Poveži se s nama

Ekologija

Provedena ekološka akcija „Volim Vlašić“

Objavljeno

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, danas je u organizaciji kompanije Vlašić-Petrol d.o.o. održana velika ekološka akcija uređenja planine Vlašić.

 

Aktivnost čišćenja vlašićkih predjela je održana pod okriljem projekta “Volim Vlašić”, a uz podršku Turističke zajednice SBK/KSB i društveno odgovornih preduzeća Eko Fis Vlašić, Ozon d.d., hotela Sunce, Turističkog naselja Lotus, Turističke zajednice općine Travnik, te MZ Mudruke i njenih mještana.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu posvećene okolišu, ali je kako su istaknuli organizatori ekološka akcija organizirana za vikend s obzirom na masovnije prisustvo učesnika.

Direktor kompanije Vlašić Petrol i voditelj projekta Denis Marjanović je kazao da je izuzetno zadovoljan odzivom učesnika.

“Današnja aktivnost nam je svojevrstan temelj za sve naredne, kako bismo u budućnosti kreirali jednu tradicionalnu ekološku akciju koja će svake godine uključivati sve više učesnika,”, kazao je Marjanović.

 

Direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević je istaknuo da će se Turistička zajednica SBK/KSB uvijek vrlo rado odazvati i podržavati sve ekološke aktivnosti kojima je cilj da se turističke destinacije urede.

 

“Sa značajnog dijela planine Vlašić, od skretanja za Babanovac pa sve do samog centra turističkog naselja Babanovac danas je prikupljeno dosta smeća i otpada, koje je adekvatno odloženo”, kazao je Matošević.

 

Također ispred MZ Mudrike su ukazali na problem postojanja nekoliko deponija koje su nastale tokom proteklih 20 godina a koje je potrebno sanirati i očistiti.

Nakon provedene ekološke akcije organiziran je ručak i osvježenje za sve učesnike.

Organizatori su istaknuli da ekološka akcija ima za cilj očuvanje prirodnih ljepota naše planine te podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša.

Oglas

BiH

Pozder: Strategija služi da nam se turizam ne događa već da njime upravljamo 

Objavljeno

Piše

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na Svjetski dan turizma, usvojena je Strategija razvoja turizma u FBiH za period 2022. – 2027. Tim povodom resorna ministrica Nasiha Pozder kaže:

 

„Strategija je dokument koji će nam omogućiti da nam se turizam manje događa i da budemo njime zatečeni, a da ga više planiramo, da njime rukovodimo u korist radnika u turizmu, samih turista, građana a da, istovremeno, ide ruku pod ruku sa zaštitom okoliša.

 

Ovo je dokument koji će nam obezbijediti da adekvatnije planiramo naredne korake u razvoju turizma koji trenutno kao privredna grana u GDP-u učestvuje s oko 10 posto.

 

Ono što je puno važnije jeste da se ovom strategijom zagovara održivi razvoj turizma. Ono što proklamujem od početka svog mandata je da bez zaštićenog, održivog, dobro očuvanog okoliša ne možemo računati ni na uspješan turizam. Želimo očuvati prirodu ali i razvijati neke nove vidove turizma.

 

O njima se govori i u Strategiji, a to su: zdravstveni, vjerski, avanturistički, ruralni turizam, itd. Novi turistički proizvodi su nešto što Strategija prepoznaje kao važno, baš kao i brendiranje destinacija te njihova prezentacija u svijetu, koja podrazumijeva, naravno, i digitalizaciju podataka i statistike što danas nije nešto čime se možemo pohvaliti.

 

Također, ono što je važno a što Strategija donosi je i razvoj ljudskih resursa. Ako budemo razvijali turizam u skladu sa Strategijom, procijenjeno je da ćemo trebati otvoriti oko 12.000 radnih mjesta u sektoru turizma.“

Nastavi čitati

BiH

BiH i Crna Gora potpisale memorandum s ciljem integracije regionalnog tržišta električne energije

Objavljeno

Piše

Predstavnici Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH i Crnogorskog elektroprenosnog sistema – CGES danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju.

