Proslavljen Dan općine Kiseljak

33

Protekloga vikenda, 19. i 20. srpnja u Kiseljaku je proslavljen Dan općine i patron župe, blagdan sv. Ilije Proroka.

-- Oglas ---

 

Naime, 1244. godine na Splitskom Saboru koji se održao 20.srpnja, Ugarsko-hrvatski kralj Bela IV potvrđuje darovnicu crkvi sv. Mihovila u Rocilu, današnji Rotilj u Župi Lepenica.

Kako je to prvi pisani spomen iz bogate prošlosti Kiseljaka, razumljivo je postao simbolom i danom za pamćenje.

Svečanu sjednicu Općinskoga vijeća Kiseljak otvorio je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Zaim Beriša. Beriša je u svom izlaganju naglasio kako općinska vlast nastoji osigurati bolji i ljepši život svim građanima Kiseljaka.

O planovim Općine i projektima u kojima ona sudjeluje govorio je načelnik Mladen Mišurić – Ramljak. ”Radimo na izgradnji novog gradskog središta, obnavljamo infrastrukturu, posvećujemo dosta pažnje sportu i kulturi a sve kako bi naša budućnost bila ljepši i bolji Kiseljak za sve građane” kazao je načelnik, istaknuvši kako se nada da će Kiseljak privući strane investitore, koji će svojim ulaganjem smanjiti brojku od 2800 nezaposlenih .

Na svečanoj sjednici bili su brojni hrvatski političari i predstavnici iz središnje Bosne, te izaslanstva grada pobratima Kiseljaka, Gradovi Kaštela i Zaprešić predvođeni gradonačelnicima Ivanom Udovičićem i Željkom Turkom, kao i izaslanstvo mađarskog grada Koljnofa, predvođeno gradonačelnikom Franjom Grubićem i brojni drugi gosti.

Kao i prethodnih godina, tako i ove, načelnik Općine Kiseljak dodjelijo je priznanje onima koji su svojim radom i zalaganjem doprinjeli sveopćem razvoju i afirmiranju općine Kiseljak. Iako Kiseljak ima mnogo uspješnih organizacija, udruga, društava i pojedinaca, ove godine je izdvojio tvrtku ”Kontinental” za izniman doprinos u razvoju gospodarstva na području općine Kiseljak kao i u zemlji i inozemstvu. Priznanje za izniman sportski doprinos i predstavljanje općine Kiseljak, dobio je Stivin Glavaš, član karate kluba “Fudoshin” Kiseljak, prvaku BiH i Balkana, osvajaču trećeg mjesta ekipno Europe za 2012. godinu.

U glazbenom dijelu programa nastupili su zbor ”Kraljica Katarina Kosača”, tamburaški sastav HKD ”Napredak” i tamburaši iz Koljnofa ” Štrabanci” .

Patron župe blagdan sv.Ilija Prorok proslavljen je 20.srpnja misnim slavljem ispred župne crkve u Kiseljaku. Prije misnog slavlja upriličeno je polaganje vijenaca pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima.