Poveži se s nama

Društvo

Put svetosti Petra Barbarića

Objavljeno

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu 1939. započeo je informativni biskupijski postupak za proglašenje blaženim Petra Barbarića, uzorna travničkog sjemeništarca, rodom iz Hercegovine, čiju smo 127. obljetnicu smrti vidjeli kao prigodu prisjetiti se tijeka kanonskog procesa, piše Josipa Miler za Katolički tjednik..

Priča o časnom slugi Božjem Petru Barbariću svjedočanstvo je otpornosti, hrabrosti i snage ljudskog duha. Rođen je 1874. u malom selu Šiljevišta, župa Klobuk, u srcu Hercegovine. Prve godine njegova života obilježene su poteškoćama i borbom koje su ga oblikovale u izvanredna pojedinca kakav je postao. Prevladao je prepreke, prihvatio prilike i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom katoličkom puku, premda mu se danas zavjetuju i muslimani.

Pobožni mladić

Odrastao je u siromaštvu čuvajući stoku, ali je bio izvrstan u školi pokazujući istančan intelekt i odlučnost. Već kao dijete, po uzoru na roditelje, razvio je ljubav prema Presvetom Srcu Isusovu i Gospi te bi u jednoj ruci nosio pastirski štap, a u drugoj krunicu.

Oglas

Ta ljubav prema svetom pratila ga je i u sjemeništu te je bio uzor kolegama potičući ih na redovito primanje euharistije.

Mjesto gdje je Petar živio u djetinjstvu

Iako mu je bila namjera biti zaređen za dijecezanskog svećenika, nakon školskih duhovnih vježbi poželio je stupiti u Družbu Isusovu što mu se pred smrt i ostvarilo.

Naime, nakon što je promrznuo na školskom izletu 1896. obolio je od tuberkuloze. Ostalo je zapisano da je već u poodmakloj fazi bolesti svom ispovjedniku kazao: „Završio sam devetnicu Sv. Franji Ksaverskom moleći za oporavak, a sutra ću započeti devetnicu Sv. Josipu i moliti za sretnu smrt.“

Oglas

Iz dana u dan Petar je postajao slabiji, a kako je njegov ispovjednik znao da je htio postati isusovac kad završi fakultet, predložio mu je, ukoliko bi dobio dozvolu, da položi isusovačke zavjete i postane član Družbe Isusove. To se i dogodilo 13. travnja 1897. kada se u prisutnosti svjedoka zavjetovao na siromaštvo, čistoću i poslušnost. Preminuo je dva dana kasnije na Veliki četvrtak, 15. travnja, u 23. godini, a ukopan je dva dana poslije na groblju ponad Travnika.

Skrivanje tijela

S obzirom da je umro na glasu svetosti, informativni biskupijski postupak za njegovo proglašenje blaženim pokrenut je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu 1939., a kada je završen 1943., dokumentacija je poslana u Rim. Međutim, proces nije mogao biti nastavljen zbog teških poratnih političkih prilika, ali i zbog toga što su komunističke vlasti uklonile Petrovo tijelo kako bi spriječili njegovo štovanje. Naime, Barbarićevi posmrtni ostatci počivali su na travničkom groblju Bojna, a na njegov grob hodočastile su tisuće vjernika, kako kršćana, tako i muslimana. Rijeke hodočasnika smetale su komunističkom režimu te su, kako bi zaustavili masovno okupljanje, grob oskvrnuli, ukrali tijelo i zazidali ga ispod sjemenišne zgrade. Komunisti su čak u narodu proširili lažnu vijest da je tijelo bačeno u Lašvu te da ga ne treba tražiti.

Suvremenik Sv. Male Terezije

Oglas

Sl. Božji Petar Barbarić suvremenik je Sv. Male Terezije koja je od njega starija samo godinu dana. U istoj životnoj dobi, s 15 godina, odazvali su se svom duhovnom pozivu: Sv. Mala Terezija u karmelski red, a Petar u sjemenište. Bolovali su od iste bolesti – tuberkuloze pluća, te su i preminuli iste godine – 1897., oboje na glasu svetosti.

Prema Predgovoru pretisku prve biografije iz 1900. autora p. Ante Puntigama, dolaskom demokratskih promjena dio zgrade travničkog sjemeništa i gimnazije vraćen je Vrhbosanskoj nadbiskupiji te je prilikom čišćenja podrumskih prostorija 1998. pronađen lijes s tijelom sl. Božjeg Petra Barbarića koji, kako se strahovalo, nije bio uništen, nego zatrpan i površno ukopan na nepristupačnom mjestu bez oznake.

Dugotrajan proces

Proces je ubrzo ponovno pokrenut te je dovršen 2007. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu gdje je 16. veljače, pod predsjedanjem tadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića, održana zaključna sjednica Dodatnoga biskupijskog postupka (processus suppletivus) u kauzi beatifikacije sl. Božjega Petra Barbarića. Sudjelovali su članovi Posebnoga crkvenog sudišta imenovani za taj proces: predsjednik suda dr. Pero Pranjić, promicatelj pravde dr. Dražen Kutleša i bilježnik vlč. Anto Dominković, članovi povijesnog povjerenstva u istom procesu mr. Božo Odobašić i mr. Juro Babić, zatim mons. Ivo Tomašević i dr. Zdenko Spajić, te dr. Božidar Nagy, tadašnji vicepostulator koji je u toj službi naslijedio preminulog o. Vladimira Pribanića. Na sjednici je bio nazočan i predstavnik rodbine sl. Božjega Stanko Barbarić.

Oglas

Tom prigodom istaknuta su imena i zasluge onih koji su do tada radili na kauzi: isusovci p. Antun Puntigam, p. Anđelko Jurić, p. Josip Antolović, p. Vladimir Pribanić i p. Rudolf Brajičić. Posebice je spomenut nekadašnji travnički župnik don Pavo Nikolić koji je zaslužan za oživljavanje štovanja sl. Božjeg Barbarića što se naročito očitovalo u organiziranju svečane proslave 100. obljetnice njegove smrti koja se slavila cijelu godinu 1996./’97., a čija su slavlja svakoga mjeseca predvodili po jedan hrvatski biskup.

Petrov grob u Travniku

Na kraju sjednice spisi procesa predani su kardinalu Puljiću, zapečaćeni i potom upućeni u Rim na Kongregaciju za kauze svetaca, gdje je proces nastavljen.

U srpnju 2012. Generalna postulatura Družbe Isusove koja je vodila i kauzu za Petrovu beatifikaciju predala je Poziciju o njegovim krjepostima. Dokument je sadržavao 968 stranica, a na njegovoj izradi radilo je 10-ak teologa i stručnjaka.

Oglas

Odobrenje da vatikanska Kongregacija za kauze svetaca objavi dekret o herojskim krjepostima, kojim se potvrđuje da je sluga Božji Petar Barbarić, novak-skolastik Družbe Isusove, posjedovao u herojskom stupnju teološke krjeposti vjeru, ufanje i ljubav prema Bogu i bližnjemu, kao i stožerne krjeposti: razboritost, pravednost, umjerenost i jakost i njima pridružene krjeposti, potpisao je 18. ožujka 2015. papa Franjo. Time je određeno da će se od tada do beatifikacije Petar nazivati venerabilis – časni sluga Božji.

Živo svjedočanstvo

Jedan od doprinosa njegovoj beatifikaciji je objavljivanje prvog životopisa iz 1900. koga je tri godine nakon Petrove smrti napisao njegov profesor i odgojitelj, travnički isusovac austrijskog podrijetla p. Ante Puntigam. Vrijednosti toga djela svjedoči činjenica da je ubrzo nakon izdavanja na hrvatskom jeziku prevedeno najprije na njemački, a zatim i na talijanski, slovenski, mađarski i češki.

Molitva za proglašenje blaženim

Oglas

Gospodine Isuse Kriste, udostoji se proslaviti svojega vjernog slugu Petra i daj da po njegovu uzoru sve više ljubimo Tvoje Presveto Srce i vjerno Ti služimo u čistoći tijela i duše.

Nebeska Kraljice i Majko naša Marijo, izmoli svojim svemogućim zagovorom od Boga da Tvoje odabrano dijete bude uskoro uzvišeno na čast oltara.

Sveti Josipe, zaštitniče Hrvatske, moli za Petrovu beatifikaciju. Amen.

Biografija je duboko dojmila čitatelje te se u jednom trenutku o Petrovu životu znalo više u zemljama Europe, nego u njegovoj domovini. Brojni su katolički domovi i institucije imali njegovu fotografiju, a zanimljivo je da je ovo djelo pročitao i posljednji austrougarski i hrvatski car Karlo Habsburški kojeg je u listopadu 2004. sveti papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim.

