PONOVO BH. HRVATE NAZVAO AGRESORIMA: Džaferović: 5. korpus pomogao Hrvatskoj, zaustavljao je velikosrpsku armadu i sačuvao je od sudbine Vukovara

55

Obilježavanjem 27. godišnjice formiranja 505. viteške brdske brigade, sinoć je okončana manifestacija «Slobodarski dani viteškog grada Bužima», koja je počela 4. kolovoza. Na središnjoj manifestaciji, pred velikim brojem Bužimljana i gostiju, obratio se prvi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

«Armija Republike BiH je braneći pravo ove države i ovoga naroda na opstanak, ujedno branila i tu civilizacijsku ideju da različitosti mogu živjeti zajedno. Ovdje u Bužimu, kao i širom Bosne i Hercegovine, branjena je i obranjena ideja na kojoj počiva slobodni svijet. Agresor nikada nije prebolio što su međunarodna javnost i svjetski mediji stali na stranu političkog rukovodstva Republike BiH i Armije Republike BiH. A to nije bilo slučajno. Poistovjetili su se s nama, jer smo se mi borili za ispravne ciljeve», kazao je.

Istaknuo je da je Armija RBiH, kao jedina legalna vojna sila, branila BiH, dok su agresorske vojske napadale na nju.

Član Predsjedništva BiH je u svome obraćanju naglasio da je “5. korpus Armije Republike BiH braneći Bosnu i Hercegovinu i ovaj narod značajno pomogao i Hrvatskoj u suprotstavljanju udarima velikosrpske agresije”.

«Nikada se ne smije zaboraviti da je 5. korpus, tri i po godine, braneći Krajinu, zadržavao i zaustavljao velikosrpsku armadu, koja bi da nije bilo 5. korpusa svoje snage usmjerila na nastavak osvajanja u Hrvatskoj. Da nije bilo 5. Korpusa, i drugim gradovima u Hrvatskoj bi prijetila sudbina Vukovara», poručio je Džaferović.