Poveži se s nama

Ljepota i zdravlje

Pripazite na ljetnim temperaturama – i odleđivanje mesa može biti opasno

Objavljeno

Ako meso ostavljate na stolu ili na radnoj ploči u kuhinji da se odledi, to baš i nije najbolji izbor.

Ako imate meso koje treba odlediti, a ne žuri vam se, čini se logično ostaviti ga da se polako otapa na radnoj ploči u kuhinji. Nažalost, to nije najbolji način i može biti opasan.

Naime, kada se zaleđeno meso ostavi na sobnoj temperaturi više od dva sata, mogu se početi ubrzano razvijati bakterije. Čim temperatura zaleđenog mesa dosegne više od 4,4 stupnja bakterije se mogu početi ubrzano razmnožavati.

Kada je meso zaleđeno, bakterije miruju i meso je sigurno, ali čim se ono počne topiti na sobnoj temperaturi, one se “bude”. Stručnjaci kažu kako meso može postati opasno nakon dva sata stajanja izvan hladnjaka, odnosno već nakon sat vremena u vrućim ljetnim mjesecima, prenosi N1.

Oglas

Kako sigurno odmrznuti meso?

Američki stručnjaci savjetuju da se meso odmrzava u hladnjaku. Tamo će imati konstantnu temperaturu koja je ili oko 4,4 stupnja ili niža.

Odleđivanje u hladnjaku

Planirajte obroke unaprijed, pa meso iz ledenice stavite u hladnjak nekoliko sati prije kuhanja. Odmrzavanje mesa u hladnjaku je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u hladnjaku još nekoliko dana prije nego što ga morate potrošiti. U hladnjaku će možda mesu trebati duže da se odledi, ali je to najsigurniji mogući način, piše Eat this.

Oglas

Hladna voda

Osim toga, sigurno je odmrzavati meso i u hladnoj vodi, nikako vrućoj, a slobodno ga možete odmrzavati u mikrovalnoj.

Za: Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi bit će vam potrebno manje vremena nego u hladnjaku, a hladnoća vode spriječit će pojavu opasnih bakterija u cijelom procesu. No da bi odmrznuli na ovakav način, primjerice, pola kilograma piletine, bit će vam potrebno oko sat vremena.

Protiv: Ova metoda zahtijeva više brige od odleđivanja u hladnjaku i mikrovalnoj pećnici, jer vodu treba mijenjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Također, meso treba staviti u plastičnu vrećicu koja će spriječiti kontakt između vode i odreska, te tako smanjiti šanse za kvarenje mesa.

Oglas

Zamrzavate li meso pravilno?

Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva jer sprječava rast mikroorganizama i inaktivira sve mikrobe, poput bakterija, kvasaca i plijesni, a koje inače znaju biti prisutne u hrani.

Stručnjaci kažu kako je potpuno sigurno zamrznuti meso u originalnom pakiranju. Međutim, planirate li ga čuvati u zamrzivaču dulje od dva mjeseca, tada je preporuka dodatno ga omotati plastičnom folijom ili staviti u vrećicu za zamrzavanje, ili jednostavno ga stavite u plastičnu vrećicu zajedno s ambalažom, prenosi goodhousekeeping.com.

Piletina i puretina

Oglas

Prema FDA-i, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. Zamrzavate li komade peradi poput prsa, bataka, nadbataka i krila, trebali bi ih pojesti u roku od devet mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele stajati zamrznute dulje od tri do četiri mjeseca.

Govedina, teletina i janjetina

Kada je riječ o svježem mesu poput govedine, teletine ili janjetine, te vrste mesa mogu trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti mesa. FDA kaže da se sirovi odresci mogu čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju – od četiri do šest mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri mjeseca do godine.

Svinjetina

Oglas

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu narežete na kockice i smrznete, tako može stajati četiri do šest mjeseci, a pečena četiri do 12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, hrenovki, šunke i slično, ne smije ih držati u zamrzivaču dulje od jednog do dva mjeseca.

