Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara primio Tomu Medveda

86

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara razgovarao je danas s ministrom branitelja Republike Hrvatske Tomom Medvedom.

Tijekom sastanka razgovaralo se o problemima branitelja, problemima vezanim za reviziju prava branitelja, te o pravima obitelji branitelja.

Ministar Medved upoznao je Predsjednika Federacije BiH da je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, pored definiranja prava pripadnika OS RH trajno zaštićuju i stečena prava stradalnika rata koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.

Kazao je kako ovaj Zakon predviđa rješavanje statusa smrtno stradalih pripadnika HVO-a čije obitelji nisu ostvarile pravo, te predviđa i definiranje određenih dodatnih prava koja nisu sadržana u sadašnjem Zakonu niti u Ugovoru o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeće obrane i članova njihovih.

Ministar Medved je upoznao Predsjednika Federacije BiH da je Vijeće ministara BiH na današnjoj zajedničkoj sjednici sa Vladom RH upoznato s potrebom za skorom izmjenom i dopunom postojećeg Ugovora kojim bi se osigurala provedba Zakona, te potrebom da nadležno tijelo Federacije Bosne i Hercegovine formira tijelo za vezu, radi lakše provedbe Ugovora i razmjene podataka radi provedbe Zakona.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je zahvalio na svemu što je RH i resorno ministarvo učinilo na planu pomoći braniteljima HVO-a, a posebice ministru Medvedu koji nesebično pomaže u svim segmentima braniteljske problematike.