Poveži se s nama

BiH

PRIMANJA POLITIČARA IZNAD 5000 KM Dom naroda nije usvojio izmjene Zakona o plaćama

Objavljeno

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH, a kojim se onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH izazvao je raspravu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izaslanici su najprije razmatrali prijedlog Predsjedništva BiH da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, što je zapravo i izazvalo diskusiju, a potom bez rasprave o zakonu, sa sedam glasova “za”, sedam protiv i jednim suzdržanim nisu usvojili predloženi zakon, prenosi Fena.

Marina Pendeš je prilikom rasprave o hitnoj proceduri, podsjetila da su na prošloj sjednici Doma naroda imalo također dva prijedloga zakona o plaćama, a sada imaju ovaj zakon, te navela kako smatra da je bitno da se objedine svi ti zahtjevi.

Oglas

Napomenula je da je Vijeće ministara BiH ranije donijelo zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo financija i trezora BiH da predloži novo, sustavno rješenje zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čime bi na jasan način bile tretirane imenovane i izabrane osobe i njihove osnovice i koeficijenti, te ostali zaposleni državni službenici u institucijama BiH.

“Većina u našem klubu smatra da je jako bitno da ide redovita procedura kako bi mogli intervenirati na ovaj zakon i dati Vijeću ministara vremena da objedini sve ove prijedloge kako bi imali kvalitetan zakon koji bi objedinio ovu problematiku”, navela je Pendeš.

Šefik Džaferović je kazao da je lijepo u nekom budućem vremenu objedinjavati procedure, razmatrati, analizirati politiku plaća u BiH i “to svakako treba uraditi”.

Oglas

“Ono što predlažem da povodom ovog konkretnog zakona danas uradimo nije uopće u suprotnosti s objedinjavanjem tih procedura, sa sagledavanjem politike plaća. Ako danas ne postupimo ovako kako je predloženo, dakle da usvojimo hitnu proceduru ovog zakona i ako ne usvojimo taj zakon, onda to znači da dok se ne dogovore politike i ne objedine sve procedure, da će zastupnici u Parlamentu, ministri, članovi Predsjedništva BiH i svi oni koji imaju koeficijent iznad 8,0 zajedno s onima kojima treba povećati plaće, a to su radnici, vojnici, policajac, također primati povećanje plaće”, kazao je Džaferović.

Pozvao je kolege da danas kažu da neće to primati dok ne utvrde politike.

“Način je da glasamo za hitnu proceduru, a nakon hitne procedure i za ovaj zakon. Pozivam vas da ovo uradimo. Teške su ovo stvari. Trebamo se i Boga bojati i da se ljudi stidjeti”, poručio je Džaferović.

Oglas

Zlatko Miletić je kazao da bi trebalo uvažiti hitnu proceduru i izjasniti se danas o predloženom zakonu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović je kazao da, s obzirom na to da je Predsjedništvo jednoglasno usvojilo ovaj zakon i uputilo ga u proceduru, potom ga jučer jednogasno usvojio i Zstupnički dom državnog parlamenta, mišljenja je da i Dom naroda to danas treba uraditi.

Dodao je da u potpunosti suglasan da treba Vijeće ministara da uradi svoj dio posla i da dostavi nacrt zakona ili dva zakona o plaćama kojima će riješiti ovaj, ne samo novonastali problem, nego možda i mogući disbalans koji postoji.

Oglas

Delegat Safet Softić je tijekom diskusije o hitnoj proceduri podsjetio da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović na početku sjednice kada je nekoliko izaslanika tražilo da se prvo razmatra ovaj zakon pa onda prijedlog proračuna, kazao da Hrvati nemaju ni jednog razloga ne podržati ovaj zakon.

“Međutim, kada smo usvojili proračun, došli smo do saznanja da je u pitanju politička prijevara. Želim ovu stvar nazvati vrlo jasno imenom i prezimenom, a to je politička prijeevara. Čestitam vam na tome”, kazao je Softić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović je kazao da onaj koji se poigrao s koeficijentima u ovom zakonu, a poigrao se, “napravio je potpuno suludu stvar u i ovako neuređenom sustavu definiranja primanja pojedinih dužnosnika na svim razinama u BiH”.