Potpisan je dokument o preliminarnim aktivnostima za projekte “Rekonstrukcija postojeće interkonekcije DV 220kV HE Perućica – Trebinje” i “Izgradnja nove interkonekcije DV 400kV Brezna – Sarajevo 20 ili DV 400kV Brezna – Gacko”. Menorandum su potpisali direktor NOSBiH Nemanja Pandurević i Izvršni direktor CGES-a Ivan Asanović.

Po riječima direktora Pandurevića, značaj ovog projekta, prije svega, ogleda se u povećanju prijenosnih kapaciteta.

Nama su prijenosni kapaciteti veoma bitni iz razloga povećanja mogućnosti integrisanja obnovljivih izvora elektirčne energije. Svi smo upoznati sa činjenicom da je trend solarnih elektrana i vjetroparkova, kako bi omogućili da mreža primi sve obnovljive izvore neohodni su ovakvi sporazumi koji će dovesti do izgranje interkonekcija. 

Isto tako, interkonekcije će povećati sigurnost snadbijevanja i zagušenja na mreži. To je neophodno kako bi radili na integraciji regionalnog tržišta električne energije, koje se nalazi u svim strateškim dokumetima za zapadni Balkan – kazao je Pandurević.

Izvršni direktor CGES Ivan Asanović kaže da potpisivanjem memoranduma započinje jedan veoma važan posao za rekonstrukciju posojeće i izgradnju buduće interkonekcije.

Projekt je veoma značajan za obje mreže i cijeli region. U eri zelene tranzicije neophodno je da kao operatori osiguramo put kojim će energija da ide i za to su nam jako važne interkonekcije između sistema. 

Za CGES je ovaj posao veoma značajan, nadamo da ćemo sa kolegama iz NOSBiH i Elektroprijenosa BiH za vrlo kratko vrijeme doći do rezultata – kazao je Asanović, piše FENA.

 

 

Nastavi čitati

BiH

Iz Energoinvesta poručili da ne očekuju probleme sa isporukom gasa ove godine

Objavljeno

Piše

U Energoinvestu d.d. Sarajevo smatraju da u ovoj godini neće biti nikakvih problema sa snabdijevanjem plinom Federacije BiH, jer Energoinvest ima potpisan aneks ugovora za isporuku prirodnog gasa sa ruskim dobavljačem Gazprom Exportom do kraja 2023. godine.

Nakon toga očekujemo novi aneks, za naredni period. Također, ne očekujemo nikakve probleme sa snabdijevanjem gasom u narednoj gasnoj godini, kazali su Feni iz Energoinvesta.

Kako su istakli, zbog načina određivanja cijene gasa na tromjesečnoj osnovi, a na osnovu kretanja ulaznih parametara u proteklih devet mjeseci, još je rano za prognoze u kojem će se pravcu cijena kretati od listopada do kraja 2023. godine.

Kako će se kretati cijena gasa u zadnjem kvartalu 2023. vidjet ćemo čim budemo imali konkretne informacije i javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su iz Energoinvesta.

Podsjetili su da je “cijena gasa od snabdijevača prema distributerima od siječnja 2023. godine do danas tj. do kraja trećeg kvartala 2023. umanjena za 37,4 posto u odnosu na cijenu iz zadnjeg kvartala 2022. godine”, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Crna kronika

Nevrijeme u Sloveniji prouzrokovalo velike poplave

Objavljeno

Piše

Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu. DHMZ je za petak upalio narančasti alarm i za pet hrvatskih regija. Narančasti alarm je za danas upaljen i u BiH.

O dramatičnosti situacije najbolje svjedoče i prizori objavljeni na Twitteru.

Naime, kako je prikazano na fotografiji, autoput prema Ljubljani je zatvoren jer je poplavljen. Sporedne ceste također su poplavljene.
Također, objavljeno je upozorenje svim putnicima da ne putuju ako ne moraju.
Izvor: N1
Nastavi čitati

BiH

Olakšana procedura dobivanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i njezinu prodaju na tržištu

Objavljeno

Piše

Koristeći potencijal obnovljivih izvora energije, vjetra i sunca, koji BiH ima, stanovništvu, ali i gospodarskim subjektima značajno je olakšana procedura dobivanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i za njezinu prodaju na tržištu.

