Poveži se s nama

BiH

Predsjednica Bradara na konferenciji EPP-a o Zapadnom Balkanu

Objavljeno

U Europskom parlamentu u  Bruxelles  održana je konferencija Kluba zastupnika Europske pučke stranke na temu Zapadnog Balkana.
EPP ima dugu tradiciju organiziranja ove konferencije na godišnjoj razini a cilj je okupiti partnere istomišljenika i poticati istinsku razmjenu mišljenja s političkom obitelji EPP-a. Ovogodišnja Konferencija skupine održana je na temu “Zapadni Balkan: Integracija prije pristupanja”.

Iz Bosne i Hercegovine konferenciji je nazočila jedino predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, dopredsjednica HDZ- BiH, stranke koja je pridruženi član grupacije s pravom glasa.

Bradara je kao uvodničar drugog panela govorila o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu posljednjeg Izvješća  Europske komisije, o provedbi prošlogodišnjih Općih izbora, potrebi izmjene Izbornog zakona te boljoj atmosferi unutra političkih partnera u Federaciji, naporima Vijeća ministara te na koncu, podršci javnosti prema EU procesima.

Na temu izazova i razdora u regiji, Bradara je kazala kako su naše pojedinačne kao i zajednička povijest vrlo složeni i da ta činjenica opterećuje i međusobne odnose, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i u regiji.
“S druge strane, naše ambicije za budućnost su velike i jednake. Svi želimo biti dijelovima velike europske obitelji, kojoj, svi to vjerujemo, bezuvjetno pripadamo” kazala je između ostalog Bradara koja je prethodna dva dana sudjelovala i na Političkoj skupštini EPP-a te se susrela s članovima Misije BiH pri Europskoj uniji.

Oglas

BiH

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ

Objavljeno

Piše

EU CODE WEEK Bosna i Hercegovina s velikim entuzijazmom najavljuje sudjelovanje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ, planiranom za utorak, 5. prosinca 2023. godine. Ovo uzbudljivo natjecanje okuplja 21 državu svijeta, odnosno 55 timova, koji će se suočiti s izazovom rješavanja programerskih zadataka u stvarnom vremenu, imajući samo 30 minuta za postizanje maksimalnog broja riješenih zadataka s minimalnim brojem pokušaja i linija koda.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pet timova koje čine 23 učenika, uključujući 6 djevojčica, iz sljedećih škola, a svoje učešće uzeli su:

1.      OŠ “Hasan Kikić” – Gradačac

Oglas

2.      JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” – Gračanica

3.      OŠ “Kiseljak” – Kiseljak

4.      OŠ “Osman Nakaš” – Sarajevo

Oglas

5.      OŠ “Kiseljak 1” – Bilalovac

Ovi talentirani timovi spremali su se za ovo natjecanje uz pomoć njihovih mentora, istovremeno i nastavnika, koji su im omogućili stvaranje čvrstih temelja u području programiranja.

“Cijela priča ne bi bila moguća i bez podrške EU Code Week i Tangible Africa. Njihov doprinos omogućio je našim mladim talentima da stvore svoje mjesto u svijetu programiranja i tehnologije. Uzbuđeni smo zbog izazova pred nama i vjerujemo u vještine i entuzijazam naših timova. S obzirom da se ovo natjecanje prvi put organizira cilj je omogućiti što većem broju timova iz cijelog svijeta sudjelovanje. Ovu priliku koristim i da se zahvalim u svoje ime, u ime svih timova i njihovih mentorica i mentora BH TELECOM-u na podršci za naše timove.“, – kazala je Valentina Vidović, ambasador EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu.

Oglas

Pozivamo sve tvrtke, pojedince i organizacije koje dijele našu strast prema razvoju programerskih vještina među mladima da nam se pridruže u podršci. Javite se na e-mail adresu codeweekbih@gmail.com kako biste postali dijelom ove važne inicijative.

Više informacija o inicijativi možete pronaći na Facebook stranici EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Subvencioniranje boravka djece u predškolskim ustanovama na području SBK

Objavljeno

Piše

Vlada Kantona Središnja Bosna je 19. listopada 2023. godine donijela Odluku o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Središnja Bosna (Sl. novine KSB; broj: 13/23).

Odlukom je definirano subvencioniranje boravka djeteta u predškolskoj ustanovi u 100% -tnom, 50% -tnom i 30% – tnom iznosu.

Odobrena visina subvencije, za isti iznos, umanjuje vašu mjesečnu obavezu prema predškolskoj ustanovi, sve dok traje to pravo.

Oglas

Roditelj/staratelj zahtjev (zahtjev dostupan na web stranici Ministarstva ili isti možete dobiti u ustanovi) za ostvarivanje prava na
subvencioniranje podnosi Ministarstvu obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa (daljnjem tekstu: Ministarstvo) posredstvom predškolske ustanove u kojoj dijete boravi (predškolska ustanova zaprima Zahtjev roditelja, pomaže roditeljima prilikom kompletiranja potrebne dokumentacije i u njihovo ime dostavlja Zahtjev s priloženom dokumentacijom Ministarstvu).

Roditelj zahtjev s potrebnom dokumentacijom može i osobno podnijeti Ministarstvu. O zahtjevu za ostvarivanje prava na subvencioniranje boravka rješenjem odlučuje Ministarstvo.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Damir Beljo: ‘Bosna i Hercegovina je moja zemlja, gdje su živjeli moj djed i pradjed’

Objavljeno

Piše

Bosanskohercegovački boksač Damir Beljo gostovao je na Balkastu gdje je govorio o njegovoj privrženosti Bosni i Hercegovini.

Poznato je da Beljo u svakoj prilici ističe zastavu Bosne i Hercegovine, uz koju ulazi u ring i uz koju slavi pobjede.

Oglas

Sada je to i objasnio. Rekao je: “Hoću svima da kažem, svima, na meni je zastava Bosne i Hercegovine jer je to moja zemlja, zemlja u kojoj ja živim, u kojoj je živio moj djed, pradjed, zemlja u kojoj sam se ja rodio.

Nemoj me krivo skontati, ja volim Hrvatsku, ali, care moj, više ja volim svoju kuću nego tuđu.” Pogledajte:

centralna.ba
Oglas
Nastavi čitati

BiH

FUP otkrio dva maloljetnika: Prijetili da će počiniti masakr u školi u Srednjoj Bosni

Objavljeno

Piše

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona su identificirali i locirali dva maloljetna lice iz Donjeg Vakufa, koja su putem e-maila uputila prijetnju da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu, saznaje portala “Avaza”.

Asistenciju prilikom realizacije akcije pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

BiH

Na preliminarnoj listi za EU pomoć 152.488 domaćinstava, provjera statusa prijava moguća od srijede

Objavljeno

Piše

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas da su preliminarni rezultati javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize spremni, te da će građani već od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za ovu namjenu.

Ministar Delić iznio je preliminarne podatke prema kojim je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji umirovljenika gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji doplatak sa 29.945 uspješnih prijava. U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novčanoj pomoći  ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava. Gledajući po kantonima, najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć je u Tuzlanskom kantonu, ukupno 32.600, zatim u Zeničko-dobojskom 32.038, te Kantonu Sarajevo 29.643 i Srednjobosanskom kantonu 22.808.

Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem sa relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom. Naglašavam da je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav spoljni uticaj i prostor za ljudsku grešku – kazao je ministar Delić.

Oglas

U skladu s naporima da se ovaj proces učini što transparentnijim, naglašavaju iz Ministarstva, od srijede, 6.12.2023. godine, svi građani će biti u mogućnosti provjeriti status svoje prijave online. Status prijave, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/, najkasnije do 12.12.2023. godine i to jednostavnim unosom matičnog broja podnosioca prijave ili jednog od članova domaćinstva. Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

Ukupna broj prijava na Javni poziv je 216.360 domaćinstava, odnosno 429.066 osoba.

Ministar Delić je naglasio da je provođenjem ovog javnog poziva napravljen i prvi registar domaćinstava u Federaciji BiH koji čini više od 215.000 domaćinstava i oko 400.000 pojedinaca, te da je ovaj registar značajna osnova za izradu socijalne karte FBiH koju Ministarstvo planira uraditi tokom ovog mandatnog perioda, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Udruga bh. Hrvata “Prsten” okupila gospodarstvo i političke dužnosnike u svrhu pomoći studentima

Objavljeno

Piše

U sklopu kontinuiranih aktivnosti na jačanju obrazovnog i znanstvenog potencijala, kao i materijalnog statusa studentske populacije, Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten” i ove je godine organizirala humanitarno- božićnu večer koja je za svrhu imala prikupljanje sredstava za stipendiranje studenata. Događaj je održan u neumskom hotelu Marea, a o njegovu značaju, kao i zanimanju za njega, svjedoči i činjenica da je dvorana bila puna, pri čemu su svoj doprinos dali brojni politički dužnosnici s različitih razina vlasti, kao i gospodarstvenici te nositelji društvenoga života iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine.