Oglas

“Vi ćete morati znati da u BiH, na različitim razinama vlasti, imate biranih dužnosnika s više od 10.000 KM plaćom ili primanjima. Danas dopustiti da dužnosnik koji ima koeficijent 8,0 s ovim povećanjem sutra ima višu plaću od onoga tko mu je nadređen, zato što je on imao nešto više iznad 8,0 je naivno razmišljanje da pomažete nekome. Naravno da se to mora popraviti i korigirati”, kazao je Čović.

Dodao je da oni jesu za to “da apsolutno zamrznemo plaću svim dužnosnicima biranim i imenovanim na svim razinama u BiH, oko toga nema spora”.

“Ali svim, a ne po želji nekoga da to radimo na nekoj razini koeficijenata, kako je ovim zakonom neko nepromišljeno, radi čega ne znam, uradio”, kazao je Čović.

Oglas

Nakon što je obavljena rasprava o hitnoj proceduri, izaslanici su se izjasnili i o zakonu i nisu ga podržali.

Nastavi čitati
Oglas

BiH

U Bihaću klanjana dženaza Azri Spahić

Objavljeno

Piše

Dženaza – namaz i ukop tragično stradale dvadesetpetogodišnje doktorice Azre Spahić obavljeni su danas na Gradskom mezarju Humci u Bihaću. Posljednjem ispraćaju, uz članove obitelji i prijatelje, prisustvovali su i brojne kolege, te građani Bihaća i ostatka Bosne i Hercegovine.

Klanjanje dženaze – namaza predvodio je bihaćki imam Abdurahman ef. Osmanović, naglasivši kako je uvijek najteže kada se na drugi svijet prate nevina i časno odgojena djeca, koja su svim svim svojim sugrađanima bila na ponos.

Kao da danas pratimo meleka, vjerujem da se svi tako osjećamo, kazao je imam Osmanović.

Oglas

Mlada Bišćanka tragično je stradala u petak navečer u Sarajevu, gdje je završila Medicinski fakultet i bila zaposlena. Nju i njene prijateljice, na obilježenom pješačkom prijelazu, udario je automobil kojim je upravljao dvadesetsedmogodišnji Armin Berberović. Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo nakon obavljenih uviđajnih radnji, istog su lišili slobode jer je utvrđeno da je automobilom upravljao pod uticajem alkohola, neprilagođenom brzinom i bez položenog vozačkog ispita.

 

Izvor: Fena, N1

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm

Objavljeno

Piše

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe teško povrijeđene posljednji je alarm za cijelo društvo, a naročito strukture vlasti, da se hitnim sistemskim mjerama konačno unaprijedi sigurnost građana FBiH, saopštio je potpredsjednik entiteta FBiH Refik Lendo.

Život Azre Spahić, nažalost, ne možemo vratiti, ali možemo preciznim, konkretnim i konstruktivnim mjerama maksimalno prevenirati slične situacije i na taj način spasiti živote naših građana. To je naša dužnost i zbog Azre Spahić, zbog Selme Agić, Edine Malkoč, Have Dovadžija i svih ostalih žrtava obijesti neodgovornih vozača, ali i zbog sadašnjih i budućih generacija”, naveo je Lendo nakon stravične saobraćajne nesreće u Sarajevu.Dodao je da je neophodno najprije izmjenama krivičnih zakona i ostalih relevantnih propisa najstrožije inkriminisati bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju, posebno prekvalifikacijom djela poput upravljanja automobilom pod dejstvom alkohola, prekoračenja brzine, vožnje bez položenog vozačkog ispita.Moramo, naglasio je, unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu koja će sigurnost svih učesnika u saobraćaju podići na viši nivo.

“U svojstvu potpredsjednika FBiH aktivno ću raditi na stimulaciji usaglašavanja i donošenja adekvatnih izmjena zakonskih rješenja. U tome nam je neophodna sinergija svih nivoa vlasti, vlasti, opozicije, stručne zajednice, civilnog društva i svih organizacija i pojedinaca koji mogu dati svoj doprinos za unapređenje sigurnosti građana”, obećao je.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Sladić komentirao vremenske prilike za danas i sutra

Objavljeno

Piše

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. Poslije podne i dio večeri pljuskovi i grmljavina se očekuju širom zemlje. U centralnim i sjevernim područjima Bosne su lokalno mogući jači pljuskovi, najavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

A, nevrijeme za danas, ali i sutra najavio je danas i naš ugledni meteorolog Nedim Sladić.

