- oglas -

Priopćenje za javnost KO SDP SBK

Pročitajte i ovo

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F,...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju...
- Advertisement -

Povod današnje press konferencije, jeste reakcija na saopštenje za javnost koje je prije par dana upućeno medijima od strane predsjednika Temeljnih boračkih organizacija Srednjobosanskog kantona.

- Advertisement -

Potpisnici ovog saopštenja otvoreno pozivaju svoje članstvo da na predstojećim izborima glasaju isključivo za određene kandidate sa liste Stranke demokratske akcije i za SDA.

Ovo je čista zloupotreba funkcija i pečata od strane pojedinaca koji su već decenijama na ovim funkcijama i koji su ovo saopštenje izdali bez bilo kakvih konsultacija sa svojim Upravnim odborima i svojim organizacijama na općinskim nivoima.

Svjesni da vladajuća SDA sigurno gubi izbore, ne iznenađuje nas da režimski predsjednici kantonalnih boračkih organizacije na ovaj nizak i nemoralan način pokušavaju pomoći svojoj stranci da ostane na vlasti, a što bi za njih lično značilo nastavak uživanja u svim blagodatima vlasti koje ostvaruju na račun svojih članova.

Činjenica je da Srednjobosanski kanton preko Uprave za pitanja boraca, na godišnjem nivou izdvaja 350.000,00 KM, isključivo za rad kantonalnih boračkih udruženja, od čega više od pola tih sredstava ide za rad ovih udruženja, odnosno Savezu RVI, OPŠ i PB, i organizaciji DB, dok se udruženje dobitnika priznanja finansira na drugi način odnosno po realizaciji projekata iz plana rada.

Ovom prilikom javno pitamo predsjednike tih udruženja, a i njihove članove, šta od sredstava koja dobiju od Vlade SBK ima obični član?

Kada pogledate iznos novca o kojem se radi i podijelite to na mjesečni nivo, ispada da je bolje biti predsjednik udruženja nego ministar u vladi.

Jedna od neistina koja je iznesena je da samo na listama SDA ima ratnih komandanta i doktora, što je potpuno netačno.

Na listama SDP imamo i komandanata : Sead Sinanbašić, Nazif Kahrić, kao i ljekara: ratni hirurg Sifet Mrkonja, Salih Terzić koji je bio Načelnik saniteta brigade i isti je RVI.

Ovim saopštenjem predsjednik udruženja odlikovanih, ubjeđuje predsjednika OO SDP BiH Bugojno, koji je bio komandir diverzantskih jedinica i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, da glasa umjesto za sebe, tamo za nekog komandanta bataljona protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog izbjegavanja mobilizacije.

Ukoliko SDP BiH, nakon izbora, bude u kapacitetu da utječe na donošenje odluka na nivou kantona , ono što ćemo prvo uraditi jeste da sredstva kojima se finansiraju predsjednici kantonalnih udruženja usmjerimo u namjenu gdje će koristi od tog novca imati pripadnici boračke populacije.

Također, sigurno ćemo ispraviti nanesenu nepravdu koja je učinjena Zakonom o egzistencijalnoj naknadi, te pravo na istu će imati svi nezaposleni demobilisani borci, bez obzira na godine.

Boračkoj populaciji poručujemo:

– Idući put kada budete birali rukovodstvo udruženja koja vas predstavljaju nemojte birati lažne RVI, protiv kojih se vode sudski procesi zbog zloupotrebe ovlasti.

– Pozivamo sve pripadnike boračke populacije da 02. oktobra izađu na izbore i zaokruže one pojedince i političke stranke za koje vjeruju da će ih najbolje predstavljati i braniti njihove interese.

Odnosi s javnošću

KO SDP BiH SBK/KSB

 

 

 

 

 

Najnovije vijesti

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F, a prezentaciji Dalićevih odabranika na...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju kćerku fizički i psihički zlostavljali...

Kanadski izbornik je najavio da će sje*ati Hrvatsku. Evo što je rekao nakon poraza

REPREZENTACIJA Hrvatske upisala je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu rezultatom 4:1 protiv Kanade u drugom kolu skupine F, čime je skočila na prvo mjesto....

Španjolska i Njemačka su remizirale. Evo zašto je to važno za Hrvatsku

ŠPANJOLSKA i Njemačka odigrale su 1:1 u drugom kolu skupine E Svjetskog prvenstva u Kataru. U prvom poluvremenu nije bilo golova, dok su u nastavku zabili...

Povezane vijesti