Poveži se s nama

Događanja

Počinje 74. sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Objavljeno

Povodom najave 74. sezone u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Ermina Nišić i izvršni producent Denis Krdžalić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da su radovi na rekonstrukciji ravnog krova počeli 14. augusta tekuće godine, nakon što je prošle godine Grad Zenica raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za sanaciju. Izvođač radova na sanaciji ravnog krova je građevinska firma „Braća Karić“. Očekuje se da će radovi biti završeni za četiri mjeseca. Investitori radova su Grad Zenica i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Mijatović je također istakao da će večeras biti izvedena premijera predstave „Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice“ autora i reditelja Harisa Pašovića u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Zenička premijerna izvedba ove predstave se očekuje u mjesecu oktobru u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković. Direktor Miroljub Mijatović je istakao da će predstava „Moja Fabrika“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić biti izvedena u Berlinu u okviru festivala LOST – You Go Slavia, tačnije u okviru 6. Berliner Herbstsalon 2023. u Pozorištu „Maxim Gorki“ 3. i 4. oktobra tekuće godine. Prema riječima direktora, u novu pozorišnu sezonu Bosansko narodno pozorište Zenica ulazi sa četiri pripravnika: rediteljicom Ajlom Bešić, glumicom Selmom Čosić, te kolegama Dunjom Pašajlić i Edijem Lazamovićem, koji će svoje pripravničke poslove obavljati u segmentima produkcije i odnosa s javnošću.

Umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija se osvrnula na prethodnu 73. sezonu i na učešće na šest takmičarskih festivala gdje je Bosansko narodno pozorište Zenica nagrađeno sa ukupno petnaest nagrada. Kaikčija je najavila predstavu „Balet osmijeha u oblaku dima“, autorski projekat Thomasa Steyaerta i Raúl Maiae, čija nas premijerna izvedba očekuje 19. septembra, a prva reprizna izvedba je zakazana za 20. septembar. Tom premijernom izvedbom Zeničko pozorište zvanično otvara pozorišnu sezonu. Također, Kaikčija je naglasila da se do kraja godine očekuje premijerna izvedba predstave „Medeja“ u režiji Stevana Bodrože, te da je jako važno ponovo na sceni imati dramski klasik.

Ermina Nišić, rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene je najavila festivalsko učešće predstave „Oslobodite umjetnike“ reditelja Nicka Teunissena, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na 11. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra „Juventafest“ u četvrtak, 7. septembra. Nišić je naglasila da Dramski studio nastavlja sa svojim radom, te najavila poziv za upis novih polaznika koji će biti objavljen na službenoj stranici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, Nišić je najavila novu predstavu za djecu sa profesionalnim glumicama i glumcima koju će raditi mlada rediteljica Ajla Bešić. Pored toga, u planu je i predstava sa polaznicima i polaznicama Dramskog studija. Prva izvedba predstave za djecu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti u subotu, 16. septembra u 11 sati, kada će biti izvedna predstava „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići.

Izvršni producent Denis Krdžalić je predstavio prvi projekat koji je podržala Evropska unija, a čiji je nosilac Bosansko narodno pozorište Zenica i projekat uključuje četiri partnerske države. Projekat je podržao Bh. desk „Kreativna Evropa“. Krdžalić je kazao da je naziv projekta „Senzualni teatar – feminističko čitanje klasika“ i da podrazumijeva saradnju mladih dramaturginja i mladih rediteljica, koje će putovati kroz Bosnu i Hercegovinu, Portugal, Crnu Goru i Francusku i raditi sa lokalnim glumicama i glumcima, te pisati nove tekstove i analizirati i dekonstruisati rodne stereotipe koji se nalaze u poznatim književnim djelima tih država. Kao rezultat ovog projekta se očekuju četiri nove predstave, koje će formirati festivale koji će biti i digitalizovani, a bit će i objavljena knjiga sa četiri dramska teksta. Plan početka rada je u januaru 2024. godine, a plan završetka je u 2026. godini.

