Proračun SBŽ-a za iduću godinu iznosi 200,9 milijuna maraka

130

Srednjobosanska županija (SBŽ) dobila je proračun za iduću godinu u planiranom iznosu od 200,9 milijuna maraka, od čega je najveći dio, ukupno 112,5 milijuna maraka, predviđen za plaće, naknade i doprinose više od 5200 državnih službenika i ostalih proračunskih korisnika.

-- Oglas ---

Prijedlog proračuna usvojila je Skupština SBŽ-a, a premijer Tahir Lendo (SDA) u obraćanju zastupnicima kazao je kako je proračun “dobar i stabilizirajući” te da garantira normalno funkcioniranje i provođenje planiranih aktivnosti u SBŽ-u.

Lendo je istaknuo da akumulirani deficit iznosi između 30 milijuna i 35 milijuna maraka, dok je preostalo pet milijuna maraka neizmirenih obveza prema uposlenima u javnoj upravi i ostalima koji plaće dobivaju iz proračuna.

Naglasio je kako SBŽ ima 36 tisuća nezaposlenih, ali je prvi put zabilježen značajniji rast zaposlenih i investicija, navodeći kako je u jedanaest mjeseci ove godine otvoreno više od 2000 novih radnih mjesta.

U sljedećoj godini se, uz početak realizacije projekta brze ceste Lašva – Travnik, očekuje jačanje aktivnosti građevinskog sektora, tako da će, po riječima predsjednika županijske Vlade, SBŽ-u nedostajati kvalificirana radna snaga.

Tijekom rasprave, zastupnik SDP-a BiH Senad Selimović kazao je kako je proračun za 2018. godinu potrošački, te da nema ni socijalnu, ni razvojnu komponentu.

Istaknuo je kako o tome svjedoče uvećane stavke za plaće i naknade zaposlenih u državnoj službi, dok su poticaji za poljoprivredu na razini socijalnih davanja.

Da nema mjesta pesimizmu, ocijenio je zastupnik HDZ-a BiH Ljupko Sučić, naglasivši kako su proračunski prihodi u porastu, te da je očigledan i domaćinski odnos Vlade prema javnim financijama.

Zastupnik SDA Elvedin Mušanović istaknuo je kako je zadovoljan što SBŽ prvi put ima proračun koji iznosi više od 200 milijuna maraka te je ukazao da povećanje socijalnih davanja, za 150.000 maraka, predstavlja primjer njegovog socijalnog karaktera.

Tijekom rasprave, moglo se čuti kako je u idućoj godini potrebno pronaći način da socijalno ugroženi demobilizirani branitelji budu oslobođeni obveze kupovine zdravstvene markice te da je potrebno ukloniti diskriminaciju prema učenicima i nastavnicima koji imaju pravo na plaćeni prijevoz ukoliko žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra, dok su se državni službenici izborili da to iznosi dva kilometra.

Zastupnici su uputili pet amandmana na prijedlog proračuna, ali je Kluba zastupnika DF-a od njih odustao, nakon izjašnjavanja Vlade koja ih je odbila.

Skupština SBŽ-a je današnjoj sjednici, među ostalim, usvojila i rebalans proračuna za ovu godinu, u iznosu od 183 milijuna maraka.