Poveži se s nama

Gospodarstvo

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Objavljeno

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat ne odvija samo na frontama i poljima Ukrajine, gotovo jednako toliko traje i rat dobavljača koji na svjetskim tržištima nabavljaju oružje i, što je najpotrebnije – topničke granate i razne projektile, piše jutros zagrebački Večernji list, donoseći dodatne detalje o zbivanjima koje je ranije pratio Viteški.ba, cijeneći interes javnosti i priču o kupovini Vitezita, za koju se, ovim tekstom potvrđuje da nikako nije plaćen nestalih ukrajinskim novcima.

 

Nakon toliko vremena i jednoj i drugoj strani, zbog nezabilježenog intenziteta sukoba, toga najviše manjka. Ukrajincima je iznimno važno sada dobiti barem granate istočnog podrijetla i tehnologije. U tom izdvojenom ratu na tržištima sudjeluju brojne tvrtke, a i neke hrvatske. U ovoj priči to su tvrtka registrirana u Slovačkoj Sevotech as, čiji je suvlasnik Ukrajinac Oleksij Horošajev, hrvatska tvrtka WDG Promet, vlasnika Matiasa Zubaka, te ukrajinska tvrtka Lviv Arsenal, kao posebni uvoznik oružja zastupan po direktoru Juriju Zbitnevu. Radilo se o poslu, nabavi 100 tisuća granata, za minobacače kalibra 82 i 120 mm, a posao je bio vrijedan nešto manje od 38 milijuna USD.

 

Oglas

Sve je počelo prije godinu i pol, a u toj priči, koja je u međuvremenu poprimila sve konture akcijsko-špijunskog trilera, ukrajinskom i hrvatskom dobavljaču dogodilo se ono najgore što se trgovcima oružja može dogoditi. Prvo da stvar postane javna, drugo da te u medijima optuže za kradu novca, i to Ukrajincima usred rata, a treće da ti tim napisima de facto ucrtaju metu na glavu jer riječ je sada o vrlo opasnom biznisu.

 

Četvrti je problem kad se u taj posao uplete i politika, što se dogodilo i Ukrajincu, suvlasniku Sevotecha, gdje se iznenada pojavio i voda ukrajinske oporbe Sergij Taruta, a s hrvatske strane već dobro uhodani političko-medijski tandem koji štanca afere, mostovac Nikola Grmoja i neovisni novinar Marin Vlahović. Oleksij Horošajev u razgovoru za Večernji list sasvim otvoreno optužuje i hrvatskog oporbenjaka te s njim povezane novinare da su svjesno ili nesvjesno upali u pomno ispletenu rusku, kako on kaže, mrežu Kremlja, kojoj je cilj opstruirati svaku nabavu ratnog materijala koji je potreban Ukrajini za obranu. Priča o 100 tisuća granata sretan kraj za Ukrajinu nema ni do danas.

 

Oglas

Novo je, pak, to da je nakon tri pokušaja dio granata proizveden i plaćen, oko 30 posto željenih količina, te da su one već više od četiri mjeseca na raspolaganju Ukrajincima u skladištu proizvođača iz jedne istočnoeuropske EU države, a Ukrajinci još nisu došli po vrijedan teret?! Zadnji je korak u priči to da su Zubak, inače sin poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, i Horošajev prebacili prva tri kamiona granata u Slovačku, bliže ukrajinskoj granici sredinom veljače ove godine, te odmah otišli do ukrajinskog veleposlanika u Bratislavi da ga pitaju kad će i hoće li Ukrajinci doći po robu. O tome je snimljen video, gdje se vidi da iznenađeni veleposlanik tvrdi kako će odmah o tome obavijestiti Kijev. Bio je iznenađen jer se i on načitao medijskih napisa da je novac za tu nabavu bio nestao. Do današnjeg dana po taj teret i dalje nitko iz Ukrajine ne dolazi. To je samo dio te čudne priče u kojoj je s vremenom postalo razvidno da Ukrajinci imaju i sami sa sobom problem u prilično kaotičnoj atmosferi koja prati rat.