 

 

 

Oglas

Događanja

U nedjelju projekcija crtanog filma „Richard roda 2“

Objavljeno

Piše

U Domu Kulture 24. rujna/septembra 2023. godine u kino dvorani Novi Travnik zakazana je filmska projekcija crtanog filma „Richard roda 2“ za sve mališane, a početak je u  15:00 sati

Cijena ulaznice je  4 KM

Richard, neustrašivi vrabac kog je usvojila porodica roda, zimu provodi uživajući na Velikom jezeru na sjeveru Afrike. Kada shvati da on neće biti taj koji će predvoditi svoje jato nazad na sjever, odlučuje da pobjegne i leti sam. Na svom putu, upoznati će Samiju i njeno jato vrabaca, koje u zatočeništvu drže zli marabui, kojima upravlja pohlepni paun Zamano. Jedina šansa da se vrapci oslobode jeste da riješe zagonetku i pronađu Veliki dragulj, a to zahtijeva timski rad, povjerenje i prije svega spretnost.

Nastavi čitati

Događanja

Vodeći stručnjaci iz turizma gostuju na Centralna Business Forum-u u Vitezu

Objavljeno

Piše

U okviru Centralna Business Forum koji se održava u periodu od 22.-23.09.2023.godine organiziraju se i dva panela u turizmu: Turizam i zelena ulaganja i Razvoj bh. destinacija od značaja za sportski turizam. Paneli o turizmu će se održati 23.09.2023. godine u Hotelu Central u Vitezu sa početkom u 13:00 sati.

 

Svoje prisustvo te učešće na panelu potvrdili su vodeći stručnjaci u turizmu iz Bosne i Hercegovine uz goste iz Republike Hrvatske. Jedan od panelista biti će i aktualna ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Nasiha Pozder te ćete na licu mjesta imati mogućnost upoznati se sa budućim planovima resornog ministarstva.

 

U sklopu panela donosimo Vam dva veoma zanimljiva predavanja:

– PANEL 1: TURIZAM I ZELENA ULAGANJA: Marin Mamuza – Investicije Continantal Adventure agencije iz Livna u suvremeni glamping centar koja je u vlasništvu mladog Hrvatskog poduzetnika Mate Rimca.

 

– PANEL 2: RAZVOJ BH DESTINACIJA OD ZNAČAJA ZA SPORTSKI TURIZAM: Edin Durmo – valorizacija planinskih resursa, primjeri dobre prakse,

 

Na panelima je predviđeno postavljanje pitanja kao i odgovori panelista te će te na taj način imati mogućnost „iz prve ruke“ dobiti odgovore koji Vas zanimaju.

 

Moderator panela Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB!

 

Radi ograničenog broja mjesta, molimo Vas da potvrdite Vaše učešće na e-mail: info@tzsbk.com.

 

PANEL 1: TURIZAM I ZELENA ULAGANJA

• Nasiha Pozder – Federalno ministarstvo okoliša i turizma

• Dragan Glavaš – JU „Agencija“ Jajce

• Amarildo Mulić – JP Nacionalni park Una

• Dr. Almir Peštek – Ekonomski Fakultet Sarajevo

• Marin Mamuza – „Continental Adventure“ Livno

Moderator panela: Miroslav Matošević, Turistička zajednica SBK/KSB

 

PANEL 2: RAZVOJ BH DESTINACIJA OD ZNAČAJA ZA SPORTSKI TURIZAM

• Nasiha Pozder – Federalno ministarstvo okoliša i turizma

• Vedran Šupiković – RK „Zagreb“

• Goran Šarić – SRC „Vlašić“

• Marin Nakić – Spartan Sport d.o.o./ GIANT BiH

• Edin Durmo – Extreme Sports Club Scorpio Zenica

Moderator panela: Miroslav Matošević, Turistička zajednica SBK/KSB

Nastavi čitati

Događanja

U prodaju puštene online ulaznice za koncert Sergeja Ćetkovića u Vitezu

Objavljeno

Piše

Nakon brojnih rasprodanih koncerata, Sergej Ćetković najavljuje svoj najveći zimski nastup 27.12.2023. u prekrasnoj Gradskoj dvorani u Vitezu. Ulaznice za ovaj koncert u okvoru Vitez Winter Festa puštene su u prodaju u online sustavu Event.ba.