Značajna podrška

Pod geslom “Dobro je činiti dobro” sav prihod od ulaznica, kao i bogate tombole, bio je namijenjen stipendiranju studenata, baš kao i prošle godine, kada su na isti način prikupljena vrijedna financijska sredstva kojima se potpomoglo 60 studenata. Iz Udruge “Prsten”, na čijem se čelu nalazi uspješni gospodarstvenik Svjetlan Stanić, navode kako i ove godine očekuju sličan rezultat, a koji će biti vrijedan doprinos Udruge u pomoći mladim ljudima koji se obrazuju, a ovime, osim značajne podrške, Udruga “Prsten” iznova se potvrđuje kao vodeći koordinacijski element strateškog vrednovanja visokog obrazovanja koje će biti pokretač daljnjeg gospodarskog razvoja.

Oglas

Značajno je za napomenuti kako su na domjenku uručene i zahvalnice pojedincima te kompanijama za izniman doprinos u razvoju Udruge “Prsten”, na koju se gleda kao na temeljnu organizaciju koja za cilj ima ojačavanje gospodarske djelatnosti u krajevima u kojima žive Hrvati, ali i u cijeloj BiH, kao i projekt koji ima strateški značaj u planiranju i realizaciji brojnih ekonomskih tokova, inicijativa, procesa… Tako su zahvalnice dobili Vjekoslav Vuković (VTK BiH), poduzetnici Dragan Rajković i Miroslav Duno, kao i kompanije Mepas (zahvalnicu preuzeo Robert Knezović) i FEAL (zahvalnicu preuzeo Franjo Medić). Iz Udruge “Prsten” posebno su ponosni na činjenicu da je ovaj događaj okupio najuspješnije gospodarstvenike iz reda hrvatskoga naroda, ali i nositelje vlasti na jednom mjestu i s jednom svrhom, a to je pomoći mladim ljudima u daljnjem obrazovanju te svladavanju svakodnevnih izazova.

Važna uloga

Odziv, kao i poruke koje su se mogle čuti, jasan su znak kako Udruga “Prsten” ima namjeru i dalje biti predvodnik pozitivnih promjena u bh. društvu, a osobito kada govorimo o tematici prepoznavanja gospodarstva kao ključnog za ostanak i opstanak hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. No, gospodarstvo treba tijesne i produktivne veze s obrazovanjem, a poglavito onim visokim, koje može pružiti odgovor na pitanja koja se tiču brze prilagodbe zahtjevima tržišta, kao i tehničko-tehnološkom razvoju.

Oglas

U vremenima kada se razvoj jednog društva temelji na snazi njegova obrazovanja, ovakve i slične inicijative su hvale vrijedne i dobivaju na značaju kao procesi koji će sutra rezultirati stvaranjem preduvjeta za podizanje ukupne kvalitete života na ovim prostorima. Udruga “Prsten” i ovim aktivnostima daje dodatni vjetar u leđa navedenom procesu, uz ostale na kojima također radi, a koji u svojem središtu imaju inicijative čija će realizacija donijeti jačanje životnog standarda – ključni preduvjet ostanka mladih na svojim ognjištima.

Nastavi čitati

BiH

Pretežno sunčano i hladno vrijeme

Objavljeno

Piše

U BiH će danas biti pretežno sunčano i hladno, a poslije podne očekuje se postepeno naoblačenje.

Ujutru će biti vedro i hladno uz mraz. Na jugu se tokom cijelog dana očekuje uglavnom sunčano vrijeme.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernih smjerova.

Oglas

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus tri, na jugu do tri stepena Celzijusova, u višim predjelima od minus 12, a najviša dnevna od minus dva do pet, na jugu do 10, u višim predjelima oko nula stepeni Celzijusa.