 

U rujnu 2022. potpisan je ugovor između ukrajinskog Arsenala i Sevotecha te hrvatske tvrtke Elmech Sintermak, malo znane domaće tvrtke koja u Hrvatskom zagorju proizvodi topničke granate. Do nje je vlasnik Sevotecha Horošajev stigao jer mu je to savjetovao njegov dugogodišnji poslovni partner i obiteljski prijatelj Zvonko Zubak. Predstavnici ukrajinskih uvoznika te ukrajinski vojni izaslanik u RH proveli su inspekciju tvrtke pa je posao zaključen. Arsenal, koji je dobio novac od ukrajinskog ministarstva obrane, trebao je Sevotechu prebaciti 100-postotni avans (minus provizija od nekoliko posto), koji je Elemechu za početak proizvodnje trebao uplatiti 50% svo – te. Elmech, naime, mora prvo kupiti sirovine, košuljice za granate, detonatore, barutna punjenja, u koje onda nalijeva TNT koji miješa u svojim kotlovima. Budući da avans nije stizao, zagorski proizvođač odustao je od posla, zbog neozbiljnosti ukrajinske strane. Nakon toga Sevotech piše Arsenalu i nudi im povrat avansa ili da pokušaju preko hrvatskog WDG-a pronaći novog proizvođača. Arsenal je pristao jer je roba već na skladištu pronađena u jednoj azijskoj državi. No, Arsenal opet ne šalje ostatak novca te prolaze još četiri mjeseca.

 

Oglas

U ljeto 2023. Sevotech šalje i izvozne dozvole i licence, koje moraju pratiti takav posao, a problem je što one imaju rok trajanja šest mjeseci. Ukrajinci opet ne plaćaju, tako da dozvole istječu. U rujnu 2023. Sevotech i WDG nalaze novog proizvođača, ovaj put iz EU, dakle treći put rade potrebne dokumente. U studenom 2023. izdane su nove dozvole i obavještava se ukrajinski Arsenal da dođe po dio granata u vrijednosti onog prvobitnog avansa, dakle riječ je o više od 30 tisuća granata. Ne događa se ništa, osim što kreće hajka na dobavljača da su “zamračili” novac, a da Ukrajinci nisu dobili granate. I Horošajevi Zubak pokušavaju medijima objasniti situaciju, no pritom ne smiju pokazati svu dokumentaciju, koja je tajna.

 

U listopadu 2023. mostovac Grmoja postavlja u Saboru pitanje Andreju Plenkoviću tražeći odgovor na medijske tvrdnje kako je Zubakova tvrtka uključena u pronevjeru ukrajinskog novca za nabave oružja. Zvonko Zubak kontaktira Grmoju, zove ga na sastanak da mu pokaže dokumentaciju koja nije za objavu, a iz koje će vidjeti istinu. Grmoja mu odgovara da neka mu je pošalje mailom. U Saboru Grmoja izjavljuje da je izložen prijetnjama Zubaka i njegova odvjetnika Ante Nobila, što Zubak odmah opovrgava. Grmoja podupire priču o tome da je Zubak dio novca preusmjerio u nabavu bosanskohercegovačke tvrtke Vitezit, a radi se očito o podacima koje je plasirao češki bankar Kamil Bahbuh, kojeg je pak Zubak prijavio sudu u Pragu da im je s računa skinuo 5,5 milijuna eura. Uglavnom, procesi pred pravosuđem oko tih priča vode se i u Ukrajini i u Češkoj, a Matias Zubak ispitan je u svojstvu svjedoka, što bi već trebalo naznačiti prema kome je istraga usmjerena, a to nije svjedok.

 

Oglas

Direktoru ukrajinskog Arsenala Juriju Zbitnevu u međuvremenu je po odluci ukrajinskog suda određen kućni pritvor, a veći dio novca koji je ukrajinsko ministarstvo obrane Arsenalu uplatilo kao avans vraćen je u državnu riznicu, dok je račun Arsenala blokiran. Zbitneva se istražuje zbog opstrukcije, pogotovo jer je optuženi izjavio “da je namjerno platio samo 30% avansa, kako bi uštedio sredstva”.

 

Što je važno za Vitezit!?