Mljeveno meso

Neovisno o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne biste ga trebali držati u zamrzivaču dulje od tri do četiri mjeseca.

Kuhano i preostalo meso

Oglas

Kuhano meso ne održava svoju kvalitetu u zamrzivaču tako dugo kao sirovo meso. Prema FDA, kuhana jela od peradi i kuhana riba mogu se držati u zamrzivaču četiri do šest mjeseci, dok se druge vrste kuhanog mesa i jela od ostatka mesa (poput govedine, teletine, janjetine i svinjetine) ne smiju čuvati duže od dva do tri mjeseca, pisala su ranije 24sata.

Riba i plodovi mora

Riba i morski plodovi malo su komplicirani kada su u pitanju preporučene smjernice za zamrzavanje. Nemasna riba ( npr. tuna, bakalar) može stajati zamrznuta šest do osam mjeseci, a masna kraće – od dva do tri mjeseca (npr. inćuni, skuša, losos, srdele). Ostali svježi plodovi mora, poput škampa, rakova i lignji, u zamrzivaču traju tri do šest mjeseci.

Sol i usitnjavanje skraćuju rok čuvanja mesa

Oglas

– Zamrzavanje mesa kao metoda konzerviranja ima brojne prednosti u očuvanju svojstava mesa peradi čiji kemijski sastav karakteriziraju visokovrijedne bjelančevine, minerali i vitamini B kompleksa. Uspoređujući s ostalim postupcima konzerviranja, zamrzavanjem se najbolje očuvaju nutritivno vrijedni sastojci mesa – objašnjavaju u Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH) o kvaliteti zamrznutog mesa peradi (pilećeg i purećeg).

Napomenuli su da dodavanje soli prije zamrzavanja, rasijecanje i usitnjavanje skraćuje rok trajanja zamrznutog mesa te da je izuzetno važno dobro ga zapakirati prije stavljanja u zamrzivač.

Rokovi čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama *prenosi visualistan.com

Janjetina i teletina – 9 mjeseci

Oglas

Svinjetina s kostima – 4 do 6 mjeseci

Svinjetina bez kosti – 4 do 12 mjeseci

Govedina s kostima – 4 do 6 mjeseci

Govedina bez kosti – do 12 mjeseci

Oglas

Cijelo pile ili purica – 12 mjeseci

Komadi piletine ili puretine – 9 mjeseci

Mljevena puretina ili svinjetina – 3 do 4 mjeseca

Iznutrice – 3 do 4 mjeseca

Oglas

Divljač – 3 do 4 mjeseca

Kuhana šunka – 2 mjeseca

Šunka koja je bila u konzervi – 1 do 2 mjeseca

Slanina – mjesec dana

Oglas

Kobasice – 1 do 2 mjeseca

Kuhano ili pečeno meso – 2 do 3 mjeseca

Hrenovke – 1 do 2 mjeseca

Pržena piletina – 4 mjeseca

Oglas

Jela od peradi – 4  do 6 mjeseci

Centralna.ba

Oglas

Događanja

Više od 400 natjecatelja nastupilo na 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”

Objavljeno

Piše

ZAVRŠENA 5. VITEŠKA UTRKA

Više od 400 natjecatelja nastupilo je na današnjoj 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”, koju je iznimno uspješno organizirala Udruga dijaliziranih i transplantirani bolesnika KSB.

Radio Vitez donosi rezultate najuspješnijih sudionika.

SENIORKE:
1. Amela Trožić,
2. Vesna Čavar i
3. Lejla Hodžić.
SENIORI:
1. Berin Mušanović,
2. Džemal Bukvić i
3. Josip Martinović.

Oglas

JUNIORKE:
1. Anđela Talić,
2. Nika Kusin i
3. Antea Pavličević.
JUNIORI:
1. Rijad Brodlija,
2. Mario Lovrinović i
3. Ivan Marković.

