Porezna upava demantuje Gradsku upravu Zenica

60

Dana 03.07.2017. godine u sredstvima javno g informisanja objavljen je tekst pod naslovom: ”Porezna uprava blokirala račune poreznih obveznika, gradu moraju platiti pola miliona maraka”. U vezi sa objavljenim tekstom u kojem su u saopćenju Gradske uprave iznesene netačne informacije i podaci, a u cilju pravilnog i istinitog informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH–Kantonalni porezni ured Zenica demantuje navode u tekstu i daje slijedeće saopćenje:

Porezna uprava FBiH-Kantonalni porezni ured Zenica nije izvršio blokadu transakcijskih računa poreznih obveznika iz grupe “lutrije, igre na sreću,sportske kladionice”, a po osnovu komunalne takse Grada Zenica , kako se to navodi u saopćenju Gradske uprave Zenica.

Kantonalni porezni ured Zenica pokrenuo je postupak prinudne naplate komunalne takse na osnovu izvršnih rješenja i poreznih prijava za porezne obveznike iz grupe “lutrije, igre na sreću, sportske kladionice “, za 2015. godinu u iznosu do 183.743,69 KM, a ne u iznosu od 500.000,00 KM kao što se to navodi u tekstu.

Porezna uprava FBiH ističe da se postupak prinudne naplate komunalne takse vrši u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima nakon što isteknu rokovi u kojima je porezni obveznik bio dužan da izmiri svoje dužne obaveze i kada rješenja o naplati postanu izvršna i konačna.

Služba za odnose s javnošću