Ono što je ranije Zubak rekao za domaću javnost sada se još jednom snažno tvrdi i izjavama te dokumentacijom međunarodno poznatih i kredibilnih partnera iz oblasti namjenske industrije. Potpuno je razvidno kako se ovdje radi o pravom obavještajnom obračunu čijim akterima i kreatorima nije u interesu časno ispuniti preuzete poslovne obveze, a još manje im nije interes da ulaganje u Vitezit i Bosnu i Hercegovinu postane velika poduzetnička priča. Isto tako, vlasnik Sevotecha potvrdio je kako se nije uspjelo u diskreditiranju njega, njegove tvrtke te obitelji Zubak, koji su posao priveli kraju te evidentno priželjkuju nastavak kvalitetnog poslovanja u BiH gdje je Zubak odabran kao kupac poduzeća PS Vitezit- u stečaju te se ovih dana očekuje ulazak u posjed.

Oglas

 

Rekonstrukcija sastanaka koje su Horošajev i Zubak imali s raznim partnerima u Pragu, a tamo se bio pojavio i spomenuti šef ukrajinske oporbe Taruta, pokazala je analizom fotografija da su se u sastavu delegacije s ukrajinske strane pojavili i neki likovi dobro poznati ukrajinskoj tajnoj službi i za koje se zna da rade za Putinov Kremlj. Horošajev, inače bivši dužnosnik Ukroboronproma, državne tvrtke za promet oružjem, za Večernji objašnjava kako je dobra referenca i dobar glas za dobavljača u tom biznisu najvažnija stvar. Ključnu ulogu u mogućnosti da ugovorne strane u uvjetima krvavog rata nabave oružje i streljivo imaju međusobne veze dobavljača i proizvođača. Uz to, taj proizvod zahtijeva izdavanje dozvola za prijevoz i tranzit u više zemalja istovremeno. Tu je isto dobra referenca zakon. Taj suptilni posao ugrožavaju, kako kaže, laži i opstrukcija proruskih elemenata, kojima je primarni cilj da potrebno oružje i streljivo Ukrajina dobije što kasnije, po mogućnosti nikada. Na Ukrajincima je sada da istraže neshvatljivo ponašanje Arsenala, kao i ponašanje Oleksandra Lieva iz ministarstva obrane Ukrajine, koji sada, kako kaže, trči po medijima i govori da ništa nije znao. Horošajev ne dvoji da posao do sada nije realiziran zbog nesposobnosti Zbitneva i sabotaže Lieva. No ponavlja kako su Sevotech i WDG spremni ispuniti ugovor, kao što su ispunili i sve prethodne, “kada smo imali posla s kompetentnim partnerima”.

 

Matias Zubak, pak, dodaje kako je nevjerojatno da granate i dalje stoje na granici, a u tih godinu i pol, da je sve bilo onako kako treba biti, Ukrajinci su tako propustili kupiti 400 tisuća njima prijeko potrebnih granata. Isti dobavljači, inače, obavili su do sada i mnoge druge narudžbe za Ukrajinu, bez zastoja, a pokazalo se da je jednostavnije i urednije nabavljati oružje za tvrtke iz EU, koje ga onda izravno izručuju Ukrajini.

Oglas

Oglas

BiH

Zatvoren dvadeset peti sajam gospodarstva u Mostaru

Objavljeno

Piše

Prema reakcijama izlagača i posjetitelja imali smo sajam kakvog se ne bi postidjeli ni veći gradovi u radije pa i u svijetu, poručila je Bošnjak, piše Večernji.

Dvadeset peti međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2024., na kojem se predstavilo više od 800 izlagača iz 30 zemalja, u subotu je zatvorio svoja vrata.

Ovogodišnjim sajmom, koji se održao od 16. do 20. travnja, prema riječima organizatora, podignuta je ljestvica kad je riječ o predstavljanju izlagača, samoj organizaciji, izgledu štandova i konferencijskom i zabavnom dijelu manifestacije.

Slobodno možemo kazati da je ovo bilo najbolje izdanje sajma. Prema reakcijama izlagača i posjetitelja imali smo sajam kakvog se ne bi postidjeli ni veći gradovi u radije pa i u svijetu. Hvala svima koji su doprinijeli organizaciji, kako izložbenog tako i konferencijskog dijela sajma i tako Mostarski sajam čvrsto pozicionirali u sami vrh najboljih sajmova u regiji – kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Oglas

Zemlja partner 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru bila je Republika Hrvatska, koja se na Sajmu predstavila na više od 400 m2 s 43 tvrtke.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je, u nazočnosti brojnih lidera iz regije, proglasio sajam otvorenim. S govornice Mostarskog sajma poslane su poruke mira i o potrebi međusobne suradnje zemalja regije, koje je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara, poslavši pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet.

