- oglas -

Produkcija „Režiser“ iz Tuzle uskoro predstavlja dugometražni igrani film „Svjedoci prošlog vremena

Pročitajte i ovo

Ukupni dug Bosne i Hercegovine gotovo 13 milijardi KM

Javni dug Bosne i Hercegovine na dan 30. lipnja ove godine dosegao je gotovo 13 milijardi maraka, navodi se...

HDZ1990 BUSOVAČA: HDZ Busovača bez problema pregovara s “Komšićevim” DF-om, a izbjegava razgovarati s hrvatskim udrugama i hrvatskim političkim strankama

Iz ureda za informiranje HDZ1990 stiglo je i priopćenje OO HDZ1990 Busovača na našu jučerašnju objavu dokumenta iz kojeg...

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plaće vozača u europskim zemljama iznose oko 2.500 tisuća eura u prosjeku, i mogu dosezati i do 4.000. Pritom...
- Advertisement -

Produkcija „Režiser“ iz Tuzle uskoro vam predstavlja dugometražni igrani film „Svjedoci prošlog vremena“ na čelu sa  producentom Muhammedom  Mahmutovićem, dok se za snimanje i montažu pobrinuo „Nine“ studio iz Tuzle.
Ekipa iz „Režiser“ produkcije ovako gleda na  proces od samog početka pa do gotovo samog kraja snimanja ovoga filma.

- Advertisement -

Stvoriti ideju a zatim i prenijeti na papir u formi scenarija vrlo je teško. Teško iz razloga jer ono sto „Sanjaš“, zamisliš, moraš i da ostvariš, ako ne isto kako si zamislio onda bar približno tome. Da pojednostavimo, to bi bilo kao da sanjaš san, koji kasnije treba da sprovedeš u djelo, a prepreka na tom putu je veoma mnogo.
Da je put trnovit, govori i činjenica da je nažalost veliki broj osoba koje obećaju pomoći, proces realizacije projekta, dok poslije ne žele da se jave na poziv ili poruku. Također, sam uvidio da osobe koje se zalažu za nešto ili obnašaju  određenu poziciju ne zaslužuju da budu tu. Prvenstveno mislim na osobe koje rade sa djecom dok sa druge strane ne žele pomoći projekat sa djecom,  koji mališanima doslovno znači ostvarenje njihovog dječačkog sna. Na ovakve devijacije u društvu svakako da treba  ukazati. Ako se budemo pretvarali da je sve uredu ti problemi će se samo  viralno proširiti i dobiti ćemo generaciju koja će opstruirati svaki pozitivni korak, da se učini nešto više u društvu, gdje kultura i umjetnost trenutno većim djelom stagnira. Znamo da krizika pronađe svoju „svjetlost“ na kraju tunela, zato smo odlučili da spomenemo malo i tu mračnu stranu.


No, hajmo mi sada o nešto vedrijoj temi.

Mnogi portali su već pisali da je u toku snimanje filma „Svjedoci prošlog vremena“, dok je na portalu „Hrvatski glasnik“ naš članak istaknut kao najčitaniji, što govori o zainteresiranosti publike za našim filmom, odnosno sjećanja na prošlost.
Film počinje sa osvrtom na 70-te kao kratki uvod nakon kojeg prelazimo u 80-te, gdje se zadržavamo do samog kraja filma a čiji kraj završavamo u  sadašnjosti. Film je prožet scenama koje šalju određenu poruku i poruku koje ukazuju na: toleranciju i multietićnost među djecom a najsnažnija poruka je ukazivanje na problematiku prekomijernog korištenja računara i igrica kod mlade populacije, čiji ishod su mnoge zdravstvene posljedice.


Početak realizacije filma krenuo je 25.7.21. sa prvom audicijom za najmlađe, dok smo sa prvim snimanjem scena krenuli 14.8.21.
Odredili smo „Skver“ u Tuzli kao izborno mjesto nakon čega smo krenuli prema prvim koracima za scenu a to je „Zaštićeni pejzaž Konjuh“ Banovići.
Pomoć pri samom začeću  ideje, administrativnih iscrpnih „koraka“ isto tako i fizičkim koracima da bi se projekat doveo do faze „Pritisni gumb“ pomogao je Muhammed Kuljanin, dok je cijelo vrijeme poput „Velikog brata“ pružao  pomoć naš veliki prijatelj, književnik i novinar Muhammed Mahmutović iz Sarajeva . Naposljetku da bi se u konačnici pritisnuo taj „gumb“ i projekat pustio  u pogon doprinijeli su Adnan Mujkić i Amila Beširović.
Tako je čak 60 osoba krenulo na pohod snimanja prvih scena na rijeci „Krivaja“ radost i ozareno lice punog zadovoljstva moglo se vidjeti na licu  svakog  djeteta.