U Federaciji BiH napravljen je važan iskorak na planu uređenja energetskog sektora prema pravilima i standardima Europske unije, kao i Europske energetske zajednice, piše Večernji list BiH.

Od seta energetskih zakona – Zakona o električnoj energiji, Zakona o energiji i regulaciji energetske djelatnosti i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, koji su potvrđeni početkom tjedna na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koristi bi trebali imati najviše krajnji korisnici, odnosno stanovnici ovog entiteta kojima će, uz kvalitetniju i stabilniju opskrbu, biti omogućeno da sami proizvode energiju iz obnovljivih izvora, ali i da se udružuju u energetske zajednice te višak proizvedene energije prodaju na tržištu.

Koristeći potencijal obnovljivih izvora energije, vjetra i sunca, koji BiH ima, stanovništvu, ali i gospodarskim subjektima značajno je olakšana procedura dobivanja dozvola za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i za njezinu prodaju na tržištu. Dosadašnja destimulirajuća i komplicirana pravila to su onemogućavala. Elektroprivredama ovaj zakon s jedne strane ukida monopol nad prodajom električne energije stanovništvu, a s druge otvara mogućnost prodaje na inozemnom tržištu sa smanjenim opterećenjem opskrbe domaćeg tržišta koje bi novim zakonima trebalo napraviti iskorak prema neovisnosti od postojećih velikih sustava. Neke od odredbi novog seta zakona, posebice one koje se tiču za okoliš prihvatljive proizvodnje i dekarbonizacije, bit će mnogo bolnije za JP Elektroprivreda BiH nego za JP Elektroprivreda HZ HB jer je prvo poduzeće u značajnoj mjeri oslonjeno na proizvodnju energije iz tzv. prljavih izvora, rudnika ugljena. Usvajanje seta energetskih zakona, u čiju su izradu bile aktivno uključene međunarodne organizacije, poput američkog USAID-a i njemačkog GIZ-a, pobjedom smatraju i aktivisti za zaštitu rijeka jer njima je stavljena točka na gradnju malih hidrocentrala koje su doslovno uništile ljepotu mnogih rijeka u Federaciji BiH koje su završile u cijevima i od čije su proizvedene energije profitirali samo pojedinci.

Među usvojenim zakonima najvažniji je Zakon o električnoj energiji. Njime se uređuju elektroenergetska politika i planiranje, elektroenergetske djelatnosti, dozvola za obavljanje i regulacija elektroenergetske djelatnosti, proizvodnja električne energije, izgradnja elektrana, distribucija, opskrba i trgovina električnom energijom, trgovina električnom energijom, skladištenje energije, krajnji kupci, agregacija distribuiranih resursa, elektromobilnost, sigurnost opskrbe, izgradnja, rekonstrukcija, korištenje i održavanje elektroenergetskih objekata, upravni nadzor i regulatorni nadzor, ali i kaznene odredbe, kao i druga pitanja od značaja za uređenje sektora električne energije u Federaciji BiH. Za stanovništvo je ovaj zakon značajan jer im otvara mogućnost da pojedinačno ili udruženi u energetske zajednice proizvode te istodobno prodaju struju koju sami proizvedu putem ugovora o otkupu struje.