Oglas

Utjecaj ovoga mladića koji je preminuo na glasu svetosti vidljiv je i kroz nadahnuće brojim mladićima koji su, oduševljeni njegovom biografijom, odlučili odgovoriti na duhovni poziv.

Čudesno ozdravljenje

Ono što itekako doprinosi u procesu proglašenja blaženim i svetim (ili drugim riječima: što je uvjet) jesu čudesna ozdravljenja i pomoći koje su zabilježene, a naknadno budu i potvrđene. Iako zasad nijedno čudo u slučaju sluge Božjeg Barbarića nije potvrđeno, brojna su svjedočanstva o tomu kako je po njegovu zagovoru netko dobio posao, ostavio porok i poboljšao život, stupio u brak i sl. Zanimljivo je spomenuti kako je do kraja 1945. registrirano više od 1 600 primljenih uslišanja.

Jedno od čuda koje je izabrano u procesu beatifikacije dogodilo se 1970-ih u Splitu kada je majka petogodišnjeg dječaka oboljelog od cerebralne paralize zamolila za pomoć u molitvi isusovce sa splitskog Manuša. Nedugo nakon toga u crkvi Presvetog Srca Isusova organizirani su molitveni susreti obitelji, redovnika i novaka, a p. Josip Kukuljan predložio je da se za ozdravljenje mole Petru Barbariću. Molitva im je bila uslišana te se dječak, do tada potpuno oduzet i bez mogućnosti govora, počeo oporavljati, a u crkvi je i prohodao. Liječnici su kasnije pretragama utvrdili da je nestala atrofija i da se mozak oporavio, a za to nisu imali znanstveno objašnjenje.I danas se brojni vjernici diljem svijeta utječu zagovoru dičnog travničkog sjemeništarca čiji je uzoran život mnogima inspiracija, ali i primjer kako živjeti po Kristovu nauku i služiti drugima ljubavlju i suosjećanjem. Iako je i ovaj proces beatifikacije, poput brojnih drugih, izrazito dug te ne možemo znati kad će biti okončan, preostaje moliti da Hercegovina dobije svog prvog blaženika koji ju na duhovni način još više povezuje s Bosnom.

Oglas

Oglas

BiH

Zrinjski slavi u ponedjeljak uspješnu sezonu

Objavljeno

Piše

HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci, a tim povodom održat će se proslava ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, piše Bljesak.

Proslava osvajanja Kupa BiH, ali i cijele uspješne sezone koja je iza “Plemića” održat će se u ponedjeljak ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Jeste li spremni za reprizu u ponedjeljak? Zajedno stavljamo točku na “i” povijesne sezone u Europi, Kupu, ali i prvenstvu! Opraštamo se stilom od sezone iza nas ispred H.D. Herceg Stjepan Kosača, ali i najavljujemo novi pohod na grupe i dvostruku krunu ovog ljeta”, poručili su iz kluba.

Podsjetimo, HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci. Inače, “Plemići” imaju odigrati još jednu prvenstvenu utakmicu protiv Igmana u Konjicu, a utakmica je na rasporedu u nedjelju od 16 sati.

Oglas

Izvor: Bljesak.info

Nastavi čitati

BiH

Danas se završavaju prijave za Lokalne izbore 2024. u BiH

Objavljeno

Piše

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u nedjelju, 6. listopada 2024., rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16:00 sati.

Prevencija izbornih nepravilnosti

Ključna je suradnja svih u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja izbornih nepravilnosti, jer se time šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije, izjavio je glavni tužitelj Brčko distrikta BiH, Zekerija Mujkanović.

“Potrebna je sinkronizirana i dobra aktivnost svih koji mogu doprinijeti procesuiranju ove vrste kaznenih djela. To znači da svi u lancu otkrivanja, gonjenja i presuđenja – policijske agencije, tužiteljstva i sudovi – moraju odigrati svoju ulogu na najbolji način. Sudovi bi posebno trebali poštivati uputu Visokog sudbenog tužiteljskog vijeća i procesuirati ova kaznena djela na najbrži mogući način,” istaknuo je Mujkanović.