Kako pićrenosi Večernji, izlagači su iskazali jak poduzetnički duh, što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima. Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru, a nekoliko država pokazalo je interes da nam budu zemlja partner, o čemu ćemo javnost obavijesti kad se postigne konkretan dogovor.

Izvor: Večernji.ba

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Vrijednost izvoza tekstilne industrije u 2023. veća od 1,8 milijardi KM

Objavljeno

Piše

Vrijednost izvoza industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini u 2023. iznosila je 1.864.925.173 KM, što je za 30.849.817 KM više nego prethodne godine, potvrđeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema posljednjim dostupnim podacima, u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini posluje 464 preduzeća, koja zapošljavaju 32,307 radnika.

Iz VTKBiH navode da se kompanije koje su izgradile vlastiti brend suočavaju s nizom izazova, uključujući konstantan rast cijena repromaterijala.

Ti izazovi utiču na njihovu sposobnost plasiranja robe na tržište. Važno je napomenuti da većina preduzeća u toj industriji obavlja “lohn” poslove za poznatije strane brendove, dok je manji broj onih koji samostalno razvijaju svoje brendove.

Oglas

Svi se suočavaju s raznim izazovima, uključujući pitanja vezana uz cijene repromaterijala, tržišnu konkurenciju i promjene u potražnji.

Ta industrija, iako se suočava s brojnim izazovima poput rasta cijena repromaterijala i tržišne konkurencije, i dalje ostaje vitalan dio ekonomije Bosne i Hercegovine.

Ključno je da kompanije nastave inovirati i prilagođavati se promjenama kako bi ostale konkurentne na globalnom tržištu.

Također, podrška i suradnja među kompanijama unutar industrije mogu biti jedan od ključnih faktora za prevladavanje izazova i ostvarivanje daljnjeg rasta i razvoja.

Oglas

Izvor: FENA/BHRT

Nastavi čitati

Gospodarstvo

HT Eronet na sajmu pod sloganom “Ponovno najbrži”

Objavljeno

Piše

Počeo je 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru na kojemu se HT Eronet, na svome izložbenom prostoru u paviljonu 2, predstavlja pod sloganom Ponovno najbrži.

Mogu kazati kako se HT Eronet, svojim projektima, ponudom usluga i uređaja, učvršćuje kao lider, predvodnik digitalizacije na ovim prostorima, a na izložbenom prostoru svaki će sajamski dan biti ispunjen događanjima, bilo da se radi o promociji ili prezentaciji uređaja, usluga, gamingu ili promociji društveno-odgovornih projekata.

Od niza sajamskih zanimljivosti, istaknuo bih i potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla za razvoj rješenja baziranih na platformi za nadzor okolišnih parametara s ciljem podrške pametnim gradovima. Sukladno potpisanoj suradnji, razvijena je nova ICT usluga, konkretno web aplikacija za mapiranje turističkih resursa koja omogućava označavanje najvažnijih odredišta i znamenitosti s važnim informacijama namijenjenim turistima i posjetiteljima.

Usluga će biti predstavljena kroz pilot-projekt s Gradom Mostarom i njegovom Turističkom zajednicom. Također ćemo promovirati i društveno-odgovorni projekt „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu“ koji radimo u suradnji s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, izjavio je predsjednik Uprave HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević.

Članica Uprave i izvršna direktorica za marketing i prodaju mr. sc. Sanja Primorac Brkić naglasila je:

Složit ćete se sa mnom kada kažem da su komunikacija, mobilna telefonija i Internet sastavni dio, ako ne i najvažniji dio, svakodnevnog ekonomskog života bilo da ste mali obrtnik, startup entuzijast ili velika kompanija. Sajam je svakako jedinstvena prilika da izađemo iz naših uredskih prostorija i uživo razgovaramo s našim klijentima, partnerima i korisnicima, razmijenimo iskustva i kreiramo ideje za neke buduće zajedničke projekte.

