Radoje Vidović: Nema sukoba u HDZ, na Središnju Bosnu se vrši veliki pritisak

538

Neopoziva ostavka Nikole Grubešića na poziciju predsjednika županijskog odbora HDZ BiH iznenadila je mnoge, posebice članove HDZ-a u Središnjoj Bosni. S obzirom na nedostatak objašnjenja, brzo su počele cirkulirati teorije o razlozima: od sukoba s Marinkom Čavarom, pritiska određenih općinskih organizacija pa do osporavanja političke sposobnosti aktualnom ministru zdravstva da vodi HDZ u središnjoj Bosni.

Na mjesto predsjednika Ž.O. HDZ BiH zasjeo je bivši predsjedavajući Dom naroda FBiH i načelnik Kreševa Radoje Vidović, s kojim smo i razgovarali o aktualnoj situaciji u srednjobosanskom HDZ-u.

„G. Grubešić je podnio ostavku u čije razloge ja ne bih ulazio. Ž.O. je to prihvatio, a ja sam onda izabran. Ne bih rekao da je bilo sukoba nego različitih mišljenja. Najveće su razlike bile uočljive oko školstva. I to ne oko strateških, nego oko taktičkih pitaja. Posebice kad je u pitanju problem Jajca, pa i Kiseljaka i stvari koje se događaju.

Neki napadi na Hrvate se čine dirigirani, pa je dio u HDZ smatrao da se oko toga trebalo drugačije postaviti.“

Činjenica je da sarajevski mediji vode orkestriranu paljubu po Kiseljaku želeći ga prikazati kao „grad slučaj“. Domaća javnost svjesna je da su svi razlozi zbog kojih se Kiseljak napada izmišljeni, i da po svemu sudeći dolaze iz SDA. Pitanje je samo stoje li iza tih napada HDZ-ovi partneri iz županijskog SDA, ili s neke druge adrese. Vidović priznaje da je HDZ BiH bio nespreman, kako na slučaj Jajca, tako i Kiseljaka:

„Nismo bilo spremni na smišljene provokacije. Netko namjerno proizvodi slučajeve u Središnjoj Bosni. Možemo samo pretpostavljati da se radi o predizbornoj kampanji, ali moguće i da je nešto ozbiljnije. Ciljano se ide na našu županiju.“

Uistinu djeluje zbunjujuće da HDZ i SDA na razini županije imaju skladne odnose, a da na lokalnoj razini SDA optužuje HDZ za procese koje su sami pokrenuli. Napominjemo da su školu na bosanskom jeziku i u Jajcu i Kiseljaku tražili SDA.

„Generalno stanje u županiji je stabilno. Rad Vlade i sabora su stabilni. Ekonomski pokazatelji su sve bolji. Dakle, nema povoda da kriza dolazi iz županije. Pritisak na školstvo traje odavno. Mi samo tražimo da djeca i roditelji imaju pravo školovanja na vlastitom jeziku i planu i programu. To je sve što tražimo.“

Izbor Radoje Vidovića naišao je na podršku u županijskom odboru HDZ-a, iako je se oko složnosti ovog odbora također mnogo špekulira u posljednje vrijeme. Zbog svih okolnosti, Vidovićeva pozicija nije nimalo jednostavna.

On je pak optimist, bilo da se radi o infrastrukturnim projektima (lašvanska brza cesta i lamela bolnice u Biloj), rezultatima izbora na kojima očekuje 9 zastupnika ili položaja hrvatskog naroda u središnjoj Bosni.

Dnevnik.ba