Policajci najavili prosvjede ispred Vlade FBiH i mogućnost generalnog štrajka

50

Predstavnici sedam policijskih sindikata Ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosni i Hercegovini danas su u Zenici održali izvanrednu sjednicu na kojoj su definirali dalje aktivnosti s obzirom da Vlada FBiH nije prihvatila amandman sindikata policije na Nacrt zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.
Predstavnici policijskih sindikata sedam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici su istakli kako će zatražiti prosvjedno okupljanje 18. ili 19. prosinca ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje će tražiti da se njihov amandman uvrsti u Nacrt zakona o MIO-u u FBiH.

“Ako se to ne dogodi, mi ćemo nastaviti poduzimati dalje zakonom predviđene mjere i radnje pa nije isključeno ni da ćemo u 2018. godini organizirati generalni štrajk”, kazao je predsjednik Sindikata policije ZDK Almir Salkičević.

Predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH Dragan Škulj je izjavio da nisu točne informacije da će policijski službenici imati penzije iznad 1.000 KM.

“Plata policajca je 700 KM po platnoj listi i nije moguće da penzija bude preko 1.000 KM. Slične špekulacije u javnosti nisu točne. Mi danas najavljujemo Vladi FBiH da smo donijeli odluku od prikupljanju potpisa na području Federacije BiH za organizaciju štrajka kako bi vidjeli da su policijski službenici ujedinjeni”, izjavio je Škulj.

Salkičević tvrdi da je Fadil Novalić, prema njegovim informacijama, uzeo platne liste određenih policijskih službenika, odnosno glavnog inspektora, i to predstavio kao penziju svih policajaca.

“U Federaciji BiH ima oko 10.000 policajca, 8.000 je u platnim razredima od čina policajca do starijeg narednika, 1.900 je u platnom razredu od mlađeg inspektora do samostalnog inspektora. Na broj od 10.000 policajaca imate 100 policijskih službenika u činu glavnog inspektora, a Novalić uzme platnu listu jednog od glavnih inspektora i Rješenje o umirovljenju i to pokazuje kao penziju policijskih službenika. Kada bismo poredili, to bi bilo isto kada bih ja uzeo rješenje o umirovljenju nekog političara koji je bio u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti dugi niz godina i otišao u Njemačku i njegovu penziju predstavio kao penziju svih građana u BiH”, poručio je Salkičević.

U ponedjeljak će u Sarajevu biti održan sastanak svih sindikata policije gdje će biti definirani dalji koraci u pogledu organizacije prosvjednog okupljanja kojeg će zatražiti predstavnici sedam sindikata policije u FBiH.