- oglas -

Prije 28 godina u saobraćajnoj nesreći poginuo je košarkaški Mozzart – Dražen Petrović

Pročitajte i ovo

U velikoj akciji SIPA-e u Graničnoj policiji uhićene tri osobe, uhićeni iz Srednje Bosne

Tri osobe su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sjedištu Granične policije u Sarajevu.Kako...

Mašić: Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Zastupnici SDP -a u parlamentarnu proceduru će poslati Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plaća...

Evropska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i...
- Advertisement -

Danas je ponedjeljak, 7. juni, 2021. godine. Na današnji dan 1494. godine, kolonijalne sile Portugal i Španija u Tordesiljasu su potpisale sporazum o podjeli novootkrivenih zemalja, prema kojem su teritorije istočno od pedesetog stepena geografske dužine (zapadno od Griniča) pripale Portugalu, a zapadno od te linije Španiji.

- Advertisement -

Granicu je povukao inicijator sporazuma papa Aleksandar Šesti da bi spriječio sukobe kolonijalnih sila u Novom svijetu. U 17. i 18. vijeku u borbu za kolonije umiješali su se Englezi i Holanđani, koji nisu poštovali papinu podjelu.

1502. – Rođen italijanski rimokatolički sveštenik Ugo Buonkompanjo – papa Grgur Trinaesti od 1572. do 1585, koji je podsticao francuske rimokatolike na zločine i blagoslovio pokolj hugenota u Vartolomejskoj noći 1572.

1523. – Poslije pobjede nad Dancima Gustav Vaza proglašen kraljem Švedske pod imenom Gustav Prvi.

1848. – Rođen Francuz Pol Gogen, jedan od najvećih slikara 19. vijeka.

1848. – Umro ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač ruske realističke estetike.

1861. – U američkom gradu Nju Orleansu izvedena prva predstava striptiza, u kojoj se jedna balerina svlačila uz oskudno osvjetljenje.

1862. – SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1867. – Rođen australijski pisac Henri Arčibald Larsen, poznat kao Henri Arčibald Loson, vjerni slikar australijskog kolorita.

1896. – Rođen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna.

1905. – Norveški Storting donio odluku o odvajanju Norveške od Švedske.

1917. – Rođen američki filmski glumac, pjevač i zabavljač Dino Pol Kročeti, poznat kao Din Martin, koji je početnu slavu stekao u tandemu s komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova.

1920. – Rođen francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar Francuske Komunističke partije od 1972. do 1994.

1928. – Rođen američki filmski režiser Džejms Ajvori, koji je tokom većeg dijela karijere snimao u Indiji, ostavši vjeran temama iz te zemlje i poslije prelaska u Evropu.

1935. – Umro ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime.

1940. – Nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu okončala okupaciju Norveške.

1942. – Poslije niza ogorčenih bitaka u Drugom svjetskom ratu počeo završni njemački napad na Krim radi zauzimanja Kerča i Sevastopolja.

1942. – Okončana četvorodnevna bitka za pacifička ostrva, u kojoj su Amerikanci nanijeli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svjetskom ratu.

1944. – Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu stigao na ostrvo Vis. Poslije njemačkog vazdušnog desanta na Drvar 25. maja

Dio Vrhovnog štaba je prebačen sovjetskim avionom u Bari, a zatim britanskim brodom na Vis.

1948. – Predsjednik Čehoslovačke Eduard Beneš podnio ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav, prema kojem je zemlja postala komunistička država.

1960. – Rođena Svetlana Kitić, najbolja eksjugoslovenska i svjetska rukometašica.

1967. – Trećeg dana izraelsko-arapskog rata izraelske snage izbile na Suecki kanal.

1970. – Umro engleski pisac Edvard Morgan Forster, oštruman posmatrač i analitičar, duhovit i ironičan. 1971. – Sovjetski vasionski brod “Sojuz 2” spojio se u orbiti oko Zemlje sa svemirskom stanicom “Saljut”.

1973. – Kancelar zapadne Njemačke Vili Brant doputovao u Izrael, kao prvi zapadnonjemački lider koji je posjetio jevrejsku državu.

1974. – U Ivanjici puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe.

1980. – Umro američki pisac Henri Miler, koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umjetnost.

1981. – Izraelski avioni razorili irački nuklearni reaktor “Osirak” blizu Bagdada.

1988. – u Bangladešu, usvajanjem ustavnog amandmana, islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage su stavljene u stanje pripravnosti radi sprečavanja protesta protivnika amandmana.

1990. – Predstavnički dom parlamenta SAD izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1993. U saobraćajnoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolštada u Njemačkoj poginuo Dražen Petrović (28).

Prema mišljenju mnogih, najbolji košarkaš sa prostora bivše Jugoslavije i jedan od najboljih evropksih košarkaša poginuo je kada se automobilom vraćao sa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

U poljskom Vorclavu odigrao je posljednju utakmicu kao reprezentativac Hrvatske protiv selekcije Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Za volanom auta u kojem je bio Petrović bila je njegova djevojka Klara Szalantzy. Ona je s prijateljicom Hilal Edebal došla po Petrovića na aerodrom u Frankfurtu, a trebali su se odvesti do Minhena.

“Košarkaški Mocart” igrao je za Šibenku, Cibonu i Real Madrid nakon čega je prešao u NBA ligu.

1996. – Vojna hunta Burme podnijela zakon kojim je praktično ušutkala Nacionalnu ligu za demokratiju – glavnu opozicionu partiju koju predvodi Aung San Su Ći, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

2003. – Bugarski vojni tužilac optužio bivšeg ministra odbrane Bugarske Bojka Nojeva za ilegalnu trgovinu oružjem sa Sirijom.

2008. – Umro Dino Rizi, jedan od najvećih italijanskih režisera, u čijim su filmovima igrali poznati italijanski glumci Sofija Loren, Vitorio Gasman i Alberto Sordi.

Najnovije vijesti

U velikoj akciji SIPA-e u Graničnoj policiji uhićene tri osobe, uhićeni iz Srednje Bosne

Tri osobe su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sjedištu Granične policije u Sarajevu.Kako...

Mašić: Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Zastupnici SDP -a u parlamentarnu proceduru će poslati Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plaća trebala iznositi 750 KM. Damir...

Evropska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobitele....

(FOTO) Nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić predvodio misno slavlje na trgu Drinskih mučenica u Novom Travniku

Župa Presvetog Trojstva Novi Travnik danas je na novom trgu Drinskih mučenica obilježila 80.godina mučeništva i 10.godina beatifikacije Drinskih mučenica.Sveto misno slavlje predvodio je...

Objavljeni rokovi do kada gospodarstvenici moraju zamijeniti fiskalne kase

U "Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine", broj 74/21, od 17. septembra 2021. godine, objavljen je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji stupa...

Povezane vijesti