Zakonom o električnoj energiji uspostavlja se koncept prosumera (kupac-proizvođač). Pojednostavljenim procedurama mali elektroenergetski subjekt neće biti obvezan posjedovati dozvole za proizvodnju struje u elektranama instalirane snage do jedan megavat, proizvodnju struje isključivo za vlastite potrebe bez isporuke u distributivnu mrežu, kao ni proizvodnju struje u novim elektranama najdulje do šest mjeseci od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu postrojenja. Propisana je i mogućnost poticaja za one koji namjeravaju struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije. Elektrane će moći graditi fizičke i pravne osobe koje zadovoljavaju kriterije pouzdanosti i sigurnosti, konkurentnosti proizvodnih postrojenja, zaštite javnog zdravlja i okoliša uz osiguranje trajne kontrole utjecaja na okoliš. Energetska zajednica, koja će morati dobiti dozvolu Regulatorne komisije za energiju FBiH za obavljanje djelatnosti, moći će proizvoditi energiju, imati sustav opskrbe, upravljati potrošnjom te pružati usluge punjenja električnih vozila. U obrazloženju predloženog Zakona o električnoj energiji naglašeno je da se pojednostavljuje procedura priključenja energetskih postrojenja instalirane snage do 23 kilovata, za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe te više neće biti potrebne urbanističke, građevinske i uporabne dozvole za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definiran je način promoviranja korištenja obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, obvezujući ciljevi, odnosno udio OIE u ukupnoj potrošnji energije u Federaciji BiH, tehnologije njihova korištenja, istraživanje potencijala, kao i poticajne mjere te izdavanje jamstva podrijetla za električnu energiju proizvedenu iz OIE i vođenje registra o izdanim jamstvima podrijetla. Zakonom o energiji i regulaciji energetske djelatnosti uređuje se način utvrđivanja i provođenja energetske politike i planiranja razvoja, ali i druga pitanja koja su od interesa za sve energetske djelatnosti i oblike energije, uključujući i prirodni plin, naftu i naftne prerađevine te toplinsku energiju. Ovim se zakonom propisuje i obveza da ugroženi kupac ima pravo na subvencioniranje dijela troška za potrošenu energiju te da se zaštićenom kupcu ne može prekinuti distribucija struje zbog neplaćanja.

(Izvor: Večernji.ba)

Nastavi čitati

BiH

Profesor geografije o vremenskim uvjetima proteklih dana, spomenuo i famozni HAARP

Objavljeno

Piše

Nakon ogromnog zagrijavanja prizemnog sloja dogodila se promjena temperature, vjetrovi su zapuhali da bi izjednačili zračni pritisak, nismo imali oluju, nego orkan. Učimo danas o vremenu, kako ne bi imali tragične posljedice i u budućnosti. Gost Novog dana bio je Vedran Zubić – profesor geografije, koji je za N1 između ostalog pojasnio koliko, sada već famozni HAARP, ima veze sa promjenama vremena i stao u kraj mnogim teoretičarima zavjere..

Za razliku od meteorologije i sinoptike koje mogu nešto prognozirati posebno pojavom satelitskih snimaka, u ovom slučaju je to teško jer kognitivna kretanja nastaju veoma brzo. Ako ne reagirate u datom trenutku, momentalno. Priroda samo želi da se uravnoteži, to je njen zadatak i želja i vjetar puše da bi se izjednačio zračni pritisak, kazao je Zubić na početku gostovanja.

Potom, objasnio je ponašanje i djelovanje vjetra na primjeru implozije.

Desila se implozija sa Titanom, vanjski pritisak je bio veći, pukne vam uho kada se penjete na planinu, implodira vam kapilar u očima kada ronite i mi smo često segment toga. Ljudi često zaboravljaju da imaju dva tipa vjetra koji je vektorska veličina, ima smjer i pravac. Mi zamišljamo samo ovaj horizontalni vjetar, a za razmjenu energije u atmosferi mnogo je važniji vertikalni vjetar.

Šta je problem ovdje? To geografi zovu “jet stream”. To je jedna zračna rijeka koja se formira u suptropskim i subpolarnim elementima koja je krenula iz Španije. Preko Francuske, došla je do Slovenije recimo. Zatim imali smo super brzo zagrijavanje i onda je ta konvekcija bila ubrzana. Desilo se nakon toga da se vjetar morao kretati brže, kako nije bilo reljefne barijere on se ubrzavao. Ciklon je rotirajući i ubrzavajući. Mi smo naučili na kružna kretanja vjetra u Americi, turn znači okrenuti pa ih zovemo “tornado”. Nema u geoshemama tako često ovih tipova vjetra.

