Poslodavci u BiH se ne trebaju plašiti radnika bez iskustva

59

Koliko je danas teško pronaći dobrog radnika, isto tako ga je teško i zadržati. Problem je to s kojim se bore poslodavci isto koliko i osobe koje se trude imati posao koji ih zadovoljava u svim pogledima.

Jedan poslovni portal koji ima i svoju Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju u širim oblastima tržišta rada i za različite profile kandidata, govori kako oni pomažu poslodavcima u BiH da se povežu s kandidatima, kao i kandidatima da pronađu savršenog poslodavca.

Mersiha Čelik, savjetnica u Odjelu za podršku tog poslovnog portala, kaže kako ono što se ističe kao jako vidljiva promjena je svijest poslodavca o vrijednosti radnika. Ranijih godina radnik je za poslodavca bio “samo radnik”, tj. jedna osoba više na platnoj listi, dok danas zaista vlada drugo mišljenje.

U trenutku kad se poslodavcu ukaže potreba za novim radnikom nakon što nas pozovu prva i glavna izjava je: ‘Trebam dobrog i kvalitetnog radnika, znate kako je danas teško naći takvog’. Poslodavac u današnje vrijeme ulaže više pažnje pri kreiranju oglasa, pri traženju uvjeta (da budu što precizniji i jednostavniji), kao i da navedu u oglasu atraktivnosti koje nude kao kompanija jer su svjesni da će time dobiti veći broj kvalitetnih i zainteresiranih kandidata“, kaže Mersiha.

Poziva i da se zapošljava one bez radnog iskustva, prenosi Vecernji.ba.

Poslodavcima bismo poručili da ne izbjegavaju zapošljavati osobe koje su tek završile srednju školu/fakultet i koje nemaju radnog iskustva. Takve osobe mogu biti vrjednije i vjernije od osoba koje su promijenile više poslodavaca jer ih vi oblikujete onako kako želite, oni su ‘prazna ploča’ u koju vi upisujete što želite, samo je potrebno neko vrijeme da im prenesete znanje. Takvim radnicima ostanete uvijek u pamćenju kao poslodavac koji im je prvi ukazao svoje povjerenje i dao priliku da se ‘pokažu’ i njihova vjernost vama je neprocjenjiva“, objašnjava Mersiha.