to ne samo na području stipendiranja. Stoga je svojevremeno pokrenuta i inicijativa za osnivanje udruge mladih u okviru Napretka. Podorganizacija „Mladi Napretka” formalno i pravno osnovana je 23. ožujka 2018. godine. Predsjednik je ove ustanove Ivan Zelenika, dopredsjednici su Ana Bilić i Mateo Jurešić, a upravni odbor čine Brigita Batista, Marija Milić, Marina Jurić, Valentina Zelenika, Marko Grubešić, Magdalena Čavara i Goran Šantić. Blagajnica je Valentina Marić, a tajnica Valentina Čolić-Križanović, dok nadzorni odbor čine Dragana Lucić, Jelena Krišto i Lucija Livaja. „Ova je naša podorganizacija po mom sudu jako angažirana. Do danas su imali pet sjednica, sudjelovali su na tečaju EU-projekata, nazočili su Glavnoj skupštini na kojoj je izabrana nova upravan HKD-a Napredak, a skupno su posjetili i našu podružnicu u Beču. Mladima je stalo do promicanja kulture i tradicije Hrvata na ovim prostorima, a to se vidi i u našoj maloj srednjobosanskoj općini”, ističe predsjednik Podružnice Busovača.

 

IZVOR: hkdnapredak.com

Najnovije vijesti

SRCEM ZA SREDNJU BOSNU Dres Roberta Prosinečkog dosegao vrtoglavu cijenu

Udruga navijača "UVIJEK VJERNI" zajedno sa Sportskim društvom Hrvatske bolnice dr.fra Mato Nikolić i udrugom PRONT iz Novog Travnika...

Plenković: Hrvatska nema vremena za čekanje

„Da se što prije sazove novi Sabor, formira vlada, usvoji program i da krenemo raditi za Hrvatsku te s puno entuzijazma, snage i energije...

SIPA u Mostaru lišila slobode četiri osobe zbog krijumčarenja migranata

 Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru lišili slobode četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile...

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu odabrao Hrvatsku za ljetovanje

 Jahtom "Queen Miri", dugom 91 metar, koja može primiti 36 gostiju u 18 luksuznih kabina, u ponedjeljak je u Pulu doputovao 86-godišnji američki milijarder Sheldon...

Čeka nas sunce i sutra

 U Bosni se sutra očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prijepodne ponegdje u Bosni se očekuje i kiša ili kratkotrajni...

Povezane vijesti