Kako nastaju munje i gromovi? Nimbokumulusi, ružni, gomilasti, ljetni oblaci, pomiješaju se i nastaje vodena para i nastaje elektropražnjenje. Donji sloj oblaka onda ima višak elektrona negativno nabijen. U litosferi se negativne čestice povuku u unutrašnjost, a pozitivne izbiju na površinu, pojasnio je Zubić.

Kada je riječ o “pijavicama”, Zubić je pojasnio koje su najveće opasnosti za domove kada dođe do formiranja pijavice.

Kod ove sinoptike, jedno je kada vam neko najavi nešto 2-3 dana ranije. Najopasnija stvar kod gradnje koju možete uraditi su reklamni panoi, klima uređaji, saksije recimo. U Danskoj je zakon takav da ne možete imati saksiju na balkonu koji gleda prema cesti.

Jedino mjesto gdje biste mogli imati “pijavice” recimo je niska Hercegovina i možda neki Posavski prostor. Sarajevo sigurno ne. Svaki vjetar preko 50 na sat je za Sarajevo problem. Ovaj koji je puhao u Zagrebu je povremeno bio preko 120 na sat, to je najjači na skali. Orkan. To nije oluja, mi često kažemo oluja, ali ovo je orkan.

Zubić je prokoementirao i sve češće navode po društvenim mrežama o uticaju HAARP-a na vrijeme.

HAARP nema veze sa meteorologijom. HAARP je nastao, u periodu Hladnog rata kada je trebalo naći frekvenciju da možete komunicirati sa određenom podmornicom. Naša atmosfera je podijeljena u pet zona; toposfera, mezosfera.. na kraju je jonosfera. Ljudi su ispitivali kretanje, frekvenciju valova koji služe za komunikaciju. HAARP sa meteorologijom nema veze, pojasnio je Zubić i dodao:

Svaka staklena bašta koju mi napravimo je vještačko podneblje. Dakle, ljudi govore o nekim uticajima HAARP-ova, a ne razmišljaju da ne treba sjediti ispod tende jer se mi ne grijemo radijacijom sunca, nego zemljinom radijacijom. Mi se zaštitili od sunca, a znojimo se ispod tende u nekoj bašti, zaključio je Zubić.

Nastavi čitati

Crna kronika

Veliki požar u Šibeniku zahvatio i kuće

Objavljeno

Piše

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je najnovije podatke o požaru koji je buknuo u Šibeniku. Požar je zahvatio kuće i u Grebaštici, tako da je u toku evakuacija obitelji čiji su domovi ugroženi ili zahvaćeni požarom.

Stanovnike ugroženog dijela sa lokacije prevoze MUP-ovim vozilima do Morinjskog mosta kod Brodarice, zatim autobusom do sportske dvorane na šibenskom Baldekinu, gdje im je obezbijeđen smještaj.

Situacija nije dobra, vatrogasci su među kućama i pokušavaju da spase šta se da spasiti. Vjetar nam još uvijek otežava posao. Brojke vatrogasaca i vozila se na terenu mijenjaju iz minuta u minut. Brojke o oštećenim objektima za sada nemamo, kasnije ćemo vidjeti kolika je ukupna šteta. Sada pokušavamo da spasimo jednu zgradu, gori na trećem spratu, tako da smo sad provalili vrata da možemo da spasimo objekat, rekao je komandant Javne vatrogasne brigade Šibenik Volimir Milošević, a prenosi Index.hr.

Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je na mjesto požara kod Grebaštice poslat i peti kanader, što znači da su poslati svi kanaderi koji su na raspolaganju ministarstvu te da požar sada gasi ukupno sedam aviona.

Na mjesto događaja su poslate i vatrogasne ekipe iz Splita.

Požar je doveo do kolapsa na putu od Šibenika prema Splitu.

Također, u požaru je stradao i veliki broj automobila, prenosi N1.

Nastavi čitati

Ekologija

Johannesburg zabijelio nakon 11 godina:pravo ushićenje za one koji prvi put vide snijeg

Objavljeno

Piše

Stanovnici najvećeg grada u Južnoafričkoj Republici, Johanesburga, u ponedjeljak su bili zapanjeni prvim snježnim padavinama u više od deset godina, a neka djeca su prvi put vidjela snijeg.

