Počeli pregovori o novoj vlasti u Srednjobosanskom kantonu

114

Srednjobosanski kanton (SBK) bi sredinom veljače mogao dobiti novu vladu, izjavio je danas u Travniku predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić, nakon sastanka s predstavnicima Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, posvećenog formiranju kantonalne vlasti.

Mekić je kazao novinarima da je SBK već mogao imati formiranu Vladu, podsjetivši da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBK-a, ali se čekala instrukcija s viših razina hoće li eventualno biti uvedeni novi koalicijski partneri.

Kako je kazao, SDA ponovno računa na mjesto premijera te, među ostalim, pretendira i na Ministarstvo obrazovanja SBK-a.

Međutim, ne možemo mi birati, pa da kažemo hoćemo premijera, pa dajte i obrazovanje, dajte nam i gospodarstvo… Mora nešto i HDZ BiH birati ili obrnuto, naglasio je Mekić.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović potvrdio je da HDZ BiH i SDA idu u formiranje kantonalne vlasti, jer za to imaju kapacitet.

Ove dvije stranke imaju kapaciteta da to urade, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma još je rano reći. Moramo, prije svega, usuglasiti programe, jer je program najbitniji, odnosno ono što će se raditi u iduće četiri godine, dodao je Vidović.

Prema rezultatima listopadskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK-a, SDA ima deset, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a jednog zastupnika Nezavisni blok.