Connect with us

Ljepota i zdravlje

Preporuke za zaštitu zdravlja stanovništva na visokim temperaturama

Published

on

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva. Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i trenutno djelovati. Savjete i mjere donosi dr. Stipe Radoš, internist u Domu zdravlja Tomislavgrad.

Neke od preporuka su:

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine ta da vam boja urina bude svijetla

Advertisement

Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Osobe koje rade vani (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

Advertisement

Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

Advertisement

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svom domu.

Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Rasprostrite mokre ručnike u prostoriji. No, ne zaboravite da se time povećava vlažnost zraka.

Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti zdravstvene teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom.

Advertisement

Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Klonite se vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebice noću.

Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi).
Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Advertisement

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17.00 sati.

Potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.
Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Advertisement

Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Pomognite drugima

Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati Vašu pomoć tijekom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s obitelji. Svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti s obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti.

Advertisement

Ako je netko koga poznajete izložen riziku, pomognite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti barem jednom dnevno.

Uzimaju li te osobe lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Ako imate zdravstvene probleme

Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Advertisement

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja;
Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu,

Advertisement

Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, „smoothie“ od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć;

Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.

Tomislavcity.com

Advertisement

Advertisement

Ekologija

Nextbike bicikli od sada i u Travniku

Published

on

By

Travnik je uveo sustav javnih bicikala Nextbike i pridružio se mreži gradova širom svijeta koji koriste ekološki prihvatljiv sustav  vožnje.

U okviru prve faze projekta “Urbane mobilnosti”, a kroz program „Nakopa“ (Partnerstvo za održivi lokalni razvoj) koji realiziraju Općina Travnik, Grad Leipzig i Centar za edukaciju mladih, građanima i turistima u Travniku omogućeno je korištenje usluga Nextbike sustava javnih bicikala.

Od početka tjedna, deset Nextbike bicikala uz informativnu tablu s uputama korištenja dostupno je na tri lokacije u Travniku i to na Plavoj vodi, kod Zavičajnog muzeja Travnik i kod Hotela Lipa.

Nextbike sustav omogućava jednostavno iznajmljivanje i vraćanje bicikala na različitim lokacijama, što ga čini praktičnim izborom za urbana područja.

Advertisement

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice Nextbike “nextbike.ba”, a također kuponi za korištenje bicikala mogu se nabaviti na prodajnim mjestima Duhanpromet i iNovine.

Za korištenje bicikla potrebno je na mobitel instalirati aplikaciju Nextbike i kreirati korisnički račun. Nakon toga kad dođete na stanicu i izaberete bicikl, u aplikaciji skenirate barkod koji se nalazi na biciklu i mehanizam koji je na pozadini bicikla se automatski otključa, te je bicikl spreman za korištenje. Kada završite vožnju obavezni ste bicikl vratiti na neku od službenih stanica, te pritiskom ručice zaključati katanac i automatski ćete na aplikaciji biti obaviješteni da je vožnja završena, jer u protivnom postoji mogućnost naplate dodatnih troškova.

Bicikl se preuzima na na stanici koja vam je najbliža te se ostavlja, također na stanici koja je najbliža vašem odredištu. Sva bicikla imaju GPS sustav zbog sigurnosti.

Također, korisnici imaju mogućnost da provjere putem aplikacije gdje i koliko bicikala je slobodno za vožnju, a cijene su kreirane za svačiji džep, uz izbor od tri tarife za plaćanje, a to su jednokratna, mjesečna ili godišnja.

Advertisement

Jednokratna tarifa predstavlja osnovnu cijenu za obračun najma koja iznosi 1 KM za pola sata vožnje, a za svaki novi započeti najam obračunava se naknada od 1 KM na 30 minuta. Mjesečna cijena najma iznosi 10KM, a godišnja 35 KM.

Očekuje se da će implementacija ovog sustava doprinijeti smanjenju upotrebe automobila i pozitivno uticati na zdravlje stanovnika, dok se istovremeno promovira turistička ponuda i usluge grada, te unapređuje razvoj biciklističkog prometa i infrastrukture.

