- oglas -

Posebni statut Mostara neodvojiv od statusa Travnika

Pročitajte i ovo

Tri osobe povrijeđene u prometnoj nesreći u Širokom Brijegu

U mjestu Trn u Širokom Brijegu, došlo je do prometne nezgode, a tri osobe su ozlijeđene i pričinjena je...

Projekt “Ćiro-put svjetske baštine” – uskoro bogatija turistička ponuda Hercegovine

Europska unija odobrila je 34 razvojna projekta kroz poziv EU4Business za BiH te je dodijeljeno ukupno 4,7 miliona eura...

Ubio ju zbog novca: Bacio je na nju poskoka, a zatim i kobru

 Kada je Uthru ugrizao poskok bila je dva mjeseca u bolnici. Nakon što se oporavila, njezin suprug pokušao ju...
- Advertisement -

Konstanto inzistiranje bošnjačkih političkih stranaka da u sklopu novih mogućih razgovora glede izmjene izbornih pravila za Mostar u priču uvede i problematiku nametnutog statuta otvara mnogo širi spektar tema koje idu u smjeru nekih davno zaboravljenih ustavnih i zakonskih rješenja kojima je tretirano upravno i gospodarsko središte središnje Bosne – Travnik, a za koji je, također, u samom začetku funkcioniranja Federacije zamišljeno da ima isti status kao i Mostar, prenosi Večernji list.

Međutim, međunarodna zajednica napravila je nepravdu kojom je Travnik preko noći ispao iz rješenja koje je bilo predviđeno kako za njega tako i za Mostar.

Promemorija

Hrvati Travnika, političke stranke predvodnice hrvatskog naroda, vjerske, kulturne, obrazovne i znanstvene institucije hrvatskog naroda u Travniku, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gospodarstvenici, intelektualci i akademski radnici potpisali su prije tri godine Promemoriju travničkih Hrvata u kojoj su jasno posjetili predstavnike međunarodne zajednice i visokog predstavnika da je Ustav Federacije BiH (Amandman XXV.), kao i Ustav Srednjobosanske županije (Amandman IX.), predviđao jednako uređenje Travnika i Mostara, ali to nije u stvarnosti ostvareno zbog intervencije visokog predstavnika.

Upravo ovaj dokument dobiva na važnosti u danima kada se ponovo razgovorima glede izmjena izbornih pravila za Mostar gura priča o statutu grada Mostara. Drugi riječima, ako bi određene političke snage željele da Mostar zadrži „posebni“ status, legitiman je zahtjev aktualizirati uređenje Travnika.

U dokumentu iza kojeg stoje sve hrvatske političke i društvene snage iz Travnika tako se poziva visokog predstavnika i sve međunarodne autoritete da djeluju arbitrarno, a ne pristrano te isprave nepravde koje su učinjene u slučaju ovoga srednjobosankoga grada.

Hrvati Travnika tom prilikom izrazili su viziju, a ona uključuje Travnik kao gradsku zajednicu uređenu po načelu jedinstvenoga gradskog i upravnog područja u kojoj svi konstitutivni narodi i građani koji žive u Travniku imaju pravo birati kroz izborna područja u kojima se jamči kako minimalna odnosno maksimalna nacionalna zastupljenost tako i teritorijalna reprezentativnost, s čitavoga područja grada Travnika.

Širi značaj

Tema Travnika svakako nadilazi lokalnu sredinu, riječ je o tomu kako je ova županija prostor koji svojim šarolikim nacionalnim i vjerskim sastavom te bogatom kulturno-povijesno baštinom i isprepletenom utjecajima različitih tradicija ne dopušta isključivo pravo ni jednoj etičkoj skupini za prisvajanjem i dominacijom već pravo i obvezu svih etničkih skupina da zajednički rade i neprestano tragaju za konsenzusom i dogovorom.

Krešić: Rješenje za Mostar mora biti rješenje i za Travnik, Bugojno…

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, komentirajući nedavni sastanak dva lidera za Klix.ba kaže kako dogovor o mostarskoj luđačkoj košulji, uređenju koje je presedan u BiH, a vjerojatno i svjetskim okvirima, je po njemu moguće postići samo sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva i preuređenjem ovoga grada.

“Ako se u Mostaru postavlja opravdanim pitanje strahova Bošnjaka od preglasavanja i dominacije Hrvata, zašto takvo rješenje ne primijeniti u Travniku, Bugojnu, Banja Luci, gdje Hrvati imaju jednake frustracije i strahove. S druge pak strane Mostar doslovno sada ima dvodomni parlament sa svim elementima zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ne postoji nikakav način da Hrvati preglasaju Bošnjake i izaberu im političke predstavnike, dok kakvog li apsurda, takvo se što Hrvatima dogodi s nametanjem Željka Komšića ili ‘wannabe’ Hrvata Edima Fejzića i Anela Šahinovića u Domu naroda”, kaže Krešić.

Najnovije vijesti

Tri osobe povrijeđene u prometnoj nesreći u Širokom Brijegu

U mjestu Trn u Širokom Brijegu, došlo je do prometne nezgode, a tri osobe su ozlijeđene i pričinjena je...

Projekt “Ćiro-put svjetske baštine” – uskoro bogatija turistička ponuda Hercegovine

Europska unija odobrila je 34 razvojna projekta kroz poziv EU4Business za BiH te je dodijeljeno ukupno 4,7 miliona eura bespovratnih sredstava.U sektoru kulturnog turizma...

Ubio ju zbog novca: Bacio je na nju poskoka, a zatim i kobru

 Kada je Uthru ugrizao poskok bila je dva mjeseca u bolnici. Nakon što se oporavila, njezin suprug pokušao ju je ponovno ubiti - na...

Korona naštetila španjolskom turizmu, Europljani će u Hrvatsku i Grčku

 Dužnosnik gradske vlasti Barcelone zadužen za turizam Miquel Puig smatra kako je koronavirus naštetio Španjolskoj kao turističkom brendu pa će inozemni turisti ove godine...

Europska povjerenica za ljudska prava odobrava ubojstva ljudi koji su osuđeni na smrt bez suđenja

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, povodom izjave povjerenice Vijeća Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović, koja se odnosi na svetu misu posvećenu žrtvama...

Povezane vijesti