- oglas -

Poruke iz mobitela Josipe Rimac otkrivaju kako je sređivala ispite: ‘Brat od Gabi polaže, pripazite malo’

Pročitajte i ovo

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F,...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju...
- Advertisement -

Da je Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, pomagala srediti prolazak na državnom stručnom ispitu svojim prijateljima i stranačkim kolegama, USKOK je zaključio iz poruka pronađenih u njezinom mobitelu nakon uhićenja.

- Advertisement -

Upravo poruke koje datiraju još u zimu 2018., novi su dokazi što su ih istražitelji priložili šireći istragu protiv nje i još 13 suosumnjičenih. Doznali smo detalje komunikacije za koju USKOK tvrdi da inkriminira Rimac i ljude s kojima je kontaktirala, piše Telegram.

Kad joj je, kako proizlazi iz njezinih poruka koje su pronašli istražitelji, bivša ministrica Gabrijela Žalac javila da joj brat polaže državni stručni ispit, Josipa Rimac tu je informaciju proslijedila Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave, na koju je, kako smo već javljali, također proširena istraga.

‘Brat od Gabi polaže’, rekla joj je dodajući da on radi u Gradu Zagrebu i da ‘malo pripaze’, navodi se među dokazima. Brat Gabrijele Žalac, koji inače radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu 25. svibnja 2019. doista je položio državni stručni ispit.

Nekoliko mjeseci kasnije, krajem kolovoza 2019., navodi USKOK, Rimac je kontaktirao i poznati zlatar Paško Dodić. Snimljeno je kako ju je nazvao i rekao joj da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit.

‘Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi’, objašnjava joj Dodić. Ona nakon toga navodno govori Tereziji Marić da na tog kandidata ‘pripazi’.

Kad joj je Dodić, prema podacima iz mjera tajnog nadzora, povratno javio da je njegov poznanik prošao, Rimac mu uzvraća: ‘Družeeee, pa držimo se riči’. Dodić je, kako tvrdi USKOK, kod Josipe Rimac urgirao i početkom ove godine za jednu stručnu suradnicu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Ona je državni stručni ispit položila 22. veljače, a Dodić je sada osumnjičen.

Dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji su također pod istragom, navodno su urgirali za jednog ministrovog vozača, te jednu stručnu savjetnicu. Oni su na državni stručni ispit izlazili u ljeto prošle godine.

‘Jesi li što poduzela u vezi onog vozača. Aj molim te. Dobar vozač al za struč. treba pomoć’, napisao je, prema USKOK-ovim informacijama, Vukić Josipi Rimac. Ona je nakon toga proslijedila poruku Tereziji Marić: ‘Vozač ministra Medveda, molim te’. Ovaj vozač ispit je položio 7. rujna 2019. godine.

U mobitelu Josipe Rimac pronađene su i poruke njezine rođakinje Anite Validžić, supruge donedavnog pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja Domagoja Validžića, koji je i sam obuhvaćen ovom istragom.

Gospođa Validžić je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede, a lani kada se pripremala za državni stručni ispit javila se Josipi Rimac. Ona je, kako tvrdi USKOK, njezine podatke proslijedila Tereziji Marić uz napomenu: ‘Ovo me mole iz poljoprivrede’.

Anita Validžić položila je državni stručni ispit 12. listopada prošle godine.

Sumnja se da je na isti način, dakle uz pomoć Josipe Rimac, ispit položio i načelnik Sektora za financijske poslove u Upravi za financijske poslove Ministarstva zdravstva. Za njega je, tvrdi USKOK, kod Rimac urgirao glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, koji je također obuhvaćen istragom.

Negdje sredinom svibnja ove godine, desetak dana prije nego što će Josipa Rimac biti uhićena, obraća joj se šef Carinske uprave Hrvoje Čović. ‘Imam jednu malu zamolbicu’, snimljen je kako joj govori. Zatim joj objašnjava da mu mlađi brat, koji inače radi u Gradu Vinkovcima, izlazi na državni stručni ispit, pa će joj poslati podatke.

‘Samo mi šibni ime i prezime’, uzvraća, prema podacima USKOK-a, Rimac. ‘Nema problema vodimo računa i sve ćemo riješiti’, uvjerava ga. Podatke Čovićevog brata proslijedila je, tvrde istražitelji, Tereziji Marić.

Ravnatelja Policijske akademije Dubravka Novaka USKOK je snimio u razgovoru s Josipom Rimac samo dan prije nego što su pukle mjere tajnog nadzora nad njom.

Bio je 28. svibnja nešto prije 9 sati kada je Novak, kako su zabilježili istražitelji, nazvao Josipu Rimac i pitao ju može li mu pomoći. Zatim joj je, proizlazi iz tajnih snimki, objasnio da sin njegovog šefa osiguranja polaže državni stručni ispit, pa traži da ga ne ‘izmasakriraju’.

Nakon razgovora, što je također utvrđeno iz pregleda mobitela, državnoj tajnici šalje poruku s mladićevim imenom i prezimenom, te vremenom polaganja i brojem komisije. Ona tu poruku, navodi USKOK, prosljeđuje Tereziji Marić uz opasku ‘Mole iz mupa’.

Kasnije, istog dana, Terezija Marić je snimljena kako javlja Josipi Rimac da je pustila Novakovog kandidata iako je ‘jedva izvukla dvi suvisle’. Nakon što je mladić prošao Josipa Rimac, prema podacima USKOK-a, javlja Novaku da je dobro što je zvao za ‘onoga’ jer da ‘njemu stvarno treba asistent’. Još, zabilježeno je, dodaje da su sve cure zaključile kako je jedino tako mogao proći.

Ravnatelj Policijske akademije već 9. lipnja poslan je u mirovinu, piše Telegram.

Najnovije vijesti

PRVA ADVENTSKA VEČER HRVATA U ŠVICARSKOJ: Bebek, Hrnjkaš i Slavonske lole okupili veliki broj Hrvata

U subotu, 26. studenog, u Sporthalle Unterrohr u Schlierenu kod Züricha održala se “Prva adventska večer Hrvata Bosne i...

Svi hvale Kramarića, ali BBC se divi drugom vatrenom

Hrvatska je u svojoj drugoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru deklasirala Kanadu i zasjela na čelo skupine F, a prezentaciji Dalićevih odabranika na...

Uhićen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhitili su bračni par iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju 14-godišnju kćerku fizički i psihički zlostavljali...

Kanadski izbornik je najavio da će sje*ati Hrvatsku. Evo što je rekao nakon poraza

REPREZENTACIJA Hrvatske upisala je prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu rezultatom 4:1 protiv Kanade u drugom kolu skupine F, čime je skočila na prvo mjesto....

Španjolska i Njemačka su remizirale. Evo zašto je to važno za Hrvatsku

ŠPANJOLSKA i Njemačka odigrale su 1:1 u drugom kolu skupine E Svjetskog prvenstva u Kataru. U prvom poluvremenu nije bilo golova, dok su u nastavku zabili...

Povezane vijesti