Oglas

Tehnologija kao zaštita od izbornih prijevara

Strategija “Kako varati na izborima na dan izbora” će, prema Vehidu Šehiću, predsjedniku strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, pasti u vodu nakon završetka glasanja zahvaljujući novim tehnologijama koje će to onemogućiti.

“Ono što moram naglasiti jest da su sve naše preporuke, kojih ima 35, dostavljene svim političkim strankama. One se ne tiču samo unapređenja koje treba vratiti povjerenje u izborni proces, ali stranke su se oglušile na njih. Mnoge stvari koje su sada uvedene, a koje će se uvesti 2026. godine, mislim na nove tehnologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama,” rekao je Šehić.

Smanjenje prostora za malverzacije

Oglas

Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), naglasila je važnost izmjena zakona i pilot projekata koji će biti primijenjeni na izborima u listopadu.

“Izmjenama posljednjih zakona i pilot projektom koji ćemo sada vidjeti na izborima u listopadu, a naravno, očekujemo da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, značajno će se smanjiti prostor za malverzacije. Elektronički nadzor, registracija i brojanje značajno smanjuju prostor za malverzacije,” objasnila je Bičakčić.

Pripreme za izborne prevare

Iz koalicije nevladinih organizacija koje prate izborne procese svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora. Međutim, očekuju da će elektronska unapređenja izbornog procesa donijeti neke promjene.

Oglas

“Najveće su prevare u manjim mjestima. U velikim mjestima poput Tuzle, Zenice i Sarajeva imate mnogo promatrača, medija, stranačkih i nestranačkih predstavnika koji pokrivaju praktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema takvog nadzora i tamo se može raditi što god se želi. Zato je logično da se u manjim mjestima kroz ovaj pilot projekt vidi kako to funkcionira,” rekao je Šehić.

Proaktivni pristup zaštiti izbornog procesa

Jedan od akcenata panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužiteljstava i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Izbori 2024. godine predstavljaju ključnu priliku za jačanje povjerenja građana u izborni proces i institucije koje ga provode. Uz primjenu novih tehnologija i zakonodavnih promjena, očekuje se značajno smanjenje prostora za izborne nepravilnosti te učinkovitija zaštita integriteta izbora.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

ANTO MATIĆ: Sve bolnice u KSB poslovale pozitivno, Vlada usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Objavljeno

Piše

Sve bolnice u Kantonu Središnja Bosna (KSB) u prošloj godini poslovale su pozitivno, pokazalo je izvješće o radu bolnica koje je na današnjoj sjednici u Travniku usvojila kantonalna vlada.

– Možemo biti zadovoljni kad je u pitanju poslovanje bolnica. Ukupna razlika prihoda i rashoda za sve bolnice iznosi oko milijun maraka. Sve bolnice su dostavile izvješća s kojima možemo biti zadovoljni. Svaka bolnica provodi neki program investicija, dijelom to sufinancira i naše ministarstvo, a značajan izvor sredstava dolazi iz Zakona o konsolidaciji ustanova od strane Vlade Federacije BiH – rekao je Matić.

Ta sredstva će bolnica u Novoj Biloj usmjeriti na izgradnju novih lamela, bolnica u Travniku radi rekonstrukciju zgrade, a bolnica u Jajcu sanira dugove iz ranijeg razdoblja, dodao je Matić, prenosi FENA.

Oglas

Vlada KSB usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina. Ministrica financija Mirjana Plavčić istaknula je da je ovo ključni dokument za planiranje trogodišnjeg Proračuna. Više u videu OVDJE

Nastavi čitati

Društvo

Nova Bila: U nedjelju tribina Hrvatske povijesne istine

Objavljeno

Piše

U nedjelju, 26. svibnja od 19 sati i 30 minuta u dvorani Pastoralnog centra Svetog Duha u Novoj Biloj održat će se tribina Hrvatske povijesne istine.

Sudionici tribine bit će Igor Vukić i Tihomor Dujmović, a događaj organizira Matica hrvatska Vitez.

Dobrodošli!

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Posjeta Vijeća učenika Osnovne škole Novi Travnik općinskim službama

Objavljeno

Piše

U sklopu edukativnog programa, Vijeće učenika Osnovne škole Novi Travnik imalo je priliku posjetiti Općinske službe i upoznati se s funkcioniranjem lokalne zajednice.