VETERANKE:
1. Ajla Pinjo,
2. Nermina Gegić i
3. Jasna Buturac.
VETERANI:
1. Ante Klišanin,
2. Zoran Dedić i
3. Željo Bošnjak.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Ove četiri konzervirane i smrznute namirnice zdrave su kao i svježe

Objavljeno

Piše

Zamjenom svježeg voća i povrća smrznutim i konzerviranim alternativama ne samo da možete uštedjeti novac nego i poboljšati vaše zdravlje, piše Express.

Svježe voće i povrće smatra se ključem zdrave, uravnotežene prehrane. Prepuni su vitamina i minerala važnih za tijelo, kao i vlakana koja pomažu u održavanju zdravih crijeva i sprječavaju probleme s probavom, prenosi Net.

Posljednjih godina pozornost je također usmjerena na činjenicu da prehrana s malo voća i povrća može biti faktor rizika za rak crijeva.

Ako planirate povećati unos hrane biljnog podrijetla iz zdravstvenih razloga, logično je da pomišljate na svježe proizvode. Međutim, jedan je stručnjak otkrio da konzervirane i smrznute verzije mogu biti još hranjivije od onih svježih.

Oglas

Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj na svom je TikToku otkrio četirivrste voća i povrća koji su prepuni isto toliko ili više hranjivih tvari kada su zamrznuti ili konzervirani od svojih svježih inačica.

1. Konzervirane rajčice

“Ako jedete konzervirane rajčice, one zapravo imaju više antioksidansa likopena, kao i više kalcija i željeza nego svježe. To ne znači da je svježe lošije od konzerviranog, samo ima drugačiji nutritivni profil”, objasnio je dr. Raj

Dodao je da svježe rajčice imaju “značajno” više razine vitamina A od onih iz konzerve.

Oglas

“Ako kuhate rajčice bilo konzervirane ili svježe, još više povećavate bioraspoloživost antioksidansa likopena. To je zato što proces kuhanja omekšava stijenke biljnih stanica što olakšava apsorpciju hranjivih tvari”, pojasnio je stručnjak.

2. Smrznute borovnice

Smrznute borovnice mogu sadržavati više vitamina i polifenola (biljnih mikroelemenata) od svježih.

“Smrznuto voće i povrće može imati čak i više hranjivih tvari od svojih svježih inačica. primjerice, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od svježih borovnica jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranjivih tvari”, rekao je dr. Raj.

Oglas

“Većina smrznutog voća, poput bobičastog voća, često se zamrzne unutar 24 sata nakon što je ubrano i često je nutritivno svježije od svježih proizvoda koji danima stoje u supermarketu”, istaknuo je.

3. Smrznuti grašak

Dr. Raj je rekao da smrznuti grašak ima više razine određenih vrsta vitamina B i E vitamina od svježe verzije.

4. Smrznuti špinat

Oglas

Dr. Raj je otkrio da špinat često ima više razine određenih vrsta vitamina E nego svježi.

“Još bolje, možda biste mogli učinkovitije iskoristiti željezo iz smrznutog špinata nego iz svježeg”, dodao je dr. Raj.

“Kod svježeg špinata teško se apsorbira veći dio željeza, ali smrznuti se špinat često blanšira i pakira u kockice prije zamrzavanja, što znači da može sadržavati manje antinutrijenata poput oksalata i tako vam pomoći da apsorbirate više željeza”, istaknuo je stručnjak.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

12 uobičajenih namirnica koje svi jedemo, a povezuju se s upalom i artritisom

Objavljeno

Piše

ARTRITIS je bolno stanje koje uzrokuje oticanje, osjetljivost i ukočenost zglobova te probleme s pokretljivošću. Iako se često povezuje s procesom starenja, može utjecati na ljude svih dobi i otežavati svakodnevni život.

