Projekt “Po stazama naših starih” u Kiseljaku

38

-- Oglas ---

Projekt “Po stazama naših starih” je višedimenzionalno putovanje, koje će se po drugi put organizirati.

Gradišćanski hrvati obilježavaju 500 godina iseljavanja hrvata na našim područjima

Putovanje kroz 7 država počet će iz BiH zatim Hrvatske, Slovenije, Austrije, Ugarske, Slovačke do Češke (južne Moravske) u spomen na veliko iseljenje Hrvata u 16. stoljeću.
Put počinje na Bobovcu, nekadašnjem kraljevskom gradu 7 km od Kraljeve Sutjeske u prelijepom kraju same Srednje Bosne.

Organizatori ističu kako je to putovanje kroz vrijeme, gdje će se posjetit značajni objekti, koji su interesantni za hrvatsku, ali i panonsku povijest, a datirani su iz prapovijesti do 20. stoljeća.
Projekt “Po stazama naših starih” je upoznavanje različitih kulturnih disciplina: povijesti, etnologije, zemljopisa, lingvistike, bogoslovlja, folklora, običaja i tradicije.

”Mi ćemo putovati kroz kulinarsku kartu u ovih 900 km i imati priliku kušati starinske specijalitete pojedinih krajeva ” kazao je jedan od organizatora

To je istodobno i jezično putovanje, gdje će mladi iz 5 zemalja učiti jezik i pismo. Organizatori također ističu kako je to putovanje kroz različita pisma – (prošli put smo naučili) glagoljicu, bosančicu, a ovog puta ćemo se upoznati s klinastim pismom.

Glavni organizator putovanja je Zaklada EMC GRAH “KUME” ( tj. Etnomemorijalni i Informacijski Centar gradišćanskih Hrvata) uz brojna civilna društva, općina i gradova, koji potpomažu ovaj projekt.

Put će medijski pratit uz pisane medije nekoliko televizija i radio postaja.

Inače, sam projekt 2013.godine pokrenuo je Franjo Pajrić iz Koljnofa.

Koljnof i općina Kiseljak su gradovi prijatelji.

Kiseljačani će imati priliku u okviru programa za Dan općine 3. srpnja vidjeti kulturno – umjetnički program uz učešće domaćih folklornih udruga