Kroz ovu posjetu, omogućen je uvid iz prve ruke, kako se upravlja njihovom općinom i koji su ključni procesi u radu službi.Učenike je pozdravio načelnik Stjepan Dujo, koji je odgovarao na njihova brojna pitanja. Ona su se uglavnom odnosila na razvoj lokalne zajednice, poboljšanje uvjeta života i planove za budućnost.

Načelnik Dujo je istaknuo važnost uključivanja mladih u procese odlučivanja i izrazio zadovoljstvo njihovim interesom za rad općinskih struktura.Ova posjeta je bila odlična prilika za učenike da steknu dragocjena znanja i iskustva, te bolje razumiju kako mogu doprinijeti razvoju svoje lokalne sredine. Zahvalnost za ovu priliku uputili su i predstavnici OŠ Novi Travnik Biljana Nikolić i Toni Lovrinović koji su izrazili želju za ponovnim susretom.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Vlada SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Objavljeno

Piše

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina.

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić kazala je kako su projekcije za spomenuto razdoblje optimistične, podsjetivši da je SBK 2015. godine imao 39 milijuna maraka deficita, a da je 2023. zabilježen suficit od 40 milijuna.

“Podaci o makroekonomskim kretanjima, koji su u nadležnosti državne i entitetske razine, predviđaju zaustavljanje rasta inflacije u sljedećem trogodišnjem razdoblju i godišnju razinu inflacije od 2,5 posto. Također, predviđa se rast društvenog bruto proizvoda od tri posto i na temelju tih projekcija Federalno ministarstvo financija dalo je projekcije kretanja javnih prihoda”, kazala je ministrica Plavčić.

Te projekcije ugrađene su u Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina, ključni dokument u postupku planiranja proračuna.

Oglas

Usvojene smjernice nadovezuju se na strateške ciljeve iz Strategije razvitka SBK, kazala je Plavčić, a ti ciljevi su zadržavanje financijske stabilnosti, zatim poticanje zapošljavanja i ekonomskog rasta, jačanje učinkovitosti institucija i administracije, proaktivno sudjelovanje u integracijskim procesima te održivi razvoj, zaštita okoliša i zelena energija.

Nastavi čitati

BiH

Policija analizirala sporne objave u vezi sa stradanjem djece u Vitezu

Objavljeno

Piše

Na suđenju Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je s Facebook profila zadokumentovao spornu fotografiju i objave.

Saša Petrović iz Federalne uprave policije (FUP) kazao je da je sačinio službenu zabilješku nakon što je portal HMS prenio fotografiju mladića koji drži ručni bacač raketa, kao i komentar o “škutorskoj ustaškoj djeci”.

“To je bio on s ručnim bacačem raketa, dolje je nosač ‘brovinga’”, rekao je svjedok o fotografiji.

Na pitanje Odbrane da li zna da je fotografija sačinjena u Domu policije u Sarajevu, prije komentara, i da je na slici, ustvari, maketa oružja, Petrović je odgovorio da ne zna i da se oni u cyber odjeljenju ne bave time.

Oglas

Braniocu Mirsadu Crnovršaninu je kazao da je na osnovu sporazuma o saradnji sa SAD-om dobio podatke i da mu nije trebala naredba. Crnovršanin je sugerisao da Nukić nije javno iznio komentare i da nije pozivao na mržnju, na šta je svjedok rekao da su komentari javni.

“Mislim da se komentari mogu odnositi na izazivanje mržnje”, kazao je svjedok.

Složio se s braniocem da je ovo jedan od hiljadu sličnih slučajeva kojima se bavio.

Nukić je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

Oglas

U optužnici se navodi da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmoro djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Vještak Adnan Bešlić iz FUP-a rekao je da je analizirao sadržaj Nukićevog mobilnog telefona kako bi izvukao podatke u skladu sa naredbom Tužilaštva.

Svjedok je prezentovao fotografiju sa oružjem, kao i screenshot poruka.

Odbrani je potvrdio da su screenshotovi poruka sa profila drugih lica. Tužiteljici Biljani Golijanin je ponovio da je to bilo u Nukićevom telefonu.

Oglas

Na konstataciju Crnovršanina da je sporno ko je vršio objave, tužiteljica je odgovorila da su drugi davali komentare, što znači da je poruka bila viralna.