Dok u dijelovima Južne Afrike snježne padavine su redovne na južnoj hemisferi u zimskim mjesecima od lipnja do kolovoza, Johanesburg je posljednji put vidio snijeg u kolovozu 2012. godine.

Na društvenim mrežama stanovnici Johanesburga opisali su snijeg kao “čistu magiju” i “divan početak tjedna”.

Profesorica fizičke geografije na Univerzitetu Witwatersrand Jennifer Fitchett izjavila je za južnoafričke novine Times da snijeg vjerojatno neće potrajati i da je uzrokovan porastom vlage, niskim temperaturama i hladnim vjetrom, piše The Guardian.

To se dogodi jednom u desetak godina. Nismo područje koje ima mnogo snježnih padavina i to dijelom zato što zimi imamo sušne uvjete, rekla je ona.Posljednji je snijeg padao 2012., a prije toga 2007. godine.

Snijeg u Johanesburgu pada u prosjeku jednom svakih pet godina, a jači snijeg koji se vidio u ponedjeljak javlja se svakih 10 do 20 godina, rekao je profesor klimatologije sa Univerziteta Witwatersrand Francois Engelbrecht za novinsku web stranicu Daily Maverick.

Meteorolog Južnoafričke meteorološke službe Wayne Venter rekao je za Daily Maverick da uvjeti nisu bili ekstremni i ne može se reći da su posljedica klimatskih promjena.

Nastavi čitati

Društvo

Poziv na tradicionalni planinarski pohod ‘Upoznajmo Vranicu’

Objavljeno

Piše

Poziv upućen od strane planinarskog društva “Goran”  Gornji Vakuf- Uskoplje za sve ljubitelje planinarenja, planinarska udruženja ili samostalne planinare da se priključe tradicionalnom pohodu na Vratnicu pod nazivom “Upoznajmo Vranicu”.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 2 sata

Novotravničanin “sređivao” poslove u policiji i kasnije sve priznao na Sudu

Optuženi Rejhan R. (1980.) i Kenit Č. (1994.), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim...

Sportprije 2 sata

Sarajevo rutinski pobijedilo Zvijezdu

Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u 9. kolu Premijer lige BiH ekipu Zvijezde 09 rezultatom 2:0...

BiHprije 2 sata

NOVA TRAGEDIJA U BIH: Iz vatrenog oružja ubijen muškarac

U naselju Miladije kod Tuzle večeras se dogodilo ubistvo, a stradao je muškarac, ranije je objavio portal “Avaza”. Ovo ubistvo...

Muzikaprije 2 sata

Željko Bebek: ‘Vrijeme ti pokaže da puno ljudi ne zaslužuje tvoje povjerenje’

Bosanskohercegovački i hrvatski glazbenik Željko Bebek (77) jedan je od najpoznatijih glazbenika u regiji koji u zagrebačkoj Areni Zagreb 28....

BiHprije 6 sati

Organizirani “udar” na legitimne hrvatske interese u Zeničko-Dobojskoj županiji

U posljednje vrijeme primjećujemo zabrinjavajući trend unutar političkog pejzaža Bosne i Hercegovine. Određeni političari, umjesto da promoviraju jedinstvo i suradnju...

Sportprije 7 sati

City šokantno poražen na gostovanju kod Wolvesa, United ponovo izgubio na Old Traffordu

Zanimljivo popodne u engleskom Premiershipu je iza nas, a u njemu je viđeno nekoliko iznenađenja na šest utakmica koji su...

BiHprije 7 sati

Uhićen Luka Čokara koji je napao i opljačkao župnika u Kaknju

Sarajevska policija sinoć je u 21.25 sati uhitila Luku Čokaru (2001) iz Kaknja za kojim je bila raspisana potjera MUP-a...

BiHprije 10 sati

VELIKO PRIZNANJE: Vitežanka Katarina Kafadar sudjelovala na panelu zajedno sa Matom Rimcem

Direktorica firme Ovnak iz Viteza i predsjednica udruge Poslodavaca Vitez Katarina Kafadar danas je u Livnu imala čast zajedno sa...

Oglas
Oglas