- oglas -

Povijest Sunca mogla bi biti skrivena na Mjesecu, znanstvenici pojašnjavaju zašto

Pročitajte i ovo

Najavljujemo spektakl u Krčevinama: Ove godine XI.Kazanijada

Jedna od najposjećenijih manifestacija u Srednjoj Bosni svakako je i Kazanijada u Krčevinama kod Viteza. https://youtu.be/_rIsVHcVe70 Ove godine Kazanijada ss održava...

Iskusni političar Anto Lozančić osvojio najviše glasova kao hrvatski kandidat iz Novog Travnika za Sabor SBK

Još uvijek u CIK nisu uneseni svi rezultati za Opće izbore 2022.godine za Sabor Središnje Bosne. Analiziramo hrvatske kandidate za...

KOŠUTE PRVOLIGAŠIMA NEOSVOJIVA TVRĐAVA, PAO I NK TRAVNIK

Da na Košutama nitko ne može otpisati HNK Slogu danas su se uvjerili nogometaši NK Travnika, a podsjetit ćemo...
- Advertisement -

Mjesec je solarna vremenska kapsula i pravo mjesto za proučavanje povijesti Sunca i njegovog utjecaja na svjetove u Sunčevom sustavu, tvrde znanstvenici i kažu – kad je povijest Sunca u pitanju, ne treba gledati dalje od Mjeseca.

- Advertisement -

Želimo li naučiti nešto o povijesti Sunca, ne trebamo zapravo tražiti dalje od Zemljinog prirodnog satelita – Mjeseca. Poručuje to tim znanstvenika koji se nadaju iskoristiti buduće NASA-ine misije na Mjesec kako bi pomogli u razumijevanju životne povijesti naše matične zvijezde.

Sunce je oduvijek utjecalo na sva tijela u Sunčevom sustavu. Ne samo da primamo toplinu i svjetlost od Sunca, već i stalnu kišu visokoenergetskih čestica kao i solarne vjetrove. Tako je bilo unazad 4,5 milijardi godina, a tako će biti i u budućnosti.


Međutim, čovječanstvo je na Zemlji izgubilo drevnu povijest utjecaja Sunca na nas. Vremenske prilike uzrokovane vjetrom, erozija uzrokovana vodom i stalni tektonski ciklusi brišu s površine ili zakopavaju duboko u Zemljin plašt sve promjene koje je Sunce moglo napraviti.

Mrtvi svjetovi, s druge strane, puno bolje bilježe povijest, prema novoj studij koja se nedavno pojavila u znanstvenom repozitoriju arXiv i još čeka recenzije prije eventualne službene objave.

Budući da nam je Mjesec najbliži mrtvi svijet i cilj serije NASA-inih Artemis misija, znanstvenici smatraju da bismo trebali otići tamo tražiti tragove o povijesti Sunca. Doduše, bilo je nekih površinskih aktivnosti na Mjesecu od njegovog početnog formiranja, poput tokova lave i udara asteroida i kometa. No ta je aktivnost zapravo pomoć, a ne smetnja, tvrde znanstvenici u navedenoj studiji.

Tokovi lave mogu zatvoriti velike dijelove površine Mjeseca od daljnje interakcije sa Suncem. To znači da ako uspijemo kopati ispod tokova u dublji Mjesečev regolit, mogli bismo imati uvid u solarnu povijest prije nego što je ta lava potekla.

I dok udari imaju tendenciju pomiješati stvari, oni također otkrivaju dublje slojeve površine, dajući znanstvenicima lak pristup do njih. Autori studije su istaknuli nekoliko ključnih veličina koji se mogu mjeriti iz lunarnih uzoraka i kako su one povezane s aktivnošću Sunca.

Primjerice, znanstvenici mogu pogledati koliko je dugo uzorak bio izložen kozmičkim zrakama i upotrijebiti to za modeliranje stope proizvodnje kozmičkih zraka od Sunca u posljednjih nekoliko milijardi godina. Također mogu pogledati tragove koje ostavljaju visokoenergetske čestice dok se ukopavaju u koru kako bi došli do iste informacije.

S vremenom se lunarno tlo polako pretvara u breču, a taj se proces mijenja s količinom sunčevog zračenja. Uspoređujući različite uzorke na različitim dubinama i lokacijama znanstvenici mogu razumjeti promjene u svjetlini Sunca tijekom vremena.

U navedenoj studiji se tvrdi da od Mjeseca nema dostupnijeg mjesta u Sunčevom sustavu za zavirivanje u drevnu povijest Sunca.

Izvor: Science Alert

Najnovije vijesti

Najavljujemo spektakl u Krčevinama: Ove godine XI.Kazanijada

Jedna od najposjećenijih manifestacija u Srednjoj Bosni svakako je i Kazanijada u Krčevinama kod Viteza. https://youtu.be/_rIsVHcVe70 Ove godine Kazanijada ss održava...

Iskusni političar Anto Lozančić osvojio najviše glasova kao hrvatski kandidat iz Novog Travnika za Sabor SBK

Još uvijek u CIK nisu uneseni svi rezultati za Opće izbore 2022.godine za Sabor Središnje Bosne. Analiziramo hrvatske kandidate za Sabor SBK iz Novog Travnika,...

KOŠUTE PRVOLIGAŠIMA NEOSVOJIVA TVRĐAVA, PAO I NK TRAVNIK

Da na Košutama nitko ne može otpisati HNK Slogu danas su se uvjerili nogometaši NK Travnika, a podsjetit ćemo vas da su prije njih...

Salzburg iz penala do pobjede nad Dinamom, VAR poništio gol Drmiću

Nogometaši Salzburga pobijedili su Dinamo u meču 3. kola grupne faze Lige prvaka rezultatom 1:0, a za tim iz Austrije svih 90 minuta odigrao...

Prometna u Novom Travniku: Ima ozlijeđenih, u jednom autu bila i beba

Večeras oko 20:10 na magistralnom putu M16.4 u mjestu Stojkovići, prema Novom Travniku dogodila se prometna nesreća. Kako nam javljaju naši čitatelji ima ozlijeđenih osoba,...

Povezane vijesti