Još nije točno poznato što potiče imunološki sustav da napada zglobove, iako se zna da određeni čimbenici, poput dobi, pušenja i pretilosti, povećavaju rizik od artritisa. No, sada je studija otkrila da bi mogla postojati veza između onoga što jedemo i šanse za razvoj tog stanja.Istraživanje Sveučilišta Colorado u SAD-u otkrilo je da određena hrana može uzrokovati upale u tijelu. Studija, objavljena u Journal of Clinical Investigation, otkrila je da bi za to mogla biti kriva esencijalna aminokiselina poznata kao triptofan.

Ona se nalazi u dvanaest popularnih namirnica.

  • piletina
  • puretina
  • crveno meso
  • svinjetina
  • tofu
  • riba
  • grah
  • mlijeko
  • orasi
  • sjemenke
  • zobena kaša
  • jaja.

Iako triptofan pomaže u proizvodnji proteina, mišića, enzima i neurotransmitera te se povezuje s boljim snom, znanstvenici kažu da bakterije u probavnom sustavu mogu razgraditi triptofan iz prehrane u upalnu kemikaliju koja pokreće artritis.

Koautorica studije, Kristine Kuhn, preporučuje prehranu punu biljnih vlakana i nemasnog mesa.“Čini se da mediteranska prehrana, koja je bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom, čini naš mikrobiom zdravijim, dok tipična zapadnjačka prehrana uzrokuje upalu”, rekla je.

Oglas

Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osjetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pomicanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osjetite ove simptome, trebali biste razgovarati s svojim liječnikom.

Izvor: Index

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Mladenci svadbene salone rezerviraju i za 2026., cijene ‘stolice’ od 60-150 KM

Objavljeno

Piše

Parovi već rezerviraju termine i za drugu polovicu ove godine.

“Kod nas imamo tri svečana salona kapaciteta od 100 do 700 mjesta. Bez obzira na veličinu svadbe koju žele organizirati, kod nas ljudi imaju priliku za to. Pored toga, uz tri hotela imamo dovoljno smještajnih kapaciteta za sve goste koji dolaze iz drugih gradova”, ističe Stanišićeva.

Termini u svadbenim salonima mladenci već godinama rezerviraju mjesecima unaprijed, a oni koji su potpuno sigurni kada žele stati na ludi kamen već su rezervirali datum svoga veselja koje će biti tek 2025. ili 2026. godine.Rezerviranje sale godinu dana unaprijed je uobičajeno,za Nezavisne novine ističe Milena Stanišić, marketing menadžerica Etno-sela Stanišići.

“Već imamo rezervacije i za 2025. godinu, a čini mi se jedna i za 2026., tako da mladenci obično planiraju svoju svadbu najmanje šest mjeseci unaprijed. Godinu dana je sasvim uobičajeno”, rekla je, dodajući da su subota i nedjelja najpopularniji dani, ali ima svadbi i petkom.

Oglas

“Ljetni termini, druga polovina srpnja i prva polovina kolovoza, su najtraženiji, ali posljednjih godina je praksa da ima puno svadbi i u rujnu. To povezujem s time što su srpanj i kolovoz prilično vrući, a onda je rujan ugodniji, pa sve više svadbi bude i u rujnu”, navodi ona.Iz jednog banjalučkog svadbenog salona kažu da su subote najtraženije, ali ima i onih koji se odluče za nedjelju.

“Neki mladenci rezerviraju četiri mjeseca unaprijed, neki godinu i pol, neki pola godine, sve ovisi. Ako djevojka ostane trudna, onda rezerviraju tri mjeseca ranije. Ako žele određeni datum, onda rezerviraju godinu do godinu i nekoliko mjeseci ranije”, kaže jedna vlasnica salona.

Iako je 2024. tek počela, budući mladenci već se raspituju i za narednu godinu.Već ima upita i za 2025. godinu. Većina ljudi se raspituje o cijeni”, kaže onaIz jednog trebinjskog svadbenog salona ističu da je broj rezervacija za ovu godinu isti kao i prijašnjih godina, a neki mladenci svoj datum rezerviraju tri mjeseca unaprijed, a neki čak i godinu dana ranije.