Sve to ne bi bilo moguće ni „zagrebati“ da nam nije izašla u susret francuska fondacija „Caritas“ bar kada se tiče financijske pomoći, a koja je za sada nažalost i jedina.
Također, velika zahvala je našoj policiji a to su: Mup TK, Mup TK PU Živinice, Mup TK PS Banovići.
Kada smo već kod Banovića, malo je spomenuti koliki nam je vid pomoći pružio vlasnik „Etno Avlije Mačkovac“ gospodin Refik Halilović.
Pored gospodina Refika H., na usluzi su nam bili i Mirzet Halilović i Emir Nišić iz živinica.
Za obroke i vodu koja je na plus 42 stepena bila pravi izvor života i „“ za mališane, pobrinuo se naš veliki prijatelj Dominik Džakić iz Živninica, a posebno se zahvaljujemo pekari „Pituljica“ također iz Živinica. kako smo se povlačili sa lokacije snimanja u Banovićima prema Tuzli, svratili smo u Živinice kako bi i tamo snimili scenu , tu je u pomoć priskočila Ajsa Puzić, kako bi naša scena doživjela pravu čar 70-tih godina.
neizostavno  je spomenuti pomoć  u odjeci iz Ajšinog butika „Narodna nošnja“ također u Živinicama.
Naredna scena je snimana u Kalesiji,  točnije „Restoran Ribnjak Bosanska Kuća“ vlasnika Ševala Cursuljića. Tu smo snimili scenu ispred stare kuće koja datira iz prošlosti, iako je od čerpića i drvenog poda još uvijek mami uzdahe srednjih i starijih generacija, a isto tako i onih  mladih.
Snimljena scena na toj lokaciji najviše odgovara na scenu poznatog Holivudskog filma „Romeo i Julia“.
Još jedna scena dolazi nam iz Kalesije a kuću za scenu ustupio nam je Šefik Imamović. Dok  za veći dio scena pobrinuo se Samir Hasanović.  koji je za scene filma uposlio cijeli svoju porodicu, dok za pomoć u rekvizitima malo je i govoriti o njegovom sudjelovanju.
Samir je svojim angažmanom definitivno doprinio da scene, kako ja to imam običaj reći : „dobiju pravi šmek“.  Nedugo zatim,  pojavljuje se još jedna osoba sa velikim učešćem i doprinosom u našem projektu a to je Ivona Grgić iz Srebrenika.  koja je ujedno pronašla i svoje mjesto u sceni našeg filma.
Odrasle osobe u našem društvu su: Rijad Ahmetović (Sarajevo), Murisa Ferhatović (Sarajevo), Elma  Hasić (Banovići), Aida Soljankić (Tuzla), Selmir Semić (Lukavac), Ajka Semić (Lukavac), Haris Šabanović Estradni umjetnik (Visoko), Haris Sehovic (Tuzla), Ivona Grgić (Srebrenik).
Da bi bili adekvatno obučeni i stilski iznijeli scenu u potpunosti, pobrinula se Ajka Semić veliki zaljubljenik i kolekcionar u Narodnu nošnju.


Neizostavno je istaknuti da su veliku podršku od samog početka snimanja u potpunosti ispoštovali roditelji djece glumaca.
Za kraj jedna anegdota  sa snimanja.
Naime, imali smo scenu gdje smo od starice tražili da odglumi nesvjesticu. Rekli smo joj: „majka, kada dođeš do liske (koja označava mjesto za scenu) ti čučni, uhvati se za glavu, kao da ti nije dobro.“ mama odgovara: „Dobro djeco“. Svakako da smo naznačili da je to samo proba i nakon što smo uzviknuli: „Akcija!“ Majka je pala od tlo, kao da joj je devet  godina. Njen postupak uplašio je sve prisutne, jer na povik: „Uredu je majka, idemo ponovo“, majka je i dalje ležala… vjerojatno nije dobro čula. Svi prisutni su se uplašili da je majci pravo pozlilo, a jedan od snimatelja je doviknuo :“ da li ste potpisali ugovor sa staricom?“ Znate na šta mislimo, ugovor ,da ne snosimo posljedice za nemile događaje..samo se šalimo.
Nadamo se da će čitatelji biti i naši dragi gosti na jednoj od promocija filma „Svjedoci Prošlog Vremena“ koji bi trebao biti završen krajem decembra mjeseca.
Budite zdravi i veseli!

AUTOR : I.G. / Centralna.ba

Najnovije vijesti

Ukupni dug Bosne i Hercegovine gotovo 13 milijardi KM

Javni dug Bosne i Hercegovine na dan 30. lipnja ove godine dosegao je gotovo 13 milijardi maraka, navodi se...

HDZ1990 BUSOVAČA: HDZ Busovača bez problema pregovara s “Komšićevim” DF-om, a izbjegava razgovarati s hrvatskim udrugama i hrvatskim političkim strankama

Iz ureda za informiranje HDZ1990 stiglo je i priopćenje OO HDZ1990 Busovača na našu jučerašnju objavu dokumenta iz kojeg je vidljivo kako u najtežim...

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plaće vozača u europskim zemljama iznose oko 2.500 tisuća eura u prosjeku, i mogu dosezati i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači...

Fatalna Sunita ponovo pred Vrhovnim sudom F BiH

U Vrhovnom sudu Federacije BiH je za 29.prosinca zakazan pretres u predmetu protiv Sunite Hindić (23), optužene za ubojstvo Nine Ivankovića (55), mostarskog ugostitelja.Ovu...

Schmidt poslao pismo kolegiju Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt u pismu poslanom danas kolegijima Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozvao je na formiranja ekspertske...

Povezane vijesti