Zanimljivosti
Psi ubili mladunče majmuna, majmuni su nakon toga pobili sve pse u selu

Stanovnici su kontaktirali službenike šumarskog odjela kako bi uhvatili majmune u okolici.
U indijskoj državi Maharaštri, u selu Lavool, podivljali majmuni ubijaju štence i u selu nije ostalo gotovo ni jedno štene. Majmuni ubijaju štence bacajući ih s visokih građevina, a vijest o bizarnom događaju obilazi svjetske medije.
Posljednjih mjesec dana majmuni su navodno ubili oko 250 psića bacivši ih s visine. U trenutku kada grupa majmuna na svom području vidi štene, uhvati ga i odnese na mjesto velike visine i baci ga.
Navodno se sve to događa nakon što je nekoliko pasa iz sela ubilo mladunče majmuna.
Stanovnici su kontaktirali službenike šumarskog odjela kako bi uhvatili majmune u okolici.
Nakon što službenici šumarskog odjela nisu uspjeli uhvatiti divlje majmune, sami seljani su pokušavali spasiti štenad iz sela. No, majmuni su počeli napadati i njih te su neki muškarci pali sa zgrada i ozlijedili se dok su pokušavali spasiti štence.
Majmuni su pobili gotovo sve mladunce u selu, a seljani kažu da u njihovom selu gotovo da i nema štenaca. Majmuni se nisu zaustavili, nego su počeli napadati djecu iz sela i to je izazvalo posebnu paniku među mještanima.
Centralna.ba
Vijesti
ULOVITE DOK MOŽETE: Temu od sljedećeg tjedna podiže cijene

Kineske internetske trgovine Temu i Shein, poznate po svojim povoljnim ponudama, povećat će cijene proizvoda sljedeći tjedan zbog pooštravanja politike američkog predsjednika Donalda Trumpa na uvozne proizvode niske vrijednosti te zbog visokih carina koje su povećale operativne troškove ovih kompanija.
U sličnim dopisima koje su tvrtke poslale svojim korisnicima ovaj tjedan, rekle su da će povećati cijene počevši od 25. travnja, te su ohrabrile potrošače da kupuju “po današnjim cijenama”.
“Zbog nedavnih promjena u pravilima i carinama u globalnoj trgovini, naši operativni troškovi su narasli. Kako bismo nastavili nuditi proizvode koje volite bez kompromitiranja kvalitete, od 25. travnja 2025. godine prilagodit ćemo cijene”, navodi se u priopćenjima dviju kompanija, prenosi N1.
Shein i Temu, s kojih masovno naručuju i bh. građani, prodaju proizvode u rangu od igračaka do pametnih telefona, ubrzano su narasli u SAD-u, dijelom zahvaljujući izuzeću “de minimis” koje im omogućuje zadržavanje niskih cijena.
Međutim, njihov poslovni model našao se pod pritiskom nakon nedavne izvršne naredbe predsjednika Donalda Trumpa koja zatvara trgovinsku rupu koja je omogućavala da paketi jeftiniji od 800 dolara iz Kine i Hong Konga uđu u Sjedinjene Države bez carina.
Naredba stupa na snagu 2. svibnja.
Scena
VIDEO KOJI JE ODUŠEVIO: Stijepo Gleđ Markos obradio pjesmu “Ako ne znaš šta je bilo” kao psalam – snimka se brzo proširila internetom

Tijekom pripreme i zagrijavanja glasa za večernji nastup u sklopu korizmene duhovne obnove u Županji, Stijepo Gleđ Markos spontano je snimio posebnu, intimnu obradu pjesme „Ako ne znaš šta je bilo“ Marka Perkovića Thompsona, prenosi Fenix-magazin.
Kako kaže Stijepo Gleđ Markos, pjesma je snimljena jednostavno, mobitelom, ali s dubokim emotivnim izrazom i psalamskim pristupom.
– Izvedba je u kratkom roku privukla velik broj pregleda i reakcija na društvenim mrežama, rekao je Stijepo.
Ovaj glazbeni trenutak nastao je usred višednevne duhovne obnove u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, koju je od 11. do 13. travnja predvodio fra Ante Vučković, uz glazbenu animaciju Stijepa Gleđa Markosa.
Njih dvojica već godinama surađuju i prijatelji su, a njihova sinergija još je jednom dotaknula srca okupljenih.
Fra Ante i Stijepo su posjetili i spomen-obilježje Ovčara te Vukovar, čime su cijelom događaju dali snažan domoljubni ton.
Glazbeni trenutak koji je obilježio večer i izazvao pozornost javnosti na društvenim mrežama možete poslušati na sljedećem linku:
Društvo
SREDNJA BOSNA: Dnevno zaradi 10 maraka… a sanja samo jedno
Srednja Bosna
Luka Biletić iz Viteza i Bobi ponovno zablistali: Europski šampion i najljepši pas pasmine na European Dog Show 2025