Banjalučanka Anja M. će stati na ludi kamen 1. lipnja, a salu je, kako priča, rezervirala još u prosincu prošle godine.

Oglas

“Tražili smo svibanj ili lipanj, ali su bila slobodna samo dva termina jer mladenci obično rezerviraju sale godinu dana unaprijed. Veoma je teško pronaći salu koja odgovara i po terminu i po kapacitetu. Ja se udajem u Doboju, a na svadbi će mi biti oko 200 gostiju, pa sam tražila salu shodno tome”, ističe ona.

Rezervacija termina u salonu je, prema njezinim riječima, prvi korak u organizaciji svadbe, a zatim slijedi traženje benda i fotografa jer je to najteže pronaći u isto vrijeme.

“Kod izbora sale bitno je da nije ni prenapunjena ni prazna. Ako rezervirate salu koja prima 300 ljudi, preporučuje se da ugostite manji broj, recimo 200 ili 250, kako bi bilo dovoljno mjesta za ples. Što se tiče cijene stolica, usporedili smo ih u ova dva grada i cijene su otprilike iste. Možete pronaći stolicu po cijeni od 60 do 150 KM, ovisno o odabranom meniju”, kaže Anja.

Oglas

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Danas se obilježava ljubičasti dan: Dan podrške osobama s epilepsijom

Objavljeno

Piše

Obilježavanje 26.ožujka kao Dana svjesnosti o epilepsiji započelo je 2008. godine kada je djevojčica Cassidy Megan inicirala ovu kampanju u želji da razbije mitove i predrasude koje ljudi nerijetko imaju o epilepsiji. Odabrana je ljubičasta boja lavande jer je ona međunarodna boja epilepsije.

Epilepsija je kronična nezarazna bolest mozga koju karakteriziraju rekurentni napadi u vidu kratkih epizoda nevoljnih pokreta koji mogu zahvatiti dio tijela (parcijalni) ili cijelo tijelo (generalizirani) i ponekad su popraćeni gubitkom svijesti i kontrole nad radom crijeva ili mokraćnog mjehura.

Električna pražnjenja mogu se dešavati u različitim dijelovima mozga. Napadi mogu varirati od najkraćih gubitaka pažnje ili trzaja mišića do teških i dugotrajnih konvulzija. Učestalost napada također može varirati, od manje od jednog godišnje do nekoliko dnevno.

Jedan napad ne znači epilepsiju (do 10% ljudi u svijetu ima jedan napada tijekom života). Epilepsija se definira kao dva ili više neprovociranih napada.

Oglas

U Federaciji Bosne i Hercegovine registriran je porast stope obolijevanja od epilepsije  (G40) i status epilepticus (G41) u periodu 2019.-2021. godine. (Izvor: zzjzfbih)

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Planinarska tura za vikend: Stazama Erika Brandisa

Objavljeno

Piše

Preporuka za vikend: Planinarska tura: Stazama Erika Brandisa

Organizator: Planinarsko Drustvo “Paklarske Stijene” Travnik

Datum: 23.03.2024. godine – subota
Start: 08:00 sati Zavičajni Muzej Travnik

OPIS: Planinarska tura preko planine Vlašić stazama Erica Brandisa zaista je jedna od najljepših tura u tom području, ali i fizički teška te zahtijeva dobru kondiciju. Tura je duga oko 13,0 km i visinska razlika iznosi oko 1200 metara iznad razine mora, stoga je važno da se pripremite fizički i psihički za ovu avanturu.