Oglas

Ove godine, između ostaloga, predstavljamo uslugu Event WiFi, namijenjenu poslovnim korisnicima koji imaju potrebu za WiFi uslugom prilikom organiziranja sajmova, kongresa, konferencija i sličnih skupova. Opremu osiguravamo mi, dakle HT ERONET, a implementaciju, nadzor i promociju radimo skupa s partnerom. Jednu takvu otvorenu mrežu osigurali smo i za posjetitelje sajma, tako da će potencijalni poslovni korisnici na svojim mobilnim uređajima moći vidjeti o čemu se zapravo radi i svakako se dodatno raspitati kod naših poslovnih predstavnika.

Predsjednica Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević i predsjednik Uprave HT Eroneta dr. sc. Goran Kraljević potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji za razvoj rješenja temeljenih na platformi za nadzor okolišnih parametara s ciljem podrške pametnim gradovima.

Potpisom ovog ugovora nastavljamo naše putovanje prema digitalnoj zelenoj tranziciji u smislu najmodernijih digitalno transformacijskih rješenja za gradove i industrije ekološki orijentirane. HT Eronet je naš dugogodišnji partner i zajedno smo u ovoj priči otpočetka te se nadamo da će se ta suradnja, na obostrano zadovoljstvo, i nastaviti, kazala je predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Sukladno potpisanoj suradnji, razvijena je nova ICT usluga, konkretno web aplikacija za mapiranje turističkih resursa koja omogućava označavanje najvažnijih odredišta i znamenitosti s važnim informacijama namijenjenim turistima i posjetiteljima, kazao je predsjednik Uprave HT Eroneta dr.sc. Goran Kraljević.

Javnosti će ova aplikacija i službeno biti predstavljena sutra u sklopu sajamskih zbivanja.

Oglas

Izložbeni prostor HT Eroneta na Sajmu gospodarstva u Mostaru u utorak su posjetili i Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s članovima svoga kabineta, a u pratnji direktorice Sajma Dalfine Bošnjak, predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dr. Dragana Čovića.

*PR

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Raletova rakija i likeri na “Mostarskom sajmu” oduševila brojne političare

Objavljeno

Piše

Novotravnički OPG “Rale” obitelj Barnjak, proizvođač je rakija i likera, od kojih je najpoznatija Raletova viljamovka.

U sklopu međunarodnog “Mostarskog sajma” u sklopu štanda Ministarstva gospodarstva SBK i Privredne komore SBK nalazi se i štand Raletove rakije i likera.

Na ovaj veoma zanimljivi štand svratili su i brojni političari, da uz čašicu rakije i likera dogovore nove investicije, a naravno sve je lakše i brže se dogovara uz čašicu viljamovke..

Ne bi nas začudilo da su Dodik i Vučić pitali Raleta za recept, a više informacija i kontakt telefon za narudžbe je 063 799 782.

Oglas

 

Nastavi čitati

BiH

Počinje Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, zemlja partner Hrvatska

Objavljeno

Piše

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar ove godine se održava od 16. do 20. travnja, a zemlja partner je Republika Hrvatska.

Svečanost otvaranja 25. po redu Sajma gospodarstva 2024. bit će upriličena u utorak, 16. travnja, s početkom u 11 sati, u Paviljonu 1 (središnja pozornica), dok će za posjetitelje vrata sajma biti otvorena već u 10.30 sati.

Na sajmu sudjeluje 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.

Najavljeno je prigodno obraćanje direktorice Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, Borjane Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji će Sajam proglasiti otvorenim.

Oglas

Voditeljica programa je Mija Martina Barbarić, a program će glazbenim točkama obogatiti Klapa Lira i Ansambl Lado.

Nakon govora premijera RH Plenkovića, oko 11.40 sati, visoka izaslanstva krenut će u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje će prisustvovati svečanom otvaranju Nacionalnog štanda Republike Hrvatske – Zemlje partnera, u Paviljonu br. 1. (12 sati).

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Proljetni Kućni sajam u Ferro-Packu u Vitezu!

Objavljeno

Piše

I ove godine na Proljetnom kućnom sajmu Vas čekaju popusti do 20% na datume
 19.04.2024. – petak, 20.04.2024. – subota.