Popularni glazbenik i kantautor, koji je na sceni više od 20 godina, ispunit će prekrasni ambijent ljubavnim baladama, ali i pjesmama koje će pozornicu pretvoriti u veliki plesni podij.

Glazbeni put Ćetkovića započeo je još u dječačkoj dobi u bendu “Vatrena srca” u kojem je sa samo sedam godina pjevao i svirao klavir. Profesionalnu karijeru započeo je 1998. nastupivši na festivalu Sunčane skale. Dvije godine poslije objavio je prvi album koji već u startu postiže veliki uspjeh u Crnoj Gori, a uskoro Sergej postaje jedan od najpoznatijih pjevača i u Hrvatskoj.

Izuzetno romantičan, samozatajan i velikodušan prema publici, oduševit će prisutne pozitivnom energijom i emotivnim izvedbama koje će dodatno ugrijati srca u zimskoj viteškoj noći.

Ulaznice dakle potražite online na Event.ba, a prodajna mjesta za fizičku kupovini objavimo naknadno.

Nastavi čitati

Događanja

U petak 22.9. drugi Viteški sajam bosanskih jela i organskih proizvoda,,SRCE BOSNE “2023   

Objavljeno

Piše

22.09.2023.godine(PETAK)u 11 sati održaće se II Viteški sajam pod nazivom ,,SRCE BOSNE “2023 u organizaciji Udruženja žena,,Sultanije”Vitez-Počulica.

Sajam će se održati na Gradskoj pijaci/tržnici.

Na ovom sajmu učestvovaće mnogobrojna Udruženja žena i samostalni izlagača iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ovo je drugi po redu sajam ovog karaktera i sa istim želimo da sačuvamo bosansko hercegovačku tradiciju naših domaćih jela i organskih proizvoda. Pored toga želimo da proširimo prijateljstva između udruženja i svih izlagača.Također svrha ovog sajma je i prezentacija i promocija naše Općine Vitez i SBK-a.

Generalni sponzor sajma:Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a i ministar g-din Advan Akeljić.

Sponzori:Općina Vitez, Merhamet BiH, Zlatna džezva Vispak Visoko.

Organizator:Udruženje žena,,Sultanije”Vitez

 

Dragi građani pozivamo Vas sve da prisustvujete ovom sajmu i da se zajedno družimo uz jedan veoma bogat program i konzumaciju hrane, pića i naše bosanske kafe.

 

Nastavi čitati

Događanja

VITEZ: U nedjelju predstava “Proba” Teatra “Kabare” iz Tuzle

Objavljeno

Piše

Ovoga vikenda, u nedjelju 10.9. 2023. godine s početkom u 20,00 sati, predstavom “Proba” autora Irfana Horozovića i Teatra “Kabare” Tuzla nastavljaju se kazališni dani u Vitezu.

Predstava “Proba” premijerno je izvedena u okviru međunarodnog festivala TKT Fest 2022. na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla na kojoj je teatar nastavio svoj dvadesetogodišnji rad.Predstavu su režirali Damir Altumbabić i Jasmina Čelebić Tanović. Kako su pojasnili iz Teatra “Kabare”, predstava govori o onima koji su uspjeli preživjeti rat u BiH, u Sarajevu, ali koji svoj pakao nose uvijek sa sobom, ma gdje se nalazili.

To je priča o običnim ljudima, o njihovim životnim pričama, o njihovim traumama. U predstavi igraju: Ivana Milosavljević i Damir Altumbabić.

Nastavi čitati

Događanja

Danas lovačke sportske igre na Bučićkoj ravni

Objavljeno

Piše

Lovačko društvo Pavlovica Novi Travnik organizira sportske igre koje će se održati na novotravničkom izletištu Bučićka ravan. Igre će biti održane u nedjelju, 10. rujna.

natjecatelji će se moći okušati u streljaštvu, nogometu, skoku u dalj, kamena s ramena, te potezanju konopca. Kotizacija za sudjelovanje na igrama iznosi 25,00 KM po osobi, a prijaviti se možete na broj 063/803-566 (Zdravko). U cijenu su uključeni hrana i piće.