Oglas

Osim pripreme za fizičku izdržljivost, važno je i da se opremite adekvatnom planinarskom opremom. Preporučuje se da ponesete odgovarajuće cipele za planinarenje s čvrstim potplatom i podrškom za gležanj, te odjeću koja će vas zaštititi od hladnoće, sunca i vjetra (krema za lice, sunčane naočale …). Također, preporučuje se nošenje ruksaka s dovoljno vode i hrane za cijeli dan (sendvič i čokoladice…)

Program ture:

Polazak, 23.03.2024. godine u 08:00 sati Zavičajnog muzeja Travnik
????????Travnik 508 m.n.v. – Stari grad- Bukovica kapela sv. Ivana Krstitelja 915 m.n.v. Opis: najteži uspon. Savladava se visinska razlika od 400 m na razdaljini od 2,5 km.

????Kapela sv. Ivana 915 m.n.v. – Planinarski dom “Konjska” 1353 m.n.v. Opis: put od kapelice dalje vodi preko livada, sela Velika Bukovica u kome se nalazi i izvor hladne vode. Slijed blaži uspon, ne baš tehnički zahtjevan. Razdaljina od kapelice do doma je cca 2,7 km.

Oglas

????PD “Konjska” 1353 m.n.v. – PD “Devečani” 1763 m.n.v. Opis: na ovom dijelu rute, moguć je snijeg, jak i hladan vjetar. Najduža ruta – 6,7 km)

????PD “Devečani” 1763 m.n.v. -PD “Erik Brandis” na Galici 1509 m.n.v. Opis: dužina rute je cca 2,5 km

Ručak je osiguran za sve sudionike planinarske ture u planinarskom domu Erik Brandis.

Izvor:srednjabosna.ba

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Biciklistički klub “Vitez” otvara biciklističku sezonu: Vožnja Ćirinom prugom

Objavljeno

Piše

OTVARAMO BICIKLISTIČKU SEZONU!
VOŽNJA ĆIRINOM PRUGOMOld Rail Trail: Vitez – Lašva – Vitez

Preporuka: Turistička zajednica SBK/KSB SrednjaBosna.ba

I ove godine Biciklistički klub “Vitez” otvara biciklističku sezonu prvom promotivnom vožnjom na biciklističkoj stazi: Staza stare pruge – Old Rail Trail. Ovo je odlična prilika da se upoznate s dionicom biciklističke staze od Viteza do Busovače te da uživate u prekrasnom krajoliku i svježem zraku.

Preporuka korištenje standardne biciklističke opreme kako bi se osigurala sigurnost i izbjegle eventualne nezgode. To uključuje kacigu, adekvatnu sportsku odjeću, udobne i prikladne cipele, kao i bocu s vodom kako bi se izbjegla dehidracija tijekom vožnje.

Oglas

Iako je izgledno toplo i sunčano vrijeme (dugoročna prognoza) važno je dan ranije provjeriti vremensku prognozu prije odlaska na vožnju i pripremiti se za sve uvjete.

Više o stazi stare pruge na: https://bike.srednjabosna.ba/bike-tour/old-rail-trail/

ORGANIZATOR:
Biciklistički klub “Vitez”

OSNOVNI PODACI O VOŽNJI:
✅Datum: 23.03.2024. godine
✅Start: Gradski trg – Vitez / 12:30 sati
✅Finish: Lašva / povratna tura u Vitez
✅Dužina staze: 30 km
✅Visinska razlika: 100 m
✅Zahtjevnost: lagana staza

Oglas

PRIJAVE: SLOBODNA VOŽNJA

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Zdravlje bubrega za sve- 100 dana bez transplantacija u BiH

Objavljeno

Piše

Unapređenje pravednog pristupa skrbi i optimalne prakse liječenja lijekovima

Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest (CKD) pogađa više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta koja je rezultirala sa više od 3,1 milijuna smrti u 2019.

Trenutačno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti [ , a ako se nešto hitno ne poduzme, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok izgubljenih života do 2040. G

Prema statistikama, svaka 10-a osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti ali toga većina nije svjesna. Bubreg često odumire i propada ali ne boli, pa se ti simptomi najčešće ignoriraju što u konačnici bude kobno i neizlječivo.

