- Advertisement -

Na početku dugo očekivanog obraćanja naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da zapadne zemlje žele uništiti Rusiju.

– Cilj Zapada je oslabiti, podijeliti i na kraju uništiti našu zemlju – rekao je Putin.


– Oni već otvoreno govore da su uspjeli rascjepkati Sovjetski Savez 1991. godine, a sada je došlo vrijeme da se Rusija raspadne na mnoštvo regija i područja koji bi bila neprijateljski raspoloženi jedna prema drugima – dodao je Putin.

Kaže da je potrebno hitno donijeti odluku “da zaštitimo naš narod u oslobođenim zemljama”.

Putin je također podvukao da Rusija planira preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom.

– Naš cilj je osloboditi Donbas – rekao je on, dodavši da će dobrovoljci koji se bore u istočnom dijelu Ukrajine dobiti isti status kao i pripadnici ruskih oružanih snaga.

Potom je rekao da Zapad ucjenjuje Rusiju, ali da Rusija ima mnogo oružja kojim može odgovoriti.

– Upotrijebit ćemo sve resurse koje imamo da odbranimo naš narod – rekao je on i dodao da vjeruje u “podršku ruskog naroda.”

Predsjednik Rusije je takođe rekao da ljudi koji žive u područjima Ukrajine pod ruskom kontrolom ne žele da budu “pod jarmom neonacista”, prenosi Reuters.

O planovima za takozvane referendume o otcjepljenu i pripajanju Rusiji u ovim dijelovima Ukrajine, on dalje navodi da “mi podržavamo ove ljude”.

Na kraju obraćanja, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je “djelimičnu mobilizaciju” u Rusiji kako bi svi stali “u odbranu domovine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i sigurnosti našeg naroda”.

On kaže da se to tiče “samo građana u vojnoj rezervi, onih koji su služili vojsku”.

Na kraju je uputio i prijetnju Zapadu.

– Ako bude ugrožen teritorijalni integritet naše zemlje, upotrijebit ćemo sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod. Ovo nije blef. Teritorijalni integritet naše domovine, naša nezavisnost i sloboda bit će osigurani, ponavljam, svim sredstvima kojima raspolažemo. Oni koji pokušavaju da nas ucjene nuklearnim oružjem trebaju znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovom pravcu – zakljućio je Putin jutros u svom obraćanju naciji.