Poduzimaju se opsežne sigurnosne mjere za dolazak hrvatske predsjednice

180

Grabar-Kitarović dolazi u BiH nakon razgovora koje je vodila s turskim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom, koji je odmah poslije susreta razgovarao i s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Sarajevu i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta.

Nakon Sarajeva predsjednica odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će Grabar-Kitarović posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, tvrde na Pantovčaku.

Raspored prvog dana posjeta Bosni i Hercegovini:

10:00 – Ceremonija svečanog dočeka Predsjednice Republike uz vojne počasti (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Ulica Musala)

10:15 – susret Predsjednice Republike i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

10:45 – Bilateralni susret izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

11:30 – Izjave Predsjednice Republike i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragana Čovića

12:00 – Sastanak Predsjednice Republike s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Parlamentarna skupština, Trg Bosne i Hercegovine 1)

14:10 – Sastanak Predsjednice Republike s nadbiskupom Vinkom Puljićem (Vrhbosanska nadbiskupija, Kaptol 7)

15:05 – Sastanak Predsjednice Republike s visokim predstavnikom EU za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78)

15:40 – Susret Predsjednice Republike s Majkama Srebrenice (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78)