I ove godine Luka Biletić iz Viteza je imao čast i priliku predstavljati autohtonu pasminu,
bosanskohercegovačkog oštrodlakog goniča – baraka, na European DOG SHOW 2025 u Brnu, Češkoj Republici.
Bobi je prošle godine postao svjetski šampion u Zagrebu, i europski šampion u Celju, te je i ove godine imao odličan nastup i dodao još jednu titulu svom imenu. WW’24 EW’24 CH – Bobi je i ove godine postao EUROPSKI ŠAMPION (EW’25) i najljepši pas pasmine (BOB), te je kasnije izabran u top 7 pasa u izboru za najljepšeg psa VI. FCI skupine, u kojem su nastupila 52 psa.
,,Veliko hvala sucima Małgorzata Wieremiejczyk–Wierzchowska i István Orcsik na
lijepim riječima i izboru. Polako, ali sigurno promoviramo našu autohtonu pasminu, i drago mi je da se trud i rad prepozna. Bobijev uzgajivač i vlasnik je Marinko Slišković – hvala puno na povjerenju. Veliko hvala Kinološki Savez Herceg-Bosne i veliko hvala svima koji su navijali za nas na izložbi i preko ekrana”, poručio je između ostaloga Luka Biletić iz Viteza.
Također, važno je naglasiti kako ću u nedjelju prestavljati BiH u junior handlingu, to je dio gdje se ne gleda ljepota psa nego kako mladi vodič izlaže psa, bit će 28 reprezentativaca država i 12 pobjednika iz junior handling competition, jer svaki dan se biraju tri pa oni idu u finale s nama, dodao je Luka za kraj kratkog priopćenja za javnost.
Centralna.ba
Scena
Miris bakine kuhinje za Uskrs: Pripremite savršenu orahnjaču!

Uskrs bez tradicionalnih kolača jednostavno nije potpun, a miris svježe pečene orahnjače neizostavan je dio blagdanske atmosfere. Ovaj fini i sočni kolač od dizanog tijesta s bogatim nadjevom od oraha budi najljepše uspomene na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Upravo ti jednostavni, tradicionalni recepti često su i najbolji, a mi vam donosimo inspiraciju kako da i vi za svoj uskrsni stol pripremite savršenu orahnjaču koja će oduševiti sve vaše najmilije.
Sastojci:
Za tijesto:
500 g glatkog brašna
30 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
100 g šećera
1 vanilin šećer
Prstohvat soli
2 žumanjka
200 ml toplog mlijeka
80 g rastopljenog maslaca (ili ulja)
Korica pola limuna (naribana)
Za nadjev:
400 g mljevenih oraha
150 g šećera
100 ml vrućeg mlijeka
1 vanilin šećer
1 žlica ruma (po želji)
Korica pola limuna (naribana)
Za premazivanje:
1 jaje (razmućeno)
Priprema:
1. Priprema kvasca (ako koristite svježi): U manjoj posudi pomiješajte toplo mlijeko (oko 50 ml), žličicu šećera i izmrvljeni svježi kvasac. Pospite s malo brašna i ostavite na toplom mjestu desetak minuta dok se kvasac ne zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s brašnom.
2. Priprema tijesta: U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i sol. Dodajte žumanjke, pripremljeni kvasac (ili suhi kvasac), preostalo toplo mlijeko, rastopljeni maslac i naribanu koricu limuna.
3. Miješenje tijesta: Mijesite tijesto rukama ili pomoću miksera s nastavcima za tijesto dok ne postane glatko i elastično. Tijesto bi se trebalo odvajati od stijenki posude. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili mlijeka.
4. Dizanje tijesta: Oblikujte tijesto u kuglu, stavite ga u blago nauljenu posudu, okrenite da se naulji sa svih strana, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 1-1,5 sat, ili dok se ne udvostruči.
5. Priprema nadjeva: U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Prelijte vrućim mlijekom i dobro promiješajte. Dodajte rum (ako koristite) i naribanu koricu limuna. Ostavite nadjev da se malo prohladi.
6. Oblikovanje orahnjače: Premijesite dignuto tijesto na blago pobrašnjenoj površini i razvaljajte ga u pravokutnik debljine oko 0,5 cm. Ravnomjerno premažite tijesto pripremljenim nadjevom od oraha, ostavljajući malo slobodnog ruba.
7. Savijanje orahnjače: Pažljivo zarolajte tijesto po dužoj strani, počevši od jednog ruba. Dobiveni valjak lagano pritisnite na krajevima kako nadjev ne bi iscurio.
8. Smještanje u kalup: Prebacite savijenu orahnjaču u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (pravokutni ili okrugli). Možete ju saviti u obliku potkove ili ostaviti kao ravni valjak.
9. Dizanje u kalupu: Prekrijte orahnjaču u kalupu čistom krpom i ostavite na toplom mjestu još 30-ak minuta da se ponovno malo digne.
10. Pečenje: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite orahnjaču razmućenim jajetom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ako prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
11. Hlađenje: Izvadite pečenu orahnjaču iz pećnice i ostavite je da se malo prohladi u kalupu prije nego što je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Savjeti:
Kvalitetni orasi su ključ dobrog okusa.
Pazite da mlijeko za kvasac i nadjev bude toplo, ali ne vruće.
Tijesto je potrebno dobro mijesiti kako bi bilo mekano i podatno.
Vrijeme dizanja tijesta može varirati ovisno o temperaturi prostorije.
Ohlađena orahnjača se lakše reže.
Po želji, prije pečenja možete posuti listićima badema ili krupnim šećerom.
Uživajte u mirisu i okusu domaće uskrsne orahnjače!
Scena
Bosansko kolo na terenu Chicago Bullsa