Dan kada na primjeru tephigrama za Tuzlu Normandovu konstrukciju gotovo ne moraš ni raditi – već je urađena za tebe u startu, tvoje je samo da dodaš krivu paralelno uz postojeću vlažnu adijabatu.

Oglas

Dobro izmiješan granični sloj te dosta nestabilan u startu, nivo kondenzacije i slobodne konvekcije (LCL i LFC) je već tu negdje na oko 1.5 kilometara visine, i tako je faktički sve do gornje troposfere (LNB je na oko 300 hPa ili oko 9 km visine). CAPE, a ni SRH ipak nisu ogromni u gradskoj sredini pa bi veće nevolje izostale.

Narednih sati usljed prijepodnevnog konvektivnog razvoja naoblake na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne izgledni su pljuskovi, grmljavina te mjestimična pojava grada, a lokalno usljed većih količina padavina u kratkom vremenskom periodu nije isključena pojava bujičnih i urbanih plavljenja. Ipak, njihova vjerovatnoća je veća tokom sutrašnjeg dana.

 

Oglas

Izvor: radiosarajevo.ba

Nastavi čitati

BiH

Adaptirani Kabinet za biološku terapiju otvara se sutra u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

Objavljeno

Piše

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, na odjelu za gastroenerohepatologiju će sutra, 30.svibnja u 11:45 sati, na III spratu Upravne zgrade, biti otvoren adaptirani Kabinet za biološku terapiju. Kabinet je uređen uz pomoć Udruženja oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa i Opće bolnice.

Ovom događaju će prisustvovali članovi Udruženja, a nakon otvaranja Kabineta u Konferencijskoj sali na II spratu Upravne zgrade u 12 sati, za njih će biti upriličena stručna predavanja o upalnim bolestima crijeva.

Planirano je da predavanja održe mr.sci. med. dr. Nijaz Tucaković na temu “Biološka terapija IBD”, zatim dr. Nenad Vanis na temu “Enteralna prehrana”, dr. Amila Husić govorit će o “Hiruškom tretmanu upalnih bolesti crijeva” i Tihana Majstorović, dipl. psiholog, psihoterapeut na temu “Mentalna higijena i IBD”.

Oglas

Nakon predavanja, obratit će se Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatolog i Alma Hadžić,predsjednica Udruženja oboljelih od Morbus Chrona i ulceroznog kolitisa u BiH, piše Avaz.

Nastavi čitati

BiH

Porazne brojke u KS čak i jučer: 18 pod alkoholom, a 10 vozača bez dozvole

Objavljeno

Piše

Nakon one sa smrtnim ishodom – ponovo se u fokus vraća alarmantna statistika po pitanju prometnih nesreća u cijeloj Bosni i Hercegovini, a gdje je posebno problematičan Kanton Sarajevo. Tokom nedjelje, u ovom kantonu registrirano je 12 udesa.

U deset prometnih nesreća koje su se dogodile tokom jučerašnjeg dana nastupila je materijalna šteta, a u dvije su povrijeđeni učesnici.

Ujedno, iz MUP-a Kantona Sarajevo izvijestili su i o jučer poduzetim mjerama kontrole prometa.

Oglas

Tako su službenici policije iz prometa isključili: 18 vozača zbog vožnje pod djestvom alkohola, 10 vozača koji su vozili prije sticanja prava na upravljanje, dva vozača koja su učestvovala u prometu za vrijeme zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, pet njih je vozilo nakon isteka važnosti vozačke dozvole, a dvoje je upravljalo neregistriranim vozilom, prenosi N1.

Nastavi čitati

BiH

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Objavljeno

Piše

U Bosni će biti pretežno oblačno, tokom dana sa pljuskovima i grmljavinom. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne lokalno intenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica. U Hercegovini sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslijepodne i dio noći u većem dijelu Hercegovine se očekuju pljuskovi i grmljavina. 

Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura iznosiće od 11 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 28 stepeni.