U narednim fazama realizacije projekta, planira se proširenje broja bicikala u skladu s potrebama zajednice za održivom mobilnošću.

Projekt “Nakopa” predstavlja primjer uspješne suradnje institucija vlasti, civilnog društva i građana u kreiranju pozitivnih promjena za lokalnu zajednicu,piše Travnički vjesnik.

Advertisement

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Published

on

By

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su za danas i sutra (četvrtak i petak) najavili vrhunac drugog ovogodišnjeg toplotnog vala. Visoke temperature zraka mogu da veoma nepovoljno utiču na zdravlje i kod potpuno zdravih osoba. Utjecaju visokih temperatura zraka najviše su izložene osjetljive skupine kao što su mala djeca, trudnice, hronični bolesnici, starije osobe, kao i ljude koji rade na otvorenom, posebno ako su nezaštićeni od sunca, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Kako dolazi do sunčanice

Bilo da ste na moru, na vrućem asfaltu ili u zatvorenoj, vrućoj prostoriji poput tvorničkog pogona, potrebno je poznavati pravila samopomoći, te prve pomoći unesrećenome do dolaska hitne medicinske službe. Podsjećamo, broj na koji možete nazvati hitnu medicinsku službu je 124. Glavni neprijatelji našeg organizma ljeti su sunčanica i toplotni udar koji su tokom posljednjih godina znatno u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

– Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljačni dio glave direktno izložen visokoj temperaturi i pod utjecajem sunčeve toplote. Naime, naše tijelo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Ako nesmotreno izlažemo glavu utjecaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Tijelo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezopasni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti nesvjesticom pa čak i komatoznim stanjem, ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Advertisement

Razlika između toplotnog udara i sunčanice

Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom što ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vrijeme ljetnih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma. Toplotni udar se može desiti radnicima u pekari ili u industriji kraj visokih peći, kamperu koji spava u loše opremljenom šatoru ili mornaru pored pregrijanog brodskog motora, te pregrijanom autu, javnom prevozu, čak i stanu. U takvim uslovima dolazi do poremećaja centra za termoregulaciju, pri čemu temperatura tijela stalno raste i doseže vrijednosti i do 40 stepeni Celzijusove skale.

Kako navode iz INZ-a, razlikuju se klasični i naporom izazvani toplotni udar. Klasični se razvija tokom dva do tri dana, obično kod starijih, slabo pokretnih osoba koje nemaju klima uređaj, a pristup tečnosti je ograničen. Naporom izazvani toplotni udar razvija se naglo, kod zdravih, aktivnih ljudi (npr. sportaša, vojnika, tvorničkih radnika) izloženih visokim temperaturama. Simptomi su jaka glavobolja, suha koža, stalno povećanje tjelesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida, pa i nesvjestica, puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano.

Prva pomoć

Advertisement

U slučaju toplotnog udara kao i kod sunčanice mora se intervenirati i odmah početi sa rashlađivanjem. Osobu smjestiti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu sve dok se temperatura ne vrati u normalu.

 Za vrijeme toplotnog udara tijelo gubi sposobnost termoregulacije tako da se može pregrijati ili u nekim slučajevima rashladiti. Zbog toga je u težim slučajevima neophodno stalno mjeriti tjelesnu temperaturu i, naravno, shodno tome unesrećenog hladiti ili utopljavati. Jako je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i minerale, davati hladne napitke, ali izbjegavati pića koja utječu na krvotok, posebno kafu i alkohol, ističe dr. Kuduzović.

Ljekaru se treba obratiti kad tjelesna temperatura ne pada, i pored rashlađivanja i lijekova, kad je osoba pospana, slabo komunicira sa okolinom ili je bez svijesti; kad osoba uporno povraća i sve je slabija. Tada se radi o veoma teškom obliku sunčanice pa je potreban pregled ljekara koji će utvrditi da li se radi samo o sunčanici, ili se potkrao početak neke druge bolesti (npr. infekcija ljetnim virusima ili bakterijama).

