Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Sarajevu: BiH je domovina i hrvatskog naroda

370

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Sarajevu održana je konferencija za medije.

Kako je novinarima rekao Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, čast mu je da su danas mogli razgovarati sa hrvatskom predsjednicom.

Primarni vanjsko-politički prioritet u BiH ostaju euroatlantske integracije, rekao je Čović zahvaljujući se hrvatskoj predsjednici na svemu što je dosad učinila za BiH na tom polju.

On je dodao da je prioritet jačanje gospodarskih odnos.

Kazao je da, iako je u BiH izborna godina, radit će na jačanju reformskih aktivnosti.

Grabar-Kitarović se zahvalila na srdačnom dočeku.

Želim se zahvaliti članovima Predsjedništva BiH na srdačnom dočeku i otvorenom razgovoru. Moram reći da me veseli biti ovdje u Sarajevu i pružiti podršku, jer sam došla u BiH kao prijatelj, kao predsjednica Hrvatske, jedne od najbližih susjeda, kazala je Grabar-Kitarović.

Novinarima je rekla da su imali  otvorene razgovore i smatra da je to put za naprijed.

Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati komunikaciju i da ćemo se češće čuti i u okvirima prionuti na rješavanje svih otvorenih pitanja, kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

Podsjećamo, Grabar-Kitarović jutros je stigla u BiH nakon čega je svečano dočekana uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Nakon toga uslijedio je njen susret s članovima Predsjedništva BiH.