- oglas -

Policija u Hrvatskoj na nogama: ‘Dronovi svaku večer dolaze iz pravca BiH i snimaju naše vojarne‘

Pročitajte i ovo

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati...
- Advertisement -

Nacional donosi vijest da su ih prvi primijetili vojnici na straži u dvjema kninskim vojarnama, a potom su angažirane sve raspoložive snage specijalne policije, vojnih jedinica te agenti SOA-e i VSOA-e.

- Advertisement -

“Čovjeku dođe da se zapita kakva smo mi članica NATO-a kad nismo u stanju dvanaest dana otkriti što nam to leti po nebu! Nastala je drama u vojnim krugovima jer ispada da smo nemoćni, možemo samo gledati te dronove, ili što li su već, kako lete i vraćaju se natrag prema Bosni i Hercegovini, odakle i dolijeću”, rekao je jedan dobro upućen izvor iz vojnih krugova vijest koju je objavio list Nacional.

Ona se odnosi na činjenicu da je protekli tjedan više nepoznatih letećih objekata nalik na dronove nadlijetalo širi prostor Knina u blizini vojarni Golubić i Potkonje.

Prema pisanju Nacionala, vojni, policijski i sigurnosno-obavještajni sustav podignuti su na noge zbog primijećenih neuobičajenih aktivnosti u zraku iznad dvije kasarne, odnosno zbog primijećenih letjelica nepoznatog porijekla koje nisu ostavljale uobičajeni signal koji bi bio zabilježen na radarskim instrumentima.

Nacional donosi vijest da su ih prvi primijetili vojnici na straži u dvjema kninskim vojarnama, a potom su angažirane sve raspoložive snage specijalne policije, vojnih jedinica te agenti SOA-e i VSOA-e.

Jutarnji list, piše da postoji više teorija kojima se barata o tome čije su letjelice i zbog čega lete iznad kninskih vojarni. Govori se tako o mogućnosti da je dronove podignula neka kriminalna grupa koja je snimala teren zbog pronalaženja novih krijumčarskih puteva za prebacivanje robe i ljudi preko granice s BiH, ali i da postoji mogućnost da su snimani položaji hrvatske granične policije. Ne isključuje se, piše Jutarnji, ni mogućnost vojne špijunaže ili aktivnosti tamošnjih kriminalnih grupa.

Upravo je teorija o tome da se radi o letjelicama koje dolaze iz bliskog prostora susjedne države i koje šalju “Srbi u suradnji s Rusima”, saznaje Slobodna Dalmacija od svog izvora, dobila zasad najviše poklonika među vojnoobavještajnim krugovima.

Možda i zato što je Hrvatska zadnja “obrambena crta” NATO-a i EU-a prema BiH i Srbiji”, posebno u kontekstu recentnih geopolitičkih zbivanja.

“U prvi mah se činilo da se radi o avionima, no onda se na radaru vidjelo da nisu zabilježeni nikakvi avioni u našem zračnom prostoru. To su, izgleda, bespilotne letjelice manjih ili većih dimenzija, neke s četiri, a one veće s osam elisa.

Po nekoj procjeni, najveća je letjelica dimenzija tri puta tri metra i, koliko se zasad zna, nemaju nikakvih oznaka. Dolaze svakodnevno, i to od šest popodne do deset ili jedanaest sati navečer. U jednom ih je trenutku, prije nekoliko dana, u zraku bilo čak sedam ili osam i čak su neko vrijeme letjele u nekakvoj formaciji.

“Prije koji dan su se dvije takve letjelice čak spustile toliko nisko, na nekih tristotinjak metara visine, da su ih iz vojarne snimali mobitelima i te snimke postoje, no zbog mraka ne može se na njima raspoznati nikakvo znakovlje ako ga uopće imaju, a možda ih baš zato i šalju u noćnim satima kad je puno slabija vidljivost” – pojašnjava dobro upućeni izvor.

Kaže da se letjelice uglavnom nalaze na većim visinama od kilometra i pol do dva i neupućenom se promatraču čine kao da su avione te da se gibaju brzinom koja upućuje na zaključak da nešto opserviraju.

“Vojska ni policija zasad nemaju nikakav sustav protiv njih, ne znaju što činiti. Naša je bespilotna letjelica non-stop u zraku, ali sve što može je zabilježiti vrijeme i smjer dolaska i odlaska tih letjelica, a to je uvijek prema susjednoj BiH”, kaže sugovornik.

“Moguće je da u tom kontekstu druga strana želi znati i na ovaj način prikupiti podatke o stanju i broju tehnike u vojarnama i slično. Vjerujem da naš sigurnosni sustav sve to budno prati i da je na bilo koji način procijenjeno da bi moglo doći do neke konkretne opasnosti ili da neka od tih letjelica nosi nešto što bi moglo ugroziti sigurnost, već bi reagirala i naša protuzračna obrana i bili bi dignuti hrvatski naši lovci.

Po svemu ovome što je izašlo u javnost, vjerojatno se radi o prikupljanju podataka, odnosno obavještajnim aktivnostima. Sigurno naše službe već znaju i neke informacije s kojima se, razumljivo je, ne smije izlaziti u javnost”, rekao je Tonći Prodan, osnivač i direktor konzultantske tvrtke “Portus et Navem” koja se bavi sigurnosnom zaštitom luka u RH te sigurnosni ekspert koji je gotovo dva desetljeća obnašao rukovodeće i operativne dužnosti u sustavu nacionalne sigurnosti RH za Slobodnu Dalmaciju.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Dopredsjednik RS Davor Pranjić posjetio Generalni konzulat RH u B.Luci

Dana 29. studenog 2022. godine, dopredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda, dr. Davor Pranjić bio je u službenoj posjeti...

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na osam godina zatvora zbog...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove za 1:1 i 3:1, što...

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak...

Povezane vijesti