Prevencija

Potrebno je ne izlagati se predugo direktnom zračenju sunca i za vrijeme najvećih vrućina boraviti u hladovini ili klimatizovanoj prostoriji; adekvatno zaštititi glavu, nositi kačkete ili šešire sa širokim obodom od  prozračnih materijala. Odjeća mora odgovarati klimatskim uslovima i važno je da je od prirodnih tkanina i svjetlijih boja. mora biti uravnotežena i lagana, bogata vitaminima i mineralima. Važno je nadoknađivati kalij i magnezij, koje uz natrij i hlor organizam naročito gubi.

Advertisement

U Institutu kažu da je, zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša). Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju. Prostorije u kojima se boravi moraju se redovno provjetravati, a ukoliko se koriste rashladni uređaji, temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju.

INZ

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Muči vas nadutost? Izbjegavajte tri namirnice, kaže dijetetičarka

Published

on

By

Mliječni proizvodi glavna su namirnica u mnogim prehranama, ali za neke ljude mogu biti izvor probavnih problema i nelagode. Određeni mliječni proizvodi mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva i probavu, što dovodi do nadutosti, plinova i težih probavnih problema. Intolerancija na laktozu i osjetljivost na mliječne proteine česti su uzročnici ovih problema.

Razumijevanje načina na koji mliječni proizvodi utječu na naše tijelo, te prepoznavanje specifičnih proizvoda koji uzrokuju probleme, može nam pomoći u donošenju boljih prehrambenih izbora i održavanju zdravijih i sretnijih crijeva.Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorila na tri mliječna proizvoda koja bismo trebali izbjegavati ako želimo izbjeći nadutost i nelagodu.

1. Sir

Sir je omiljeni mliječni proizvod koji se koristi u bezbrojnim jelima, ali također može biti krivac za probleme s probavom.

Advertisement

“Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana sadrže manje laktoze od mlijeka, no neki ljudi s intolerancijom na laktozu ipak mogu imati problema. Takvi sirevi mogu sadržavati visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih osoba može izazvati glavobolje i probavne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masnoće, što potencijalno uzrokuje usporenu probavu”, objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Zaslađeni jogurti

Iako su probiotici u jogurtu općenito korisni, prekomjerno konzumiranje, osobito zaslađenih, ponekad može dovesti do probavnih smetnji, uključujući plinove i nadutost, osobito kod ljudi koji nisu navikli na visok unos probiotika.

“Iako jogurt sadrži tvari koje mogu pomoći probavi, neki jogurti, uglavnom aromatizirani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodani šećeri u aromatiziranim jogurtima mogu doprinijeti nadutosti i poremetiti crijevne bakterije”, upozorava Nanavati.

Advertisement

3. Maslac

Konzumacija velikih količina maslaca može opteretiti probavni sustav, posebno u kombinaciji s drugom hranom bogatom visokim udjelom masti. To može dovesti do probavnih smetnji i nadutosti.

“Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Pretjerani unos masti može usporiti probavu i dovesti do nelagode”, zaključila je nutricionistica.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Usvojen sporni zakon na današnjoj hitnoj sjednici, čeka se Dom naroda

Published

on

By

Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj danas jednoglasno je usvojen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, po hitnom postupku.
Do hitne sjednice je došlo nakon što se javnost upoznala sa slučajem mladog Mostarca Adnana Šemića.Kao što je ranije pisano, Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre.

S obzirom na to da nitko iz njegove obitelji nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem što tamošnji zakon ne dozvoljava operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu.

Međutim, turski ljekari su rekli da su spremni doći u našu zemlju kako bi uradili ovaj zahvat u zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona koji ovo ne dozvoljava.

Advertisement

Na potezu je sada Dom naroda PFBiH, koji ima hitnu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda. Sjednica počinje danas 18 sati, piše Klix.

