Naslovnica Vijesti BiH Radnici Aluminija ne mogu se prijaviti niti na Službu za zapošljavanje jer...

Radnici Aluminija ne mogu se prijaviti niti na Službu za zapošljavanje jer im doprinosi nisu uplaćivani

144
Naslovnica  Društvo 
Stotine radnika Aluminija danas počinje razmišljati o nekom drugom životu. Uglavnom izvan BiH. Oni krajnje uporni pokušavaju naći posao u Mostar i Hercegovini i čovjek se može samo diviti njihovoj smjelosti da uopće više razmišljaju o ostanku na ovome prostoru.

A u kakvoj su poziciji dovoljno govori i podatak kako se ti radnici ne mogu prijaviti ni na Službu za zapošljavanje! Naime, Aluminij je ostao dužan 15 milijuna maraka po osnovu neplaćenih doprinosa i veliko je pitanje kako će u konačnici ovo pitanje biti rješeno.

Zbog toga radnici neće moći ostvariti ni pravo na naknadu za nezaposlene, što samo pokazuje na koji način se vodila briga o radnicima ugašene tvornice.

-Ono što većinu radnika Aluminija zanima sada jeste cijena autobusnih i zrakoplovnih karata prema Njemačkoj, Austriji, Irskoj. Vjerojatno će većina nas završiti u tim zemljama uskoro. Posla ima, a da smo pametiji bili već odavno bi otišli. Vjerojavali smo kako će politika i uprava riješiti probleme koje su sami stvorili, a vidite gdje smo sada završili. Ni na Biro se ne možemo prijaviti – govori sugovornik za Ero.tel.

Ovakav stav dijeli većina njegovih kolega. Naslušali su se priča o hrvatskim interesima i opstanku. Oni koji su im pričali to godinama ovih dana se nisu udostojili stati pred njih i pogledati ih u oči. Barem toliko.

-Umjesto toga poslali su nam specijalce. Poruka koju treba zapamtiti za vrijeme kada se opet počne govoriti o nacionalnom interesima i sličnim bajkama – zaključio je naš sugovornik koji će polako pakuje kofere i zajedno sa suprugom i djecom odlazi iz ove zemlje.

ero.tel