- oglas -

Prevarant “Dragan” vara izbjeglice iz BiH i Hrvatske. Javila se žrtva

Pročitajte i ovo

Novo u Vitezu: Autopraonica Gaudium

U subotu 26. studenog 2022. godine u Vitezu se na lokaciji PC 96 ispred zgrade Franšiznog centra BiH otvara...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA NA A3: Sudar osobnog automobila, kamiona i autobusa

Teška prometna nesreća dogodila se u petak poslijepodne na autocesti A3, između Rugvice i Ivanić Grada, zbog čega je...

Rusi silovito granatiraju oslobođeni Herson: “Ovo je osveta”

STANOVNICI nedavno oslobođenog strateški važnog grada Hersona na jugu Ukrajine prisiljeni su na bijeg zbog silovitog ruskog granatiranja s...
- Advertisement -

Dokumentacijsko-informativni centar Veritas upozorio je da se u Beogradu u posljednjih sedam dana pojavio prevarant koji se predstavlja kao “Dragan iz Razvojnog fonda Srbije”, a na meti su mu izbjeglice iz Hrvatske i BiH koje na području Beograda imaju registrirano poljoprivredno gazdinstvo.

Ovaj prevarant radi tako što telefonom pozove neku nevladinu organizaciju koja se bavi pitanjima izbjeglica, predstavi se kao “Dragan iz Razvojnog fonda Srbije” i traži kontakt neke izbjegle osobe koja ima registrirano poljoprivredno gazdinstvo na području Beograda.
- Advertisement -

Navodno, to radi kako bi pomogao da izbjeglica za kratko vrijeme i bez natječaja dobije donaciju iz Fondova EU koja je ostala neraspodijeljena nakon provedenog natječaja, priopćeno je iz Veritasa, prenosi Srna.

Kada dobije traženi kontakt, “Dragan” odmah poziva vlasnika poljoprivrednog gazdinstva i nakon predstavljanja mu nudi neraspodijeljenu donaciju u tri varijante.

Prva je u iznosu od 5.000 eura za koju se ne plaća nikakva pristojba, druga u iznosu od 10.000 eura za koju se plaća pristojba od 180 eura i treća od 15.000 eura za koju se plaća pristojba od 280 eura.

Nekoliko dana poslije predaje papira o registriranom gazdinstvu i uplaćene pristojbe u dinarskoj protuvrijednosti klijent će, navodno, biti pozvan da potpiše ugovor, a pare će drugi dan po potpisu ugovora biti uplaćene na njegov devizni račun. Prema opisu jednog od prevarenih, “Dragan” ima 45 do 50 godina, krezub je, ima kratku sijedu bradu i kosu, naprijed malo proćelav.

Telefoni s kojih je prevarant kontaktirao su 065/4807-994 i 065/4471-980.

Na priču prevaranta “Dragana” nasjeo je izbjeglica iz Hrvatske Đ.M. koji je nakon telefonskog razgovora s njim izabrao najveći iznos donacije.

On je za dva sata na ulici, ispred Doma omladine u Beogradu, predao “Draganu” kuvertu s 280 eura i kopiju registracije svoje firme, ne sumnjajući u njegove dobre namjere.

Nakon dva dana “Dragan” se javio Đ.M, ali s drugog broja telefona i ispričao mu da je njegov predmet u radu i pitao ga ima li kontakt još nekog izbjeglice s registriranim poljoprivrednim gazdinstvom, jer im je u Fondu, navodno, ostala još jedna neraspodijeljena donacija.

Đ.M. je tek tada posumnjao da je riječ o prevarantu pa mu nije dao kontakt potencijalne nove žrtve.

“Dragan” ga je pozvao i drugi dan da u ponedjeljak dođe u njegov ured u Makedonskoj 22 u Beogradu radi potpisivanja ugovora, a da će mu u utorak biti prebačen novac od donacije, što mu je malo vratilo nadu da možda i nije riječ o prevarantu.

Đ.M. je u ponedjeljak zvao “Dragana” na oba broja telefona kako bi potvrdio dolazak na potpisivanje ugovora, ali je dobivao poruku da je “korisnik nedostupan”.

Potražio je adresu i kontakte Razvojnog fonda Srbije i ustanovio da se njihovo sjedište nalazi u Knez Mihailovoj broj 14, ali se ni na njihove javno dostupne telefone nitko nije javljao. Đ.M. je, svjestan da je postao žrtva prevare, zamolio Veritas da upozori javnost na ovog perfidnog prevaranta kako još netko ne bi nasjeo na njegovu priču, prenosi Dnevnik.ba.

 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Novo u Vitezu: Autopraonica Gaudium

U subotu 26. studenog 2022. godine u Vitezu se na lokaciji PC 96 ispred zgrade Franšiznog centra BiH otvara...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA NA A3: Sudar osobnog automobila, kamiona i autobusa

Teška prometna nesreća dogodila se u petak poslijepodne na autocesti A3, između Rugvice i Ivanić Grada, zbog čega je obustavljen promet prema istoku, doznaje...

Rusi silovito granatiraju oslobođeni Herson: “Ovo je osveta”

STANOVNICI nedavno oslobođenog strateški važnog grada Hersona na jugu Ukrajine prisiljeni su na bijeg zbog silovitog ruskog granatiranja s druge strane rijeke Dnjepar, na...

Ubuduće lakše do njemačkog državljanstva: “Želimo izići u susret generaciji gastarbajtera…”

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser predstavila je u petak dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati stjecanje njemačkog državljanstva i prema kojem...

Bugojno: Skandal na Svečanoj akademiji u povodu Dana državnosti BiH: Među uzvanicima u prvom redu i Dževad Mlaćo, kreator etničkog čišćenja Bugojna

„Službeno - ne smijemo imati civilnih zarobljenika. Tajno - ekstremni dio zarobljenih vojnika da se likvidira“ – dio je zapisa iz ratnog dnevnika predsjednika...

Povezane vijesti