Oglas

Tijekom posljednja tri desetljeća napori u liječenju CKD-a bili su usredotočeni na pripremu i primjenu nadomjesnih terapija bubrega. Međutim, nedavna otkrića u terapiji nude neviđene mogućnosti za sprječavanje ili odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, produžujući u konačnici kvalitetu i kvantitetu života za osobe koje žive s kroničnom bubrežnom bolesti.

Bosna i Hercegovina se uklapa u negativne svjetske statistike po pitanju broja pacijenta sa kroničnom bubrežnom bolešću (KBB), ali i po broju transplantacija, jer transplantacija je i dalje najbolji način za liječenje KBB

Na dijalizi ukupno imamo oko 3000 pacijenta. U F BiH blizu 2000 a ostatak, od oko 1000 pacijenta je n a dijalizi na RS i Brčko distrikt.

Svjetski dan bubrega je posvećen prvenstveno prevenciji ove teške i podmukle bolesti, no naša država vrlo malo radi na tome da ova bolest bude prevenirana na vrijeme.

Oglas

Mi se, kao i u drugim sferama života, samo bavimo posljedicama.

Svjetski pokret, svjetski dan bubrega, preporučuje 8 zlatnih pravila kako ne bi došli u probleme i u stadij KBB a to su:

1. Budite fizički aktivni i u formi ‐ tako možete bolje kontrolirati krvni tlak i tjelesnu masu.

2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi ‐ rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne

Oglas

bolesti smanjuju učestalost oštećenja bubrega šećernom bolešću.

3. Kontrolirajte krvni tlak ‐ arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok

kronične bubrežne bolesti.

4. Jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu masu ‐ smanjite unos soli na 5 do 6

Oglas

grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!

5. Održavajte zdravi unos tekućine ‐ 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava

bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima

moraju piti i više.

Oglas

6. Ne pušite ‐ pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj

način ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50%.

7. Ne uzimajte nekontrolirano lijekove ‐ lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše

bubrege.

Oglas

8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika – šećernu

bolest, visok krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili ako je netko u vašoj obitelji

liječen zbog kronične bubrežne bolesti.

Naše Udruženje/Udruga će ovaj dan obilježiti u Beogradu zajendo sa još 7 zemalja JI Europe odakle ćemo poslati snažnu poruku vezanu za prevenciju, bolest i liječenje bubrežne boelsti.

Oglas

Također ćemo kao i ranijih godina , putem edukacija po školama i isturenih štandova na trgovima, raditi na podizanju svijetsti kod građana o važnosti prevencije ove neugodne bolesti.

Kao što smo i naveli, najbolji način liječenja kod zatajenja bubrega je TRANSPLANTACIJA.

I ako smo prošle godine bili zadovoljni, jer smo imali ukupno 16 transplantacija, što je bio određeni napredak, tako smo ove godine više nego razočarani jer evo već 100 dana nemamo nit jedne transplantacije.

Sa žaljenjem moramo konstatirati, a to je odluka i nedavno održane Skupštine UDiTB F BiH, da ćemo, ako i dalje zdravstvene institucije budu inferiorne spram nas pacijenta i ne budu radile transplantacije u kontinuitetu, biti prisiljeni ponovno izići na prosvjede.

Oglas

Nadamo se da do toga neće doći ali to nije do nas, to je do onih koji su odgovorni za transplantacijski proces u F BiH a to su Federalno ministarstvo zdravstva sa Centrom za transplantacijsku medicinu, te menadžeri kliničkih centara u UKC Tuzla i KCUS.

 

 

 

Oglas

 

Nastavi čitati

Društvo

Sve više mladih obolijeva od određene vrste raka: Liječnici uznemireni, nitko ne zna što je razlog

Objavljeno

Piše

Ljudi mlađi od 50 godina obolijevaju od raka više nego ikad prije – a svjetski liječnici ne mogu shvatiti zašto se ovo događa.

