Predan zahtjev za puštanje Kordića na slobodu

52

Odvjetnički tim Darija Kordića predao je svu potrebnu dokumentaciju te uputio podnesak Haaškom tribunalu u kojem traži puštanje na slobodu nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH, dopredsjednika Herceg Bosne i jednog od najpoznatijih haaških osuđenika.

Kordić, kojeg dobar dio hrvatske javnosti u BiH, ali i Hrvatskoj smatra nevino osuđenim čovjekom i žrtvom spletkarenja i krivotvorenja dokumenata u režiji nekih hrvatskih struktura i osoba bliskih HIS-u, već se jedno vrijeme priprema za ponovni susret s obitelji i prijateljima, nakon što je nedavno pušten samo na nekoliko sati. Ako sve bude išlo prema planu, na slobodi će se naći krajem proljeća iduće godine.

Naime, strogo tehnički gledano, Kordiću u lipnju 2014. ističu dvije trećine odslužene kazne te sukladno pravilima Haaškog tribunala, kao i praksi, može tražiti puštanje na prijevremenu slobodu, što se do sada primjenjivalo na sve haaške optuženike, tako da i u ovom slučaju ne bi trebalo biti problema.

Kordićev odvjetnik Rajko Čogurić potvrdio je za Dnevni list kako je tim obrane odradio tehnički dio posla i uputio svu potrebnu dokumentaciju te se trenutačno čeka odluka Tribunala po ovom pitanju.

Međutim, ostalo je zadovoljiti još jedan formalno-pravni uvjet, a to je da odvjetnici Darija Kordića obnove svoje članstvo u Haagu, što će se zasigurno učiniti čim prije.

Inače, ovoga vikenda u Frankfurtu i Stuttgartu upriličeno je predstavljanje knjige posvećene njegovom životu pod naslovom “Dario Kordić – Da se ne zaboravi”. Knjigu su priredili i uredili Mladen Pavković i Miroslav Piplica, a u njoj su objavljeni svi važniji dokumenti Haaškog suda, od optužnice do presude, niz tekstova i fotografija. Ista je prethodno promovirana i u nekoliko bh gradova.

Dario Kordić prebačen je na izdržavanje kazne u Austriju u lipnju 2006. godine, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od dobrovoljne predaje u listopadu 1997. godine, prenosi bljesak.info.