Oglas

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura od 11 do 13, a dnevna temperatura od 21 do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nastavi čitati

BiH

Ekipa Željezničara izborila plasman u Europi

Objavljeno

Piše

Nogometaši Željezničara pobijedili su na stadionu Tušanj u posljednjem kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine ekipu Slobode rezultatom 2:1 te su tako Plavi izborili plasman u Europi, dok će tuzlanska ekipa naredne sezone igrati Prvu ligu Federacije BiH.

Utakmica je sjajno krenula po Plave koji su danas zaigrali u izuzetno ofanzivnom sastavu.

Iako je Sloboda pokušala je vrlo brzo da uzvrati i pritom su imali dvije dobre prilike, ipak promjene rezultata nije bilo.

Oglas

Izabranici Nermina Bašića su nakon toga držali kontrolu nad utakmicu. Neutralizirali su napade Slobode, a u nekoliko navrata su opasno zaprijetili iz kontranapada. Ipak, na poluvremenu je ostao rezultat 1:0 za Željezničar.

Sloboda nije uspijevala do kraja utakmice dodatno se nametnuti na terenu kako bi došla do preokreta, a uspjeli su tek tri minute prije kraja utakmice postići počasni pogodak. Strijelac je bio Jusić za konačnih 1:2.

Željezničar je s današnjom pobjedom prestigao Sarajevo i sezonu će završiti na trećem mjestu Premijer lige BiH. Ujedno su Plavi izborili plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu naredne sezone. S druge strane, Sloboda je pala na posljednje mjesto Premijer lige BiH i naredne sezone će igrati u Prvoj ligi FBiH.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Brojni građani se okupili na protestu u Sarajevu

Objavljeno

Piše

Veliki broj građana se večeras u 18 sati okupio u ulici Maršala Tita u Sarajevu kako bi odali počast mladoj doktorici Azri Spahić koja je poginula u prometnoj nesreći. Masovnost protesta najočiglednija je na snimcima iz zraka.

Na proteste su stigle brojne Sarajlije koje su nezadovoljne sigurnosnom situacijom u glavnom gradu BiH, ali i obitelj, prijatelji i kolege koje su se i ovako oprostile od voljene Azre.

U početku je na okupljanju vladao muk uprkos masovnosti. Suze i žal su se u Titovoj ulici mogli najviše osjetiti, no kako je vrijeme prolazilo, građani su odlučili pokazati i nezadovoljstvo.

Nekoliko njih se obratilo prisutnima, a svi zajedno su uzvikivali “Pravda” i “Ubice”.

Oglas

Sa protesta je poslato nekoliko poruka, a osnovna je ta da su potrebna radikalna rješenja kada je riječ o prometu u Sarajevu umjesto privremenih mjera.

Ovo ubistvo ide na račun policije i suda. Policija koja nije aktivna, nema ih nikada kada treba, a sud – ja ne znam šta tamo rade, nesposobni, korumpirani, stranački ljudi. Tu bandu i ološ treba rastjerati jer oni treba da brane državu, a rasturaju je, poručio je jedan od prisutnih na okupljanju.

Građani su i transparentima pokazali šta misle o trenutnoj situaciji: “Gdje smo sigurni?”, “Od nepravde je jedino gore kad vam oduzmu pravo na pravdu” i “Ustaj BiH, ološi nam ubijaju doktore“.

Oglas

Ono što građani najviše zamjeraju je to što u centru grada nema postavljenih kamera i stacioniranih radara koji bi kontrolirali brzinu vozača. Navode da dodatno ograničavanje brzine neće riješiti problem jer oni koji ubijaju “ne voze 60 ili 50, nego 100 na sat”.

Donesena je odluka o pojačanom prisustvu policije u gradu, posebno noću i vikendom, međutim građani smatraju da ta mjera dolazi prekasno s obzirom na to da je jedan mladi život već ugašen.

U Sarajevu su se do sada dogodile brojne prometne nesreće u kojima su stradali nedužni pješaci poput Selme Agić i Edite Malkoč ili Have Dovadžije, međutim nikada nije došlo do dugoročnog rješenja problema.

