- oglas -

Putinov neprijatelj javio se iz bolnice: Polagano umirem. Imam 64 kg, a imao sam 120

Pročitajte i ovo

Srednja Bosna ugostila nabolje doktore iz oblasti kirurgije

U vikendu iza nas Vitez i Srednja Bosna ugostili su 200 najeminentnijih doktora iz oblasti kirurgije na V.Međunarodnom kongresu...

Sigurno putovanje iz snova uz pravu turističku agenciju “Hari turizam”

Daleka putovanja, najzanimljivija odredišta, svi kontinenti, s agencijom "Hari turizam" dostupan vam je cijeli svijet. "Hari Turizam" je turistička agencija...

TRAVNIK: Dani otvorenih vrata u GS TMT 2023

Dani otvorenih vrata u GS TMT 2023.   GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o, otvorit će svoja vrata budućim srednjoškolcima i studentima,...
- Advertisement -

BIVŠI gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili je za Sky News rekao kako se “približava smrti” u bolnici u koju je prebačen iz zatvora. Neovisni stručnjak je prošli mjesec na sudu izjavio da je Sakašvili otrovan dok je bio u zatvoru, ali gruzijske vlasti su odbacile tu mogućnost i odbile dopustiti da ga se prebaci na liječenje u Europu.

- Advertisement -

Sky Newsu je zabranjen pristup bolnici, ali je Sakašviliju mogao prenijeti pitanja preko njegovog odvjetnika i primiti rukom pisane odgovore. Upitan koliko je bio blizu smrti, Sakašvili je odgovorio: “U početku sam imao 120 kilograma, sada imam 64. Ako budem imao manje od 60, liječnici predviđaju otkazivanje više organa.”

“Stalno sam u krevetu, kosti mi se raspadaju i to zadaje nesnosne bolove”, osvrnuo se bivši gruzijski predsjednik na trenutno zdravstveno stanje. Odvjetnik Salva Kačapuridze tvrdi da se stanje njegovog klijenta svakim danom pogoršava.

“Budite spremni na mobilizaciju u kratkom roku”

“To je užasna scena. Izgleda kao zatvorenik u koncentracijskom logoru u nacističkoj Njemačkoj”, ispričao je odvjetnik. Sakašvili je poslao poruku tisućama prosvjednika koji su bili na ulicama prosvjedujući protiv predloženih novih zakona koji su kritizirani kao proruski.

“Ostanite vrlo oprezni, budite spremni za mobilizaciju u kratkom roku zbog osvetničkog raspoloženja režima oligarha”, napisao je. Gruzijska vlada je naknadno ipak povukla zakon. Zapad trenutno promatra što se događa s bivšim gruzijskim predsjednikom kako bi procijenio je li Gruzija odana Rusiji ili Europi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron progovorio je prošli tjedan o sudbini bivšeg gruzijskog predsjednika. “Bivši politički čelnici u Gruziji koji su pritvoreni i lošeg su zdravlja trebaju biti pušteni na slobodu ili njihova zdravstvena situacija treba biti provjerena”, kazao je Macron.

“Sakašvili polagano umire”

Rezolucija Europskog parlamenta iz veljače zahtijeva njegovo oslobađanje i pomilovanje te upozorava Gruziju da će se to pitanje smatrati “lakmus testom” za njezinu predanost europskim vrijednostima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je također pozvao na oslobođenje bivšeg gruzijskog čelnika.

“Upravo sada ukrajinski državljanin, bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili polagano umire. Ukrajina je ponudila rješenja. Pozivam svijet da spasi Sakašvilijev život i spriječi njegovo pogubljenje”, rekao je Zelenski.

Sakašvili je upamćen kao dinamičan mladi političar koji je vodio svoju zemlju kroz takozvanu “revoluciju ruža” 2003., kada su Gruzijci ustali i riješili se ruske dominacije.

Gruzijska vlast inzistira na tome da mora odraditi kaznu

Postao je heroj na Zapadu zbog otpora agresiji iz Moskve, koja je slala tenkove u Gruziju. Ipak, kasnije je optužen za zlouporabu ovlasti, a njegovu su administraciju zasjenile optužbe da je planirao ubojstvo protivnika u pritvoru. Vladajuća stranka Gruzijski san inzistira na tome da Sakašvili mora odslužiti kaznu i da mu bude dostupna adekvatna skrb.

Vlasti dodaju kako su njegovi zdravstveni problemi posljedica odbijanja da jede dovoljno hrane. “Nadamo se da se to (njegova smrt) neće dogoditi i da su njegove potrebe primjereno riješene”, rekla je Maka Botčorišvili, zastupnica Gruzijskog sna.

Ukrajina i Poljska ponudile medicinsku skrb

“Vjerujemo da vlada radi sve na što Sakašvili kao zatvorenik u Gruziji ima apsolutna prava. Što god treba, to je učinjeno”, rekla je tijekom intervjua u Tbilisiju. Međutim, Amnesty International i Human Rights Watch kažu da mu gruzijska vlada uskraćuje “adekvatnu medicinsku skrb” dovodeći ga u ozbiljnu opasnost.

Skupina medicinskih stručnjaka koju je imenovao gruzijski javni pravobranitelj potvrdila je da je Sakašvilijevo stanje teško i zahtijeva hitnu promjenu njegovog neučinkovitog liječenja. Poljska i Ukrajina ponudile su dobrodošlicu Sakašviliju radi medicinske skrbi, ali gruzijska vlada sumnja da je tako bolestan kao što tvrdi i kaže da bi njegovo puštanje moglo destabilizirati zemlju.

Najnovije vijesti

Srednja Bosna ugostila nabolje doktore iz oblasti kirurgije

U vikendu iza nas Vitez i Srednja Bosna ugostili su 200 najeminentnijih doktora iz oblasti kirurgije na V.Međunarodnom kongresu...

Sigurno putovanje iz snova uz pravu turističku agenciju “Hari turizam”

Daleka putovanja, najzanimljivija odredišta, svi kontinenti, s agencijom "Hari turizam" dostupan vam je cijeli svijet. "Hari Turizam" je turistička agencija osnovana s ciljem pružanja turističkih...

TRAVNIK: Dani otvorenih vrata u GS TMT 2023

Dani otvorenih vrata u GS TMT 2023.   GS – Tvornica mašina Travnik d.o.o, otvorit će svoja vrata budućim srednjoškolcima i studentima, njihovim roditeljima i nastavnicima, i...

Sastanak načelnika Stjepana Duje i Saliha Zukića glavnog imama Medžlisa IZ Novi Travnik

Potpora Ramazanskom programu u Novom Travniku... U povodu početka mjeseca Ramazana danas su u zgradi Općine Novi Travnik održali sastanak načelnik Stjepan Dujo i Salih...

Ana se u kafiću našla sa Zarom, muževom ljubavnicom. No, pojavila se i treća osoba

Ljubavni trokut, nevjerni supružnici i burna rasprava završili su fizičkim napadom i intervencijom policije na terasi kafića. Bizaran slučaj dogodio se još lani u travnju...

Povezane vijesti