Nastavi čitati

BiH

Slaven Galić: Nezakonito imenovanje generala u OS BiH

Objavljeno

Piše

pripadaju Hrvatima, i to za tri od četiri prijedloga usuglašena u Ministarstvu
obrane, i time je se narušio kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim
procedurama i narušila operativnost funkcioniranja OS BiH.
ZAKLJUČAK
Kršenje odredbi članaka Zakona o obrani BiH i Zakona o službi u OS BiH oko
imenovanja, smjenjivanja i umirovljavanja generala u OS BiH od strane
Predsjedništva BiH bez prijedloga Ministra obrane samo da bi se uvažili osobni
interesi pojedinih članova Predsjedništva, a koji su na štetu hrvatskog naroda
dovodi u pitanje i primjenu odredbi članka 84. (Aktivnosti za prijem u NATO)
Zakona o obrani BiH koji nalaže aktivnosti svih razina vlasti za prijem BiH u
NATO. Zašto poštovati ovaj, a ne onaj članak istoga zakona.
Zadnja prepreka da nezakonita Odluka Predsjedništva BiH bude nepotvrđena je
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Ako izostane glas razuma u
Predstavničkom domu, preostaje Dom naroda .
I na kraju, kršenje odredbi Zakona je kazneno djelo, podliježe kaznenoj
odgovornosti te je poziv Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine da formira predmet i
utvrdi kako i na koji način se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred
Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, Ministra
obrane.
ZAMJENIK MINISTRA
mr. sc. Slaven Galić

Nastavi čitati

BiH

GSS uspješno stigao do izgubljenih turista na Visočici, čeka se evakuacija

Objavljeno

Piše

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo zaprimili su poziv od četvorice stranih državljana koji su izgubljeni na planini Visočici.

Četiri mlađe osobe su jučer, u subotu, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama. Obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uvjete ne znajući ćud bosansko-hercegovačkih planina, piše N1.

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju. Kasno navečer kada je počeo padati snijeg uspjeli su pronaći sklonište na planini i tu provesti noć.  obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te da sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno da pozovu Gorsku službu spašavanja.

Oglas

Kada su shvatili da ne mogu sami pronaći put pozvali su GSS Stanica Sarajevo koji je odmah aktivirala dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih.

Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki jer su putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih. Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije. O samom toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite, prenosi N1.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 7 sati

Čaroban početak “Božićne bajke” u Kiseljaku

Pjesmom “Samo da rata ne bude” Balašević tribute band “Tajni gaz” otvorio je ali i odjavio prvu večer manifestacije “Božićna...

Društvoprije 8 sati

U subotu donatorska večera za svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

U subotu, 9. prosinca u restoranu Gastro Globus u Zagrebu biti će organizirana svečana donatorska večera za izgradnju svetišta Sv....

Sportprije 10 sati

Leclerc potpisao novi ugovor s Ferrarijem. Zarađivat će 50 milijuna eura godišnje

TALIJANSKI mediji tijekom ponedjeljka su objavili kako su Ferrari i 26-godišnji Monegašanin Charles Leclerc produljili ugovor koji sada traje do...

BiHprije 10 sati

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ

EU CODE WEEK Bosna i Hercegovina s velikim entuzijazmom najavljuje sudjelovanje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ,...

Društvoprije 11 sati

SREDNJA BOSNA: Učenik napisao email školi “Dolazim u jutarnjim satima, spremite se na krvoproliće, želim vam sve najbolje”

Maloljetnici koji su u mailu poručili da će izvršiti krvoproliće u Mješovitoj srednjoj školi u Donjem Vakufu, pohađaju ovu školu,...

Crna kronikaprije 11 sati

RASPISANA MEĐUNARODNA POTJERNICA ZA OSUMNJIČENIM ZA LIKVIDACIJU DJEVOJČICE IZ SJEVERNE MAKEDONIJE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije raspisalo je potjernicu za prvoosumnjičenim za organizovano ubistvo Vanje Gorčevske (Đorčevske) i Pančea Žežovskog. Ljupče...

Društvoprije 13 sati

U Novom Travniku obilježen Međnarodni dan osoba s invaliditetom

Danas je u krcatom Domu kulture u Novom Travniku u organizaciji udruge Osmijeh obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Pored...

Društvoprije 14 sati

VITEZ: Duhovno predavanje uz don Ledića

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Vitez kao i ranije pred Božić organizira za duhovno predavanje. Duhovno predavanje predvodit će don...

Oglas
Oglas
LM