Tužilaštvo je uložilo materijalne dokaze, a Odbrana je prigovorila na relevantnost i zakonitost nekih. Branilac je kazao da spori radnje Petrovića, jer smatra da se radi o nezakonitom dobijanju ličnih podataka. Kako je naveo, fotografija s oružjem, koje nije pravo, poslužila je da se dobiju podaci putem razmjene.

Suđenje se nastavlja 30. maja, kada je planirano saslušanje optuženog i jednog svjedoka Odbrane.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

Piše

U četvrtak, 23. maja, povijesni dan kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela odluku.

Sa 84 glasa “za”, 19 “protiv” i 68 suzdržanih, usvojena je Rezolucija koja proglašava 11. juli kao “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”.

Ovo je ključni korak ka priznavanju i osudi zločina koji su se dogodili u Srebrenici prije gotovo tri decenije.

Oglas

Rezolucija, koja je predstavljena pred Generalnom skupštinom od strane delegacije Bosne i Hercegovine, ističe važnost osude svakog oblika poricanja genocida u Srebrenici.

Naglašava se potreba da se istinski prihvate i poštuju sudski utvrđene činjenice o genocidu, kao i da se osude svi oblici veličanja osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Šta piše u rezoluciji?

Oglas

Tekst Prijedloga rezolucije isprva nije bio zvanično poznat. Pojedini mediji objavljivali su dijelove rezolucije, među kojima i reporter Al Jazeere Balkans, Ivica Puljić, a Memorijalni centar Srebrenica prva je zvanična institucija koja je objavila Nacrt.

On, kao prvi cilj, predviđa uspostavljanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine. Usvajanjem rezolucije, sve članice UN-a bile bi pozvane da obilježavaju ovaj dan.

Drugi cilj jeste bezrezervno osuđivanje svakog poricanja genocida u Srebrenici. U prvi plan tu su stavljene sudski utvrđene činjenice o genocidu, te je naglašena potreba da budu osuđene sve radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici. Ovakve akcije u rezoluciji predviđene su kako bi spriječile ponavljanje genocida i revizionizam, odnosnu novu i pogrešnu interpretaciju činjenica o genocidu.

Oglas

Posebno važan dio dokumenta je poziv svim državama članicama UN-a da u svoje obrazovne programe uvrste sudski utvrđene činjenice o genocidu. Ovakve izmjene obrazovnih programa trebale bi biti napravljene kroz posebne aktivnosti prilagođene djeci i mladima.

Nakon najave rezolucije, Memorijalni centar Srebrenica predstavio je prvi Prijedlog pristupa izučavanju bosanskog genocida u obrazovanju djece i mladih. Navedeno je da je cilj ovog dokumenta ponuditi odgovore na važna pitanja iz prakse, podijeliti iskustva zaposlenika Centra i učiniti temu genocida bliskom djeci i mladim. Na ovaj način, dodaju, žele spriječiti da lekcije iz Srebrenice budu temelj za mržnju i netoleranciju, već da postanu mehanizam za osvještavanje budućih generacija o tome šta netrpeljivost, isključivanje i dehumanizacija mogu donijeti.

Drugi korak iz rezolucije, koji bi trebao obezbijediti zaštitu sudski utvrđenih činjenica, jeste poziv svim državama da se pridržavaju obaveza iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, uz poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde. Na ovaj način međunarodna zajednica bi podržala izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je prije gotovo tri godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a one predviđaju kazne za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U tu svrhu, rezolucija poziva i na proces pronalaska i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici, te nastavak krivičnog progona počinioca genocida. Broj žrtava genocida za kojima se još uvijek traga iznosi 797, navedeno je u podacima Instituta za nestale osobe BiH.

Oglas

Posljednja dva poglavlja posvećena su trajnoj memorijalizaciji genocida u Srebrenici, te predviđaju uspostavljanje informativnog programa “Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacije”. Prva aktivnost ovog programa bila bi obilježavanje 30. godišnjice genocida tokom 2025. godine, a svim članicama i organizacijama UN-a, kao i organizacijama civilnog društva, bio bi upućen poziv da aktivnije učestvuju u obilježavanju 11. jula i kreiranju edukativnih i aktivnosti podizanja svijesti o genocidu u Srebrenici.

