Putin i Macron se idući tjedan sastaju u Francuskoj

13

Odlučan odigrati ulogu posrednika i uključiti ponovno ruskog predsjednika u multilateralne rasprave, francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će u ponedjeljak Vladimira Putina u svojoj ljetnoj rezidenciji u Breganconu, pet dana prije sastanka čelnika G7 u francuskom Biarritzu.

Primajući Putina, Macron želi ponovno uključiti Rusiju u tu skupinu svjetskih država iz koje je isključena od 2014., nakon sukoba na istoku Ukrajine i aneksije Krima, prenosi Hina.

Ruski predsjednik bit će njegov gost na radnom sastanku te potom na večeri, a na dnevnom redu imat će sukob na istoku Ukrajine, zbog kojeg je Rusija, uz aneksiju Krima, izgubila svoje mjesto u G8 i dobila sankcije EU-a.

Razgovarat će i o krizama

Macron i Putin razgovarat će i o međunarodnim krizama u kojima Rusija igra ključnu ulogu, posebno o ratu u Siriji i tenzijama između Irana i SAD-a oko nuklearnog sporazuma.

Za službeni Pariz tempiranje sastanka upravo pred G7 jasno pokazuje želju šefa države da Rusija sudjeluje u multilateralnim diskusijama.

Od 2017. ruski i francuski predsjednik u redovitom su kontaktu. “Europa mora biti u dijalogu s Rusijom koja pak treba učiniti napore”, rezimirao je Macron u lipnju.

Kada se radi o Ukrajini, Pariz se nada otvaranju novog prostora za pregovore i pozvao je Putina da odgovori “na ohrabrujući način” na poteze novog ukrajinskog predsjednika.

Pariz pojašnjava da želi zatražiti od ruskog predsjednika da iskoristi svoj utjecaj na saveznike u vezi sa Sirijom i Iranom.