Oglas

 

Izvor: Klix.ba

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Evo zašto neće biti popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

Piše

Bosna i Hercegovina je, u skladu sa standardima, trebala ove godine provesti novi popis stanovništva. Posljednju je provela 2013. godine. Pravilo je da se provodi svakih deset godina, što npr. tu su i Srbija i Hrvatska.

No, naša država to neće primijeniti i ponovno će odstupiti od tog europskog standarda. Obrazloženje upućeno iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odražava svu slabost i države i sustava.

Iz Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto priopćeno je da je Agencija za statistiku BiH formirala radnu grupu koja je izradila Nacrt zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

Oglas

– Zajednički zaključak sve tri statističke institucije je da se Prijedlog zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati na način i u roku od tri mjeseca kako je to predloženo inicijativom Zastupničkog doma PSBiH, jer su dva ključna elementa popisa stanovništva u BiH prijedlog zakona o statistici – proračun i datum početka popisa, popisna pitanja, iznos sredstava, karte popisnih krugova, metodološki i organizacijski dokumenti, nabava informatičke opreme, provedba probnog popisa s ciljem testiranja predloženih rješenja i čitavog niza drugih okolnosti i kada je izvjesno da neće biti bitnih promjena – stoji u odgovoru Ureda predsjedatelja Vijeća ministara na zastupnička pitanja zastupnika Saše Magazinovića.

Koliko je vlastima u interesu da se provede novi popis stanovništva dovoljno govori činjenica da gotovo ništa od navedenih priprema nije obavljeno, a što u ovom odgovoru nije navedeno.

U odgovoru dalje navode da se Zakon o popisu stanovništva donosi nakon što su obavljene sve pripremne aktivnosti. Tako ističu primjer, koji je sam po sebi poražavajući, da su početni pripremni dokumenti i aktivnosti u Bosni i Hercegovini započeli 2005. godine, ali je nakon osam godina priprema popis realiziran tek 2013. godine!

Oglas

Za razliku od BiH, u Hrvatskoj je popis stanovništva obavljen 2020. godine, a u Srbiji 2021. godine.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

TOPprije 6 sati

Anto Slišković iz Delnica: “Najbolji ljudi su Bosanci”

Sportprije 8 sati

Ćorić nakon četiri sata borbe izborio drugo kolo Roland Garrosa

JEDINI hrvatski tenisač u pojedinačnoj konkurenciji na ovogodišnjem Roland Garrosu, 26-godišnji Zagrepčanin Borna Ćorić (ATP – 16.), plasirao se u...

Sportprije 9 sati

Veliko slavlje u Draženovom domu, Futsal Dinamo prvi put prvak Hrvatske

FUTSAL DINAMO prvi je put u povijesti osvojio naslov prvaka Hrvatske. U četvrtoj utakmici Dinamo je pobijedio Olmissum 3:1 i...

Politikaprije 9 sati

Kosovo: Deseci vojnika NATO-a ozlijeđeni u sukobima

Više desetaka vojnika mirovnih snaga NATO-a, koji su čuvali tri gradske vijećnice na sjeveru Kosova, ozlijeđeno je u ponedjeljak u...

Politikaprije 9 sati

Vučić optužio KFOR i međunarodnu zajednicu: ‘Posljednji put – urazumite svoje čedo! Inače će biti kasno…‘

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti zbog nove eskalacije na Kosovu, piše N1. – Iako smo mjesecima govorili da Kuti ima samo...

BiHprije 12 sati

U Bihaću klanjana dženaza Azri Spahić

Dženaza – namaz i ukop tragično stradale dvadesetpetogodišnje doktorice Azre Spahić obavljeni su danas na Gradskom mezarju Humci u Bihaću....

Sportprije 12 sati

Počele prijave za drugo izdanje Malonogometnog turnira Mostar 2023.

Poštovani prijatelji, ljubitelji malog nogometa zadovoljstvo nam je pozvati vas na drugo izdanje Malonogometnog turnira Mostar 2023. Šesti mjesec rezervirali...

Crna kronikaprije 14 sati

POČIVAJ U MIRU: U Kiseljaku preminuo Siniša Bošnjak “Čupo”

U Kiseljaku je danas preminuo Siniša Bošnjak,poznat pod nadimkom Čupo. Bio je svestrani gospodarstvenik, planinar, zaljubljenik u prirodu. Volio je...

Oglas
Oglas