 Uz SUPER popuste i prezentacije donosimo Vam besplatan roštilj i hladno pivo!

Popusti se odnose na asortimane

 Električnih i benzinskih kosilica i trimera

Oglas

 Električne i akumulatorske alate

 Visokotlačne perače

 HTZ oprema

 Boje i lakove

Oglas

 Vrtni namještaj

Panelne ograde

i još mnogo toga

Pogodnosti Kućnog sajma:

Oglas

 Prezentacije svjestkih brendova

 Stručna edukacija i testiranje mašina

 Popusti do 20% na asortiman

 Posebne cijene na asortiman kuće i vrta

Oglas

Posjetite nas 19 – 20.04.2024, u Ferro-Pack Vitezu, najbolje za Vas!

Nastavi čitati

BiH

Od sutra avio-linija od Beograda do Mostara

Objavljeno

Piše

Air Serbia od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik će do Mostara leteti tri puta nedeljno i to ponedeljkom, petkom i nedeljom, prenosi BN portal.

Do Mostara će se letjeti avionom tipa embraer 175, let traje 50 minuta, a karte koštaju od 56 eura po smjeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi, stoji i na stranici AirSerbia.
Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek rekao je ranije prilikom potpisivanja ugovora o uspostavljanju linije da će to pozitivno uticati na ekonomski i privredni rast, olakšati kulturnu razmjenu i doprinijeti još boljoj suradnji na Zapadnom Balkanu.
Izvor: BN/Tanjug

Nastavi čitati

BiH

Ovo su najveće vojne kompanije u FBiH: Veliki povratak na svjetsku scenu

Objavljeno

Piše

Već je poznato da je domaća namjenska industrija u prošloj godini ostvarila rekordan rezultat.

BiznisInfo.ba sada donosi pregled prihoda i dobiti za prošlu godinu vodećih kompanija u ovom sektoru u Federaciji BiH, iz kojeg se vidi da je većina ostvarila veliki napredak u 2023.  a neke su se i vratile na svjetsku scenu.S druge strane trener ekipe sa Koševa, pozvao je navijače da budu uz klub pred najvažniju utakmicu BiH.

“Što se tiče rezultata, to je uvijek nepredvivo. Ipak, nama je jasno kako želimo igrati i kako ekipa treba da razmišlja u datom trenutku. Pozvao bih sve naše navijače da nam daju jaku podršku kao i uvijek tokom ove sezone. S nama su bili i kada stvari nisu bile najbolje, vidjeli su da smo na pravom putu. Nadam se da neće biti incidenata te da će se pričati o lijepoj slici gradi Sarajeva i svih nas te da budemo svi sretni i ponosni”, kazao je trener Sarajeva Simon Rožman pred utakmicu.

Meč između Željezničara i Sarajeva igra se u nedjelju sa početkom u 20 sati, a pravu će dijeliti Ermin Sivac sa pomoćnicima.Tu je još jedna goraždanska firma, što potvrđuje da je Goražde prava „baza“ namjenske industrije Federacije BiH. Naime, firma AC Unity, u vlasništvu Redže Bekte, prošle godine je imala prihode od 9,1 miliona KM, za oko dva miliona manje nego godinu ranije.

Jedna od kompanija koja je drastično povećala prihode u prošloj godini je Binas Bugojno. Ova firma lani je imala ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini. Procentualno gledajući, Binas je najviše rastao u 2023. godini po prihodima.

Oglas

Ukupni prihodi Tehničkog remonta Hadžići također su značajno narasli na 11,3 miliona KM, sa 5,5 miliona koliko su bili 2022. godine. Riječ je o kompaniji koja je godinama poslovala u gubicima i praktično bila na rubu propasti. Mnogi su joj već predviđali stečaj. Sada posluje pozitivno a prihodi rastu iz godine u godinu.

Prihodi Igmana u prošloj godini porasli su za oko osam miliona KM na skoro 134 miliona, ali je dobit blago smanjena na 2,7 miliona. U poređenju s drugim kompanijama, ali i uzimajući u obzir visinu prihoda, zarada kompanije je veoma skromna.

Ova kompanija je lider po broju zaposlenih u ovom sektoru, na kraju prošle godine imala ih je 1.432.