Kako izvještava Wall Street Journal, šokantna smrt slavnog glumca Chadwicka Bosemana 2020. godine, koji je preminuo od raka debelog crijeva sa samo 43 godine, čini se da je alarmirala javnost na rastući trend na koji su brojni istraživači upozoravali desetljeće prije.

“Rak debelog crijeva bio je ‘kanarinac u rudniku’”, smatra epidemiolog Timothy Rebbeck s Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu. Ubrzo nakon toga, naizgled je došlo do eksplozije raznih vrsta karcinoma od kojih se mnogi odnose na gastrointestinalni trakt ili su mu blizu: slijepo crijevo, gušterača, želudac i maternica.

Kako ističe WSJ, učestalost raka debelog crijeva kod mlađih ljudi značajno je porasla u posljednjim desetljećima, pri čemu je svaki peti novi pacijent s tom vrstom raka imao manje od 50 godina, što je stopa koja se udvostručila od 1995, pokazala je analiza Američkog društva za rak prošle godine.

Oglas

“Vidimo sve više i više mladih ljudi koji se ne uklapaju u klasično učenje da je rak bolest starih”, rekla je za WSJ Monique Gary, medicinska direktorica programa za rak u zdravstvenom centru Grand View u Pennsylvaniji, prenosi Radiosarajevo

Jedna takva mlada pacijentica s rakom je 27-godišnja Meilin Keen, kojoj je krajem 2023. uklonjen želudac nakon dijagnoze raka želuca. Keen je za medije rekla da je morala odgoditi polaganje pravosudnog ispita jer je moždana magla od kemoterapije otežavala učenje, što je njene snove da postane odvjetnica i preseli u New York stavilo na čekanje. Iako se od tinejdžerske dobi borila sa želučanim problemima, uključujući refluks kiseline i žgaravicu, Keen je razumljivo bila zatečena kada joj je u 20-ima dijagnosticiran rak.

Čini se da se karcinomi u probavnom sistemu poput njenog javljaju među mladima puno češće od drugih vrsta, a ostaje nejasno zašto. Bilo je raznih nagađanja o tome šta se tu događa, od istraživanja o  prehrani, težini… Jedno je istraživanje čak tvrdilo da je pronašlo vezu između rođenja carskim rezom i razvoja karcinoma debelog crijeva u mladosti.

Bez obzira na uzroke, liječnici se moraju nositi s navalom dijagnoza karcinoma kod mladih. Samo nekoliko mjeseci nakon što je Boseman umro 2020, Američko društvo za borbu protiv raka počelo je preporučivati preglede raka debelog crijeva počevši od 45. godine.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 49 minuta

Film Abigail u kinu Novi Travnik

Kino Novi Travnik, petak, 19.4.2024., u 19 sati. Djeca mogu biti pravi monstrumi. Nakon što je grupa kriminalaca u pokušaju...

Sportprije 3 sata

Barbarez fotografijom na Instagramu potvrdio da je pristao biti novi selektor BiH

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Sergej Barbarez (52) fotografijom koju je objavio na Instagramu potvrdio je da je pristao preuzeti kormilo Zmajeva....

Promoprije 3 sata

Biobalance: Vratimo se prirodi

Otkrijte tajnu savršene kože, kozmetiku vrhunskih performansi u skladu s prirodom i izravno iz prirode u potpunoj ravnoteži između vaših...

Promoprije 3 sata

Postbox Hrvatske pošte Mostar – Moderan pristup dostavi pošiljaka

Hrvatska pošta Mostar postavlja nove standarde u efikasnosti dostave pošiljaka korisnicima usluge Brze pošte 1323 uvodeći Postbox. Moderni paketomat, nazvan...

Sportprije 6 sati

Xabi Alonso iz Viteza: Goran Lovrinović trener kola Druge lige FBIH Zapad!

Trener seniorske selekcije Nogometnog kluba Romari, Goran Lovrinović proglašen je od strane Druge lige FBiH – Zapad najboljim trenerom 20....

Muzikaprije 9 sati

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 9 sati

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 9 sati

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Oglas
Oglas
LM