Kada se ovih dana spomene Amerika svi u Bosni i Hercegovini pomisle na Trumpa, na recipročne carine i na stotinu nekih dnevno političkih događanja. Ali mi vam direktno iz Chicaga, preciznije iz United Centra sa parketa, gdje svoje utakmice igraju proslavljeni Chicago Bullsi donosimo jednu dosta vrijedniju i zanimljiviju priču.
Naime KUD Bosna iz Chicaga pod vodstvom četiri bivše članice ovog kulturno umjetničkog društva (Elma Frzina, Edina Sivac, Merima Musić i Šejla Pirić), prije par dana predstavio je svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu na najljepši način.
Pogledajte djelić atmofhere sa njihovog nastupa Uniter Centru koji se održao 29 marta 2025 OVDJE
Na ovom nastupu su vrijedno radile više od pola godine a učešće je uzelo oko 100 članova ovog kulturno umjetničkog društva.
Posebno zanimljivo je i to da je kompletna muzička podloga za ovaj nastup snimljena u Tuzli pod mentorstvom proslavljenog sevdalije Džihada Polić i dirigentskom palicom maestra Dragana Divjaka.
Djevojke i momci iz KUD-a Bosna Chicago želimo vam svu sreću i još puno ovako uspješnih nastupa i hvala vam što ste svima pokazalikako se voli, posštuje, prezentuje i dostojanstveno cijeni svoja domovina.
Srednja Bosna
Srednja Bosna: Upoznajte čovjeka koji već dvadeset godina brine o dva medvjeda

Upoznajte čovjeka koji već dvadeset godina brine o dva medvjeda kao da su mu porodica. Na svom skromnom imanju, uprkos poplavama i svakodnevnim izazovima, posvetio je život njihovoj sigurnosti i dobrobiti. Medvjedi su smješteni u odvojene, bezbjedne kaveze, dobro hranjeni. Njegova ljubav prema životinjama nadjačava sve prepreke — kaže da će se brinuti o njima dok god bude mogao. Ova priča nije samo o medvjedima, već o posvećenosti, snazi volje i pravom odnosu čovjeka i prirode.
Scena
Svjetski je dan šale

Špageti s drveća (BBC, 1957.)
Google Gulp (2005.)
Taco Bell kupuje Liberty Bell (1996.)
Panika u Švedskoj (2000.)
NASA-in “kraj svijeta” (2015.)
Zanimljivosti
Postavljena spomen ploča na simbol industrijske prošlosti Novog Travnika – Novotravnički čekić

Postavljena je spomen ploča na simbol industrijske prošlosti Novog Travnika – Novotravnički čekić. Godine, različiti vremenski uvjeti učinili su svoje, pa je posljednje desetljeće, ovaj spomenik bio u izuzetno lošem stanju. Projektom obnove, osvježena je njegova boja koja odražava povijesnu važnost, ali i uklapa se u vizuru grada.
Svakako će prolaznicima biti zanimljiva i poruka koju nosi na ploči.
“Prolazniče, svjedočim o poletu i mladosti, ljubavi i slozi onih koji utkaše sebe u ovaj grad…a ti, ako živiš ovdje, ne dozvoli da se to zaboravi” – autorica teksta je Sonja Nikolić Jurišić, stoji u priopćenju.