Važna napomena koju svi analitičari daju tokom pojašnjavanja detalja rezolucije jeste da u njoj nisu navedene ni Srbija, ni Rs. Ova napomena je važna jer argument da bi rezolucija osudila srpski narod kao genocidan koriste zagovarači neusvajanja rezolucije, a iz samog Nacrta moguće je vidjeti da takav navod nije tačan, piše Detektor.

Nastavi čitati

BiH

Katolici pripadnici MO i OS BiH dvadeset treći put hodočaste u Lourdes

Objavljeno

Piše

Pripadnici Oružanih snaga i Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine katoličke vjeroispovijesti, predvođeni vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, od 20. do 28. svibnja hodočaste na 64. Međunarodnom vojnom hodačašću u francuskom mjestu Lourdes, na kojem sudjeluju vojnici i policajci iz četrdesetak zemalja svijeta.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH predvode zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije, generalbojnik Tomo Kolenda, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, predstojnica Ureda zamjenika ministra obrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić te Ivona Ljubas, a sastavljenim postrojem OS BiH zapovijeda brigadir Goran Dujmović.

Međunarodno vojno hodočašće, 64. po redu, obuhvaća bogat duhovni program, simbolizirajući susret zaraćenih strana u Drugom svjetskom ratu, u ovom francuskom gradiću, gdje se, prema predanju, 1858. godine djevojčici Bernardici Soubirous ukazala Djevica Marija.

Pripadnici MO i OS BiH hodočašće su započeli misnim slavljem 20. svibnja 2024. godine u župi Sv. Ante Padovanskog Gornja Močila-Sijekovac u BiH. Dan kasnije sastali su se sa hodočasnicima iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske u Avignonu, gdje je misu predvodio mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju 24 svećenika, uglavnom vojnih kapelana, među kojima je bio i generalni vikar Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj mons. Marko Medo i kancelar Vojnog ordinarijata u BiH don Josip Tadić.

Oglas

Euharistijska slavlja i drugi obredi katoličkih pripadnika OS BiH i OS RH, koji se prakticiraju prema programu hodočašća na hrvatskom jeziku, predvode vojni biskup mons. Tomo Vukšić i vojni biskup Republike Hrvatske mons. Jure Bogdan, u koncelebraciji sa drugim svećenicima i vojnim kapelanima.

Nakon zajedničke svete mise na hrvatskom jeziku, pred Špiljom ukazanja u Lourdesu, uslijedila je vojna procesija i Križni put – priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 3 sata

Zrinjski slavi u ponedjeljak uspješnu sezonu

HŠK Zrinjski je u četvrtak obranio Kup Bosne i Hercegovine pobjedom protiv Borca u Banja Luci, a tim povodom održat...

BiHprije 4 sata

Nevrijeme pogodilo glavni grad BiH

Veliko nevrijeme pogodilo je Sarajevo. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine pada grad i jaka kiša. Zbog velike kiše je...

Scenaprije 11 sati

Stručnjaci dele tajne SEO optimizacije i digitalnog marketinga uživo u Zagrebu

Digitalno okruženje nikada se nije razvijalo brzo kao u proteklih godinu dana. Brojne inovacije i promene uticale su kako na...

Središnja Bosnaprije 12 sati

Večeras svečani defile maturanata iz Novog Travnika i Nove Bile

Večeras, 24. svibnja, ispraćamo još jednu generaciju maturanata Srednje škole “Novi Travnik”, Srednje glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik i...

BiHprije 12 sati

Danas se završavaju prijave za Lokalne izbore 2024. u BiH

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u...

BiHprije 12 sati

Još jedna smrt na cestama u BiH: Poginuo motociklista

Teška saobraćajna nesreća desila se jutros na ulazu u Laktaše iz pravca Banje Luke. Kako piše ATV, poginuo je vozač...

Crna kronikaprije 14 sati

NJEMAČKA: INSPEKCIJA UŠLA NA GRADILIŠTE I ZATEKLA RADNIKE IZ BIH KAKO RADE NA CRNO

Pripadnici njemačke Carine, Odjeljenja za suzbijanje rada na crno, juče su tokom opsežne kontrole na gradilištu u gradu Hale otkrili...

Sportprije 14 sati

Dinamo smijenio Vlatku Peras

VLATKA PERAS smijenjena je s mjesta predsjednice Uprave GNK Dinamo odlukom Izvršnog odbora kluba na današnjoj sjednici. Izvršni odbor je...

Oglas
Oglas
LM