Sarajevski Pretis prošle godine je povećao prihode za oko 22 miliona KM na 76 miliona, i skoro udvostručio dobit na oko 11 miliona. Ovo je sjajan rezultat naročito ako se uzme u obzir da je kompanija 2021. poslovala s gubitkom od milion KM.

Oglas

Očito je da je Pretisu vraćen stari sjaj te da kompanija vraća svjetski prestiž kakav je nekada imala, jer skoro kompletan prihod dolazi sa stranih tržišta.

Goraždanski Unis Ginex iza sebe ima sjajnu godinu. Firma je povećala prihode za oko 16 miliona na 78,5 miliona, dobit je narasla na 19 miliona maraka.

Uspješno je rasla i kompanija Pobjeda Technology Goražde, jedna od rijetkih prihvatnih kompanija u ovom sektoru koja je ostvarila prihode od 73 miliona KM u prošloj godini.

Dobro je poslovala i Pobjeda Rudet Goražde, koja je u vlasništvu turskih investitora, čiji prihodi su dostigli cifru od 40 miliona KM u prošloj godini.

Oglas

Evo pregleda poslovanja ključnih kompanija u 2023. godini:

Igman

 • Prihodi – 133,8 miliona KM
 • Dobit – 2,7 miliona KM
 • Zaposleni 1.432

Unis Ginex

 • Prihodi – 78,5 miliona KM
 • Dobit – 19 miliona KM
 • Zaposleni – 787

Pretis

 • Prihodi – 76,5 miliona KM
 • Dobit – 10,9 miliona KM
 • Zaposleni – 439

Pobjeda Technology Goražde

 • Prihodi – 73 miliona KM
 • Dobit – 5,3 miliona KM
 • Zaposleni – 314

Pobjeda Rudet Goražde

 • Prihodi – 40 miliona KM
 • Dobit – 5,6 miliona KM
 • Zaposleni – 370

Binas Bugojno

 • Prihodi – 25 miliona KM
 • Dobit – 276 hiljada KM
 • Zaposleni – 335

BNT-TMiH Novi Travnik

 • Prihodi 13,7 miliona KM
 • Dobit – 311 hiljada KM

Tehnički remont Hadžići

 • Prihodi – 11,3 miliona KM
 • Dobit – 72 hiljade KM
 • Zaposleni – 213

AC-Unity

 • Prihodi – 9,1 milion KM
 • Dobit – 129 hiljada KM
 • Zaposleni – 61

Nastavi čitati

Gospodarstvo

U općini Jezero otvoren moderni Wellness centar

Objavljeno

Piše

U opštini Jezero danas je otvoren Wellness centar “Jezero” koji se nalazi u Ljoljićima. Centar raspolaže bazenom, masažnim dijelom, saunom i kafićem.

Ovaj centar se nalazi na ranču Savić, koji je udaljen svega 3-4 km od samog centra Jezera.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 53 minute

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je...

Društvoprije 1 sat

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…   Poštovani, Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u...

Sportprije 2 sata

Danas je odlučujući El Clasico. Evo gdje gledati Real i Barcelonu

EL CLASICO, najatraktivniji derbi u nogometnom svijetu, igra se večeras s ogromnim ulogom na Santiago Bernabeuu u 32. kolu La...

Servisne informacijeprije 2 sata

Ovo je raspored današnjih radarskih kontrola

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu. PS TRAVNIK 08:30 do 10:30 sati Vrelo12:00 do 14:00 sati Kalibunar16:30 do...

Društvoprije 2 sata

Održana V. Izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB

U petak, 19.travnja 2024. u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, održana V. izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina...

Sportprije 11 sati

Remi Sarajeva i Borca na Koševu

Nogometaši Sarajeva i Borca remizirali su u derbiju 27. kola Wwin lige BiH odigravši 1:1. Uzbuđenja su krenula u 12....

Sportprije 16 sati

Zrinjski slavio protiv Sloge i nastavio potjeru za Borcem

Nogometaši Sloge iz Doboja i Zrinjskog iz Mostara odigrali su svoju utakmicu u novom kolu WWIN lige Bosne i Hercegovine....

Društvoprije 17 sati

TRAVNIK: Održan XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar...

Oglas
Oglas
LM