REINER U KISELJAKU: Hrvati središnje Bosne i cijele BiH u srcu su Hrvatske

37

U sklopu posjeta BiH, Željko Rainer, predsjednik Sabora Republike Hrvatske sa suradnicima te veleposlanik RH u BiH Ivanom del Vechiom obišao je kompleks gradilišta Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u naselju Lug u općini Kiseljak. Domaćini su mu bili vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa te Mladen Mišurić- Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Dom za stare osobe u Lugu u završnoj je fazi izvođenja grubih građevinskih radova. U sklopu Caritasove podružnice u Kiseljaku, gradi se Dom za stare osobe, kapaciteta 120 ležajeva, vrtić za djecu, glavno skladište Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

U najkraćem u Lugu niče čitav socijalno-pastoralno-rekreativni kompleks kakav Kiseljak, a ni okolne općine nemaju. Po riječima vlč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa, projekt vrijedan oko sedam milijuna maraka značajan je i u gospodarskom smislu jer će otvoriti nekoliko desetina novih radnih mjesta.

U sklopu Programa pomoći Hrvatima izvan RH, Vlada RH je dosad za potporu samo ovom projektu izdvojila 1,7 milijuna kuna. Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer nakon obilaska gradilišta izjavio je kako je impresioniran viđenim te izrazio želju posjetiti kompleks i kad bude potpuno završen.

„Izuzetno mi je drago vidjeti da se sredstvima Vlade RH gradi Dom za stare osobe, ali i vrtić, hospicij te čitav niz sadržaja koji će biti značajni ne samo za Kiseljak već i susjedne općine, zapravo cijelu ovu regiju“, izjavio je Rainer te dodao da Hrvati središnje Bosne kao i cijele BiH zauzimaju veoma značajno mjesto u srcu Hrvatske.

„Skrb o Hrvatima u BiH puno je više od Ustavne obveze. Mi u svakom pogledu želimo jačati odnose s BiH i Hrvatima kao konstitutivnim narodom, na svim poljima, od političke i gospodarske do kulturne i obrazovne suradnje. Možemo i želimo pomoći BiH na njezinom europskom i putu integracija u NATO savez“, poručio je predsjednik Sabora RH i za posjeta Kiseljaku.

Sa stanjem u općini Kiseljak Rainera je upoznao Mladen Mišurić- Ramljak, načelnik Kiseljaka. Općina je to s oko 22 tisuće stanovnika. S  4,5 tisuće uposlenih i 2,6 tisuća neuposlenih spada u gospodarski razvijenije. Načelnik Kiseljaka ovom se prilikom Raineru zahvalio za pomoć Vlade RH brojnim projektima i u ovoj općini, prije svega kulturnim i obrazovnim. Općinske vlasti također su prepoznale značaj Projekata koje u Kiseljaku realizira Caritas te su i sami pomogli koliko su mogli.

„Općina Kiseljak osigurala je potrebne dozvola za gradnju u rekordnom roku, a odlukom Općinskog vijeća investitora smo oslobodili troškova izdavanja građevinske dozvole. Dakako, općinske službe na raspolaganju su i dalje svojom spremošću za brzim rješavanjem svih administrativnih pitanja“, pojasnio je načelnik Kiseljaka.

Nakon obilaska gradilišta i upoznavanja sa stanjem u Kiseljaku, predsjednik Sabora RH kušao je nadaleko poznat domaći specijalitet, kiseljačke pogačice. (Fena)