Continue Reading

Ekologija

Dobrobiti godišnjeg odmora u planinama

Published

on

By

Dolazak ljeta je sinonim za godišnji odmor na moru, koji većina željno iščekuje. No, godišnji odmor se može provesti i daleko od mora, a dobiti  usput mnoštvo benefita.

Daleko od gradske buke, prašine i užurbanosti, jedan getaway na planinu može napuniti baterije umornog tijela. Mnoštvo je aktivnosti kojima se izletnici ili turisti mogu baviti, uz onu osnovnu, a to je uživanje u ljepotama i čarima prirode, poput penjanja, vožnje čamcem ako postoji planinska rijeka, kampiranje na otvorenom, sportske igre na otvorenom,  a ovo su i određene dobrobiti za zdravlje:

1. Gubitak težine- fizičke aktivnosti povezane s planinarenjem utječu na osjećaj sitosti, a manji unos kalorija znači manju težinu.

2. Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog boljeg protoka kisika.

Advertisement

3. Udisanje svježeg i čistog zraka- bez ispušnih plinova i zagađenja, što je naročito bitno za osobe s disajnim problemima poput astme i bronhitisa, a kojima šetnja borovom šumom olakšava disanje.

4. Dobra prilika za održavanje obiteljskih i prijateljskih  veza te stvaranje uspomena.

6. Pronalazak mira u prirodi te postavljanje novih vlastitih granica.

 

Advertisement

 

 

Continue Reading

BiH

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma FBiH

Published

on

By

U srijedu, 10.srpnja, u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će se izvanredna sjednica na kojoj će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku.

Sjednica je zakazana za 13.00 sati, kako je najavljeno iz Parlamenta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u utorak, 9.srpnja, na hitnoj telefonskoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva radi liječenja, te ga proslijedila u hitnu parlamentarnu proceduru radi usvajanja.

Prema predloženom zakonu, planira se uvođenje novog stava koji precizira da se uzimanje organa ili tkiva od živog darivatelja koji nije u rodbinskoj vezi, bračnom ili izvanbračnom partnerstvu ili srodstvu po tazbini može izvršiti samo ako nije moguće dobiti darivanje od srodnog živog darivatelja, uz poštovanje uvjeta propisanih ovim zakonom.

Advertisement

Podsjetimo, izmjene i dopune zakona slijede nakon priče mladića Adnana Šemića iz Mostara, kojem je dijagnosticirana Wilsonova bolest, koji je u trci s vremenom za vlastiti život. A na tu trku, iako se ona mogla spriječiti, primorale su ga zakonske procedure.

Naime, iako je novac za transplantaciju jetre osiguran, Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH kaže da donor mora biti srodnik, izvanbračni partner ili tazbinski povezan s pacijentom. No, za Adnana, kojem su zbog pogoršanog stanja preostali sati, to nije opcija. Iako je našao donora, nije mogao uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon.

Ako ovaj zakon danas prođe na Zastupničkom domu, na potezu je Dom naroda FBiH, te predsjednica FBiH Lidija Bradara koja mora potpisati izmjene, prenosi radiosarajevo.

Advertisement

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Ljeti što češće blitva na tanjuru to bolje

Published

on

By

Blitva je kao što je poznato vrlo ljekovito povrće u čijim blagodatima rado uživamo s  prvim ljetnim danima kada u vlastitim vrtovima već možemo ubrati svježu blitvu. Ova smaragdno zelene boje biljka sadrži mnoge vitamine i minerale poput vitamina C, kalcija, željeza i magnezija, te je također, što je vrlo bitno,  niskokalorična namirnica, a kažu da jedna šalica kuhane blitve sadrži samo 35 kalorija.

Isto tako je poznato da konzumacija ovog povrća utječe na koncentraciju, poboljšava imunitet, pomaže kod probavnih problema, a također štiti i zdravlje zubiju i kostiju. Najčešće se jede uz ribu i krumpir, većina ju voli začiniti češnjakom i maslinovim uljem, dok pak drugi guštaju u malo laganijoj verziji kuhane blitve začinjene s malo luka i pomiješana s jajima. Kakogod, postoji mnoštvo zanimljivih i ukusnih recepata s ovom zdravom namirnicom, bile to pite, rolade, jedno je sigurno, lagana jela s blitvom su neizostavna ljeti.