Svi ste dobrodošli!

Nastavi čitati

Događanja

Danas na Gospinom vrelu kod Travnika proslava blagdana Male Gospe

Objavljeno

Piše

Blagdan Male Gospe slavi se danas 8. rujna kada se slavi spomendan Marijina rođenja, a u Lašvanskoj dolini obilježava se na Gospinom vrelu kod Travnika. Ove godine se na Gospinom vrelu obilježava i 100-ta godišnjica od izgradnje crkve. 

Središnje misno slavlje u 11 sati predvodi fra Zdravko Dadić, provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene!

Prije svetih misa možete obaviti svetu ispovijed, upisati mise i zavjete na čast Gospi , te možete kupiti spomenicu napisanu povodom 100 godina gradnje kapelice na Gospinu vrilu.

Blagdan ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je na mjestu gdje je prema predaji bila Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast Svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. – Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.

Nastavi čitati

Događanja

NOVI TRAVNIK: Danas predstava za djecu “Cvrčak i mrav”

Objavljeno

Piše

U okviru regionalnog festivala monodrame “InBox 2023” danas će se u Domu kulture Novi Travnik u 13 sati odigrati predstava “Cvrčak i mrav”. Ulaz na predstavu je besplatan, a pokrovitelj predstave je općina Novi Travnik.

Nastavi čitati

Događanja

U Novoj Biloj svečano otvoren “InBox 2023” – Regionalni festival monodrame

Objavljeno

Piše

Večeras je na platou HKC-a u Novoj Biloi svečano otvoren treći po redu Regionalni festival monodrame “InBox 2023”.

Nakon uvodnog pozdrava organizatorice Anele Križanac, prisutnima se obratio načelnik Travnika gdin Kenan Dautović, te ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta SBK gdin Boja  Domić, koji je službeno otvorio festival.

Prve večeri na sceni InBoxa nastupio je Ljubomir Kerekeš sa predstavom Dimnjačar.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 23 minute

U Uskoplju otvorene novouređene prostorije Lovačkog društva

U Uskoplju se svečano otvorene novouređene prostorije Lovačkog društva Uskoplje. Nakon višemjesečnog rada, predsjednik Društva Jerko Šapina je pozdravio sve...

Društvoprije 27 minuta

U Busovači obilježena je 32. godišnjica zaustavljanja konvoja JNA na Kaoniku

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju u Busovači obilježena je 32. godišnjica zaustavljanja konvoja JNA na Kaoniku....

Društvoprije 35 minuta

Prof.dr.Dragan Primorac motivacijskim predavanjem “Ključevi uspjeha” otvara Centralna Business Forum

Danas 22.09.2023. s početkom u 13:30 sati prof. dr. sc. Dragan Primorac održat će motivacijsko predavanje „Ključevi uspjeha“ u organizaciji...

BiHprije 39 minuta

Sunčano uz umjeren porast naoblake, lokalni pljuskovi u Hercegovini i zapadnoj Bosni

U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje bit će sunčano...

Središnja Bosnaprije 53 minute

Završena akcija uređenja nekropole Smrike

Na lokalitetu nekropole Smrike u  periodu od 05. do  19.09.2023. godine urađeno je čišćenje okoliša,  uređenje pješačke staze, čišćenje površina...

Događanjaprije 60 minuta

U nedjelju projekcija crtanog filma „Richard roda 2“

U Domu Kulture 24. rujna/septembra 2023. godine u kino dvorani Novi Travnik zakazana je filmska projekcija crtanog filma „Richard roda...

Središnja Bosnaprije 7 sati

Danas počinje Centralna Business Forum: Vitez dva danas središte brojnih susreta

Portal Centralna.ba i udruga PRONT najavljuju prvi Centralna Business Forum koji  se održava danas i sutra u hotelu Central u...

Sportprije 8 sati

Rendulić: O ovome će se pričati generacijama

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, nakon pobjede 4:3 njegove momčadi protiv Alkmaar u Konferencijskog ligi, kazao je kako cijela ova priča...

Oglas
Oglas