Potražnja smanjena, ali cijene stagniraju: Drva 108 KM, a tona peleta do 480 maraka

218

Iako je na početku zimske sezone vladala velika potražnja za svim vrstama ogrjeva, a posebno za peletom, neuobičajeno visoke temperature zraka za ovo doba godine odrazile su se i na potražnju i prodaju energenata za zagrijavanje kuća i poslovnih prostora. No, i pored smanjene potražnje, zanimljivo je da cijene ogrjeva stagniraju.

-- Oglas ---

Vremenske prilike u sredini zimske sezone utječu na potražnju, rekao je za “Avaz” prodavač Edin Omeragić, dodavši kako su se cijene ogrjeva stabilizirale. Napominje kako su kupcima na raspolaganju dovoljne količine drva, uglja i peleta.

I dalje su najtraženija iscijepana bukova drva. Najčešći kupci su penzioneri – istaknuo je Omeragić.

Kada su u pitanju pravna lica, Omeragić dodaje kako je tražen mrki ugalj, a u posljednje vrijeme se mnogi poslovni prostori zagrijavaju i uz pomoć praktičnijih kotlovnica na pelet.

Metar iscijepanih bukovih drva sa prijevozom u firmi “Drvosječa” iznosi 108 maraka, drveni ugalj lignit prodaje se za 165 KM po toni, a mrki ugalj za peći na centralno grijanje košta 176 KM. Za jednu tonu peleta u vrećama potrebno je platiti 480 KM, dok 280 KM koštaju bukovi briketi – kazao je Omeragić.