Continue Reading

BiH

Kreće toplotni val s visokim indeksom UV zračenja

Published

on

By

Naime, s utorkom počinje još jedan ovogodišnji toplinski val koji može negativno djelovati na zdravlje stanovništva. Toplinski val će u nekim dijelovima naše zemlje, naročito na jugu, potrajati najmanje desetak dana.

Početkom tjedna zrak u Bosni mogao bi biti nestabilan, uz mogućnost kraćih lokalnih pljuskova. Više izgleda za pljuskove imaju planinski predjeli gdje se i očekuje nešto više oblaka u odnosu na ostala područja. Na jugu i sjeveru zemlje, dani će počinjati vrlo toplim jutrima, što znaći da se temperatura tokom noći neće spuštati ispod 20 stupnjeva.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16°C i 21°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 25°C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 32°C i 38°C. Moguće je da lokalno temperature budu i iznad 39°C, priopćeno je iz FHMZ BiH.

Također, kako navode u periodu od 18. do 20.srpnja očekuju se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20.srpnja prema rasploživim prognoznim modelima temperature bi lokalno mogle biti iznad 40°C.

Advertisement

Za sav navedeni period indeks UV zračenja je vrlo visok, priopćeno je iz FHMZ BiH.

Continue Reading

Ekologija

Košenje trave dobro za zdravlje, čak i čini osobu opuštenijom

Published

on

By

Košenje trave ne samo da ostavlja vaše dvorište u vrhunskom stanju, već vam može produžiti život. Istraživači tvrde da bi se jedna od deset ranih smrti mogla izbjeći ako bi neaktivni ljudi kosili travnjak 11 minuta dnevno. Kratke umjerene vježbe kao što su brzo hodanje, ples, aerobik u vodi ili vrtlarstvo svaki dan mogu smanjiti rizik od rane smrti, srčanih bolesti i raka.

Tim znanstvenika s Univerziteta u Cambridgeu kazao je da 75 minuta umjerenog vježbanja tjedno ili 11 minuta dnevno može smanjiti rizike po zdravlje u usporedbi s nevježbanjem. Stručnjaci su analizirali 196 istraživačkih članaka o zdravstvenim prednostima vježbanja u kojima je učestvovalo više od 30 miliona odraslih osoba.

– Rizik od rane smrti, kardiovaskularnih bolesti i raka smanjivao se što je netko više vježbao – kazali su naučnici s Univerziteta u Kembridžu nakon provedenog istraživanja.

Ako netko smatra da je ideja o 2,5 sata aktivnosti tjedno zastrašujuća, onda bi naši nalazi trebali biti dobra vijest. Dokazali smo da ta 2,5 sati vježbe može da vam produži život – kazao je Soren Brage, jedan od autora studije koja je objavljena u „British Journal of Sports Medicine“.

Advertisement

Znanost je, također, pokazala da kemikalije koje se otpuštaju pri košenju trave čine da se ljudi osjećaju sretnim i opuštenim, a to može spriječiti mentalne probleme u starosti, prenosi Avaz.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo2 sata ago

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na...

BiH2 sata ago

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma. U trenutku požara u vikendici...

Sport2 sata ago

Borac nakon penala izbacio prvaka Albanije i zakazao duele s PAOK-om

Nogometaši Borca iz Banje Luke plasirali su se u drugo pretkolo Lige prvaka nakon što su u dvomeču prvog pretkola...

Događanja2 sata ago

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows”...

Crna kronika2 sata ago

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima. Kako pišu lokalni mediji,...

Servisne informacije11 sati ago

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine...

Društvo11 sati ago

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine...

BiH11 sati ago

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

ŽEPČE – Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela...

Advertisement
Advertisement
LM